2016. október 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Népmisszió Nagyvárad-Velencén
Ma délután kezdődött el az a népmisszió, amelynek keretében ünnepli a nagyvárad-velencei római katolikus közösség a plébánia 280. és a Katolikus Kultúrház megnyitásának 80. évfordulóját. Holnap délután hat órakor Ozsváth József székelyhídi plébános, október 16-án, vasárnap délelőtt tíz órakor Curaliuc Demeter nagyvárad-velencei plébános mutat be szentmisét a helyi plébániatemplomban. Vasárnap délután hat órakor zenés verses díszelőadást tartanak nagyvárad-velencei Katolikus Kultúrházban, ahol áldást mond Pálos István kanonok, nagyvárad-szőlősi plébános.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Maroshévizen tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Egyháztörténeti konferencia a Püspöki Palotában
Október 15-én, holnap, a nagyváradi egyházmegye történetét feldolgozó konferencia-sorozat idei nagyváradi ülésszakára kerül sor: Andrea Scolari váradi püspök és a humanizmus kezdetei Magyarországon címmel. A téma legkiválóbb magyarországi kutatói osztják meg eredményeiket a hallgatósággal a Püspöki Palota dísztermében. A konferenciát reggel kilenc órakor közös imádság nyitja a székesegyházban, a váradi püspökök sírjánál, fél tíztől kezdődnek az előadások a palota dísztermében, majd az Egyház, tudomány, kultúra – főhajtás püspökeink emléke előtt című könyv bemutatója zárja.

Márton Áron konferencia Székelyudvarhelyen
Holnap délelőtt tíz órakor a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében Márton Áron püspök és a székelyek címmel tartja a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a VII. Székelyföld Napok rendezvénysorozat részeként megszervezett konferenciáját. Meghívottak: Balázs Imre ny. plébános; Bodeanu Denisa, a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács levéltárosa, a Márton Áron megfigyelési dossziéjának kutatója; Csíki Dénes pápai káplán, plébános; Derzsi András; Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum vezetője, valamint Nagy Mihály Zoltán történész, a Román Kulturális Intézet elnökhelyettese. Az esemény része a Márton Áron Emlékév rendezvénysorozatnak. A szervezők minden érdeklődőt várnak a püspök életműve kutatóinak és a püspökkel személyes kapcsolatban állók megemlékezésére és szakmai tanácskozására.

Maros körzeti Ifi találkozó- Egységben Érte!
Maros körzeti ifjúsági csoportok találkozója lesz holnap Marosvásárhely-Remeteszegen, a Szent Család-plébániatemplom közösségi termében. A szervezők várnak minden Maros körzetben élő, tanuló vagy csak arra járó fiatalt. A program délelőtt tíz órától délután hat óráig tart.

Főegyházmegyei Biblianap Kézdivásárhelyen
A Katolikus Magyar Bibliatársulat Főegyházmegyei Biblianapot szervez október 15-én, holnap Kézdivásárhelyen, a Vigadó Művelődési Házban. A Hogyan formál Isten bennünket? mottójú bibliásnap délelőtt tíz órakor Székely János, esztergom-budapesti segédpüspök előadásával kezdődik. 

Zenei elmélkedés Medgyesen
Salve Regina címmel ének és orgona szóló zenei elmélkedés tart Szeghalmi Emese, rádiónk önkéntes munkatársa a medgyesi katolikus templomban holnap délután öt órától. Várnak minden zenekedvelőt.

Őszi családpasztorációs papi találkozó
Őszi családpasztorációs papi találkozó lesz AMORIS LAETITIA: A CSALÁDPASZTORÁCIÓ MEGÚJÍTÁSA címmel október 17-én, hétfőn a Csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban. A program reggel kilenc órakor kezdődik és délután fél öt órától szentmisével zárul, melyet Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családpasztorációért felelős püspöke mutat be a csíksomlyói kegytemplomban. 

Zarándoklat Olaszországba
Róma, Assisi és Pádua útvonalon szerveznek zarándoklatot Székelyudvarhelyről október 24-30 között, Kopácsi Ferenc plébános kíséretével. A még néhány fennmaradt helyre jelentkezhetnek a következő telefonszámok egyikén: 0754-910105 (Hadnagy Katalinnál) vagy 0740-617687 (Máyai Erzsébetnél).

Időjárás: Holnap a változóan napos-felhős időben főként délután alakulhatnak ki elszórtan záporok, estefelé nyugaton, délnyugaton akár zivatarok. Helyenként élénk lesz a délkeleti szél. Hajnalban -1 és +7, délután 8-20 fok közötti hőmérséklet várható. A reggeli órákban helyenként pára, köd is képződhet. 

MRE – Hírszolgálat, 2016. október 14.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

 

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Gyergyóremetén tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Folytatódnak az önkéntes találkozók
Ma délután négy órától Nagykárolyban, a Szent László közösségi házban találkozunk önkénteseinkkel. Az utolsó helyszín Kolozsvár lesz, ahová október 19-én várjuk az önkénteseket, délután három órára a Szent Mihály Nőszövetség dísztermébe.

Egymillió csillag a szegényekért
Már hagyományosnak számít, hogy a Caritas minden év októberében megszervezi az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciót, mécsesekkel világítva egy-egy közteret, ahol minden egyes meggyújtott gyertya jelképes sorsvállalás a nélkülözőkkel. Ez az alkalom egy lehetőség mindenki számára, hogy egy-egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adományával láthatóan is kifejezze: minden nehézség ellenére, fontos számukra a közösségük és a szegény emberek sorsa. Idén október 14-én, azaz ma este hat és nyolc óra között lehet csatlakozni az akcióhoz, Erdély nagyobb városaiban. A pontos helyszínek és települések névsorát a gyulafehérvári érsekség honlapján, a www.romkat.ro oldalon találják.

40 nap az életért Kolozsváron
Szeptember 28. és november 6. között a 40 nap az életért kampány ismét meg akarja mozgatni Kolozsvár lakóit. A szülészeti klinika előtt napi 12 órás csendes jelenlétre hívják mindazokat, akik tenni akarnak az abortusz megakadályozásáért a kincses városban. Reggel hét és este hét óra között 40 napon keresztül, hosszab-rövidebb időre csatlakozhatnak és kampányolhatnak elsősorban a klinika előtt vagy lehetőség szerint otthonaikban imádsággal és böjttel az élet védelméért.

Márton Áron konferencia Székelyudvarhelyen
Október 15-én, szombaton délelőtt tíz órakor a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében Márton Áron püspök és a székelyek címmel tartja a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a VII. Székelyföld Napok rendezvénysorozat részeként megszervezett konferenciáját. Meghívottak: Balázs Imre ny. plébános; Bodeanu Denisa, a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács levéltárosa, a Márton Áron megfigyelési dossziéjának kutatója; Csíki Dénes pápai káplán, plébános; Derzsi András; Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum vezetője, valamint Nagy Mihály Zoltán történész, a Román Kulturális Intézet elnökhelyettese. Az esemény része a Márton Áron Emlékév rendezvénysorozatnak. A szervezők minden érdeklődőt várnak a püspök életműve kutatóinak és a püspökkel személyes kapcsolatban állók megemlékezésére és szakmai tanácskozására.

DVD és könyvbemutató Petrozsényban és Petrillán
A petrozsényi Szent Borbála templomban Nagy Zoltán, székelyudvarhelyi tanár, rádiónk önkéntes munkatársa, filmrészletekkel gazdagított előadást tart Isten Szolgája Márton Áron püspökről október 15-én, szombaton délután hat órától. Másnap, október 16-án, a petrillai templomban kerül bemutatásra az előadás, a reggel kilenc órai szentmise végén. Mindkét helyszínre várják az érdeklődőket!

Zenei elmélkedés Medgyesen
Salve Regina címmel ének és orgona szóló zenei elmélkedés tart Szeghalmi Emese, rádiónk önkéntes munkatársa a medgyesi katolikus templomban október 15-én, szombaton délután öt órától. Várnak minden zenekedvelőt.

Jubileumi ünnepség Temesváron
Október 16-án, vasárnap délelőtt tíz órakor hálaadó szentmisét mutatnak be a temesvári székesegyházban annak emlékére, hogy 300 évvel ezelőtt, 1716 októberében, Savoyai Jenő herceg felszabadította a várost a több mint 150 évig tartó török uralom alól és ezzel megkezdődhetett a katolikus hitélet újjászervezése az ősi csanádi egyházmegyében. A szentmisén részt vesz Böcskei László nagyváradi megyéspüspök is.

Egyetemi tanévnyitó Marosvásárhelyen
Október 16-án Veni Sancte szentmise lesz Marosvásárhelyen az egyetemi lelkészség templomában. A tanévnyitó szentmisét, vasárnap este nyolc órától Tamás József püspök mutatja be.

Őszi családpasztorációs papi találkozó
Őszi családpasztorációs papi találkozó lesz AMORIS LAETITIA: A CSALÁDPASZTORÁCIÓ MEGÚJÍTÁSA címmel október 17-én, hétfőn a Csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban. A program reggel kilenc órakor kezdődik és délután fél öt órától szentmisével zárul, melyet Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családpasztorációért felelős püspöke mutat be a csíksomlyói kegytemplomban.

Zarándoklat a Szentföldre
November 13. és 20. között zarándoklatot szerveznek a Szentföldre. Bővebb információkért, részletekért, valamint jelentkezésért hívják Fábián László atyát a 0744-599726-os telefonszámon.

Időjárás: Ma változóan felhős-napos, száraz időre lehet számítani. Többfelé megerősödik a szél. Hajnalban 3-6, délután 8-14 fokra készülhetünk. Az erdélyi medencében lesz a leghidegebb, itt fagypont alatti értékek is lesznek.

MRE – Hírszolgálat, 2016. október 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment