2016. október 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Gyakoroljuk mindennap az irgalmasság cselekedeteit!
Verőfényes napsütésben, zarándokok ezrei közepette tartotta meg Ferenc pápa szokásos szerdai általános kihallgatását a vatikáni Szent Péter téren. Folytatva az irgalmasságról szóló katekézis-sorozatát, a szentatya ma különösen az irgalmasság lelki cselekedeteire hívta fel a jelenlevők figyelmét. Arra búzdította a híveket, hogy türelemmel viseljék el azokat az embereket is környezetükből, akik talán nem annyira szimpatikusak. Minden apró odafigyelés, az irgalom és a szeretet gyakorlása abban segít, hogy ne legyen alapja életünkben Szent Ágoston félelmének, aki így fogalmazott: „Attól félek nehogy Jézus Krisztus elhaladjon mellettem és én ne ismerjem fel”. Máté evangéliumának részlete, melyre alapozta mai tanítását, erősítse mindannyiunkban a tudatot, hogy amit egynek a legkissebbek közül teszünk, azt magának az Úr Jézusnak tesszük.
Az audiencia végén Ferenc pápa köszöntötte a magyar ajkú zarándokokat is, akik Budapestről, Lövétéről és Brassóból érkeztek, a pápai Germanicum et Hungaricum Kollégium növendékeinek diakónus szentelésére.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Háromkúton tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szentévi Zarándoklati Nap októberben
Az Irgalmasság Évében a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye zarándoklatra hívja a híveket a Székesegyházhoz, hogy a megnyitott Szent Kapun átlépve Isten irgalmasságára tekintsenek, és maguk is a megújulás útjára lépjenek. Az összeállított programnak megfelelően október 13-án, holnap délután öt órakor kezdődő ünnepi szentmisére főleg Belényesből, Vaskohról, Vaskohsziklásról, Rézbányáról, Zsibóról és a Nagyvárad-Kapucinus plébániáról zarándokolnak a román ajkú hívek a székesegyházhoz. A szentmise főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök, az ünnepi szónok pedig Jitaru Szél Antal belényesi plébános lesz. A Zarándoklati Napra való tekintettel Nagyvárad többi templomában elmaradnak a holnap esti szentmisék.

Folytatódnak az önkéntes találkozók
Október 14-én, pénteken Nagykárolyban délután négy órától a Szent László közösségi házban találkozunk önkénteseinkkel. Az utolsó helyszín Kolozsvár lesz, ahová október 19-én várjuk önkénteseinket, délután három órára a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében.

Népmisszió Nagyvárad-Velencén
Október 14-16. között népmisszióval ünnepli meg a nagyvárad-velencei római katolikus közösség a plébánia 280. és a Katolikus Kultúrház megnyitásának 80. évfordulóját. Október 14-én, pénteken délután hat órakor Bodor Zoltán tasnádi plébános, október 15-én, szombaton délután hat órakor Ozsváth József székelyhídi plébános, október 16-án, vasárnap délelőtt tíz órakor Curaliuc Demeter nagyvárad-velencei plébános mutat be szentmisét a helyi plébániatemplomban.
Október 16-án délután hat órakor zenés verses díszelőadást tartanak nagyvárad-velencei Katolikus Kultúrházban, ahol áldást mond Pálos István kanonok, nagyvárad-szőlősi plébános.

Könyvbemutató a Püspöki Palotában
Október 14-én, pénteken délután négy órától mutatják be a Sokarcú irgalmasság című kötetet Nagyváradon, a Püspöki Palota dísztermében. Olyan világiak, papok és szerzetesek szólalnak meg ebben a könyvben, akik nemcsak beszélnek az irgalmasságról, a felebaráti szeretetről, a szolidaritásról, hanem élik is azt. Közreműködnek a kötet Nagyváradon élő szerzői: Benedek Ramóna hitoktató, Modi Blanka nővér, valamint Bereczki Silvia sa, a könyv szerkesztője, és Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum kiadó igazgatója. A rendezvényre minden érdeklődőt várnak.

Templombúcsú Nagyszentmiklóson
A nagyszentmiklósi római katolikus templomot Avilai Szent Teréz tiszteletére szentelték fel. A konszekrálás idei évfordulóját október 15-én, szombaton ünnepli a helyi közösség. A búcsús szentmisét délután három órától Pantea Tibor ferences atya mutatja be. A liturgiát követően a templom előtti téren az egyházközséget alkotó különböző nemzetiségű közösségek fiataljai néptáncot mutatnak be.

Zarándoklat Olaszországba
Róma, Assisi és Pádua útvonalon szerveznek zarándoklatot Székelyudvarhelyről október 24-30 között, Kopácsi Ferenc plébános kíséretével. A még néhány fennmaradt helyre jelentkezhetnek a következő telefonszámok egyikén: 0754-910105 (Hadnagy Katalinnál) vagy 0740-617687 (Máyai Erzsébetnél).

Időjárás: Holnaptól felszakadozik a felhőzet, rövid napos időszakra lehet számítani főleg délen és délnyugaton. Az erdélyi medencében még előfordulhat egy-egy gyenge zápor. Mérséklődik a szél. Hajnalban helyenként fagypont alatti értékeket, napközben 6-13 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2016. október 12.


H Í R E K   R E G G E L /  D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Gyergyószentmiklóson a Szent Erzsébet otthonban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Folytatódnak az önkéntes találkozók
Ma délután hat órától Nagyváradon a rádió épületében,  majd október 14-én Nagykárolyban délután négy órától a Szent László közösségi házban találkozunk önkénteseinkkel.

Tiszta szerelem est Csíkszeredában
A csíkszeredai Segítő Mária Kollégiumban ma este fél nyolc órakor Tiszta szerelem. Lehetséges? címmel imaestet tartanak fiataloknak. A szervezők együttimádkozásra, szentségimádásra és tanúságtételekre hívják a párkapcsolatban élő fiatalokat, hiszen a boldogságot adó keresztény család jóval a házasságkötés előtt kezdődik.

Sportnap (nem csak) sérülteknek Székelyudvarhelyen
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány negyedik alkalommal szervezi meg a sportnapot fogyatékkal élőknek. Idén október 13-án, csütörtökön délelőtt tíz órától várják a székelyudvarhelyi sportcsarnokba  a kívülállókat is, akik  megtapasztalhatják a sportrendezvény által a kölcsönös bizalmat, és az elfogadást.  Bővebb információkért keressék fel a www.szentgellert.ro honlapot.

VI. Mária Út Konferencia Csíksomlyón
A csíksomlyói Jakab Antal Házban október 14-16. között Csíksomlyó szakrális fejlesztése – Mária Út a keresztény értékek védelmében! címmel lesz megtartva a VI. Mária Út Konferencia. A konferencia részletes programja a www.mariaut.ro honlapon található.

Mária Köszöntő Kovásznán
Októbertől hagyományteremtő szándékkal ünnepélyes Mária áhítatot tartanak Kovásznán minden hónap harmadik szombatján szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket az első alkalomra 2016. október 15-én, délután hat órakor a helyi plébániatemplomba.

Maros körzeti Ifi találkozó- Egységben Érte!
Maros körzeti ifjúsági csoportok találkozója lesz október 15-én, szombaton Marosvásárhely-Remeteszegen, a Szent Család-plébániatemplom közösségi termében. A szervezők várnak minden Maros körzetben élő, tanuló vagy csak arra járó fiatalt. A program délelőtt tíz órától délután hat óráig tart.
Érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: 0742-999612 (Elekes Szabolcsnál), 0752-199441 (Simon-Kerekes Eszternél) és 0767-734240 (Szász Z. Zsoltnál).

Nemzetközi Tudományos Teológiai Konferencia Gyulafehérváron
A Római Katolikus Teológia Kar fennállásának 20. évében nemzetközi tudományos teológiai konferenciát szervez Catholice reformare. A katolikus egyház a fejedelemség korában címmel. Az eseményre október 20-21. között Gyulafehérváron kerül sor a Pasztorálteológiai Intézet Könyvtár utcai – Bibliotecii, 3. szám alatti – székhelyén.
A konferencia részletes programja a www.romkat.ro honlapon érhető el.

A józanság ideje
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat négy napos lelkigyakorlatos programot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak a Józanság ideje címmel.
A programnak a csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központ ad otthont (Szék útja 152. szám) október 27-30. között. Érdeklődni és jelentkezni lehet október 26-ig, déli 12 óráig, Lázár Andreánál, a 0732-830156-os telefonszámon, vagy az andrea.lazar@caritas-ab.ro e-mail címen.

Hivatástisztázó hétvége fiataloknak
Az esztelneki (Kovászna megye) ferences kolostorban, november 13-16. között kerül sor a Keresem az utam elnevezésű hivatástisztázó hétvégére. „Mindenkinek van egy ajándékba kapott hivatása, amelyet ha felismer, és válaszol rá, kiteljesedik az élete, megtalálja az igazi öröm forrását” – vallják a szervezők, akik hivatásukat kereső, tisztázni vágyó fiatalok számára kínálják ezt a programot. További részletekről érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences szerzetesnél lehet a 0746-774701-es telefonszámon vagy a frtibi@gmail.com e-mailcímen.

Időjárás: Ma sokfelé számíthatunk esőre, a magasabb hegységekben havas esőre, havazásra. Az ország keleti, északkeleti felén narancssárga figyelmeztető jelzést bocsájtottak ki a csapadék  mennység miatt, itt 25-30 liter is előfordulhat négyzetméterenként. Többfelé szeles időben lesz részünk, élénk, helyenként erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban 2-7, délután 9-12 fokra készülhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. október 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment