2016. november 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Szárazpatakon tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk minél többen a lehetőségeket, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Óvodamegáldás Szatmárnémetiben
Kicsivel több, mint egy év alatt csaknem teljesen megújult a szatmárnémeti Hám János Óvoda. Tavaly augusztusban kezdték meg a munkákat: megszépült az épület homlokzata, kicserélték a tetőzetet, de belsőleg is felújították a termeket, a folyosókat, a mellékhelyiségeket, az alagsorban új hasznos termeket alakítottak ki, és az udvart is átalakították. Ez utóbbi, azért is érdemel említést, mert a gyerekek nem csak játékra, a szabad levegőn történő biztonságos tartózkodásra használják, de nevelésük egyik helyszíneként is szolgál. Ezért alakítottak ki a gumiszőnyeggel borított rész és a filagória mellett tankertet is számukra, ahol minden csoport saját kiskerttel, parcellával rendelkezik. Itt megismerkednek a növények termesztésének és gondozásának, vagyis a gondoskodásnak és felelősségvállalásnak az alapvetéseivel is. A felújított óvodát holnap délután három órakor Schönberger Jenő püspök áldja meg.

Szülők iskolája Marosvásárhelyen
Folytatódik a Marosvásárhely-remeteszegi plébánián a Szülők iskolája. Az e havi találkozó, melynek témája: A család – a hit első iskolája, holnap este hat órakor kezdődik. Meghívottak: Márton András és Judit.

Filmes lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
December 1-4. között Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia és Kerekes Izabella segítőnővérek vezetésével filmes lelkigyakorlatot lesz, teljes csenddel és személyes kísérettel. Jelentkezni még a holnapi nap folyamán lehet a bereczkis2002@yahoo.com e-mail címen.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső Iránytű programsorozat keretében november 25-én este hét órától Dósa Zoltán, egyetmi docens Székelyudvarhelyről Blöff és őszinte kommunikáció a világban címmel előadást tart a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia nagytermében

Ifjúsági találkozó és adventi gyertyagyújtás Facsádon
A temesvári egyházmegyében a hegyvidéki főesperesség fiataljainak találkozóját november 26-án, szombaton, a facsádi plébánián tartják. A rendezvény tizenegy órakor katekézissel kezdődik. Ezt követően az egybegyűltek kiscsoportos beszélgetésen vesznek részt. A templomban négy órakor kezdődő liturgia keretében a fiatalok meggyújtják az adventi koszorún az első gyertyát. Az összejövetelre az egyházmegye több plébániájáról is várnak résztvevőket.

Szent Erzsébet-napi gyűjtés
Árpád-házi Szent Erzsébet a katolikus egyház egyik legtiszteltebb szentje, akinek névünnepe alkalmából a templomokban Caritas-gyűjtést szerveznek. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a Caritas szervezet az időseket és betegeket segítő otthoni beteggondozó szolgálat tevékenységének a támogatására szervez gyűjtést Erdély katolikus templomaiban november 27-én, advent első vasárnapján.

Medjugorjei imaest Csíkszeredában
November 28-án, délután öt órától a Segítő Mária gimnázium bentlakásának dísztermében, tartják az e havi medjugorjei imaestet. Hívnak és várnak mindenkit, aki szeretne együtt imádkozni, ünnepelni.

Fülöp-kurzus Csíkszeredában
A Búzamag közösség szervezésében december 2-4. között Fülöp kurzus lesz Csíkszeredában, a Szent Imre ifjúsági központban (Petőfi Sándor u. 39. szám). Jelentkezni november 27-ig lehet a 0742-679.082-es telefonszámon vagy a buzamag@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: Holnap borongós, ködös, de felhős-napos időben is lesz részünk. Továbbra is az erdélyi medencében és a keleti országrészben tartósan ködös tájakra kell számítani. A hőmérséklet a naposabb területeken 10-14 fok körül, a borongós, ködös területeken pedig -9 és +2 C fok körül alakul. Nyugaton-északnyugaton ismét élénk lehet a déli-délkeleti szél.

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 23.


H Í R E K   D É L B E N

Márton Áron emlékezete Baróton
A XXIV. Erdővidéki Közművelődési Napok keretében Márton Áron püspökre emlékeznek Baróton. A helyi plébániatemplomban ma este hat órakor szentmisét celebrál Takó István baróti születésű, Kolozsvár-szenpéteri plébános, egyetemi lelkész.
Ezt követően Szikla helyén szelíd szellem címmel ünnepi előadóesten emlékezik meg a nagy püspökről Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész Kolozsvárról. Az előadóest keretében más népdalok és az alkotó-páros eredeti szerzeményei mellett felcsendül Márton Áron kedvenc népdala is.
Az Erdővidék Múzeumban november 25-én, pénteken este hét órakor kiállítás nyílik a püspök éleetútját bemutatva, majd vetített képes előadást tart Nagy Zoltán, székelyudvarhelyi hitoktató A Hegy-Mozaikképek Márton Áron életéből címmel.

MoZgató – Ifjúságépítők konferenciája
A Young Caritas program keretében konferenciát szerveznek november 25–26. között Marosvásárhelyen, a Gecse Dániel Szakkollégiumban. A rendezvényre fiatalokat is várnak, de a célcsoport olyan erdélyi közösségek, szervezetek vezetői, akik fiatalokkal dolgoznak. A jelentkezési határidőt lezárták ugyan, de ha valaki még jelentkezni szeretne, megteheti a program szervezőinél. Bővebb információk a www.romkat.ro oldalon olvashatók.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső Iránytű programsorozat keretében november 25-én este hét órától Dósa Zoltán, egyetmi docens Székelyudvarhelyről Blöff és őszinte kommunikáció a világban címmel előadást tart a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia nagytermében

Templombúcsú Temesváron
A temesvár-belvárosi templomot Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelték. A templombúcsút a közösség tagjai november 25-én, pénteken, a védőszent emléknapján ünneplik.  Dirschl Johann általános helynök, helyi plébános meghívására az ünnepi szentmisét délután négy órakor Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános celebrálja.

Ifjúsági találkozó és adventi gyertyagyújtás Facsádon
A Temesvári Egyházmegyében a hegyvidéki főesperesség fiataljainak találkozójára november 26-án, szombaton, a facsádi plébánián kerül sor. A rendezvény tizenegy órakor katekézissel kezdődik. Ezt követően az egybegyűltek kiscsopor­tos beszélgetésen vesznek részt. A templomban négy órakor kezdődő liturgia keretében a fiatalok meggyújtják az első adventi gyertyát. Az összejövetelre az egyházmegye több plébániájáról is várnak résztvevőket.

XV. Csángó Nap Csíkszeredában
Tizenötödik alkalommal tartanak Csángó Napot csíkszeredában november 26-27. között. Ebben az évben a rendezvény díszvendége Külsőrekecsin a hagyományőrző csoport képviseletében.
Szombaton délután öt órától kezdődően csángó hagyomány, táncok, viselet, fotókiállítás, rekecsini kozonák és geluskakóstoló várja az érdeklődőket Csíkszeredában a megyeháza márványtermében.
Vasárnap a Millenniumi templomban délelőtt tizenegy órától A moldvai csángókért szól a harang ünnepi szentmise zárja a rendezvényt. Mindenkit várnak a közös ünneplésre.

Szent Erzsébet-napi gyűjtés
Árpád-házi Szent Erzsébet a katolikus egyház egyik legtiszteltebb szentje. Névünnepe alkalmából a templomokban Caritas-gyűjtést szerveznek. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a Caritas szervezet az  időseket és betegeket segítő otthoni beteggondozó  szolgálat tevékenységének a támogatására szervez gyűjtést Erdély katolikus templomaiban november 27-én, advent első vasárnapján.

Medjugorje -i imaest Csíkszeredában
November 28-án, délután öt órától a Segítő Mária gimnázium bentlakásának dísztermében, tartják az e havi medjugorjei imaestet. Hívnak és várnak mindenkit, aki szeretne együtt imádkozni, ünnepelni.

Filmes lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
December 1-4. között Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia és Kerekes Izabella segítőnővérek vezetésével filmes lelkigyakorlatot lesz, teljes csenddel és személyes kísérettel. Jelentkezni november 24-ig lehet a bereczkis2002@yahoo.com e-mail címen.

Versterápiás önismereti csoport indul Kolozsváron
Egy 10 alkalomból álló önismereti csoport indul Kolozsváron. A kéthetente sorra kerülő alkalmakon megismerkedhetsz a világirodalom „szép és míves” verseivel, amelyek elvezetnek a saját „élet-versed” jobb megértéséhez. Az első alkalomra 2016. december 7-én este hét órakor kerül sor.
A csoportban való részvételhez előzetes jelentkezés és interjún való részvétel szükséges.
A foglalkozások helyszíne: Iuliu Maniu (Szentegyház)  utca 7/2.  (Sára terem).
Jelentkezni november 26-ig lehet a 0745-703.732-es telefonszámon vagy az ildiko.homa@gmail.com email-címen, a csoport vezetőjénél (Homa Ildikó – www.psycho-logos.ro).  A részvétel ingyenes.

Időjárás: Ma napközben keleten, északkeleten és az erdélyi medence térségében is tartósan megmaradhat a hajnali köd, az ország többi részén több órára kisüt a nap. Helyenként élénké válik a szél. A hideg hajnalt követően a napos tájakon 9-15, a ködös, borongós részeken -1 és +8 fok körüli értékekre számíthatunk. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 23.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán az altorjai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk minél többen a lehetőségeket, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Márton Áron emlékezete Baróton
A XXIV. Erdővidéki Közművelődési Napok keretében Márton Áron püspökre emlékeznek Baróton. A helyi plébániatemplomban ma este hat órakor szentmisét celebrál Takó István baróti születésű, Kolozsvár-szenpéteri plébános, egyetemi lelkész. Ezt követően Szikla helyén szelíd szellem címmel ünnepi előadóesten emlékezik meg a nagy püspökről Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész Kolozsvárról. Az előadóest keretében más népdalok és az alkotó-páros eredeti szerzeményei mellett felcsendül Márton Áron kedvenc népdala is.
Az Erdővidék Múzeumban november 25-én, pénteken este hét órakor kiállítás nyílik a püspök éleetútját bemutatva, majd vetített képes előadást tart Nagy Zoltán, székelyudvarhelyi hitoktató A Hegy-Mozaikképek Márton Áron életéből címmel.

MoZgató – Ifjúságépítők konferenciája
A Young Caritas program keretében konferenciát szerveznek november 25–26. között Marosvásárhelyen, a Gecse Dániel Szakkollégiumban. A rendezvényre fiatalokat is várnak, de a célcsoport olyan erdélyi közösségek, szervezetek vezetői, akik fiatalokkal dolgoznak. A jelentkezési határidőt lezárták ugyan, de ha valaki még jelentkezni szeretne, megteheti a program szervezőinél. Bővebb információk a www.romkat.ro oldalon olvashatók.

Templombúcsú Temesváron
A temesvár-belvárosi templomot Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelték. A templombúcsút a közösség tagjai november 25-én, pénteken, a védőszent emléknapján ünneplik.  Dirschl Johann általános helynök, helyi plébános meghívására az ünnepi szentmisét délután négy órakor Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános celebrálja.

Ifjúsági találkozó és adventi gyertyagyújtás Facsádon
A Temesvári Egyházmegyében a hegyvidéki főesperesség fiataljainak találkozójára november 26-án, szombaton, a facsádi plébánián kerül sor. A rendezvény tizenegy órakor katekézissel kezdődik. Ezt követően az egybegyűltek kiscsopor¬tos beszélgetésen vesznek részt. A templomban négy órakor kezdődő liturgia keretében a fiatalok meggyújtják az első adventi gyertyát. Az összejövetelre az egyházmegye több plébániájáról is várnak résztvevőket.

Ifi találkozó Szentegyházán
Az irgalmasság témával kapcsolatban együttgondolkodásra, találkozásra hívja november hónapban, hetente egyszer a kerekesszékes és egészséges fiatalokat Szentegyházán, a Szent Gellért Alapítvány. A negyedik találkozás november 25-én, pénteken este fél nyolc órakor lesz, a Szent Gellért Alapítványnál. Témája: Koszorúkészítő kaláka.
A találkozások célja, hogy jól érezzék magukat, megosszák gondolataikat, problémáikat, elmondják véleményüket, álláspontjukat, egy-egy „lelki” vezetővel. Az együttlét alkalmával mély beszélgetésekre, filmnézésre, alkotásra, lelki nevelésre, játékra kerül sor. A cél, hogy a fiatalok és a mozgásukban korlátozottak is lehetőséget kapjanak a „mélyebb" szórakozásra.

XV. Csángó Nap Csíkszeredában
Tizenötödik alkalommal tartanak Csángó Napot csíkszeredában november 26-27. között. Ebben az évben a rendezvény díszvendége Külsőrekecsin a hagyományőrző csoport képviseletében. Szombaton délután öt órától kezdődően csángó hagyomány, táncok, viselet, fotókiállítás, rekecsini kozonák és geluskakóstoló várja az érdeklődőket Csíkszeredában a megyeháza márványtermében. Vasárnap a Millenniumi templomban délelőtt tizenegy órától A moldvai csángókért szól a harang ünnepi szentmise zárja a rendezvényt. Mindenkit várnak a közös ünneplésre.

Versterápiás önismereti csoport indul Kolozsváron
Egy 10 alkalomból álló önismereti csoport indul Kolozsváron. A kéthetente sorra kerülő alkalmakon megismerkedhetsz a világirodalom „szép és míves” verseivel, amelyek elvezetnek a saját „élet-versed” jobb megértéséhez. Az első alkalomra december 7-én este hét órakor kerül sor. A csoportban való részvételhez előzetes jelentkezés és interjún való részvétel szükséges. A foglalkozások helyszíne: Iuliu Maniu (Szentegyház)  utca 7/2.  (Sára terem). Jelentkezni november 26-ig lehet a 0745-703.732-es telefonszámon vagy az ildiko.homa@gmail.com email-címen, a csoport vezetőjénél (Homa Ildikó – www.psycho-logos.ro).  A részvétel ingyenes.

Időjárás: Ma napközben keleten, északkeleten és az erdélyi medence térségében is tartósan megmaradhat a hajnali köd, az ország többi részén több órára kisüt a nap. Helyenként élénké válik a szél. A hideg hajnalt követően a napos tájakon 9-15, a ködös, borongós részeken -1 és +8 fok körüli értékekre számíthatunk. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment