2016. szeptember 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Gödemesterházán tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Templom megáldása Borszéken
Megújult a borszéki plébániatemplom külseje. A felújított istenházát holnap, szeptember 17-én, a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében Tamás József püspök áldja meg.

Tatárdombi megemlékezés
Összefogás találkozó címen megemlékezést tartanak Gyergyószárhegy határában a Tatárdombon. Az ünnepség holnap délelőtt tíz órakor kezdődik lovas felvonulással a gyergyószárhegyi plébániától a Tatárdombig. Délelőtt tizenegy órától Böjte Csaba ferences atya a gyergyói kerület papságával közösen szentmisét celebrál, melynek keretében a hagyományokhoz hűen áldást kérnek a 2016/2017-es tanévre, a tanulókra, tanáraikra. Az eseményről bővebben a gyulafehérvári érsekség honlapján, a www.romkat.ro oldalon olvashatnak.

A Hargitára hívnak imádkozni a pálos testvérek
Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepét követő szombaton, azaz holnap délután két órakor, hagyományteremtés céljával, szentmise lesz Hargitafürdőn, az adótorony (relé) mellett elhelyezett keresztnél. Gyülekezés déli tizenkét órakor a Hotel Ózon előtt, indulás 12 óra 15 perckor. Az út meredeken vezet fel a kereszthez, erre számítva és ehhez alkalmas öltözékben, cipőben érkezzenek! A szentmise keretében nemzetünk, családjaink egységéért, békéjéért imádkoznak! Mindenkit várnak a pálos testvérek!

Folytatódik az ünnep a nagyváradi premontrei templomban
A váradhegyfoki premontrei rend temploma a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére lett felszentelve, melynek megünneplése három napon át tart. Holnap délután fél hat órától a hétfájdalmú rózsafüzért imádkozzák, majd a hat órától kezdődő szentmisén Pitó Lajos, monospetri plébános prédikál. A szentmise előtt gyónási lehetőség is lesz. Vasárnap, szeptember 18-án lesz a templom felszentelésének ünnepe. A szentmisét reggel fél tízkor Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát mutatja be, amelyen, a szokott feltételek mellett teljes búcsúban lehet részesülni. Várják a híveket az ünnepi alkalmakra.

Új ravatalozó Nyárádköszvényesen
Tamás József püspök szeptember 18-án, vasárnap déli tizenkét órakor, szentmise keretében áldja meg a Nyárádköszvényesen felépült ravatalozót.

Kolostorkápolna búcsúja Árkoson
Szeptember 18-án, vasárnap a délután négy órakor kezdődő szentmise keretében tartják a Szent Ferenc Stigmatizációja tiszteletére szentelt kolostorkápolna búcsúját Árkoson. Az ünnepi szónok Zatykó László ferences atya Szegedről. Az Assisi Szent Ferenc betegápoló nővérei várják a híveket, hogy imádkozzanak, ünnepeljenek együtt! A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Pánsíp koncert Nagyváradon
Szeptember 18-án, vasárnap este hét órától a híres Steve Taylor-Szabó pánsípművész tart koncertet a Várad-Szőllősi plébániatemplomban. Várják a zenekedvelőket és mindazokat, akik különösen szép zenei élményben akarnak részesülni.

Bibliamaraton – 168 óra az Úrral
A Partiumi Háló Egyesület, a Nagyváradi Püspökség és a Mária Rádió szervezésében hét nap és hét éjszakán keresztül, megszakítás nélkül olvassák fel a teljes szentírást Nagyvárad több templomában. Az esemény szeptember 25-én délután hat órakor szentmisével kezdődik a Barátok templomban és október 2-án ünnepi szentmisével zárul, melyet délután hat órakor a székesegyházban mutatnak be. Várják olvasók és koordinátorok jelentkezését a bibliamaraton.mariaradio.ro oldalon, hogy minél többen felhívják ezáltal a figyelmet Isten igéjének a jelentőségére, szépségére, aktualitására és életünkben betöltött szerepére. 

Zarándoklat Fatimába
A jelenések centenáriuma alkalmából a nagyváradi székesegyház plébániája zarándoklatot hírdet Fatimába 2017. július 10-16 között. Egyébb információkért, valamint jelentkezésért hívják a 0259-420777-es telefonszámot.

Időjárás: Holnap egy hidegfront érkezik, így a hajnali óráktól kezdve egész nap számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. Helyenként élénk lesz a szél. Napközben 26 és 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2016. szeptember 16.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében ma a Marosvásárhely-remeteszegi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Nyitott Templomok Napja Csíksomlyón
Szeptember 17-én, szombaton rendezik meg Csíksomlyón a Nyitott Templomok Napját. A program Szent Ferenc stigmatizációjának ünnepén este hét órakor szentmisével kezdődik, amelyet imaóra követ. Az imaóra után az érdeklődők dokumentumfilmet láthatnak Szent Ferenc alvernai stigmatizációjáról. A filmnézés után csendes imádkozásra is lesz alkalom – tudósított Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

A Hargitára hívnak imádkozni a pálos testvérek
Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepét követő szombaton, azaz szeptember 17-én, délután két órakor, hagyományteremtés céljával, szentmise lesz Hargitafürdőn, az adótorony (relé) mellett elhelyezett keresztnél. Gyülekezés déli tizenkét órakor a Hotel Ózon előtt, indulás 12 óra 15 perckor. Az út meredeken vezet fel a kereszthez, erre számítva és ehhez alkalmas öltözékben, cipőben érkezzenek! A szentmise keretében nemzetünk, családjaink egységéért, békéjéért imádkoznak! Mindenkit várnak a pálos testvérek!

Szent Kereszt felmagasztalása búcsúk
- Zeteváralja filiájában, Libánban szeptember 18-án, vasárnap délután fél kettőkor kezdődik a búcsús szentmise.
- Fancsalban szintén vasárnap ünneplik a templom búcsúját. A szentmise, melynek ünnepi szónoka Baróti László ditrói plébános, fél egy órakor kezdődik.
- A csernakeresztúri Szent Kereszt-plébániatemplomot felújíották építésének 100. évfordulója alkalmából. Az ünnepi búcsút -az előzőekben közölt időpontot helyesbítve - szeptember 25-én tartják.

Sokarcú irgalmasság - könyvbemutató Petrozsényban
Szeptember 21-én, szerdán este fél hét órakor, Petrozsényban, a Caritas nagytermében Bereczki Silvia segítőnővér, szerkesztő és Szőcs Csaba, a Verbum kiadó igazgatója bemutatják a szentévre megjelent, Sokarcú irgalmasság - Vallomások, interjúk, tanulmányok című könyvet, a Keresztény Szó könyvek sorozat 5. kötetét.
Az est házigazdája: Szász János plébános.

Életadó házasság - kapcsolatépítő hétvége Kolozsváron
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Család munkacsoportja szeptember 23-24. között Kolozsváron Életadó házasság címmel kapcsolatépítő hétvégére hívja és várja a házaspárokat, a házasságra készülőket és azokat is, akik a házaspárok életét segíteni szeretnék. Bejelentkezni szeptember 20-ig lehet. Bővebb információ az iroda@csalad.ro címen vagy a 0742-139.380-as telefonszámon Bakó Máriánál kapható.

X. Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
Újabb szakmai konferenciára várják az érdeklődőket szeptember 23-24-én, Csíkszeredába, a Taploca utca 20 szám alatt található Apáczai Csere János Pedagógusok Házába. A szervezőcsapat vár minden segítő szakmában dolgozó szakembert, pedagógust, szülőket és téma iránt érdeklődőket, hogy közösen találjanak válaszokat a speciális nevelési igényű gyerek kamaszkorában felmerülő oktatási, nevelési kérdésekre.
A konferencia témái: Értelmileg akadályozottak kamaszkora, szexualitása, magatartászavarok és kezelésük. Gátlásosság kamaszkorban. Hozzátartozók terhelése, kapcsolatunk a hozzátartozókkal. Érdeklődni a 0736-102688-as, 0751-140067-es telefonszámokon, vagy az emese.szasz@caritas-ab.ro email címen lehet.

Székesegyházi búcsú és Márton Áron ünnepség Gyulafehérváron
Szeptember 29-én, Szent Mihály főangyal ünnepén, délelőtt tizenegy órától kezdődik Gyulafehérváron a búcsús szentmise, melynek főcelebránsa Miguel Maury Buendía érsek, romániai apostoli nuncius. Közvetlenül a szentmise után lesz annak a kőszarkofágnak a megáldása, amelybe Áron püspök földi maradványai kerültek áthelyezésre a székesegyház kriptájából.
Az ünnepi előkészület jegyében Jakubinyi György érsek szeptember 20. és 28. között imakilencedet hirdetett a főegyházmegyében.
Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni Gyulafehérvárra a búcsú ünnepére, a szentmisébe bekapcsolódhatnak rádiónkon keresztül, a Duna Televízión, illetve a Seminarium Incarnatae Sapientiae YouTube csatornáján keresztül.

Időjárás: Ma is tart a meleg, nyári idő, de az ország északnyugati harmadán többfelé feltámad a szél. Napközben néhol alakulhat ki gyenge zápor, majd késő estétől az erősen megnövekvő felhőzetből egyre többfelé záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Friss hajnalra ébredtünk, délután viszont 24-33 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2016. szeptember 16.

About the author

maradmin

Leave a Comment