2016. október 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Gyergyóalfaluban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjaikért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Előadás,­ orgonakoncert és búcsú Marosludason
A marosludasi Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban ma délután öt órakor előadás lesz az isteni irgalmasságról, valamint orgonakoncertre kerül sor. Meghívott előadó: Barta Tibor budapesti idegsebész-főorvos. Október 8-án, szombaton ünneplik a templombúcsút Marosludason. A szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik. Ünnepi szónok György István, szőkefalvi plébános.

40 nap az életért Kolozsváron
Szeptember 28.-tól a 40 nap az életért kampány ismét meg akarja mozgatni Kolozsvár lakóit. A szülészeti klinika előtt napi 12 órás csendes jelenlétre hívják mindazokat, akik tenni akarnak az abortusz megakadályozásáért a kincses városban. Reggel hét és este hét óra között 40 napon keresztül, hosszab-rövidebb időre csatlakozhatnak és kampányolhatnak elsősorban a klinika előtt vagy lehetőség szerint otthonaikban imádsággal és böjttel az élet védelméért. Részletek a mai déli magazinban.

Szobor avatás Sepsiszentgyörgyön
Október 8-án, szombaton Magyarok Nagyasszonya ünnepén avatják fel az „Irgalmas Szűzanya” szobrát Sepsiszentgyörgyön. Az érseki szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik a főtéri Szent József templomban, a szobor megáldása déli tizenkét órakor lesz a Plébánia és a Székely Múzeum közti helyen, ahol az egykori Szent Mária település, azaz a Szemerja kezdődik. A szobrot Pakó Benedek nyugalmazott kanonok-plébános adományozta, a talapzatot az önkormányzat finanszírozta. A szobor Koszti István csíkszeredai művész alkotása. Várják a híveket az ünnepi alkalomra.

Főegyházmegyei gyűjtés az atyhai plébániatemplom újjáépítésére
Jakubinyi György érsek október 9-re, vasárnapra főegyházmegyei adománygyűjtést rendelt el az egyházmegyéhez tartozó összes templomban, amellyel a közelmúltban leégett atyhai plébániatemplom újjáépítését támogatják az adakozók. Az atyhai kis közösség tagjai zömében idősek, nyugdíjasok, akik önerejükből képtelenk elősegíteni a templom újjáépítését. Ezért az érsek arra buzdítja a híveket, hogy bizonyítsák együvétartozásukat, segíteni akaró szeretetüket adományaik felajánlásával.

Búcsú Kányádban
Kányádban a 2009-ben felszentelt és Assisi Szent Ferenc patronátusa alatt álló kápolna búcsúját október 9-én, vasárnap tartják. A szentmise ünnepi szónoka Tamás Barna, ifjúsági lelkész, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség plébánosa lesz.

Hármas ünnep Hegyköztótteleken
Október 9-én, vasárnap hármas ünnepet ül a hegyköztótteleki egyházközség: a templom felszentelésének évfordulóját, a templom felújításának befejezését és megáldását, illetve a bérmálás kiszolgáltatását. Az ünnepi szentmisét Böcskei László megyés püspök déli tizenkét órakor mutatja be. A bérmálkozó fiatalok felkészítését a helyi plébános, Kruzslitz Imre végezte.

Búcsúünnep a temesvári milleniumi templomban
A temesvár-gyárvárosi római katolikus plébániatemplomot Mária, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel 1901. október 13-án. A templom konszekrálásának idei évfordulóját október 9-én, vasárnap, ünnepli az egyházközség. A búcsús szentmisét déli fél tizenkét órakor Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök celebrálja, melynek keretében sor kerül a templomban állomásozó Boldogasszony kiállítás ünnepi megnyitójára is.
A magyarországi Kárpát-haza Galériája tavaly indította útjára a Kárpát-medence és a szórványvidék kiemelkedő magyar művészeinek Szűz Mária-ábrázolásait tartalmazó vándorkiállítást. Az 55 kortárs művész munkáit felvonultató tárlatnak szeptember 29. - november 6. között a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templom ad otthont. A kiállítás hivatalos megnyitójára tehát vasárnap 11.30 órakor, a búcsús szentmise keretében kerül sor.

Élő rózsafüzér zarándoklat Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat elő rózsafüzér zarándoklatot szervez október 8-án este 8 órai kezdettel a Szent Család templomba, ahonnan együtt indulva körbeimádkozzák a várost a templomok imacsoportjaival és lelkiségi csoportjaival. A zarándoklatot városuk és a keresztény világ jobbátételéért ajánljuk fel. Érdeklődni  lehet Tulit Viktóriánál a 0728-332-008 telefonszámon.

Zarándoklat a Szentföldre
Folyó év november 13. és 20. között zarándoklatot szerveznek a Szentföldre. Bővebb információkért, részletekért, valamint jelentkezésért hívják Fábián László atyát a 0744-599726-os telefonszámon.

Időjárás: Ma kezdetben még előfordulhat eső, egy-egy zápor. Napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, mindenhol eláll az eső, és egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet. A szél is jelentősen veszít erejéből. Hajnalban 1 - 6, délután 8 és 15 fok közötti értékeket mérhetünk. Reggelre pára, köd is kialakulhat.

MRE - Hírszolgálat, 2016. október 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment