2016. október 1. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Elsőszombati Mária-köszöntő Csíksomlyón
Az ünnepélyes Mária-köszöntő ma este hét órakor kezdődik. A szentmisét megelőzően, a délután hat órától kezdődő engesztelő imaórát a csíksomlyói és csíkcsobotfalvi hívek végzik. A szentmise után a rózsafüzér imádkozását csíkcsomortáni gyermek imacsoport végzi. A Szűzanya kegyszobrának a másolatát a kegytemplom előtti téren a csíksomlyói rendezők viszik. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon vagy rádiónk hullámhosszán.

Kis-Szent Teréz búcsúk
-Székelyudvarhelyen, a 15 éve felszentelt Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúja ma délután öt órakor kezdődik.
- A marosszentgyörgyi Sarutlan Kármelita Nővérek ma délután ünneplik kápolnájuk búcsúját. Öt órától vesperást énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak a hívekkel. A búcsúmisét, mely hat órakor kezdődik, Jakubinyi György érsek mutatja be, a homíliát Szénégető István, Marosvásárhely-remeteszegi plébános mondja.
-Marosbogáton, Marosludas filiájában, szintén Lisiuex-i Kis Szent Teréz a templom védőszentje. A búcsús szentmise vasárnap délután négy órakor kezdődik, ünnepi szónok Mihály Imre, alvinci plébános.
- A szatmárnémeti Kis Szent Teréz templom búcsúját október 2-án, vasárnap délelőtt tizenegy órától ünneplik, Kühn Pál tiszteletbeli kanonok szentbeszédével.
- a Nagyvárad-Őssi templom búcsúja vasárnap délután öt órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Barta Szabolcs lazarista atya lesz. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

25 éves jubileum a Mallesdorfi Ferences nővéreknél
A Mallersdorfi Ferences Nővérek közösségi életük újraindulásának 25 éves jubileumát Székelyudvarhelyen ünneplik. A jubileum alkalmából a székelyudvarhelyi ferences templomban holnap reggel fél kilenc órakor a reggeli dicséret keretében beöltözés lesz, majd kilenc órakor hálaadó ünnepi szentmisét mutat be Orbán Szabolcs, az Erdélyi Ferences Rend tartományfőnöke. A szentmise után megtekinthető lesz egy képkiállítás az elmúlt 25 évről és a nővérek tevékenységeikről a Vár utca 1 szám alatti udvarukban.

Szent Ferenc ünnepe
- A nagytusnádi templom védőszentje Assisi Szent Ferenc. Az ünnepi búcsús szentmisét holnap fél egy órától tartják, szentbeszédet mond Göthér Gergely csíksomlyói plébános. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
- A székelyudvarhelyi ferences templomban október 3-án, délután hat órakor kezdődik Szent Ferenc tranzitusa és az ünnepi szentmise. Október 4-én, szombaton a ferences templom örökös szentségimádási napja, egész napos szentségimádási lehetőség lesz, este hat órától ünnepi szentmisét tartanak.
- A szárhegyi ferences templomban október 3-án,  délután öt órakor lesz az ünnepi szentmise amely keretében megemlékeznek Assisi Szent Ferenc tranzitusáról, vagyis az Úrhoz való költözéséről.
-A nagyszebeni ferences templomban október 4-én, kedden délután öt órakor kezdődik a búcsú. A szentmisén Farkas Ervin Brassó-bolonyai segédlelkész mond prédikációt.

Veni Sancte Kolozsváron
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség tanévnyitó szentmiséjét,  holnap este hét órától tartják a Piarista templomban. A szentmise főcelebránsa Ft. Kovács Sándor főesperes, a szentbeszédben Takó István egyetemi lelkész szól a diákokhoz. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Őszi jegyeskurzus Marosvásárhelyen
A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében október 4-én, kedden újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen. A jegyeskurzus egyházi és szakmai segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, egyben ismerkedési lehetőség más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre.  
A kurzus nyolc hétig tart és november 29-én ér véget.
A találkozók kedd esténként vannak 19.00-21.00 óra között.
Lelkész, orvos, pszichológus szakemberek és keresztény házaspárok a meghívottak. Az együttlétek formája interaktív, nemcsak előadások meghallgatásából áll, hanem beszélgetésekből, csoportmunkából.
Azok jelentkezését várják, akik 2017-es év folyamán szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat.
A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél.
Jelentkezni Szénégető Istvánnál (szenegetoi@gmail.com, 0743-138784) vagy a Sófalvi házaspárnál (adelasofalvi@yahoo.com , 0744-799055) lehet október 3-ig.

Hétvégi szentmise közvetítések
Ma este hét órától elsőszombat lévén szentmisét, rózsafüzért és gyertyás körmenetet közvetítünk a csíksomlyói kegytemplomból.
Vasárnap három szentmisét közvetítünk. Délután fél egy órától Nagytusnádról a búcsús szentmisét, délután öt órától a Nagyváradi Össi temploból szintén búcsús szentmisét majd este hét órától a Kolozsvári Piarista templomból  hallhatnak  szentmisét.
Emlékeztetjük a kedves hallgatókat, hogy  a rádióban közvetített szentmisék nem helyettesítik a személyes részvételt a vasárnapi szentmisén, mindazok  esetében, akik nem ágyhoz vagy házhoz kötött betegek, és nem ütköznek komoly akadályba.

Időjárás: Ma is marad a napos, száraz idő. Az időnként megjelenő kisebb gomolyfelhőkből csapadék nem várható. Délutánra a szeles időben ismét 22 és 26 fok közé melegszik a levegő.
Vasárnap délután egy hidegfront érkezik, így a nyugati országrészen eső, zápor, sőt egy-egy zivatar is kialakulhat. Keleten még több órára kisüt a nap. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2016. október 1.

About the author

maradmin

Leave a Comment