2016. november 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E
MoZgató - Ifjúságépítők konferenciája
A Gyulafehérvári Caritas keretében működő Young Caritas Program konferenciát szervez Marosvásárhelyen, a Gecse Dániel Szakkollégiumban november 25-26 között, a fiatalokkal való munka, mozgalomépítés, utánpótlás témaköreiben. A konferencia célja a tapasztalatcsere, az egymástól való tanulás és a közös gondolkodás. Várják az ifjúsági szervezetek, kezdeményezések életében aktív szerepet vállaló tagokat, munkatársakat, vezetőket! Jelentkezni még a mai napon lehetséges az online regisztrációs lap kitöltésével, melyet a holnapunkon található linken tudják elérni. (http://www.youngcaritas.ro/mozgato)

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Bereckben tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Nők lelkinapja Gyergyószentmiklósón
És ha Isten nő lenne? mottóval holnap délelőtt fél tíz órától lelkinapot tartanak nők részére a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Plébánián. Várják az egyházközség női tagjait.

Egyházmegyei családos találkozó
A kisiratosi római katolikus plebánián egyházmegyei családos lelkinapot szerveznek a holnapi nap folyamán. A programban, mely délelőtt tíz órakor kezdődik, lesznek előadások, kiscsoportos beszélgetések, közös étkezés, kiértékelő. A találkozó délután négy órakor ünnepi szentmisével zárul.

Zarándoklat az Irgalmasság Évében
A római Hét templom elnevezésű zarándoklat mintájára október 1. - november 12. között Wonerth László kanonok, temesvár-szabadfalui plébános kezdeményezésére a helyi római katolikus közösség tagjai Temesvár hét templomát keresték fel, ahol a hívek együtt imádkozták az Irgalmasság Rózsafüzérét és Litániáját, majd szentségi áldásban részesültek. A zarándoklat utolsó állomása a temesvár-belvárosi templom lesz, a liturgia holnap délelőtt tíz órakor kezdődik.

Templom megáldása Sólyomkőváron
Holnap délelőtt tizenegy órakor Böcskei László megyés püspök ünnepélyes hállaadó szentrmise keretében áldja meg a felújított sólyomkővári templomot. Várják a híveket a közös ünneplésre és hálaadásra.

Szent Márton-napi búcsúk
-A csíkszentmártoni plébániatemplomnak Tours-i Szent Márton püspök a védőszentje. Az ünnepre háromnapos lelkigyakorlattal készül az egyházközség. Este hat órától a szentmiséken Sárközi Sándor piarista atya prédikál. A búcsút november 13-án, vasárnap délben fél egy órakor tartják. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök lesz. A triduumot és a búcsús szentmisét is rádiónk élő adásban közvetíti.
-Kézdimartonfalván felújították a Szent Márton tiszteletére épült kápolnát. A megújult istenházát holnap, a Szent Márton jubileumi év bezárásaként a délelőtt tizenegy órakor kezdődő búcsús szentmisén Tamás József püspök áldja meg.

Imával és könyvvel az utcára – Tüntetés a marosvásárhelyi katolikus gimnázium védelmében
Imával, énekkel, az erdélyi magyar felekezeti és ezen belül a katolikus oktatás-nevelés védelmében mondott beszédekkel fog kezdődni Marosvásárhelyen, a Rákóczi sétány és a várfal közötti parkoló területén (a korábbi játszótér helyén) a római katolikus gimnáziumnak és igazgatójának a védelmében szervezett tüntetés holnap délután három órakor. Ezt követően a tömeg együtt fogja hangosan felolvasni Reményik Sándor Templom és iskola versét. A sétányról a résztvevők átvonulnak majd a gimnáziumhoz, ahová a szervezők kérik, hogy mindenki vigyen magával egy-egy könyvet, amit felajánl az iskola könyvtára számára.
A szolidaritási és érdekvédelmi megmozdulásra a szervezők várnak minden jóakaratú embert, akinek szívügye a katolikus nevelés és oktatás Erdélyben, valamint számítanak a távolban élők imáira is.

Férjek és édesapák hétvégéje Székelyudvarhelyen
A Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Isten a hétköznapjaimban címmel november 18-20. között férjeknek és édesapáknak tart lelkigyakorlatot Simon András budapesti grafikusművész. Jelentkezni november 14-ig lehet a 0755-489.743-as telefonszámon.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap reggel nyolc órától Csíkszentlélekről hallhatják a szentmisét, majd délután hat órától Csíkszentmártonból közvetítjük a triduum harmadik, egyben befejező részét. Vasárnap szintén két szentmise lesz rádiónkban, délben fél egy órától Csíkszentmártonból közvetítjük a búcsút, majd délután hat órától a nagyváradi székesegyházból kapcsolódhatnak be a legszentebb áldozatba.

Időjárás: Holnap egy mediterrán ciklon mely eléri országunkat, kiadós csapadékot hoz. Északon és északkeleten is az esőt havas eső, havazás válthatja fel, a magasabb hegycsúcsainkon vastagabb hóréteg is kialakulhat. Erős, olykor viharos lesz az északias szél. Napközben a csúcshőmérséklet 2-10 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 11.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

20 éves születésnapját ünnepelte a Szent Erzsébet öregotthon
Az Irgalmasság rendkívüli szentévében 20. születésnapját ünnepeli a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon. Figyelemreméltó az egybeesés, hiszen az elmúlt évek alatt az intézmény többszáz idősnek biztosította a meleg és családias otthont, az irgalmas szeretetben való gondoskodást. Nem volt véletlen a névválasztás: az irgalmasság útján járó Árpádházi Szent Erzsébetnek, a Caritas védőszentjének példája vonzó volt ugyanis az otthon megálmodói, munkatársai számára. Románia első egyházi idősotthonának alapkövét 1991. október 5-én tették le, majd öt évi építkezés után 1996. szeptember 18-án ünnepélyes keretek között szentelték meg és adták át.
A jeles évfordulóra tegnap emlékeztek. A hálaadó szentmisét Szász János, a szervezet volt igazgatója celebrálta. A köszöntések és beszédek után meg lehetett tekinteni az otthont, valamint egy fényképkiállítást, a rendezvény agapéval zárult.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai napon Kézdikőváron tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Teológia a társadalomért
20 éves születésnapját ünnepli a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara. Ebből az alkalomból november 11-13. között Teológia a társadalomért címmel nemzetközi szakmai konferenciát szerveznek Kolozsváron. Az ünnepélyes megnyitó ma délután három órakor kezdődik. A szervezők sok értékes és érdekes előadásokkal készülnek. A részletes programot a gyulafehérvári érsekség honlapján, a www.romkat.ro oldalon találják. A konferenciáról bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak majd.

Emlékmű megáldás Csíkszeredában
Az első és második világháborúban elesett csíkszeredai hősök tiszteletére állíttatott emlékművet a Szent Kereszt Plébánia, a csíkszeredai Millenniumi templom és a Szent Kereszt-templom között. Az emlékhelyet ma délután két órától Tamás József püspök áldja meg. Az ünnepségen közreműködik a plébánia Gaudete kórusa.

Szent Márton és Szent Erzsébet ünnepe a Cseperedőben
Gyergyószentmiklóson a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont munkatársai Szent Márton és Szent Erzsébet ünnepére invitálják a 2-6 éves kisgyermekes családokat. A rendezvénynek a Szent István plébánia ad otthont ma délután négy órától, ahol az ünnephez kapcsolódó, kézimunkázással, tánccal, népi játékokkal és mézeskalácsdíszítéssel várják a kicsiket és hozzátartozóikat. A rendezvényen való részvételhez szükséges hozzájárulás egy gyereknek 10 lej, testvérrel érkezőknek 15 lej. További információk a 0728-882.738-as telefonszámon kaphatóak.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Szent István plébánián ma este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében Vencser László, az Ausztriai Idegennyelvű Pasztoráció igazgatója tart előadást Megpróbáltatások az új hazában - Az elvándorlás velejárói. Faluról városra címmel. Várnak minden érdeklődőt.

Ifi találkozó Szentegyházán
Az irgalmasság témával kapcsolatban együttgondolkodásra, találkozásra hívja november hónapban, hetente egyszer a kerekesszékes és egészséges fiatalokat Szentegyházán, a Szent Gellért Alapítvány. A második találkozás ma este fél nyolc órakor lesz, az Ifi házban – tudtuk meg az érsekség honlapjáról. Témája: „Börtönlelkészi élményeim.” A találkozások célja, hogy a fiatalok jól érezzék magukat, megosszák gondolataikat, problémáikat, elmondják véleményüket, álláspontjukat, egy-egy „lelki” vezetővel. Az együttlét alkalmával mély beszélgetésekre, filmnézésre, alkotásra, lelki nevelésre, játékra kerül sor. A találkozó jó alkalom arra, hogy a fiatalok és a mozgásukban korlátozottak is lehetőséget kapjanak a „mélyebb" szórakozásra.

Lelkigyakorlat egyetemistáknak
November 25-27. között lelkigyakorlatos hétvégét szerveznek egyetemistáknak az Aranyos völgyében. A környezet adott túrázáshoz, játékhoz, imához és felüdüléshez. A kísérők Miklós Claudiu jezsuita atya és Takó István egyetemi lelkész. Érdeklődni, jelentkezni a 0756-102138-as telefonszámon lehet. A helyek száma korlátozott.

Filmes lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
December 1-4. között Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia és Kerekes Izabella segítőnővérek vezetésével filmes lelkigyakorlatot lesz, teljes csenddel és személyes kísérettel. Jelentkezni november 24-ig lehet a bereczkis2002@yahoo.com e-mailcímen.

Időjárás: Reggelre helyenként pára, köd képződött. Napközben főként a déli tájakon lehetnek naposabb időszakok, nyugat felől azonban egyre több felhő érkezik fölénk. Délutántól egyre többfelé várható eső, havas eső. Helyenként élénkké válik a szél. Hajnalban -6, +2, délután 4-12 C fok valószínű.

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment