2016. szeptember 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Jézus a kereszten üdvözít minket és mindenkinek megbocsát
Verőfényes napsütésben tartotta meg Ferenc pápa a szerdai általános kihallgatást a Szent Péter-téren. Ezúttal katekézisében a keresztre feszített Jézus megbocsátásáról elmélkedett: ott teljesedik be szeretetajándéka és fakad számunkra az üdvösség. Semmi nem választhat el minket többé Krisztus szeretetétől, és ez igaz azokra is, akiket ágyhoz köt a betegség, akik börtönben vagy háborúban élnek. A gonosztevő könyörgése pedig: „Jézus, emlékezzél meg rólam, amikor eljössz uralmaddal” példa lehet minden kereszténynek arra, hogyan bízza életét és sorsát Krisztusra.

Triduum és búcsú Székelyudvarhelyen
A 15 éve felszentelt Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúját október 1-jén, szombaton délután öt órakor tartják. Az ünnepre háromnapos lelkigyakorlattal készül az egyházközség. A szentmiséket és az elmélkedéseket minden este fél hét órától András Attila jezsuita atya tartja Miskolcról.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Iszlón, Ehed filiájában lesz az örökös szentségimádási nap. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Boldogasszony kiállítás a Millenniumi templomban
A magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériája tavaly indította útjára a Kárpát-medence és a szórványvidék kiemelkedő magyar művészeinek Szűz Mária-ábrázolásait tartalmazó vándorkiállítást. Az 55 kortárs művész munkáit felvonultató tárlatnak szeptember 29. és november 6. között a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templom ad otthont. A kiállítás hivatalos megnyitója október 9-én, vasárnap délben fél tizenkét órakor, a búcsús szentmise keretében lesz megtartva.

Van időm - Őszi bál egyedülállóknak
Október 1-jén, szombaton este nyolc órakor, a marosfői, Ezüst Fenyő szálloda báltermében kerül megszervezésre az egyedülállók őszi bálja. Várnak minden olyan 28-60 év közötti férfit és nőt, akik szeretnek társaságba járni, akik eddigi rendezvényeinkre még nem jártak. A bál és a menü anyagi vonzata 60 Ron/Fő. Jelentkezni szeptember 30-ig lehet a 0743-630.317-es telefonszámon, vagy az ilyesera75@gmail.com email címen.

A csend ereje életünkben-előadás Csíkszeredában
A csíkszeredai Szent Ágoston plébánia családos közössége szervezésében az ősz, az új iskolai évad beköszöntével megkezdődik a „Jó irány” előadássorozat. Az évadnyitó első meghívottja Darvas Piroska segítőnővér, aki „A csend ereje az életünkben” címmel tart előadást október 1-jén, szombaton délután négy órától a hittanteremben.
A részvételi díj: 5 lej. Érdeklődni, jelentkezni a joirany2015@gmail.com e-mail címen vagy a 0749-142677-es telefonszámon lehet.

Búcsú a kármelita kolostorban
A Sarutlan Kármelita Nővérek hívnak és várnak mindenkit Marosszentgyörgyre Kis Szent Teréz ünnepén, október 1-jén, délután hat órakor kápolnájuk búcsújára. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Jakubinyi György érsek lesz, a homíliát Szénégető István, Marosvásárhely-remeteszegi plébános mondja. Ezt megelőzően délután öt órától vesperást énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak a hívekkel.

Búcsú Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti Kis Szent Teréz templom búcsúját október 2-án, vasárnap délelőtt tizenegy órától ünneplik, Kühn Pál tiszteletbeli kanonok szentbeszédével. A búcsút megelőzően triduumot tartanak. Az este hét órakor kezdődő szentmiséken Guia Laurean fr. Hugó ferences atya készíti majd a híveket Lisieux-i Szent Teréz ünnepére.

Időjárás: Holnap sok lesz a napsütés, inkább csak kezdetben lehetnek fátyolfelhősebb tájak, ám csapadék nem várható. A nyugati szél főként a középső országrészben élénkülhet meg. Hajnalban 3-13, délután 18-24 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. szeptember 28.


H í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Gyergyószentmiklóson a Szent István templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szent Mihály búcsúk
-A türkösi plébániatemplomban ma tartják a Szent Mihály búcsút. A szentmise délután öt órakor kezdődik.
-Gyulafehérváron Szent Mihály főangyal, főegyházmegyénk és főszékesegyházunk védőszentjének ünnepén, holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik az ünnepi búcsús szentmise, melynek főcelebránsa Szentatyánk romániai képviselője, Miquel Maury Buendía érsek, apostoli nuncius lesz. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni Gyulafehérvárra a búcsú ünnepére, a szentmisébe bekapcsolódhatnak rádiónkon, a Duna Televízión, illetve a Seminarium Incarnatae Sapientiae YouTube csatornáján keresztül. 
-Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplom búcsúünnepe szeptember 29-én, csütörtökön délután hat órakor kezdődik. A meghívott szónok Potyó Ferenc, általános helynök lesz Gyulafehérvárról. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Tanévnyitó a Teológián
Holnap délután hat órakor nyitják meg a Seminarium Incarnatae Sapientiae, vagyis a Megtestesült Bölcsességről nevezett Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskola 2016/2017-es akadémiai évét, mely egyben 263. főiskolai tanév (a szemináriumot Báró Sztojka Zsigmond Antal püspök 1753-ban alapította). Az esemény kiemelt vendége Miguel Maury Buendía érsek, apostoli nuncius. Idén 59 szeminarista kezdi meg, illetve folytatja tanulmányait- tudtuk meg az érsekség honlapjáról.

Van időm - Őszi bál egyedülállóknak
Október 1-jén, szombaton este nyolc órakor, a marosfői, Ezüst Fenyő szálloda báltermében kerül megszervezésre az egyedülállók őszi bálja. Várnak minden olyan 28-60 év közötti férfit és nőt, akik szeretnek társaságba járni, akik eddigi rendezvényeinkre még nem jártak. A bál és a menü anyagi vonzata 60 Ron/Fő. Jelentkezni szeptember 30-ig lehet a 0743-630.317-es telefonszámon, vagy az ilyesera75@gmail.com email címen.  

A csend ereje életünkben-előadás Csíkszeredában
A csíkszeredai Szent Ágoston plébánia családos közössége szervezésében az ősz, az új iskolai évad beköszöntével megkezdődik a „Jó irány” előadássorozat. Az évadnyitó első meghívottja Darvas Piroska segítőnővér, aki „A csend ereje az életünkben” címmel tart előadást október 1-jén, szombaton délután négy órától a hittanteremben.
A részvételi díj: 5 lej. Érdeklődni, jelentkezni lehet a joirany2015@gmail.com e-mail címen vagy a 0749-142677-es telefonszámon.

Búcsú a kármelita kolostorban
A Sarutlan Kármelita Nővérek hívnak és várnak mindenkit Marosszentgyörgyre Kis Szent Teréz ünnepén, október 1-jén, délután hat órakor kápolnájuk búcsújára. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Jakubinyi György érsek lesz, a homíliát Szénégető István, Marosvásárhely-remeteszegi plébános mondja. Ezt megelőzően délután öt órától vesperást énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak a hívekkel. 

Szent Ferenc ünnepe
- A nagytusnádi templom védőszentje Assisi Szent Ferenc. Az ünnepi búcsús szentmisét október 2-án, vasárnap fél egy órától tartják, szentbeszédet mond Göthér Gergely csíksomlyói plébános. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
- A székelyudvarhelyi ferences templomban október 3-án, délután hat órakor kezdődik Szent Ferenc tranzitusa és az ünnepi szentmise. Október 4-én, szombaton a ferences templom örökös szentségimádási napja, egész napos szentségimádási lehetőség lesz, este hat órától ünnepi szentmisét tartanak.

Kora-Szülő csoport indul Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Caritas  Kora-Szülő csoportot indít Székelyudvarhelyen 2016. október 6 -án, csütörtökön, délután öt órakor. Jelentkezni szeptember 30-ig a zsuzsa.szilagyi@caritas-ab.ro, vagy a 0725-355.638-as telefonszámon lehet.  Bővebben a programról a www.caritas-ab.ro honlapon olvashatnak.

Időjárás: Ma kellemes őszi időre készülhetünk, lassan felmelegszik a levegő. A késő délutáni, kora esti óráktól ugyan észak felől megnövekszik a felhőzet, csapadék nem lesz. Északon, északkeleten helyenként megélénkülhet a szél. Bár a reggel még csípős, a délutáni órákban 16 és 23 fok közötti maximumokat mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. szeptember 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment