2016. november 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Márton Áron emlékezete Baróton
A XXIV. Erdővidéki Közművelődési Napok keretében Márton Áron püspökre emlékeznek Baróton. A helyi plébániatemplomban november 23-án, szerdán este hat órakor szentmisét celebrál Takó István baróti születésű, Kolozsvár-szenpéteri plébános, egyetemi lelkész.
Ezt követően Szikla helyén szelíd szellem címmel ünnepi előadóesten emlékezik meg a nagy püspökről Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész Kolozsvárról. Az előadóest keretében más népdalok és az alkotó-páros eredeti szerzeményei mellett felcsendül Márton Áron kedvenc népdala is.
Az Erdővidék Múzeumban 2016. november 25-én, pénteken este hét órakor kiállítás nyílik a püspök éleetútját bemutatva, majd vetített képes előadást tart Nagy Zoltán, székelyudvarhelyi hitoktató A Hegy-Mozaikképek Márton Áron életéből címmel.

MoZgató – Ifjúságépítők konferenciája
A Young Caritas program keretében konferenciát szerveznek november 25–26. között Marosvásárhelyen, a Gecse Dániel Szakkollégiumban. A rendezvényre fiatalokat is várnak, de a célcsoport olyan erdélyi közösségek, szervezetek vezetői, akik fiatalokkal dolgoznak. A jelentkezési határidőt lezárták ugyan, de ha valaki még jelentkezni szeretne, megteheti a program szervezőinél. Bővebb információk a www.romkat.ro oldalon olvashatók.

Templombúcsú Temesváron
A temesvár-belvárosi templomot Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelték. A templombúcsút a közösség tagjai november 25-én, pénteken, a védőszent emléknapján ünneplik. Msgr. Dirschl Johann általános helynök, helyi plébános meghívására az ünnepi szentmisét délután négy órakor ft. Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános celebrálja.

Ifjúsági találkozó és adventi gyertyagyújtás Facsádon
A Temesvári Egyházmegyében a hegyvidéki főesperesség fiataljainak találkozójára november 26-án, szombaton, a facsádi plébánián kerül sor. A rendezvény délelőtt tizenegy órakor katekézissel kezdődik. Ezt követően az egybegyűltek kiscsopor­tos beszélgetésen vesznek részt. A templomban 16 órakor kezdődő liturgia keretében a fiatalok meggyújtják az első adventi gyertyát. Az összejövetelre az egyházmegye több plébániájáról is várnak résztvevőket.

Szent Erzsébet-napi gyűjtés
Árpád-házi Szent Erzsébet a katolikus egyház egyik legtiszteltebb szentje. Névünnepe alkalmából a templomokban Caritas-gyűjtést szerveznek. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a Caritas szervezet az  időseket és betegeket segítő otthoni beteggondozó  szolgálat tevékenységének a támogatására szervez gyűjtést Erdély katolikus templomaiban november 27-én, advent első vasárnapján.

Medjugorje -i imaest Csíkszeredában
November 28-án, délután öt órától a Segítő Mária gimnázium bentlakásának dísztermében, tartják az e havi medjugorjei imaestet. Szeretettel hívnak és várnak mindenkit, aki szeretne együtt imádkozni, ünnepelni.

Versterápiás önismereti csoport indul Kolozsváron
Egy 10 alkalomból álló önismereti csoport indul Kolozsváron. A kéthetente sorra kerülő alkalmakon megismerkedhetsz a világirodalom „szép és míves” verseivel, amelyek elvezetnek a saját „élet-versed” jobb megértéséhez. Az első alkalomra 2016. december 7-én este hét órakor kerül sor.
A csoportban való részvételhez előzetes jelentkezés és interjún való részvétel szükséges.
A foglalkozások helyszíne: Iuliu Maniu (Szentegyház)  utca 7/2.  (Sára terem).
Jelentkezni november 26-ig lehet a 0745-703.732-es telefonszámon vagy az ildiko.homa@gmail.com email-címen, a csoport vezetőjénél (Homa Ildikó – www.psycho-logos.ro).  A részvétel ingyenes.

Van-e életem a terápiám után?
A Magyarózdi Drogterápiás Otthon volt lakóinak őszi találkozójára kerül sor 2016 november 25-27. között, melynek témája: Van-e életem a terápiám után? Jelentkezni a 0265-254.460-as telefonszámon lehet november 22-ig. Információk a www.bonuspastor.ro oldalon.

Időjárás: Holnap napközben keleten, északkeleten és az erdélyi medence térségében is tartósan megmaradhat a hajnali köd, az ország többi részén több órára kisüt a nap. Helyenként élénké válik a szél. A hideg hajnalt követően a napos tájakon 9-15, a ködös, borongós részeken -1 és +8 fok körüli értékekre számíthatunk. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 22.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkszeredai Szent Ágoston és a haralyi templomokban tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk minél többen a lehetőségeket, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Előadás Székelyudvarhelyen: Iszlám - a béke vallása!?
A Székelyudvarhely-Szombatfalvi Szent György Plébánia szervezésében november 25-én, pénteken délután öt órától a helyi Művelődési Ház kiállítótermében dr. Jitianu Liviu, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Fakultásának docense tart előadást Iszlám-a béke vallása!? címmel. A belépés ingyenes minden érdeklődőt várnak.

Tíz napos turnén a Háromszék Táncegyüttes
A Furik Rita rendezésében készült Böjttől böjtig című darab férfi és nő kapcsolatának világát ragadja meg. A szeretet születésének és elmúlásának, a boldogság akarásának és hiányának érzékeltetésére tesz kísérletet, profán és szakrális vonatkozásaiban egyaránt.  November 25. és december 4. között nyolc helyszínen mutatják be a produkciót, a turné keretében erdélyi, szlovákiai és magyarországi településekre is ellátogatnak.
A turné első felében belföldi helyszíneken lesz látható az előadás: november 25-én Kolozsváron, 27-én Nagykárolyban, 28-án Nagybányán, 29-én Szilágycsehen. Kolozsváron az Ördögtérgye Néptáncegyüttes által szervezett 13. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó keretében lép színpadra a Háromszék Táncegyüttes, a Böjttől böjtig c. produkció mellett november 26-án a Szerencsekrajcár c. gyermekelőadást (rendező-koreográfus: Ivácson László) is bemutatják -tudósított Sipos Noémi a Háromszék Táncegyüttes, sajtóreferense.

Szent Erzsébet-napi gyűjtés
Árpád-házi Szent Erzsébet a katolikus egyház egyik legtiszteltebb szentje. Névünnepe alkalmából a templomokban Caritas-gyűjtést szerveznek. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a Caritas szervezet az  időseket és betegeket segítő otthoni beteggondozó  szolgálat tevékenységének a támogatására szervez gyűjtést Erdély katolikus templomaiban november 27-én, advent első vasárnapján.

Filmes lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
December 1-4. között Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia és Kerekes Izabella segítőnővérek vezetésével filmes lelkigyakorlatot lesz, teljes csenddel és személyes kísérettel. Jelentkezni november 24-ig lehet a bereczkis2002@yahoo.com e-mail címen.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső Iránytű programsorozat keretében november 25-én este hét órától Dósa Zoltán, egyetmi docens Székelyudvarhelyről Blöff és őszinte kommunikáció a világban címmel előadást tart a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia nagytermében.

Versterápiás önismereti csoport indul Kolozsváron
Egy 10 alkalomból álló önismereti csoport indul Kolozsváron. A kéthetente sorra kerülő alkalmakon megismerkedhetsz a világirodalom „szép és míves” verseivel, amelyek elvezetnek a saját „élet-versed” jobb megértéséhez. Az első alkalomra december 7-én este hét órakor kerül sor. A csoportban való részvételhez előzetes jelentkezés és interjún való részvétel szükséges. A foglalkozások helyszíne: Iuliu Maniu (Szentegyház)  utca 7/2.  (Sára terem). Jelentkezni november 26-ig lehet a 0745-703.732-es telefonszámon vagy az ildiko.homa@gmail.com email-címen, a csoport vezetőjénél (Homa Ildikó – www.psycho-logos.ro).  A részvétel ingyenes.

Adventi Vásár a székesegyház előtt
„Irgalmasok mint az Atya” volt a nemrég lezárt Irgalmasság Évének mottója. Ezt az irgalmasságot gyakorolva szervezi meg a Nagyváradi Katolikus Püspökség idén is a Jótékonysági Adventi Vásárt  december 3-án, szombaton három órától a székesegyház előtti téren. Újabb tagokkal bővülve családoknak, gyermekeknek, szülőknek, nagyszülőknek kínálnak a szervezők sokszínű, érdekes vásári termékeket, finom, házi készítésű karácsonyi süteményeket, ötletes díszeket, lélekemelő adventi és karácsonyi muzsikát, kézműves foglalkozásokat. A felkínált termékeket adomány ellenében lehet elvinni, mely összeget a püspökség jótékonysági célra fordít. A vásár este hét órakor szabadtéri gyertyagyújtással zárul. A rendezvény egész ideje alatt meleg teát kínálnak a Caritas Catolica munkatársai.

Időjárás:  Ma reggelre főként keleten és délkeleten képződik pára, köd, ami a délelőtti órákban feloszlik, így ismét sok napsütésre számíthatunk.  Északnyugaton melegebb lesz az idő. Hajnalban -8, +3, napközben 10-16 fok körül alakul a levegő hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment