2016. szeptember 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Bibliamaraton – 168 óra az Úrral
A Bibliamaraton szentmisével kezdődött szeptember 25-én délután hat órakor a Nagyvárad-Olaszi templomban majd pedig Nagyvárad több templomában: Szent László templom, Nagyvárad-Olaszi templom, Székesegyház, éjszaka pedig a Mária Rádió kápolnájában, váltva fogják olvasni a Szentírást. A záró szentmisét október 2-án délután hat órától a Székesegyházban tartják. A Szentírás olvasásába személyesen, telefonon, a világháló hullámhosszán valamint a Mária Rádió segítségével lehet bekapcsolódni, mint felolvasó, vagy mint hallgató. Élőben a 0315-040404-es telefonszámon és a honlapon keresztül lehet hallgatni. A  záró szentmise illetve az éjszakai felolvasás a Mária rádió hullámhosszán keresztül élőben lesz közvetítve.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a görgényüvegcsűri templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szent Mihály búcsúk
-Gyulafehérváron Szent Mihály főangyal, főegyházmegyénk és főszékesegyházunk védőszentjének ünnepén, szeptember 29-én délelőtt tizenegy órakor kezdődik az ünnepi búcsús szentmise, melynek főcelebránsa Szentatyánk romániai képviselője, Miquel Maury Buendía érsek, apostoli nuncius lesz. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni Gyulafehérvárra a búcsú ünnepére, a szentmisébe bekapcsolódhatnak rádiónkon, a Duna Televízión, illetve a Seminarium Incarnatae Sapientiae YouTube csatornáján keresztül. 
-A türkösi plébániatemplomban szeptember 28-án, szerdán tartják a Szent Mihály búcsút. A szentmise délután öt órakor kezdődik.
-Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplom búcsúünnepe szeptember 29-én, csütörtökön délután hat órakor kezdődik. A meghívott szónok Potyó Ferenc, általános helynök lesz Gyulafehérvárról. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Bérmálások a nagyváradi egyházmegyében
Október 2-án, vasárnap Böcskei László megyéspüspök az egyházmegye két közösségében szolgáltatja ki a bérmálás szentségét: délelőtt tiznegy órakor Biharszentjánoson 12 fiatal, délután négy órakor Berettyószéplakon 15 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A fiatalok felkészítését a helyi plébánosok Barta Szabolcs CM lazarista szerzetes, illetve Maskara János végezték.

Váradszöllősi Zenei Estek
Októbertől folytatódik a Váradszöllősi Zenei Estek címmel meghirdetett orgonakoncert sorozat, amit a Nagyváradi Katolikus Püspökség és a Nagyvárad-Szöllősi Katolikus Plébánia közös szervezésben indított útjára májusban az orgona és annak irodalma népszerűsítése érdekében. Az orgonakoncertek helyszíne a nagyvárad-szöllősi római katolikus plébániatemplom, időpontja október 2-a vasárnap este hét óra. Az est előadó művésze, Kristófi László, jelenlenleg Németországban tanuló nagyváradi orgonaművész. A belépés díjtalan, minden zenekedvelőt szeretettel várnak.

Lelkinap pedagógusoknak
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánián október 1-én Az őrangyal átváltozásai címmel lelkinapot szerveznek pedagógusok számára. A program reggel tíz órától délután két óráig tart. A lelkinapon lesz előadás, megbeszélés és tanúságtétel. Előadó: dr. Sávai János atya Szegedről. Várnak minden érdeklődő pedagógust az együttgondolkodásra, lelki feltöltődésre.

Templombúcsú Újszentesen
Az újszentesi római katolikus templomot 1979-ben szentelték fel Mária, a Rózsafüzér Királynője tiszteletére. Idén a búcsút október 2-án, vasárnap ünnepli a helyi  közösség. A délután egy órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Gál Márton szalvatoriánus szerzetes, újmisés lelkipásztor lesz.

Szent Ferenc ünnepe
– A nagytusnádi templom védőszentje Assisi Szent Ferenc. Az ünnepi búcsús szentmisét október 2-án, vasárnap fél egy órától tartják, szentbeszédet mond Göthér Gergely csíksomlyói plébános. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
– A székelyudvarhelyi ferences templomban október 3-án, délután hat órakor kezdődik Szent Ferenc tranzitusa és az ünnepi szentmise. Október 4-én, szombaton a ferences templom örökös szentségimádási napja, egész napos szentségimádási lehetőség lesz, este hat órától ünnepi szentmisét tartanak.

Időjárás: Holnap sem várható jelentős változás, folytatódik a nyugodt, kora őszi idő, csapadék nem valószínű. A légmozgás sem lesz jelentős. A csípős hajnalt követően délután 15-22 fok között alakul a hőmérséklet. Hajnalban foltokban pára, köd okozhat átmenetileg korlátozott látási viszonyokat. 

MRE – Hírszolgálat, 2016. szeptember 26.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Püspökkari konferencia Nagyváradon
Szeptember 26-28. között Nagyváradon tartja őszi ülésszakát a Romániai Katolikus Püspökök Konferenciája. Ez alkalommal országunk római katolikus és görög katolikus főpásztorai az éppen aktuális témák megtárgyalása mellett olyan programokon is részt vesznek, amelyeket a házigazda egyházmegye készített elő számukra. Ma délután fél hét órakor, a Székesegyház Szent Kapuján át a kriptába vonulnak, hogy ott a nem rég elhunyt Tempfli József püspök sírjánál imádkozzanak az elhunyt főpásztorokért és minden megholtért. Az imát rádiónk élő adásban közvetíti.
Holnap délután fél négy órakor a főpásztorok közös látogatást tesznek az egyházmegyei Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Idősotthonba. Utána meglátogatják a nagyváradi vár felújított részeit, majd részt vesznek a Megörökölt 900 év – fejezetek a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye történetéből című kiállítás megnyitón. Este fél hét órától szentmisét mutatnak be a Vártemplomban, melybe hallgatóink is bekapcsolódhatnak, rádiónk hullámain keresztül.

Élet a Lélekben szemináriumok
A Marosvásárhely-Remeteszegi plébánián ma este indul az Élet a Lélekben szeminárium. A találkozók hétfő esténként 7 és 9 óra között zajlanak, a marosvásárhelyi Szent Család templomban.
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánián is szintén ma este hét órakor kezdődik a kilenc hetes „Élet a Lélekben” szeminárium.
Mindkét helyszínre várják az érdeklődőket.

Medjugorjei imaest
Csíkszeredában, a Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében, szeptember 26-án, hétfőn délután 5 órától medjugorje-i imaestet tartanak. Az imaprogram rózsafüzérrel kezdődik, majd szentmisével folytatódik és szentségimádással zárul.

40 nap az életért Kolozsváron
Szeptember 28.-tól a 40 nap az életért kampány ismét meg akarja mozgatni Kolozsvár lakóit. A szülészeti klinika előtt napi 12 órás csendes jelenlétre hívják mindazokat, akik tenni akarnak az abortusz megakadályozásáért a kincses városban. Reggel hét és este hét óra között 40 napon keresztül, hosszab-rövidebb időre csatlakozhatnak és kampányolhatnak elsősorban a klinika előtt – vagy lehetőség szerint otthonaikban – imádsággal és böjttel az élet védelméért.

Székesegyházi búcsú és Márton Áron ünnepség Gyulafehérváron
Szeptember 29-én, Szent Mihály főangyal ünnepén, délelőtt tizenegy órától kezdődik Gyulafehérváron a búcsús szentmise, melynek főcelebránsa Miguel Maury Buendía érsek, romániai apostoli nuncius. Közvetlenül a szentmise után lesz annak a kőszarkofágnak a megáldása, amelybe Áron püspök földi maradványai kerültek áthelyezésre a székesegyház kriptájából.
Az ünnepi előkészület jegyében Jakubinyi György érsek imakilencedet hirdetett a főegyházmegyében. Az imakilenced szeptember 20-án kezdődött és szeptember 28-ig tart. A Mária Rádióban a déli imádságot követően végezzük a kilencedet, számítva mindazokra, akiknek nincs lehetőségük az egyházközségük templomában bekapcsolódni az imádságba.
Mindazok, akik szeptember 29-én nem tudnak elzarándokolni Gyulafehérvárra a búcsú ünnepére, a szentmisébe bekapcsolódhatnak rádiónkon, a Duna Televízión, illetve a Seminarium Incarnatae Sapientiae YouTube csatornáján keresztül.

25 éve Székelyudvarhelyen a Mallersdorfi Ferences Nővérek
A Mallersdorfi Ferences Nővérek idén ünneplik közösségi életük újraindulásának 25 éves jubileumát Székelyudvarhelyen. Ez alkalomból hálaadó szentségimádás lesz a ferences templomban szeptember 29-én, csütörtökön, este nyolc órától éjfélig, majd ezt követően szentmise. Szeretettel várnak mindenkit, hogy együtt adjanak hálát Istennek életükért, hivatásukért és a szolgálat kegyelmeiért.

Pál Feri atya Szatmárnémetiben
A magánytól az összetartozásig címmel szeptember 29-én este hét órától Pál Feri atya tart előadást Szatmárnémetiben, a Szakszervezetek Művelődési házában. Az atya ezúttal legújabb könyvéhez kapcsolódó előadását hozza el. „Érdemes végre leszámolni azzal az illúzióval, hogy egy párkapcsolat akkor jó, akkor az igazi, ha nem kell érte semmit tenni, mert magától működik. Ebbe az illúzióba rengeteg kapcsolat belebukott már, magától ugyanis nem működik semmi, még a testünk sem.”- vallja Páll Feri atya. Az előadás végén kedvezményes könyvvására is sor kerül. Jegyek 25 lejért már megvásárolhatóak a helyszínen.

Időjárás: Ma is folytatódik a változóan napos-felhős idő, csapadék az erdélyi medencében és délkeleten valószínű. A szél továbbra is gyenge, mérsékelt marad. A déli órákban 14-20 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2016. szeptember 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment