2016. október 3. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Folytatódnak az önkéntestalálkozók
Miklósvár és Kézdivásárhely után holnap délután Sepsiszentgyörgyön a Szent József plébánia hittan termében délután fél öt órától tartjuk az önkéntes találkozót. Október 5-én, szerdán Marosvásárhelyen lesz önkéntes találkozó délelőtt tízenegy órától a Deus Providebit tanulmányi házban, majd október 6-án, csütörtökön Székelyudvarhelyen délután négy órától a Szent Pio Lelkigyakorlatos házban. A további helyszínekről és időpontokról hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.
 
Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Székelyudvarhelyen a ferences templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.
 
Catholic Expo Kolozsváron
Október 6-8. között ötödik alkalommal szervezik meg a kolozsvári Expo Transilvania kiállítási csarnokban Délkelet-Európa legnagyobb egyházi vásárát, a Catholic Expot. Az Olaszországból, Lengyelországból, Magyarországról, Ausztriából, Németországból és Romániából érkezett több mint 100 kiállító részvételével tartandó eseményen az igényességre vágyó látogatók találkozhatnak a legnagyobb orgonakészítőkkel és restaurátorokkal, megtekinthetik a hagyományos ruhakészítő műhelyeket, szobrászokat, harangöntőket, találkozhatnak a templomok hangosításával, fűtésével foglalkozó cégek képviselőivel, könyvkiadókkal, kegytárgy-kereskedőkkel és gyártókkal. A rendezvényre a belépés ingyenes, délelőtt tíz és este hét óra között látogatható.

Keresztút Áron püspökkel - Rómában
A kolozsvári Szent Mihály plébánia Szent Cecília kórusa római zarándoklaton vesz részt október 4-9. között a Márton Áron emlékév alkalmával. A Szentszéki Magyar Nagykövetség szervezésében október 6-án, csütörtökön este hét órakor a római Santa Maria del Suffragio templomban előadják a Keresztút Áron püspökkel című összeállítást. A hangvereseny vezérfonalát a keresztút stációi képezik, a boldogemlékű püspök úr tollából származó elmélkedésekkel, a Verbum Kiadó által megjelentetett „Imádkozzunk, Áron püspökkel!” című imafüzetből. Narrátor: Laczkó Vass Róbert. Vezényel: Potyó István.

Szentévi Zarándoklati Nap - változás
Október 6-ra való tekintettel az októberi Zarándoklati Napot nem a hónap első csütörtökén, hanem 2016. október 13-án, azaz a tervezettnél egy héttel később, csütörtökön kerül megszervezésre. A délután öt órakor kezdődő szentmisére az egyházmegye román ajkú hívei zarándokolnak majd Nagyváradra.

Hármas ünnep Hegyköztótteleken
Október 9-én, vasárnap hármas ünnepet ül a hegyköztótteleki egyházközség: a templom felszentelésének évfordulóját, a templom felújításának befejezését és megáldását, illetve a bérmálás kiszolgáltatását. Böcskei László megyés püspök a déli tizenkét órakor kezdődő szentmisén négy fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A fiatalok felkészítését a helyi plébános, Kruzslitz Imre végezte.

Szobor avatás Sepsiszentgyörgyön
Október 8-án, szombaton Magyarok Nagyasszonya ünnepén avatják fel az „Irgalmas Szűzanya” szobrát.  Az érseki szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik a főtéri Szent József templomban, a szobor megáldása déli tizenkét órakor lesz a Plébánia és a Székely Múzeum közti helyen, ahol az egykori Szent Mária település, azaz a Szemerja kezdődik. A szobrot Pakó Benedek nyugalmazott kanonok-plébános adományozta, a talapzatot az önkormányzat finanszírozta. A szobor Koszti István csíkszeredai művész alkotása. Várják a kedves híveket erre az ünnepségre.

Váradszöllősi Zenei Estek
A Nagyváradi Katolikus Püspökség és a Váradszőllősi  Katolikus Plébánia közös szervezésében október 9-én, vasárnap este hét órakor folytatódik a Váradszöllősi Zenei Estek című programsorozat. Az esemény meghívott előadója Kristófi János Zsigmond, nagyváradi orgonaművész, székesegyházi karnagy.  A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Időjárás: Egyre hidegebb, szeles napokra kell számítani. Holnap észak felől többfelé számíthatunk esőre, záporokra. Délen lehetnek még naposabb időszakok, de délutántól itt is erős, viharos lesz az északi-északnyugati szél. A hegyvidéken ónos eső és havazás is várható. Hajnalban 4-9, délután 11-16 fok körüli értékeket mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. október 3.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

 

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Kilyénfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.
 
Őszi jegyeskurzus Marosvásárhelyen
A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében október 4-én, kedden újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen. A jegyeskurzus egyházi és szakmai segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, egyben ismerkedési lehetőség más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre.  
A kurzus nyolc hétig tart és november 29-én ér véget.
A találkozók kedd esténként vannak 19.00-21.00 óra között.
Lelkész, orvos, pszichológus szakemberek és keresztény házaspárok a meghívottak. Az együttlétek formája interaktív, nemcsak előadások meghallgatásából áll, hanem beszélgetésekből, csoportmunkából.
Azok jelentkezését várják, akik 2017-es év folyamán szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat.
A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél.
Jelentkezni Szénégető Istvánnál (szenegetoi@gmail.com, 0743-138.784) vagy a Sófalvi házaspárnál( adelasofalvi@yahoo.com , 0744-799055) lehet. Ma van az utolsó jelentkezési nap.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel tizenegy órától szentmisét mutatnak be. 2016. október 5-én hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.
A kápolnában minden reggel nyolc órától este nyolc óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Főegyházmegyei Biblianap Kézdivásárhelyen
A Katolikus Magyar Bibliatársulat Főegyházmegyei Biblianapot szervez 2016. október 15-én, szombaton Kézdivásárhelyen, a Vigadó Művelődési Házban. A Hogyan formál Isten bennünket? mottójú bibliásnap délelőtt tíz órakor Székely János, esztergom-budapesti segédpüspök előadásával kezdődik.
Részvételi díj: 15 lej.
Igény szerint autóbusz indul Marosvásárhelyről és Gyergyószentmiklósról. Érdeklődni a 0745-593.390-es (Benczédi Katalin) vagy a 0754-261897-es (Henn Árpád) telefonszámokon lehet. A Bibliatársulat vár minden érdeklődőt!

40 nap az életért Kolozsváron
Szeptember 28.-tól a 40 nap az életért kampány ismét meg akarja mozgatni Kolozsvár lakóit. A szülészeti klinika előtt napi 12 órás csendes jelenlétre hívják mindazokat, akik tenni akarnak az abortusz megakadályozásáért a kincses városban. Reggel hét és este hét óra között 40 napon keresztül, hosszab-rövidebb időre csatlakozhatnak és kampányolhatnak elsősorban a klinika előtt ( az egyetemi könyvtárral átallentben) – vagy lehetőség szerint otthonaikban - imádsággal és böjttel az élet védelméért.

Családi Napok Hargita Megyében
A Gyulafehérvári Caritas Családi Napot szervez Hargita megye több településén az ősz során. Az esemény célja a családi összetartozás megerősítése, érintve a családtagok közti kommunikáció, a családon belüli szerepek, a serdülőkor és a szeretet témáit.
A program során tematikus beszélgetésekre és előadásokra kerül sor, külön a gyerekek és külön a szülők számára. Az előadásokat követően családi vetélkedők színesítik majd az együttlétet, ahol a családtagok megtapasztalhatják a játék felszabadító, feszültségoldó hatását, amit a mindennapokban is alkalmazhatnak a későbbiekben.
Helyszínek és időpontok:
- Október 7-én, Gyergyóremetén a Fráter György Általános Iskolában délután négy órától.
- Október 21-én Máréfalván az Összefogás Háza Napközi Otthonban szintén délután négy órától.
- Székelyudvarhely a következő helyszín a  Móra Ferenc Általános Iskola. Itt október 24-én, délután négy órától kezdődik a program.
Csíkszeredában a Szent Ágoston Plébánia ad otthont október 29-én, délelőtt 9:30-tól.
Novemberben Csíkszentimre és Kisgalambfalva lesz a következő helyszín.

Időjárás: A hidegfront mely fölénk érkezett több helyen esőt, záport, keleten, északkeleten zivatart is eredményez. Helyenként élénk, erős lesz a szél. Napközben 13-23 fok várható, keleten, délkeleten lesz a legmelegebb, itt akár 27 fokot is mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. október 3.

About the author

maradmin

Leave a Comment