2016. szeptember 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

A katolikus püspökök meghívják Ferenc pápát Romániába
Kifejezve az ország katolikus híveinek óhaját is, a romániai katolikus püspökök elhatározták, hogy meghívót küldenek Ferenc pápának egy romániai látogatásra. A Szentatya meghívása, a katolikus egyházi élet különböző területeinek elemzése, illetve a helyi egyházak közös irányvonalainak a meghatározása – tekintettel az Irgalmasság Évének a lezárására – voltak azok a témák, amelyek szeptember 26-28. között a római- és görögkatolikus püspökök tárgyalásának középpontjában álltak Nagyváradon, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia őszi plenáris ülésén. Az esemény házigazdája a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség volt. Az ülés megnyitóján részt vett Miguel Maury Buendía, apostoli nuncius is. A püspökök egyeztettek továbbá a 2017-ben Temesváron tartandó országos hittanolimpiászról, valamint jogi, ökumenikus és gazdasági témák is terítékre kerültek. Az egyeztetéseket folytatva leszögezték, hogy a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia következő plenáris ülését Kolozsváron tartják 2017. május 3-5 között a Kolozsvár-Szamosújvári Görög Katolikus Püspökség székhelyén.
A Romániai Katolikus Püspökkari Konferenciát az ország római katolikus és görög katolikus püspökei alkotják, kifejezve az egyházmegyék szoros kapcsolatát, illetve az egységet Szent Péter utódával, Ferenc pápával.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Iszlón, Ehed filiájában lesz az örökös szentségimádási nap. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szent Mihály búcsúk
Ma van Szent Mihály főangyal ünnepe.
- Gyulafehérváron ez a nap a főegyházmegye és főszékesegyház védőszentjének ünnepe. Az ünnepi búcsús szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik, melynek főcelebránsa Szentatyánk romániai képviselője, Miquel Maury Buendía érsek, apostoli nuncius lesz. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni Gyulafehérvárra, a szentmisébe bekapcsolódhatnak rádiónkon, a Duna Televízión, illetve a Seminarium Incarnatae Sapientiae YouTube csatornáján keresztül.
- Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplom búcsúünnepe ma délután hat órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Potyó Ferenc általános helynök lesz Gyulafehérvárról. A Szent Cecília kórus és kamarazenekar előadásában Orbán György, erdélyi zeneszerző Missa tertia művét adják elő. Vezényel: Potyó István karnagy. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
- a szatmári egyházmegyében a mezőfényi templom rendelkezik Szent Mihály titulussal. Búcsúja ma reggel fél kilenctől és délelőtt tizenegy órától lesz megtartva, ünnepi szónok Seffer Dániel ugocsai esperes. Azért a két időpont, mert a hívek, nagy számuk miatt, egyszerre nem férnek be az egyébként tágas templomba.

Megemlékezés Márton Áron püspök haláláról Medgyesen
A mai napon van Isten Szolgája Márton Áron püspök halálának 36 évfordulója. Nagy püspökünk égi születésnapján a medgyesi plébániatemplomban délután hat órától szentmisét mutatnak be a kegyelmes úr mielőbbi boldoggáavatásáért, melyre várják a híveket. A szentmise végén gyertyagyújtás lesz.

Tanévnyitó a Teológián
Ma délután hat órakor nyitják meg a Seminarium Incarnatae Sapientiae, vagyis a Megtestesült Bölcsességről nevezett Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskola 2016/2017-es akadémiai évét, mely egyben a 263. főiskolai tanév (a szemináriumot Báró Sztojka Zsigmond Antal püspök 1753-ban alapította). Az esemény kiemelt vendége Miguel Maury Buendía érsek, apostoli nuncius. Idén 59 szeminarista kezdi meg, illetve folytatja tanulmányait a teológián - tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Az idősekért imádkoznak Szatmárnémetiben
Szentmisével ünneplik a szépkorúakat az idősek világnapján a szatmárnémeti Székesegyházban. A szatmári egyházmegye - a többi évhez hasonlóan – idén is hívja az időseket közelről és távolról, a nekik segítséget nyújtó, őket ellátó, -ápoló személyeket, a hozzátartozókat, valamint mindenkit, aki együtt szeretne imádkozni az idősekért. Szombaton reggel fél tizenegytől gyónásra nyílik lehetőség, majd tizenegy órától Schönberger Jenő püspök mutatja be a legszentebb áldozatot. A résztvevők teljes búcsút nyerhetnek a szokott feltételek mellett.
Mindazoknak, akiknek nehézséget jelent eljutni a Székesegyházba, a szervezők ingyenes szállítást biztosítanak. Az erre igényt tartó személyeket kérik, hogy szeptember 29-ig jelentkezzenek a Szatmári Római Katolikus Püspökségnél a 0261-716451 telefonszámon.

Templombúcsú Újszentesen
Az újszentesi római katolikus templomot Mária, a Rózsafüzér Királynője tiszteletére szentelték 1979-ben. Idén a búcsút október 2-án, vasárnap tartják. Az ünnepi szentmise déli egy órakor kezdődik, melynek főcelebránsa Gál Márton szalvatoriánus szerzetes, újmisés lelkipásztor.

Időjárás: Ma sok lesz a napsütés, inkább csak kezdetben lehetnek fátyolfelhősebb tájak, ám csapadék nem várható. A nyugati szél főként a középső országrészben élénkülhet meg. Hajnalban 3-13, délután 18-24 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. szeptember 29.

About the author

maradmin

Leave a Comment