2016. október 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Vándor voltam és befogadtatok
Enyhén esős időben tartotta meg szokásos szerdai általános kihallgatását Ferenc pápa ma délelőtt a vatikáni Szent Péter téren. Katekézisében, az immár végéhez közeledő rendkívüli szentévben, folytatta elmélkedését az irgalmasság témájáról, a következő evangéliumi idézethez fűzve gondolatait: „Vándor voltam és befogadtatok, mezítelen és fölruháztatok”. Korunkban a gazdasági válság, a fegyveres konfliktusok és az éghajlatváltozás sokakat késztet elvándorlásra. A migráció mindazonáltal nem új jelenség, hanem az emberiség történelméhez tartozó fogalom. Maga a Biblia is számos konkrét példát nyújt nekünk erre vonatkozóan: Ábrahám esete, vagy a Szent Család menekülése Egyiptomba. Az emberiség története nem más, mint a migráció története: nincs olyan pontja a földnek, ahol a népek ne találkoztak volna az elvándorlás jelenségével – fejtette ki katekézisében a pápa. Ma a gazdasági válság sajnos a bezárkózás, nem pedig a befogadás magatartását segíti elő, pedig az egyetlen megoldás a szolidaritás a migránsokkal, a vándorokkal – mondta a pápa, aki a keresztények elkötelezettségét sürgette a rászorulók megsegítésével kapcsolatban.
Katekézise végén a szentatya azt kérte a hívektől, hogy ne zárkózzanak önmagukba, ne legyenek közönyösek mások szükségletei iránt, és ne foglalkozzanak csupán önnön érdekükkel. Ezáltal a társadalom visszanyeri a békét, az emberek pedig teljes méltóságukat.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a bólyai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Koncertkörúton a Vírtuózok
Október 26- 30 között „Gyerekek a gyerekekért” címmel második alkalommal lesz székelyföldi Virtuózok koncertkörút. A népszerű és nagy sikerű komolyzenei tehetségkutató 2016-os mMagyarországi valamint erdélyi, székelyföldi győzteseinek fellépésével. A koncertek helyszínei: ma este Kézdivásárhelyen, holnap Székelyudvarhelyen, pénteken Gyergyószentmiklóson, szombaton Sepsiszentgyörgyön, majd vasárnap Csíkszeredában. Minden helyszínen a kezdési időpont este hét óra. Közreműködik a csíki kamarazenekar, vezényel Bolyky Zoltán karmester. Minden zenekedvelőt várnak.

Márton Áron püspök kapcsolata a kortárs művészekkel
A Brassó-belvárosi plébánia és a Pax Romana szervezésében holnap este fél hét órától az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében, Hegedűs Enikő művészettörténész előadást tart Márton Áron püspök kapcsolata a kortárs művészekkel címmel. Várnak minden érdeklődőt.

Hagyj nyomot! – Young Caritas program
A Gyulafehérvári Caritas fiataloknak szóló pályázatot hirdet Hagyj nyomot! címmel, amely arra hívja, bátorítja a fiatalokat, hogy együtt, közösségben fogjanak össze és tegyenek egy jó ügy érdekében, találják meg a közelükben, közösségükben levő szükséget és segítsenek másokon. A benevezési űrlapokat október 28-ig kell elküldeni a young.caritas@caritas-ab.ro e-mail címre. További információk a youngcaritas.ro honlapon olvashatók.

Szent Márton oltalma alatt álló Kárpát-medencei közösségek találkozója
A Szent Márton-év keretében, október 27-30. között kerül sor a Pannonhalmi Bencés Főapátságban a Szent Márton oltalma alatt álló közösségek, egyházközségek és települések találkozójára. A „Mint élő kövek” címet viselő találkozón egyedülálló kezdeményezést indítanak útjára a szervezők. Nemcsak Pannonhalma, hanem Szent Márton is hívja magához a Kárpát-medence Szent Márton nevét viselő települések, templomok, egyházi közösségek képviselőit. A Háló Mozgalommal együtt szervezett esemény alapgondolata a közösségépítés, a kapcsolatteremtés a Kárpát-medence keresztény közösségei között. Bővebb információk a találkozóról a szentmartonev.hu honlapon találhatóak.

Váradszőllősi Zenei Estek
Október 30-án, vasárnap este hét órakor véget ér a Váradszőllősi Zenei Estek című programsorozat. A záróesemény előadója a plébánia kántora, Józsa Domokos, nagyváradi orgonaművész. A belépés díjtalan, minden zenekedvelőt várnak.

Bilblia-nap Szatmárnémetiben
Bibliás programra várják Szatmárnémetiben a szentírásolvasókat november 5-én, a Szentlélek templom Merk Mihály termébe. Az esemény délelőtt tíz órakor kezdődik, központi témája pedig a 21. zsoltár. A program szervezői, Vojtku László plébános és Kujbus Márta, a világiak irodájának referense várnak minden bibliaolvasót, szent szövegek iránt érdeklődőt.

Időjárás: Holnap változóan felhős-napos időre készülhetünk, napközben egyre nagyobb területen szűnik meg a csapadék, észak-északnyugat felől csökkenni, szakadozni kezd a felhőzet. Helyenként még élénk lesz a szél. Hideg reggelre ébredhetünk, 0 és +6 fok közé csökken a hőmérséklet, de a szélvédettebb, derültebb fagyzugos völgyekben, gyenge, talajmenti fagy is előfordulhat. Délután 8-13 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. október 26.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Marosugrán tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Elhunyt Máté Róbert Béla berecki plébános
Életének 45., papságának 21. évében, 2016. október 23-án elhunyt Máté Róbert Béla berecki plébános.
1996. június 23-án szentelte pappá Jakubinyi György érsek Gyulafehérváron. 1996-tól 1999-ig segédlelkészként szolgált Segesváron, 1999–2002 között Freiburgban tanult karitásztudományokat, 2007-ig doktori tanulmányokat folytatott. 2007-től a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas szervezet lelkiigazgatója, 2012-től a berecki egyházközség lelkipásztora volt.
Lelki üdvéért engesztelő szentmiseáldozatot mutatnak be Bereckben október 27-én, csütörtökön délelőtt tizenegy órától. Temetési szentmiséje Brassóban október 28-án, pénteken déli tizenkét órakor kezdődik a Szent Kereszt plébániatemplomban.
Szent Ágostonnal ő is vallotta: „Nyugtalan a mi szívünk, mert csak Istenben talál nyugodalmat.”
Az örök világosság, amelyet papi szolgálata alatt hirdetett, fényeskedjék neki!
 
Márton Áron püspök kapcsolata a kortárs művészekkel
A Brassó-belvárosi plébánia és a Pax Romana szervezésében október 27-én, csütörtökön este fél hét órától az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében, Hegedűs Enikő művészettörténész előadást tart Márton Áron püspök kapcsolata a kortárs művészekkel címmel. Várnak minden érdeklődőt.

Szülő-iskola és család-katekézis
A Marosvásárhely-remeteszegi plébánián Szülő-iskola és család-katekézis sorozat indul házaspárok és szülők, hittanra beiratott gyermekek szülei részére. Célja, hogy segítse a szülőknek betölteni Istentől kapott szülői hivatásukat, illetve támaszt nyújtani a családi katekézisek vezetéséhez. A havonta sorra kerülő találkozások első alkalma holnap este hat órakor szentmisével kezdődik.
Téma: A gyermek ajándék.
Előadók: Kertész Tibor és Mária, három gyermekes szülők Kézdivásárhelyről.

Feleségek és édesanyák lelkinapja Kézdiszentléleken
A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ, a kézdiszentléleki egyházközség és a kézdiszentléleki feleségek és édesanyák közössége október 29-én, szombaton délelőtt tíz órától kézdi-orbai kerületi lelkinapot szervez Tedd meg az első lépést, bocsáss meg!mottóval.
A rendezvény legfőbb célkitűzése, hogy a nők megerősítsék egymást vállalt hivatásunkban, segítsék egymást abban, hogy Isten szíve szerinti feleségek és édesanyák legyenek, hogy a megbocsátásban, a kiengesztelődésben növekedjenek.
Az egész napos eseményre a kézdiszentléleki közösségi házban kerül sor. A programban előadás, tanúságtétel, kiscsoportos beszélgetés, kézműves foglalkozás is szerepel, a rendezvény szentségimádással és szentmisével zárul. Várnak minden érdeklődő nőt, nemcsak Kézdivásárhelyről és környékéről, hanem máshonnan is.
Érdeklődni Kertész Marikánál lehet a 0743-152008-as telefonszámon.

Bilblia-nap Szatmárnémetiben
Bibliás programra várják a szentírásolvasókat november 5-én, a Szentlélek templom Merk Mihály termébe. A 21. zsoltárt választottak az őszi bibliás program központi szövegének. Azt vizsgálják majd november 5-én, szombaton, a reggel tíz órától délután kettőig tartó rendezvényen, melyre a program szervezői,Vojtku László plébános és Kujbus Márta világiak irodája referens szeretettel várnak minden bibliaolvasót, szent szövegek iránt érdeklődőt.

Segítség szenvedélybetegeknek-Rövidtávú Terápiás Program
A Bonus Pastor Alapítvány Rövidtávú Terápiás Programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak november 7-18. között. Azon személyek jelentkezését várják, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. A részletekért keressék fel a bonuspastor.ro honlapot.

Lelkinap Csíkszeredában!
GYÁSZ- MEGBOCSÁTÁS- ELENGEDÉS címmel szerveznek lelkinapot november 12-én szombaton a csíkszeredai Millenniumi templomban, mindazok számára, akik elveszítették szeretteiket, vagy bármilyen számukra fontos értéket. Várnak minden olyan gyászolót és hozzátartozóikat, akik nem találják az utat lelki békéjük, szabadságuk, nyugalmuk visszanyeréséhez. Meghívott előadók: Kovács Márta pszichológus, gyásztanácsadó Csíkszeredából és Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkész. A program reggel kilenc órától délután fél ötig tart. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, amelyet a 0751-304863-as telefonszámon várnak. Jelentkezni november 10-ig lehet.

Időjárás: Ma hajnalban hidegfront érkezik, mely esőt, zápor esőt hoz magával. Napközben észak-északnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, a legtöbb felhő a középső megyék fölött marad.  Feltámad az északias szél, a hőmérséklet 9 és 14 fok közé esik vissza.

MRE – Hírszolgálat, 2016. október 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment