2016. szeptember 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Készül Márton Áron püspök szarkofágja
Márton Áron földi maradványait nemrég exhumálták és a gyulafehérvári székesegyházban, díszes szarkofágban helyezik el, hogy könnyebben leróhassák tiszteletüket a hívek Erdély egykori püspöke előtt. A szarkofágot, melyet Gergely Zoltán kolozsvári szobrászművész készít a tervek szerint szeptember 22-én szállítják Gyulafehérvárra, ahol a székesegyházban helyezik el.

Elhunyt Gabriele Amorth, az ismert ördögűző pap
91 éves korában, szeptember 16-án elhunyt Gabriele Amorth exorcista pap, a Római Egyházmegye hivatalos ördögűzője. A világ leghíresebb ördögűzőjének tartották az olasz papot, akit 1985-ben neveztek ki a Római Egyházmegye hivatalos exorcistájának. Amorth atya, aki az elmúlt évtizedek során több mint hetvenezer exorcizmust végzett, hangsúlyozta: a világnak tudnia kell, hogy a Sátán létezik, és mindig a leggyengébb ponton támad -tudosít a Magyar Kurír.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Nagyszebenben a Teréziánum templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Búcsú és szoboravatás Segesváron
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány tagjai holnap délután öt órakor Segesváron, a Gaudeamus alapítvány dísztermében tartja a helyi otthon védőszentjének, Szent Kalkuttai Teréz anya szobrának avatását és a ház búcsúünnepét. A szentmisét Böjte Csaba testvér celebrálja, amit a ház gyerekeinek műsora követ - tudtuk meg a Gyulafehérvári Érsekség honlapjáról.

Szent Pio ünnepe
Szeptember 23-án, pénteken lesz Szent Pio ünnepe. A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház kápolnájában délután hat órától ünnepi szentmisét tartanak, ezt követően előadás lesz. Várnak mindenkit a közös ünneplésre!

XV. Nemzetközi Ökumenikus Kamarakórus Fesztivál Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban szeptember 23-án, pénteken az esti szentmise után kezdődik a Laudate Kamarakórus szervezésében a XV. Nemzetközi Ökumenikus Kamarakórus Fesztivál. Hívnak és várnak  mindenkit, hogy hallgassák meg a fellépő kórusokat. A belépés díjtalan.

Orgonakoncert Nagyvárad-Szőllősön
Szeptember 23-án, pénteken este hét órakor orgonakoncert lesz a nagyvárad-szöllősi plébániatemplomban. Józsa Domokos kántor előadásában bemutatásra kerül Domenico Zipoli (1688–1726) olasz zeneszerző, jezsuita szerzetes „Sonate d’Intavolatura per Organo e Cimbalo” (1716) című gyűjteménye. A koncertre a belépés díjtalan, adományokat elfogadnak a szervezők.

25 éves a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretszolgálat
A Sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretszolgálat megalakulásának 25. évfordulója alkalmából ünnepségét szervez szeptember 24-én. A közös hálaadásra a Krisztus Király-plébániatemplomban kerül sor szombaton délelőtt tizenegy órai kezdettel. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Egyházmegyei Ministránstalálkozó Margittán
"Tegyünk valami szépet közösen Istenért“ (Szent Kalkuttai Teréz Anya) mottóval az Egyházmegyei Ifjúsági Központ hetedik alkalommal szervezi meg az Egyházmegyei Ministránstalálkozót szeptember 24-én, szombaton, Margittán. Az egész napos rendezvény délelőtt tizenegy órakor Böcskei László megyés püspök által bemutatott szentmisével kezdődik a helyi nagytemplomban, amit ügyességi- és szellemi vetélkedők követnek. A találkozó fő célja, hogy az oltár körül szolgálatot teljesítő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget nyújtson az ismerkedésre, a tapasztalatok- és a szolgálattal járó öröm megosztására. Egyben bátorítást is akar nyújtani mindazoknak, akik szolgálatukkal széppé és Istenhez méltóvá teszik a szent liturgiát. A szervezők várják a ministránsokat és az őket felkaroló lelkipásztorokat, hitoktatókat.

Időjárás: Egy sekély ciklon hatására továbbra is számíthatunk csapadékra: délen eső, zápor, északabbra záporok, zivatarok lesznek jellemzőek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga illetve narancssárga figyelmeztető jelzést bocsájtott ki a legtöbb megyére az esőzések miatt. A zivatarok idején megerősödik az északi-északnyugati szél.

MRE - Hírszolgálat, 2016. szeptember 19.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Nagyszebenben a Szent Orsolya templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Márton Áron kiadványok bemutatója Marosvásárhelyen
Isten Szolgája, Márton Áron püspök születésének 120. évében a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület megjelent kiadványainak bemutatósorozatára várják az érdeklődőket. Marosvásárhelyen ma az esti szentmise után a Szent Kozma és Damján plébániatemplomban (Cserealja); kedden este hat órától a Szent Család Közösségi Házban, a Remeteszegi Plébánián; csütörtökön, szeptember 22-én az esti hat órakor kezdődő  szentmisét követően a Deus Providebit Házban (Keresztelő Szent János Plébánia)- tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Életadó házasság - kapcsolatépítő hétvége Kolozsváron
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családmunka-csoportja szeptember 23-24. között Kolozsváron Életadó házasság címmel kapcsolatépítő hétvégére hívja és várja a házaspárokat, a házasságra készülőket és azokat is, akik a házaspárok életét segíteni szeretnék. Bejelentkezni szeptember 20-ig lehet. Bővebb információ az iroda@csalad.ro címen vagy a 0742-139380-as telefonszámon Bakó Máriánál kapható.

Sokarcú irgalmasság - könyvbemutató Petrozsényban
Szeptember 21-én, szerdán este fél hét órakor, Petrozsényban, a Caritas nagytermében Bereczki Silvia segítőnővér, szerkesztő és Szőcs Csaba, a Verbum kiadó igazgatója bemutatják a szentévre megjelent, Sokarcú irgalmasság - Vallomások, interjúk, tanulmányok című könyvet, a Keresztény Szó könyvek sorozat 5. kötetét.
Az est házigazdája: Szász János plébános.

Lánytábor 2016
A gyergyószárhegyi ferences kolostorban szeptember 23-25. között lánytábort szerveznek, melyre minden olyan 15 és 35 év közötti lány, nő, hölgy jelentkezését várják, akik szeretnének egy hétvégét Isten jelenlétében és egymás szolgálatában eltölteni. A tábor célja a keresztény női identitás tudatosítása, a ferences lelkiség nőként való megélése, mindez az Irgalmasság témakörben. Mindemellett lesz kis kézimunka, házimunka, barangolás a természetben, kötetlen együttlét és örömteli percek. Jelentkezni szeptember 21-ig lehetséges. Bővebb információ a 0749-993285-ös telefonszámon kapható.

DVD- és könyvbemutató Jobbágytelkén
A jobbágytelki plébániatemplomban szeptember 21-én, szerdán délután a hat órakor kezdődő szentmise után kerül bemutatásra a kolozsvári Verbum kiadó gondozásában megjelent Nagy Zoltán, székelyudvarhelyi hitoktató, A Hegy című DVD-összeállítása valamint, Imádkozzunk Áron püspökkel! című imafüzet. Várnak minden érdeklődőt!

Szent Pio ünnepe
Szeptember 23-án, pénteken lesz Szent Pio ünnepe. A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház kápolnájában délután hat órától ünnepi szentmisét tartanak, ezt követően előadás lesz. Várnak mindenkit a közös ünneplésre!

X. Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
Újabb szakmai konferenciára várják az érdeklődőket szeptember 23-24-én, Csíkszeredába, a Taploca utca 20 szám alatt található Apáczai Csere János Pedagógusok Házába. A szervezőcsapat vár minden segítő szakmában dolgozó szakembert, pedagógust, szülőket és téma iránt érdeklődőket, hogy közösen találjanak válaszokat a speciális nevelési igényű gyerek kamaszkorában felmerülő oktatási, nevelési kérdésekre. A konferencia témái: Értelmileg akadályozottak kamaszkora, szexualitása, magatartászavarok és kezelésük. Gátlásosság kamaszkorban. Hozzátartozók terhelése, kapcsolatunk a hozzátartozókkal. Érdeklődni a 0736-102688-as, 0751-140067-es telefonszámokon, vagy az emese.szasz@caritas-ab.ro email címen lehet.

Székesegyházi búcsú és Márton Áron ünnepség Gyulafehérváron
Szeptember 29-én, Szent Mihály főangyal ünnepén, délelőtt tizenegy órától kezdődik Gyulafehérváron a búcsús szentmise, melynek főcelebránsa Miguel Maury Buendía érsek, romániai apostoli nuncius. Közvetlenül a szentmise után lesz annak a kőszarkofágnak a megáldása, amelybe Áron püspök földi maradványai kerültek áthelyezésre a székesegyház kriptájából.
Az ünnepi előkészület jegyében Jakubinyi György érsek szeptember 20. és 28. között imakilencedet hirdetett a főegyházmegyében.
Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni Gyulafehérvárra a búcsú ünnepére, a szentmisébe bekapcsolódhatnak rádiónkon, a Duna Televízión, illetve a Seminarium Incarnatae Sapientiae YouTube csatornáján keresztül.

Időjárás:Megérkezett az ősz. Ma sok lesz fölöttünk a felhő, többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként felerősödik a szél. A hajnalok egyre hüvősebbek, napközben is csak 15-23 fok várható. Az erdélyi medencében lesz a leghidegebb.

MRE - Hírszolgálat, 2016. szeptember 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment