2016. szeptember 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a Marosvásárhely-remeteszegi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Nyitott Templomok Napja Csíksomlyón
Szeptember 17-én, szombaton rendezik meg Csíksomlyón a Nyitott Templomok Napját. A program Szent Ferenc stigmatizációjának ünnepén este hét órakor szentmisével kezdődik, amelyet imaóra követ. Az imaóra után az érdeklődők dokumentumfilmet láthatnak Szent Ferenc alvernai stigmatizációjáról. A filmnézés után csendes imádkozásra is lesz alkalom – tudósított Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

A Hargitára hívnak imádkozni a pálos testvérek
Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepét követő szombaton, azaz szeptember 17-én, délután két órakor, hagyományteremtés céljával, szentmise lesz Hargitafürdőn, az adótorony (relé) mellett elhelyezett keresztnél.  Gyülekezés déli tizenkét órakor a Hotel Ózon előtt, indulás 12 óra 15 perckor. Az út meredeken vezet fel a kereszthez, erre számítva és ehhez alkalmas öltözékben, cipőben érkezzenek! A szentmise keretében nemzetünk, családjaink egységéért, békéjéért imádkoznak! Mindenkit várnak a pálos testvérek!

Tatárdombi megemlékezés
Összefogás találkozó címen megemlékezést tartanak Gyergyószárhegy határában a Tatárdombon szeptember 17-én, szombaton. Az ünnepség délelőtt tíz órakor kezdődik lovas felvonulással a gyergyószárhegyi plébániától a Tatárdombig. Délelőtt tizenegy órától Böjte Csaba ferences atya a gyergyói kerület papságával közösen szentmisét celebrál, melynek keretében a hagyományokhoz hűen áldást kérnek a 2016/2017-es tanévre, a tanulókra, tanáraikra. Az eseményről bővebben a gyulafehérvári érsekség honlapján, a www.romkat.ro oldalon olvashatnak.

Szent Kereszt felmagasztalása búcsúk
– Zeteváralja filiájában, Libánban szeptember 18-án, vasárnap délután fél kettőkor kezdődik a búcsús szentmise.
– Fancsalban szintén vasárnap ünneplik a templom búcsúját. A szentmise, melynek ünnepi szónoka Baróti László ditrói plébános, fél egy órakor kezdődik.
– A csernakeresztúri Szent Kereszt-plébániatemplomot felújíották építésének 100. évfordulója alkalmából. Az ünnepi búcsút szeptember 25-én tartják.

Székesegyházi búcsú és Márton Áron ünnepség Gyulafehérváron
Szeptember 29-én, Szent Mihály főangyal ünnepén, délelőtt tizenegy órától kezdődik Gyulafehérváron a búcsús szentmise, melynek főcelebránsa Miguel Maury Buendía érsek, romániai apostoli nuncius. Közvetlenül a szentmise után lesz annak a kőszarkofágnak a megáldása, amelybe Áron püspök földi maradványai kerültek áthelyezésre a székesegyház kriptájából.
Az ünnepi előkészület jegyében Jakubinyi György érsek szeptember 20. és 28. között imakilencedet hirdetett a főegyházmegyében.
Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni Gyulafehérvárra a búcsú ünnepére, a szentmisébe bekapcsolódhatnak rádiónkon keresztül, vagy a Duna Televízión, illetve a Seminarium Incarnatae Sapientiae YouTube csatornáján keresztül – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Őszi jegyeskurzus Marosvásárhelyen
A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében október 4-én, kedden újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen. A jegyeskurzus egyházi és szakmai segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, egyben ismerkedési lehetőség más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre. A kurzus nyolc hétig tart és november 29-én ér véget. A találkozók kedd esténként lesznek hét és kilenc óra között. Lelkész, orvos, pszichológus szakemberek és keresztény házaspárok a meghívottak. Az együttlétek formája interaktív, nemcsak előadások meghallgatásából áll, hanem beszélgetésekből, csoportmunkából.
Azok jelentkezését várják, akik 2017-es év folyamán szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat.
A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél.
Jelentkezni Szénégető István atyánál (szenegetoi@gmail.com, 0743-138.784) vagy a Sófalvi házaspárnál ( adelasofalvi@yahoo.com , 0744-799055) lehet október 3-ig.

Időjárás: Holnap is tart a napos-gomolyos, meleg, nyári idő, de az ország északnyugati harmadán többfelé feltámad a szél. Napközben néhol alakulhat ki gyenge zápor, majd késő estétől az erősen megnövekvő felhőzetből egyre többfelé záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Friss hajnalra ébredünk, délután viszont 24-33 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. szeptember 15.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai napon a gyergyószentmiklósi örmény templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Még tart a szeptemberi felvételi a kolozsvári Római Katolikus Teológia Karon
Ma még lehet jelentkezni a Római Katolikus Teológia Kar államilag támogatott helyeire. A bentlakás mellett magánösztöndíjban is részesülhetnek azok a diákok, akik egy második szakot is el szeretnének végezni. Részletesebb információkért látogassák meg a www.rocateo.ubbcluj.ro honlapot.

Fájdalmas Szűzanya búcsú Nagyváradon
A váradhegyfoki premontrei rend temploma a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére lett felszentelve, melynek megünneplése három napon át tart. Ma délután fél hattól a Fájdalmas Anya litániát imádkozzák, majd a búcsús szentmisét hat órától Holnapi Dénes Márton, gödöllői premontrei alperjel mutatja be. Holnap és szombaton délután fél hat órától a hétfájdalmú rózsafüzér elimádkozása után hat órától kezdődik a szentmise. Meghívott szónokok: holnap Schek László, érszalacsi plébános, szombaton pedig Pitó Lajos, monospetri plébános. Mindhárom nap fél hattól hat óráig gyónási lehetőség is lesz. Vasárnap, szeptember 18-án lesz a templom felszentelésének ünnepe. A szentmisét reggel fél tízkor Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát mutatja be. Ma is és vasárnap is, a szokott feltételek mellett teljes búcsúban lehet részesülni. Várják a híveket az ünnepi alkalmakra.

Tatárdombi megemlékezés
Összefogás találkozó címen megemlékezést tartanak Gyergyószárhegy határában a Tatárdombon szeptember 17-én, szombaton. Az ünnepség délelőtt tíz órakor kezdődik lovas felvonulással a gyergyószárhegyi plébániától a Tatárdombig. Délelőtt tizenegy órától Böjte Csaba ferences atya a gyergyói kerület papságával közösen szentmisét celebrál, melynek keretében a hagyományokhoz hűen áldást kérnek a 2016/2017-es tanévre, a tanulókra, tanáraikra. Az eseményről bővebben a gyulafehérvári érsekség honlapján, a www.romkat.ro oldalon olvashatnak.

Kolostorkápolna búcsúja Árkoson
Szeptember 18-án, vasárnap a délután négy órakor kezdődő szentmise keretében tartják a Szent Ferenc Stigmatizációja tiszteletére szentelt kolostorkápolna búcsúját Árkoson. Az ünnepi szónok Zatykó László ferences atya Szegedről. Az Assisi Szent Ferenc betegápoló nővérei várják a híveket, hogy imádkozzanak, ünnepeljenek együtt!

Pánsíp koncert Nagyváradon
Szeptember 18-án, vasárnap este hét órától a híres Steve Taylor-Szabó pánsípművész tart koncertet a Várad-Szőllősi plébániatemplomban. Várják a zenekedvelőket és mindazokat, akik különösen szép zenei élményben akarnak részesülni.

Nem vagy egyedül… támogató csoport Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Caritas KI-ÚT konzultációs programjának munkatársai Székelyudvarhelyen is indítanak támogatói csoportot a szenvedélybetegek és hozzátartozóik számára. Azokat várják, akiknek saját vagy hozzátartozóik függése hatással van életükre. Érdeklődni a Caritas Kossuth Lajos utca 18. szám alatti székhelyén vagy a 0733–773577-es telefonszámon lehet szeptember 20-ig.

Életadó házasság – kapcsolatépítő hétvége Kolozsváron
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családmunka-csoportja szeptember 23-24. között Kolozsváron Életadó házasság címmel kapcsolatépítő hétvégére hívja és várja a házaspárokat, a házasságra készülőket és azokat is, akik a házaspárok életét segíteni szeretnék. Bejelentkezni szeptember 20-ig lehet. Bővebb információ az iroda@csalad.ro címen vagy a 0742-139.380-as telefonszámon Bakó Máriánál kapható.

Lánytábor 2016
A gyergyószárhegyi ferences kolostorban szeptember 23-25. között lánytábort szerveznek, melyre minden olyan 15 és 35 év közötti lány, nő, hölgy jelentkezését várják, akik szeretnének egy hétvégét Isten jelenlétében és egymás szolgálatában eltölteni. A tábor célja a keresztény női identitás tudatosítása, a ferences lelkiség nőként való megélése, mindez az Irgalmasság témakörben. Mindemellett lesz kis kézimunka, házimunka, barangolás a természetben, kötetlen együttlét és örömteli percek. Jelentkezni szeptember 21-ig lehetséges. Bővebb információ a 0749-993.285-ös telefonszámon kapható.

Időjárás: Ma sok napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk. Északnyugaton megélénkülhet a szél. A hajnali 5-15 fokot követően a délutáni órákban 25 és 30 fok közötti értékeket  mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2016. szeptember 15.

About the author

maradmin

Leave a Comment