2016. november 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Feltorján tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk minél többen a lehetőségeket, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Ifi találkozó Szentegyházán
Az irgalmasság témával kapcsolatban együttgondolkodásra, találkozásra hívja november hónapban, hetente egyszer a kerekesszékes és egészséges fiatalokat Szentegyházán, a Szent Gellért Alapítvány. A negyedik találkozás, melynek témája Koszorúkészítő kaláka, holnap este fél nyolc órakor lesz, a Szent Gellért Alapítványnál. A találkozások célja, hogy jól érezzék magukat, megosszák gondolataikat, problémáikat, elmondják véleményüket, álláspontjukat, egy-egy „lelki” vezetővel. Az együttlét alkalmával mély beszélgetésekre, filmnézésre, alkotásra, lelki nevelésre, játékra kerül sor. A találkozó jó alkalom arra, hogy a fiatalok és a mozgásukban korlátozottak is lehetőséget kapjanak a „mélyebb” szórakozásra.

Előadás Székelyudvarhelyen
A Székelyudvarhely-Szombatfalvi Szent György Plébánia szervezésében holnap délután öt órától a helyi Művelődési Ház kiállítótermében dr. Jitianu Liviu, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Fakultásának docense tart előadást Iszlám-a béke vallása! címmel.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső Iránytű programsorozat keretében holnap este hét órától Dósa Zoltán, egyetmi docens Székelyudvarhelyről, Blöff és őszinte kommunikáció a világban címmel előadást tart a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia nagytermében.

Öt éves az erdélyi Mária Rádió gyulafehérvári stúdiója
November 26-án, Csodásérmű Boldogasszony emléknapján, ötéves fennállását ünnepli rádiónk Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán működő stúdiója. Az évforduló napján reggel nyolc órakor hálaadó szentmise lesz a szeminárium kápolnájában, melynek főcelebránsa és szónoka Puskás Attila nagyszebeni segédlelkész lesz. A szentmisét rádiónk, valamint a Seminarium Incarnatae Sapientiae YouTube csatornája élőben közvetíti. Imádkozzunk együtt kitartásért, a szolgálatban végzett erőért!

Családi Nap Kisgalambfalván
A Gyulafehérvári Caritas Családi Napot szervez a kisgalambfalvi kultúrotthonban, november 26-án, délután négy órától. Az esemény célja a családi összetartozás megerősítése, érintve a családtagok közti kommunikáció, a családon belüli szerepek, a serdülőkor és a szeretet témáit. A program során tematikus beszélgetésekre és előadásokra kerül sor, külön a gyerekek és külön a szülők számára. Az előadásokat követően családi vetélkedők színesítik majd az együttlétet, ahol a családtagok megtapasztalhatják a játék felszabadító, feszültségoldó hatását, amit a mindennapokban is alkalmazhatnak a későbbiekben. Várnak minden érdeklődőt.

XV. Csángó Nap Csíkszeredában
Tizenötödik alkalommal tartanak Csángó Napot csíkszeredában november 26-27. között. Ebben az évben a rendezvény díszvendége Külsőrekecsin a hagyományőrző csoport képviseletében. Szombaton délután öt órától kezdődően csángó hagyomány, táncok, viselet, fotókiállítás, rekecsini kozonák és geluskakóstoló várja az érdeklődőket Csíkszeredában, a megyeháza márványtermében. Vasárnap a Millenniumi templomban délelőtt tizenegy órától A moldvai csángókért szól a harang ünnepi szentmise zárja a rendezvényt. Mindenkit várnak a közös ünneplésre.

DVD- és könyvbemutató Miklósváron
Isten szolgája, Márton Áron születésének 120. évében, az Erdővidéki Közművelődési napok keretében, Nagy Zoltán, székelyudvarhelyi hitoktató, Erdély szentéletű püspökéről tart filmrészletekkel gazdagított előadást Miklósváron, november 26-án, szombaton délelőtt tizenegy órától a plébánia nagytermében. Várnak minden érdeklődőt.

Szent Erzsébet-napi gyűjtés
Árpád-házi Szent Erzsébet a katolikus egyház egyik legtiszteltebb szentje, akinek névünnepe alkalmából a templomokban Caritas-gyűjtést szerveznek. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a Caritas szervezet az időseket és betegeket segítő otthoni beteggondozó szolgálat tevékenységének a támogatására szervez gyűjtést Erdély katolikus templomaiban november 27-én, advent első vasárnapján.

Időjárás: Holnap újra megnövekszik felettünk a felhőzet. Országszerte borús idő várható. A hajnali és az esti órákban több helyen képződhet pára, köd. Gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. A reggeli csípős hideg után, napközben 6-14 fok között alakul a levegő hőmérséklete.

MRE – Hírszolgálat, 2016. november 24.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Szárazpatakon tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk minél többen a lehetőségeket, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Óvodamegáldás Szatmárnémetiben
Kicsivel több, mint egy év alatt csaknem teljesen megújult a szatmárnémeti Hám János Óvoda. Tavaly augusztusban kezdték meg a munkákat: megszépült az épület homlokzata, kicserélték a tetőzetet, de belsőleg is felújították a termeket, a folyosókat, a mellékhelyiségeket, az alagsorban új hasznos termeket alakítottak ki, és az udvart is átalakították. Ez utóbbi, azért is érdemel említést, mert a gyerekek nem csak játékra, a szabad levegőn történő biztonságos tartózkodásra használják, de nevelésük egyik helyszíneként is szolgál. Ezért alakítottak ki a gumiszőnyeggel borított rész és a filagória mellett tankertet is számukra, ahol minden csoport saját kiskerttel, parcellával rendelkezik. Itt megismerkednek a növények termesztésének és gondozásának, vagyis a gondoskodásnak és felelősségvállalásnak az alapvetéseivel is. A felújított óvodát ma délután három órakor Schönberger Jenő püspök áldja meg.

Szülők iskolája Marosvásárhelyen
Folytatódik a Marosvásárhely-remeteszegi plébánián a Szülők iskolája. Az e havi találkozó, melynek témája: A család – a hit első iskolája, ma este hat órakor kezdődik. Meghívottak: Márton András és Judit.

Filmes lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
December 1-4. között Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia és Kerekes Izabella segítőnővérek vezetésével filmes lelkigyakorlatot lesz, teljes csenddel és személyes kísérettel. Jelentkezni még a mai nap folyamán lehet a bereczkis2002@yahoo.com e-mail címen.

Szent Katalin búcsúk
Az Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelt ditrói kistemplom búcsúját november 25-én, holnap délelőtt tizenegy órakor ünneplik. A szentmisén Csíki Szabolcs, medgyesi segédlelkész prédikál.
A temesvár-belvárosi templomot szintén Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelték. A búcsút a közösség tagjai, a védőszent emléknapján, holnap délután négy órakor ünneplik. A búcsús szentmisét Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános celebrálja.

Előadás Székelyudvarhelyen
A Székelyudvarhely-Szombatfalvi Szent György Plébánia szervezésében holnap délután öt órától a helyi Művelődési Ház kiállítótermében dr. Jitianu Liviu, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Fakultásának docense tart előadást Iszlám-a béke vallása! címmel.

Ifjúsági találkozó és adventi gyertyagyújtás Facsádon
A temesvári egyházmegyében a hegyvidéki főesperesség fiataljainak találkozóját november 26-án, szombaton, a facsádi plébánián tartják. A rendezvény tizenegy órakor katekézissel kezdődik. Ezt követően az egybegyűltek kiscsoportos beszélgetésen vesznek részt. A templomban négy órakor kezdődő liturgia keretében a fiatalok meggyújtják az adventi koszorún az első gyertyát. Az összejövetelre az egyházmegye több plébániájáról is várnak résztvevőket.

Szent Erzsébet-napi gyűjtés
Árpád-házi Szent Erzsébet a katolikus egyház egyik legtiszteltebb szentje, akinek névünnepe alkalmából a templomokban Caritas-gyűjtést szerveznek. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a Caritas szervezet az időseket és betegeket segítő otthoni beteggondozó szolgálat tevékenységének a támogatására szervez gyűjtést Erdély katolikus templomaiban november 27-én, advent első vasárnapján.

Fülöp-kurzus Csíkszeredában
A Búzamag közösség szervezésében december 2-4. között Fülöp kurzus lesz Csíkszeredában, a Szent Imre ifjúsági központban (Petőfi Sándor u. 39. szám). Jelentkezni november 27-ig lehet a 0742-679.082-es telefonszámon vagy a buzamag@gmail.com e-mail címen.

Adventi lelkinapok lányoknak Székelyudvarhelyen
A mallersdorfi ferences nővérek december 9-11. között adventi lelkinapot tartanak lányoknak, a székelyudvarhelyi zárdában. Jelentkezni december 5-ig lehet a fifinover@gmail.com email-címen vagy a 0756-750.879-es telefonszámon.

Időjárás: Ma borongós, ködös, de felhős-napos időben is lesz részünk. Továbbra is az erdélyi medencében és a keleti országrészben tartósan ködös tájakra kell számítani. A hőmérséklet a naposabb területeken 10-14 fok körül, a borongós, ködös területeken pedig -9 és +2 C fok körül alakul. Nyugaton-északnyugaton ismét élénk lehet a déli-délkeleti szél.

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment