2016. november 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Kézdimartonoson tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Adventi koszorúkötés „az ima közös nyelvén”
„A bizalom zarándoklata” mottóval adventi útra indulnak a reformáció 500. jubileumának küszöbén Csíkszentdomokoson. A Szent Margit házban adventi koszorúkötéssel egybekötött ökumenikus imaest lesz november 19-én, szombaton délután hat órától, a Pro Educatione felnőttképzési szervezet rendezésében. Jelentkezni Darvas Piroska segítőnővérnél lehet a 0743-753494-es telefonszámon.

Örmény est Székelyudvarhelyen
Idén ünnepli a Székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület megalakulásának ötödik évfordulóját november 18-án, azaz holnap. A megemlékezés délután öt órakor kezdődik a Ferences templomban, magyar-örmény katolikus liturgia keretében, amelyet Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény-katolikus plébános fog celebrálni, Sáska Magyari Zsolt diakónussal. Az ünnepi szentbeszédet Kovács Csaba Antal ferences atya tartja. A ünneplés a Polgármesteri Hivatal Szent István termében folytatódik, ahol történelmi-kulturális előadások lesznek. Várnak minden örmény származású és szimpatizáns érdeklődőt.

Krisztus Király búcsú
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplom búcsúját november 20–án, vasárnap a déli tizenkét órakor és az este hat órakor kezdődő szentmiséken ünneplik. November 18-án és 19–én, az esti hat órás szentmisék keretében búcsúra való előkészület lesz, szombaton délután négy órától pedig szentségimádás. A szentmiséket Jitianu Liviu, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Fakultásának docense tartja.

VI. Csíksomlyói lány- és asszonytalálkozó
„Az élet szeretet – add át magad” mottóval az Áradat egyesület- „Egymásért” program női szervező csapata lány- és asszonytalálkozót szervez november 19-én, a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban. A találkozó témája: Az élet női oldala. Jelentkezni az aradategyesulet@gmail.com email címem és a következő telefonszámokon lehet: 0754-872.640, 0744-580.375.

Cursillos találkozó Kápolnásfaluban
Az őszi ULTREYÁRA várják a cursillos testvéreket november 19-én, szombaton, Kápolnásfaluban. A program reggel kilenc órakor szentmisével kezdődik.

Mária köszöntő Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket november 19-én, délután öt órakor a helyi plébániatemplomba.

Gyászcsoport indul Kézdivásárhelyen
Gyászcsoport indul Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb plébánián november 21-én, hétfőn este fél hét órakor. Várják azokat akik gyászolják szeretteiket, vagy nem sikerült feldolgozniuk a gyász okozta lelki sebeiket. Jelentkezni, érdeklődni a 0742-698.166-os telefonszámon lehet.

Magyar és örmény fiatal családok találokózja
A Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület szervezésében november 25-27. között kerül sor a magyar és örmény fiatal családok találkozójára. Előadók: Böjte Csaba ferences szerzetes, Macalik Ernő és Kádár Krisztina. Bővebb információ az esményről a gyulafehérvári érsekség honlapján olvasható. Jelentkezni a gyergyoiormenyek@gmail.com e-mailcímen vagy a 0740-867.199-es telefonszámon lehetéséges november 20-ig.

Kéztől a lélekig – kreatív napok a ferences nővérekkel
A mallersdorfi ferences nővérek kreatív napokat tartanak december 2-4. között a székelyudvarhelyi zárdában. Jelentkezni november 20-ig lehet a 0741-694.139-es telefonszámon vagy a mimeldan@gmail.com email címen.

Filmes lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
December 1-4. között Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia és Kerekes Izabella segítőnővérek vezetésével filmes lelkigyakorlat lesz, teljes csenddel és személyes kísérettel. Jelentkezni november 24-ig lehet a bereczkis2002@yahoo.com e-mail címen.

Időjárás: Holnap már több napsütés, napközben száraz idő ígérkezik. Az enyhébb légtömegeknek köszönhetően hajnalban -1, +5, délután már 6-13 fok várható, nyugaton lesz melegebb, itt 10-15 fok körüli értékeket mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2016. november 17.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Hatolykán tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Könyvbemutatók Gyergyócsomafalván, Gyergyóalfaluban és Szászrégenben
A gyergyócsomafalvi plébánia hittantermében ma délután négy órakor Bereczki Silvia segítőnővér, szerkesztő és Szőcs Csaba, a Verbum kiadó igazgatója bemutatják a szentévre megjelent, Sokarcú irgalmasság – Vallomások, interjúk, tanulmányok című könyvet, a Keresztény Szó könyvek sorozat 5. kötetét. Közreműkődnek a Gyergyó-vidéki interjúalanyok: Kiss Gabriella, Réthi Judit és Laczkó Albert-Elemér. Az est házigazdája: Ferencz Antal plébános.
Ugyancsak ma, a gyergyóalfalvi plébánia hittantermében is megtartják a könyvbemutatót az esti szentmise után, fél hét órától. Az est házigazdája: Jenei János plébános.
Holnap, november 18-án este fél hét órakor a „Sokarcú irgalmasság” című könyv a szászrégeni városi könyvtárban kerül bemutatásra. Közreműködnek: Bara László marosvásárhelyi plébános, Csog Ildikó pszichológus, Csog Árpád kémikus, Ludescher László Caritas ágazati igazgató valamint Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum kiadó igazgatója.
Mindhárom helyszínre várják az érdeklődőket és mindazokat, akik az irgalmasság, felebaráti szeretet és szolidaritás cselekvésre késztető vágya által szeretnének megérintődni!

Előadás Brassóban
A Brassó-belvárosi plébánia szervezésében ma este fél hét órától az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében Jitianu Liviu, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Fakultásának docense Egyház és politika címmel tart előadást.

Szentségimádás Kolozsváron
Ma este nyolc órától szentségimádást tartanak a Kolozsvári Egyetemi Lelkészségen, a felső teremben. Várják a fiatalokat a közös imára.

Jótékonysági Maraton
Tours-i Szent Márton születésének 1700. évfordulóján és az Irgalmasság Évének záróakkordjaként negyvennapos jótékonysági maratont indított a Nagyváradi Caritas Catolica. A rendezvénysorozat kiemelkedő pontja a november 18-án, holnap tartandó interaktív program a nagyváradi Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontban és a Szent Márton Idősotthonban, valamint a margittai Szent Antal Idősotthonban, mely napra, Szent Erzsébet példáját állítva a hívek elé, Böcskei László megyés püspök mindhárom intézmény bejáratát szentkapuvá nyilvánítja. A Maraton programjában többek között szerepelnek interaktív programok és ünnepségek, étel és ruhaosztás hátrányos helyzetűek számára, ingyenes vérnyomásmérés. A részletekről a Caritas Catolica nagyváradi székhelyén vagy a 0359-427-777-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Kórustalálkozó Nagyváradon
November 19-én, szombaton az egyházzenei élet fellendítése céljából szervezi meg a Nagyváradi Katolikus Püspökség az idén is az Egyházmegyei Kórustalálkozót. Az esemény helyszíne a nagyváradi székesegyház, ahol délelőtt tíz órakor kezdődik a kórusok fellépése. Az idei találkozóra is olyan egyházi kórusok érkeznek, akik állandó jelleggel, heti rendszerességgel ünnepi liturgikus szolgálatot látnak el az egyházmegye templomaiban.

Figyelemfelkeltő kiállás Szatmárnémetiben
November 19-én, szombaton, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén, délután három órától közös megemlékezés és ima lesz a Hildegárda templommal szembeni szobornál. Rövid történeti áttekintés és szavalat után rózsákat helyeznek el a szobor talapzatán és együtt imádkoznak a rászorulókért. Az eseményen részt vesznek Schönberger Jenő püspök és az egyházmegyei szeretetszolgálat csoportok képviselői is, de meghívnak mindenkit, aki jelenlétével - és akár egy szál virággal - ki szeretné fejezni együttérzését, közösségvállalását. A rendezvény nyilvános részét követően Szatmárnémeti „szegény pontjain” meleg ételt osztanak a rászorulóknak.

Szent Erzsébet-napi gyűjtés
Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe alkalmából a temesvári egyházmegye templomaiban Caritas-gyűjtést szerveznek, a magyar királylány emberszeretetének, önfeláldozó segítőkészségének emlékére. A segíteni akarók idén november 20-án, a vasárnapi szentmiséken helyezhetik el pénzadományaikat a templomokban erre a célra kijelölt perselyben. Az összeget az Egyházmegyei Caritas Szervezet idén az idősek és betegek gondozására fordítja.

Szentmise a Vártemplomban
November 20-án, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a nagyváradi Vártemplomban. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet tart Rajna József fugyivásárhelyi plébános-kanonok.

Időjárás: A reggeli órákban északon, északnyugaton ónos eső, fagyott eső, másutt elszórtan havas eső is előfordulhat. Délután délnyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása, egyre kevesebb helyen várható csapadék. Az ország keleti részen köd, pára képződésére kell számítani. Hajnalban -5, +2, délután 3-9 C fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment