2016. november 8. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Táncmeditációs lelkigyakorlat Kolozsváron
November 11-én pénteken este hét órakor kezdődik a havi rendszerességgel tartandó táncmeditációs lelkigyakorlat Kolozsváron. A táncmeditáció az imádság olyan lehetősége, amelyben a zene, a mozgás, a tánc utat nyit gondolatainknak, érzéseinknek, segít közelebb kerülni Istenhez, önmagunkhoz, társainkhoz - vallják a szervezők. Várnak minden olyan férfit és nőt, aki szeretne megismerkedni a test és lélek ilyen fajta imájával, biblikus körtáncok és a zsidó tánclépéseken keresztül találkozni Istennel. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni ma este még lehet Imre Editnél a 0741-114.036-os telefonszámon vagy az editimre55@yahoo.com email címen. Helyszín a Szentegyház utca 7 szám.

Teológia a társadalomért
A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara 20 éves születésnapját ünnepli. November 11-13. között Teológia a társadalomért címmel nemzetközi szakmai konferenciát szervez Kolozsváron. A konferencia programja a www. romkat.ro honlapon található. A részvétel ingyenes, de szükséges az előzetes regisztráció a Római Katolikus Teológia Kar honlapján és facebook - oldalán elérhető elektronikus űrlap kitöltésével és elküldésével: www.rocateo.ubbcluj.ro vagy www.facebook.com/rocateo .

Keresem az utam!
Ezzel a mottóval rendeznek hivatástisztázó hétvégét a ferences tesvérek az esztelneki kolostorban november 11-13 között. Várják mindazokat, akik még bizonytalanok a
 hivatásuk terén, hiszen ez a hétvége lehetőséget nyújt be lekapaszkodni az ima erejébe és így fűrkészni az evangéliumot, amely ma is világosan szól azokhoz, akik figyelnek szavára. Jelentkezni Tibor testvérnél lehet a 0746-774701-es telefonszámon vagy az frtibi@gmail.com  email címen.

Lelkinap Csíkszeredában
Gyász – megbocsátás -elengedés címmel szerveznek lelkinapot november 12-én szombaton a csíkszeredai Millenniumi templomban, mindazok számára, akik elveszítették szeretteiket, vagy bármilyen számukra fontos értéket. Várnak minden olyan gyászolót és hozzátartozóikat, akik nem találják az utat lelki békéjük, szabadságuk, nyugalmuk visszanyeréséhez. Meghívott előadók: Kovács Márta pszichológus, gyásztanácsadó Csíkszeredából és Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkész. A program reggel kilenc órától délután fél ötig tart. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, amelyet a 0751-304863-as telefonszámon várnak. Jelentkezni november 10-ig lehet.

Férjek és édesapák hétvégéje
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Isten a hétköznapjaimban címmel november november 18-20. között férjeknek és édesapáknak tart lelkigyakorlatot  Simon András budapesti grafikusművész. Jelentkezni november 14-ig lehet a 0755-489743-as telefonszámon.

Van-e életem a terápiám után?
A Magyarózdi Drogterápiás Otthon volt lakóinak őszi találkozóját november 25-27. között tartják, melynek témája: Van-e életem a terápiám után? Jelentkezni a 0265-254460-as telefonszámon lehet november 22-ig. A találkozóról bővebben  a www.bonuspastor.ro oldalon olvashatnak.

Lelkigyakorlat egyetemistáknak
November 25-27. között lelkigyakorlatos hétvégét szerveznek egyetemistáknak az Aranyos völgyében. A környezet adott túrázáshoz, játékhoz, imához és felüdüléshez. A kísérők Miklós Claudiu jezsuita atya és Takó István egyetemi lelkész.  
Érdeklődni, jelentkezni a 0756-102138-as telefonszámon lehet. A helyek száma korlátozott.

Filmes lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
December 1-4. között Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia és Kerekes Izabella segítőnővérek vezetésével filmes lelkigyakorlatot lesz, teljes csenddel és személyes kísérettel. Jelentkezni november 24-ig lehet a bereczkis2002@yahoo.com e-mailcímen.

Időjárás: Holnap is több helyen várható eső, a hegyvidéken havas eső, hó is eshet. Az északias szél helyenként megélénkülhet. Hajnalban az erdélyi medence térségében fagyhat, délután 4-10 fok várható. 

MRE - Hírszolgálat. 2016 november 8.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Kézdiszentléleken tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Elhunyt P. Ferencz Béla Ervin OFM
Életének 97., áldozópapságának 74. évében a csíksomlyói kolostorban vasárnap reggel elhunyt az erdélyi Szent Istvánról nevezett Ferences Rendtartomány legidősebb tagja, P. Ferencz Béla Ervin OFM – tudtuk meg a Gyulafehérvári Érsekség honlapjáról.
Ervin atya csíksomlyói búcsúztatása hétfőn délután négy órakor volt a kegytemplomban, ma szülőfalujában, Gyergyószárhegyen ravatalozzák fel, temetésére november 9-én, szerdán a délután egy órakor kezdődő szentmise után kerül sor a gyergyószárhegyi ferences kolostor temetőjében.
Az örök világosság fényeskedjék neki!

Ars HUNGARICA 2016
November 10. és 16. között megrendezésre kerül Nagyszebenben a tizenegyedik Ars HUNGARICA kulturális fesztivál, amelynek célja kulturális élményt kínálni a helyi közösségnek és a látogatóknak, hangsúlyozni a magyar jelenlétet a Kárpát-medence határán. Ugyanakkor, a más nemzetiségű személyek előtt magyar kulturális bemutatkozási platform a nagyszebeni Ars HUNGARICA fesztivál, amely teljes nyitottsággal közelíti meg az etnikailag vegyes családokat.
2016-ban öt kiállítással, nyolc koncerttel, három színházi- és versmondó előadással, négy gyermekműsorral, konferenciával, emlék- és ünnepműsorokkal, táncházzal csalogatja a főszervező HÍD - Szebeni Magyar Egyesület a magyar közösség tagjait és a nagyközönséget.
Mindenkit tárt karokkal várnak a Dél-Erdély egyik legismertebb magyar kulturális fesztivál műsoraira.

A Szent Márton Öregotthon kápolnájának búcsúja
November 11-én, pénteken délután öt órakor a Szent Márton Öregotthon lakói és alkalmazottai körében Böcskei László megyés püspök mutatja be az intézmény kápolnájának búcsús szentmiséjét.

Ifi találkozó Szentegyházán
Az irgalmasság témával kapcsolatban együttgondolkodásra, találkozásra hívja november hónapban, hetente egyszer a kerekesszékes és egészséges fiatalokat Szentegyházán, a Szent Gellért Alapítvány.
A következő találkozás november 11-én, pénteken este fél nyolc órakor lesz, a Jézus Szíve Plébánia Ifiházban.
Témája: „Börtönlelkészi élményeim”
 A találkozások célja, hogy jól érezzék magukat, megosszák gondolataikat, problémáikat, elmondják véleményüket, álláspontjukat, egy-egy „lelki” vezetővel. Az együttlét alkalmával mély beszélgetésekre, filmnézésre, alkotásra, lelki nevelésre, játékra kerül sor. A cél, hogy a fiatalok és a mozgásukban korlátozottak is lehetőséget kapjanak a „mélyebb" szórakozásra.

Templom megáldása Sólyomkőváron
2016. november 12-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor Böcskei László megyés püspök ünnepélyes hállaadó szentmise keretében áldja meg a felújított sólyomkővári templomot.

Isten a hétköznapjaimban - Férjek és édesapák hétvégéje
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Isten a hétköznapjaimban címmel november november 18-20. között férjeknek és édesapáknak tart lelkigyakorlatot  Simon András budapesti grafikusművész. Jelentkezni november 14-ig lehet a 0755-489743-as telefonszámon.

Van-e életem a terápiám után?
A Magyarózdi Drogterápiás Otthon volt lakóinak őszi találkozójára kerül sor 2016 november 25-27. között, melynek témája: Van-e életem a terápiám után? Jelentkezni a 0265-254460-as telefonszámon lehet november 22-ig. A találkozóról bővebben  a bonuspastor.ro internetes oldalon olvashatnak.

Lelkigyakorlat egyetemistáknak
2016. november 25-27. között lelkigyakorlatos hétvégére kerül sor egyetemistáknak az Aranyos völgyében. A környezet adott túrázáshoz, játékhoz, imához és felüdüléshez.
Kísérők: Miklós Claudiu SJ és Takó István egyetemi lelkész.  
Érdeklődni, jelentkezni a 0756-102138-as telefonszámon lehet. A helyek száma korlátozott.

Filmes lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
December 1-4. között Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia és Kerekes Izabella segítőnővérek vezetésével filmes lelkigyakorlatot lesz, teljes csenddel és személyes kísérettel. Jelentkezni november 24-ig lehet a bereczkis2002@yahoo.com e-mailcímen.

Időjárás: Ma kezdetben a déli tájakon, majd nyugaton, a középső országrészben és az esti órákban már keleten is várható csapadék. A hegyvidéken havas eső, hó is eshet.
 A légmozgás jelentősen veszít erejéből. Hajnalra az erdélyi medence térségében fagypont köré csökken a hőmérséklet, nappal csupán 3-12 fok körüli értékekre számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat. 2016 november 8.

About the author

maradmin

Leave a Comment