2016. október 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a bólyai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szülő-iskola és család-katekézis
A Marosvásárhely-remeteszegi plébánián Szülő-iskola és család-katekézis sorozat indul házaspárok és szülők, hittanra beiratott gyermekek szülei részére. Célja, hogy segítse a szülőknek betölteni Istentől kapott szülői hivatásukat, illetve támaszt nyújtani a családi katekézisek vezetéséhez. A havonta sorra kerülő találkozások első alkalma ma este hat órakor szentmisével kezdődik. Téma: A gyermek ajándék. Előadók: Kertész Tibor és Mária, három gyermekes szülők Kézdivásárhelyről.

Márton Áron püspök kapcsolata a kortárs művészekkel
A Brassó-belvárosi plébánia és a Pax Romana szervezésében ma este fél hét órától az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében, Hegedűs Enikő művészettörténész tart előadást Márton Áron püspök kapcsolata a kortárs művészekkel címmel. Várnak minden érdeklődőt.

Koncertkörúton a Vírtuózok
 „Gyerekek a gyerekekért” címmel tegnap kezdődött el a második székelyföldi Virtuózok koncertkörút, a népszerű és nagy sikerű komolyzenei tehetségkutató 2016-os magyarországi valamint erdélyi, székelyföldi győzteseinek fellépésével. A további koncertek helyszínei: ma este Székelyudvarhelyen, holnap Gyergyószentmiklóson, szombaton Sepsiszentgyörgyön, majd vasárnap Csíkszeredában. Minden helyszínen a kezdési időpont este hét óra. Közreműködik a csíki kamarazenekar, vezényel Bolyky Zoltán karmester. Minden zenekedvelőt várnak.

Szent Márton oltalma alatt álló Kárpát-medencei közösségek találkozója
A Szent Márton-év keretében, október 27-30. között kerül sor a Pannonhalmi Bencés Főapátságban a Szent Márton oltalma alatt álló közösségek, egyházközségek és települések találkozójára. A „Mint élő kövek” címet viselő találkozón egyedülálló kezdeményezést indítanak útjára a szervezők. Nemcsak Pannonhalma, hanem Szent Márton is hívja magához a Kárpát-medence Szent Márton nevét viselő települések, templomok, egyházi közösségek képviselőit. A Háló Mozgalommal együtt szervezett esemény alapgondolata a közösségépítés, a kapcsolatteremtés a Kárpát-medence keresztény közösségei között. Bővebb információk a találkozóról a szentmartonev.hu honlapon találhatóak.

Gyermektalálkozó és ifjúsági szentmise
A temesvár-józsefvárosi új plébániaközpontban október 29-én, szombaton délelőtt tizenegy órai kezdettel gyermektalálkozót tartanak. Vasárnap délben fél tizenkét órakor ifjúsági szentmisére kerül sor.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
A Keresztény Agora rendezvénysorozat újabb előadás-sorozatot indít melynek célja a keresztény kultúrához tartozó témák elsajátítása, mélyebb megértése, mely egyben lehetőséget kínál a felvetett kérdések megvitatására, a párbeszédre. Szombaton, október 29-én délelőtt tizenegy órakor irodalmi témában Simon Attila, a szatmárnémeti Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont spirituálisa tart előadást „Az örökélet reményének hordozói a magyar irodalomban” címmel, tekintettel a közvetkező Mindenszentek és Halottak Napja ünnepeire, valamint az Irgalmasság Évének közeli bezárására. Az előadás helyszíne a szervező székesegyházi plébánia díszterme.

Zarándoklat az Irgalmasság Évében
A római Hét templom elnevezésű zarándoklat mintájára október 1. – november 12. között Wonerth László kanonok, temesvár-szabadfalui plébános kezdeményezésére a helyi római katolikus közösség tagjai Temesvár hét templomát keresik fel. A hívek együtt imádkozzák az Irgalmasság Rózsafüzérét és Litániáját, majd szentségi áldásban részesülnek. A zarándoklat következő állomása október 29-én, szombaton, a temesvár-erzsébetvárosi templom, a liturgia délelőtt tíz órakor kezdődik.

Templombúcsú Monospetriben
Október 30-án, vasárnap tartják a monospetri plébániatemplom búcsúünnepét. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát.

Váradszőllősi Zenei Estek
Október 30-án, vasárnap este hét órakor véget ér a Váradszőllősi Zenei Estek című programsorozat. A záróesemény előadója a plébánia kántora, Józsa Domokos, nagyváradi orgonaművész. A belépés díjtalan, minden zenekedvelőt várnak.

Időjárás: Ma változóan felhős-napos időre készülhetünk, napközben egyre nagyobb területen szűnik meg a csapadék, észak-északnyugat felől csökkenni, szakadozni kezd a felhőzet. Helyenként még élénk lesz a szél. Hideg reggelre ébredhetünk, 0 és +6 fok közé csökken a hőmérséklet, de a szélvédettebb, derültebb fagyzugos völgyekben, gyenge, talajmenti fagy is előfordulhat. Délután 8-13 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. október 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment