2016. szeptember 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S  T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Homoródszentpálon tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Zarándoklat Szentjobbra
Holnap reggel szentjobbi zarándoklatra indulnak a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye papjai és hívei. Böcskei László megyéspüspök az idei év első körlevelében kiemelkedő szentéllyé nyilvánította a szentjobbi plébániatemplomot és meghívta az egyházmegye híveit, hogy a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén a Boldogságos Szűzanya közbenjárását és Szent István királyunk oltalmát kérjék közösségeink, családjaink megújulásáért. A szentmise végén a főpásztor visszahelyezi a templom mellékortárára a kegyhely kiemelkedő elemét, a Brünni Fekete Madonna felújított kegyképét. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Mária neve búcsúk
– A gyulafehérvári egyházmegyében a csíksomlyói kegytemplomban Szűz Mária szent neve búcsúját holnap és hétfőn tartják. Mindkét alkalommal a szentmisék reggel nyolc, délelőtt fél tizenegy és este hét órakor lesznek.
– Bethlenfalván holnap délben fél egy órakor ünneplik a Mária neve tiszteletére szentelt templom búcsúját. A szentmise szónoka Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas lelkiigazgatója lesz.
– Pálpataka leányegyházközségében, Szencsedben az 1949-ben magánházból kialakított és Mária neve tiszteletére szentelt kápolna búcsúját holnap délután két órától tartják. Az ünnepi szónok Fehér Márton parajdi plébános lesz.
– A nagyváradi egyházmegyéhez tartozó Bodonoson holnap délelőtt tizenegy órakor tartják a búcsús szentmisét, melynek szónoka Maskara János, berettyószéplaki plébános
– A köröstarjáni római katolikus templom búcsús szentmiséjét holnap déli tizenkét órakor Karácson Tibor, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója tartja.
– Tasnádon színtén holnap déli tizenkét órakor kezdődik a búcsús szentmise. Ünnepi szónok Kuglis Gábor, szilágysomlyói plébános
– A krasznai templomnak ugyancsak holnap déli tizenkét órakkor lesz a búcsúja. A szentmise szómóka Sővér István, zilahi esperes-plébános

Csíksomlyói Szakrális Művészetek Hete
Szeptember 12–25. között kerül sor a Csíksomlyói Szakrális Művészetek Hetére. A rendezvénysorozat a magyarországi Ars Sacra – Szakrális Művészetek Fesztiváljához csatlakozik, amely a Kulturális Örökség Napok keretében Budapesten indult 2007-ben, és mára a Kárpát-medence egészére kiterjedt.
A szervezők a Csíksomlyói Szakrális Művészetek Hete keretében tervezett programokkal Csíksomlyó szakrális jellegét kívánják hangsúlyozni, és szeretnék a kegyhelyhez kapcsolódó szakralitást tágabb értelmezésben, a kortárs művészek megközelítésében az érdeklődő közönség elé tárni.
A szeptember 12-én délután öt órakor kezdődő rendezvénysorozatot a kiállítások megnyitói mellett zenei előadások, kerekasztal-beszélgetések és dokumentumfilm-vetítések fogják változatossá tenni.
A Művészetek Hete keretében rendezik meg a Nyitott Templomok Napját is. A program szeptember 17-én, Szent Ferenc stigmatizációjának ünnepén este hét órakor szentmisével kezdődik, amelyet imaóra követ. Az imaóra után az érdeklődők dokumentumfilmet láthatnak Szent Ferenc alvernai stigmatizációjáról. A filmnézés után csendes imádkozásra is lesz alkalom.

Továbbképző tanfolyam világiaknak
A temesvári Püspökség szervezésében szeptember 16.-18. között a temesvár-erzsébetvárosi szal¬vatoriánus rendházban továbbképző tanfolyamot tartanak mindazoknak a világi munkatársaknak, akik a plé¬bániákon különböző liturgikus feladatokat látnak el. A kurzus keretében a jelenlévők előadásokon és műhelymunkán vesznek részt. A képzés két központi előadásának témája a Laudato Si és az Amoris laetitia pápai dokumentum. A tanfolyamot három csoport számára szervezik: hitoktatóknak, előimádkozóknak, illetve azoknak a világi munkatársaknak, akik egyéb feladatokat látnak el a plébánián. A program vasárnap, szeptember 18-án ebéddel fejeződik be.
 
Nem vagy egyedül…támogató csoport Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Caritas KI-ÚT konzultációs programjának munkatársai Székelyudvarhelyen is indítanak támogatói csoportot a szenvedélybetegek és hozzátartozóik számára. Azokat várják, akiknek saját vagy hozzátartozóik függése hatással van életükre. Érdeklődni a Caritas Kossuth Lajos utca 18. szám alatti székhelyén vagy a 0733–773577-es telefonszámon lehet szeptember 20-ig.

Életadó házasság – kapcsolatépítő hétvége Kolozsváron
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családmunka-csoportja szeptember 23-24. között Életadó házasság címmel kapcsolatépítő hétvégére hívja és várja a házaspárokat, a házasságra készülőket és azokat is, akik a házaspárok életét segíteni szeretnék. Bejelentkezni szeptember 20-ig lehet. Bővebb információ az iroda@csalad.ro címen vagy a 0742-139380-as telefonszámon Bakó Máriánál kapható. 

Időjárás: holnap az ország északkeleti részén készülhetünk napsütésre, máshol időnként felhők takarhatják a napot, de csak gyenge, frissítő zápor alakulhat ki helyenként. A légmozgás továbbra sem lesz jelentős. A délutáni órákban 26-33 fokra számíthatunk.

MRE – Hírszolgálat, 2016. szeptember 10.

 

About the author

maradmin

Leave a Comment