2016. november 9. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E  

Szánjunk időt az elhagyatottakra
A vatikáni Szent Péter téren tartotta meg szokásos szerdai általános kihallgatását Ferenc papa, folytatva az irgalmasság cselekedeteiről szóló elmélkedés-sorozatát. Az audiencián, melyet rádiónk is élő adásban közvetített, a Szentatya a betegek és a börtönben levők látogatásának fontosságát emelte ki. Ezek a személyek egyfajta megkötözöttségben élnek, akiket betegségük, bűneik valamiképpen megfosztják a szabadságuktól. Ők élik meg leginkább az egyedüllétet, ezért nagyon fontos, hogy Jézus példájára, aki meglátogatta Péter beteg anyósát, mi keresztények is szánjunk időt az elhagyatottakra, ne essünk a közömbösség csapdájába. Az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlása által a mi lelkünk is megtelik Isten irgalmával, valamint visszaadhatjuk azoknak a méltóságát, akik bármilyen oknál fogva elveszítették azt – zárta katekézisét Ferenc papa.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Esztelneken tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szent Márton ünnepe Szatmárnémetiben
A szatmári Gemeinsam Német Ifjúsági szervezet a Johann Ettinger Liceummal és a Kálvária templom német közösségével együtt november 10-én, holnap, Szent Márton napi ünnepséget szervez. A rendezvényen idén körülbelül 1000 gyermek vesz részt, akik magyar, német és román közösségekből érkeznek. A gyermekek Szent Márton példáját követve segítenek a rászorulókon, saját készitésü lámpásaikba a gyertyákat a német Liceum önkénteseitől vásárolják meg karitativ szándékkal. Az összegyüjtött adományt a Szatmári Egyházmegyei Caritas a közösségi központjait látogató hátrányos helyzetü gyermekek étkeztetésére fordítja.
A rendezvény délután 16:45 órakor a Kálvária templomban kezdődik, majd a Márton-napi felvonulás fél hat órakor indul a római-katolikus katedrális elöl a Fényi Fúvósok vezetésével.

Keresem az utam!
Ezzel a mottóval rendeznek hivatástisztázó hétvégét a ferences tesvérek az esztelneki kolostorban november 11-13 között. Várják mindazokat, akik még bizonytalanok a hivatásuk terén, hiszen ez a hétvége lehetőséget nyújt belekapaszkodni az ima erejébe és így fűrkészni az evangéliumot, amely ma is világosan szól azokhoz, akik figyelnek szavára. Jelentkezni Tibor testvérnél lehet a 0746-774701-es telefonszámon vagy az frtibi@gmail.com email címen.

Lelkinap Csíkszeredában
Gyász – megbocsátás -elengedés címmel szerveznek lelkinapot november 12-én szombaton a csíkszeredai Millenniumi templomban, mindazok számára, akik elveszítették szeretteiket, vagy bármilyen számukra fontos értéket. Várnak minden olyan gyászolót és hozzátartozóikat, akik nem találják az utat lelki békéjük, szabadságuk, nyugalmuk visszanyeréséhez. Meghívott előadók: Kovács Márta pszichológus, gyásztanácsadó Csíkszeredából és Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkész. A program reggel kilenc órától délután fél ötig tart. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, amelyet a 0751-304863-as telefonszámon várnak. Jelentkezni november 10-ig, azaz még a holnapi nap folyamán lehetséges.

Teológia a társadalomért
20 éves születésnapját ünnepli a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara, mely alkalomból november 11-13. között Teológia a társadalomért címmel nemzetközi szakmai konferenciát szervez Kolozsváron. A részletes programot a gyulafehérvári érsekség honlapján, a www.romkat.ro oldalon találják. A részvétel ingyenes, de szükséges az előzetes regisztráció a Teológia Kar honlapján vagy facebook-oldalán elérhető elektronikus űrlap kitöltésével és elküldésével. (www.rocateo.ubbcluj.ro vagy www.facebook.com/rocateo).

Templom megáldása Sólyomkőváron
November 12-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor Böcskei László megyés püspök ünnepélyes hállaadó szentrmise keretében áldja meg a felújított sólyomkővári templomot. Várják a híveket a közös ünneplésre és hálaadásra.

Egyházmegyei családos találkozó
November 12-én, szombaton, a kisiratosi római katolikus plebánián egyházmegyei családos lelkinapot szerveznek. A programban lesznek előadások, kiscsoportos beszélgetések, közös étkezés, kiértékelő. A találkozó a délután négy órakor kezdődő szentmisével zárul.

Lelkigyakorlat egyetemistáknak
November 25-27. között lelkigyakorlatos hétvégét szerveznek egyetemistáknak az Aranyos völgyében. A környezet adott túrázáshoz, játékhoz, imához és felüdüléshez. A kísérők Miklós Claudiu jezsuita atya és Takó István egyetemi lelkész. Érdeklődni, jelentkezni a 0756-102138-as telefonszámon lehet. A helyek száma korlátozott.

Időjárás: Holnap ismét megnövekszik a felhőzet, reggelre foltokban pára, köd képződhet. Országszerte számíthatunk kisebb esőre, havas esőre, a hegyekben kevés hóra. Hajnalban többfelé fagypont alá esik a levegő hőmérséklete, napközben 4-11 C fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 9.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Gelencén tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Erdélyi az új magyar jezsuita provinciális: P. Vízi Elemér SJ
Az újonnan választott jezsuita általános rendfőnök, P. Arturo Sosa november 7-én megnevezte a következő magyar provinciálist P. Vízi Elemér személyében. A kihirdetés a 36. Általános Rendgyűlésen történt. A tartományfőnök beiktatása várhatóan 2017 elején lesz – számolnak be a magyar jezsuita rendtartomány honlapján, ahol a tisztséggel kapcsolatban arról is írnak, hogy „a jezsuita rend rendtartományokra, provinciákra tagolt, amely általában egy-egy országot fed le. A magyar provincia sajátossága, hogy határon túli szolgálatokban is jelen van. A provinciát a hat évre kinevezett provinciális vezeti, kinevezése nem meghosszabbítható. A provinciális a rendi közösség és szolgálata egyszemélyi vezetője, akinek munkáját a konzultus segíti”.

20 éves a csíksomlyói Jakab Antal Ház
A Jakab Antal Ház a 20-ik születésnapját ünnepli 2016. november 11-én. Az évforduló alkalmából a csíksomlyói kegytemplomban pénteken délelőtt tizenegy órakor Jakubinyi György érsek hálaadó szentmisét mutat be. Ezt követően a Jakab Antal Házban kerekasztal beszélgetésre kerül sor.

Szent Márton jubileumi év záró ünnepe  Kézdimartonfalván
2015. november 8-án nyitották meg Kézdimartonfalván a Szent Márton jubileumi évet. Az év folyamán különböző programokkal igyekeztek megvalósítani jelmondatukat: Erősítsük közösségünket! A szentév befejező ünnepsége és az évi eseményekről való rövid képes beszámoló Tamás József segédpüspök úr jelenlétében 2016. november 12-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor lesz.

Lelkinap Csíkszeredában
Gyász – megbocsátás -elengedés címmel szerveznek lelkinapot november 12-én szombaton a csíkszeredai Millenniumi templomban, mindazok számára, akik elveszítették szeretteiket, vagy bármilyen számukra fontos értéket. Várnak minden olyan gyászolót és hozzátartozóikat, akik nem találják az utat lelki békéjük, szabadságuk, nyugalmuk visszanyeréséhez. Meghívott előadók: Kovács Márta pszichológus, gyásztanácsadó Csíkszeredából és Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkész. A program reggel kilenc órától délután fél ötig tart. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, amelyet a 0751-304863-as telefonszámon várnak. Jelentkezni november 10-ig lehet.

Örmény est Székelyudvarhelyen
A Székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület megalakulásának ötödik évfordulóját ünnepli 2016. november 18-án. A megemlékezés péntek délután öt órakor kezdődik a Ferences templomban, magyar-örmény katolikus liturgia keretében, amelyet Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény-katolikus plébános fog celebrálni, Sáska Magyari Zsolt diakónussal. Az ünnepi szentbeszédet Papp Antal zetelaki római katolikus plébános tartja, valamint részt vesz a szent liturgián Mátyás Károly főesperes-plébános, a gyergyószentmiklósi örmény katolikus kórus és a Gyergyószentmiklósi Örmény Vörös Köpönyegesek.
A megemlékezés a Polgármesteri Hivatal Szent István termében folytatódik, ahol „A magyarörmények zenei élete” címmel előadást tart Fancsali János, a budaörsi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Gyarmaty Melinda magyar nyelvre fordított örmény költők verseiből szaval. Utána Szász Tibor András sófalvi református lelkész az örmény templomok építészeti stílusáról tart előadást. Jelentkezi november 14-ig lehet a 0743-928265-ös telefonszámon vagy ottominier@gmail.com e-mail címen.

MoZgató - Ifjúságépítők konferenciája
A Gyulafehérvári Caritas keretében működő Young Caritas Program konferenciát szervez Marosvásárhelyen a fiatalokkal való munka, mozgalomépítés, utánpótlás témaköreiben. A konferencia célja a tapasztalatcsere, az egymástól való tanulás és a közös gondolkodás. Várják az ifjúsági szervezetek, kezdeményezések életében aktív szerepet vállaló tagokat, munkatársakat, vezetőket!
Időpont: 2016. november 25-26.
Helyszín: Gecse Dániel Szakkollégium (Marosvásárhely, Erdő utca 7b.)
Jelentkezési határidő: november 11-ig, az online regisztrációs lap kitöltésével.

Lelkigyakorlat egyetemistáknak
November 25-27. között lelkigyakorlatos hétvégét szerveznek egyetemistáknak az Aranyos völgyében. A környezet adott túrázáshoz, játékhoz, imához és felüdüléshez. A kísérők Miklós Claudiu jezsuita atya és Takó István egyetemi lelkész. Érdeklődni, jelentkezni a 0756-102138-as telefonszámon lehet. A helyek száma korlátozott.

Filmes lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
December 1-4. között Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia és Kerekes Izabella segítőnővérek vezetésével filmes lelkigyakorlatot lesz, teljes csenddel és személyes kísérettel. Jelentkezni november 24-ig lehet a bereczkis2002@yahoo.com e-mail címen.

Időjárás: Ma is több helyen várható eső, a hegyvidéken havas eső, hó is eshet. Az északias szél helyenként megélénkülhet. Hajnalban az erdélyi medence térségében fagyhat, délután 4-10 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 9.

About the author

maradmin

Leave a Comment