2016. szeptember 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E
Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Gyergyószentmiklóson, a latin templomban lesz az örökös szentségimádási nap. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Az idősekért imádkoznak Szatmárnémetiben
Szentmisével ünneplik a szépkorúakat az idősek világnapján a szatmárnémeti Székesegyházban. A szatmári egyházmegye - a többi évhez hasonlóan – idén is hívja az időseket közelről és távolról, a nekik segítséget nyújtó, őket ellátó, -ápoló személyeket, a hozzátartozókat, valamint mindenkit, aki együtt szeretne imádkozni az idősekért. Holnap délelőtt fél tizenegytől gyónásra nyílik lehetőség, majd tizenegy órától Schönberger Jenő püspök mutatja be a legszentebb áldozatot. A résztvevők teljes búcsút nyerhetnek a szokott feltételek mellett.

Lelkinap pedagógusoknak
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánián holnap Az őrangyal átváltozásai címmel lelkinapot szerveznek pedagógusok számára. A program reggel tíz órától délután két óráig tart. A lelkinapon lesz előadás, megbeszélés és tanúságtétel. Előadó: dr. Sávai János atya Szegedről. Várnak minden érdeklődő pedagógust az együttgondolkodásra, lelki feltöltődésre.

Hittanos délelőtt Marosvásárhely-Remeteszegen
A Marosvásárhely-Remeteszegi plébánián holnap délelőtt 10-12 óra között Hittanos délelőttre hívják az óvodás illetve a 0-7. osztályos gyermekeket és szüleiket! Néhány ismerkedős, közösségépítő játékot követően a szülőknek szülőértekezlet lesz. A gyermekek ezalatt katekétáikkal ismerkedhetnek felkészülve az együtt töltendő tanévre. Minden iskolai és plébániai hittanra beíratott, valamint miniklubos gyermeket hívnak és várnak, legalább egy szülő kíséretében, hogy kezdjék együtt a hittanos évet!

Kis-Szent Teréz búcsúk
-Székelyudvarhelyen, a 15 éve felszentelt Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúja holnap délután öt órakor kezdődik.
- A marosszentgyörgyi Sarutlan Kármelita Nővérek holnap délután ünneplik kápolnájuk búcsúját. Öt órától vesperást énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak a hívekkel. A búcsúmisét, mely hat órakor kezdődik, Jakubinyi György érsek mutatja be, a homíliát Szénégető István, Marosvásárhely-remeteszegi plébános mondja.
-Marosbogáton, Marosludas filiájában, szintén Lisiuex-i Kis Szent Teréz a templom védőszentje. A búcsús szentmise vasárnap délután négy órakor kezdődik, ünnepi szónok Mihály Imre, alvinci plébános.
- A szatmárnémeti Kis Szent Teréz templom búcsúját október 2-án, vasárnap délelőtt tizenegy órától ünneplik, Kühn Pál tiszteletbeli kanonok szentbeszédével.
- a Nagyvárad-Őssi templom búcsúja vasárnap délután öt órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Barta Szabolcs lazarista atya lesz. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

25 éves jubileum a Mallesdorfi Ferences nővéreknél
A Mallersdorfi Ferences Nővérek közösségi életük újraindulásának 25 éves jubileumát Székelyudvarhelyen ünneplik. A jubileum alkalmából a székelyudvarhelyi ferences templomban október 2-án, vasárnap reggel fél kilenc órakor a reggeli dicséret keretében beöltözés lesz, majd kilenc órakor hálaadó ünnepi szentmisét mutat be Orbán Szabolcs, az Erdélyi Ferences Rend tartományfőnöke. A szentmise után megtekinthető lesz egy képkiállítás az elmúlt 25 évről és a nővérek tevékenységeikről a Vár utca 1 szám alatti udvarukban.

Bérmálások a nagyváradi egyházmegyében
Október 2-án, vasárnap Böcskei László megyéspüspök az egyházmegye két közösségében szolgáltatja ki a bérmálás szentségét: délelőtt tizenegy órakor Biharszentjánoson 12 fiatal, majd délután négy órakor Berettyószéplakon 15 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A fiatalok felkészítését a helyi plébánosok Barta Szabolcs lazarista, illetve Maskara János végezték.

Váradszőllősi zenei esték
Októbertől folytatódik a Váradszöllősi Zenei Estek címmel meghirdetett orgonakoncert sorozat, amit a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Nagyvárad-Szöllősi Római Katolikus Plébánia közös szervezésben indított útjára májusban az orgona és annak irodalma népszerűsítése érdekében. Október 2-án, vasárnap este hét órától Kristófi László, jelenlenleg Németországban tanuló nagyváradi orgonaművész koncertje lesz hallható. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt és zenekedvelőt várnak.

Időjárás: Holnap marad a napos, száraz idő. Az időnként megjelenő kisebb gomolyfelhőkből csapadék nem várható. Hajnalra foltokban pára, köd képződhet. Délutánra a szeles időben ismét 22 és 26 fok közé melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2016. szeptember 30.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az Abafájai templomban tartják az örökös szentségimádási nap. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

40 nap az életért Kolozsváron
Szeptember 28.-tól a 40 nap az életért kampány ismét meg akarja mozgatni Kolozsvár lakóit. A szülészeti klinika előtt napi 12 órás csendes jelenlétre hívják mindazokat, akik tenni akarnak az abortusz megakadályozásáért a kincses városban. Reggel hét és este hét óra között 40 napon keresztül, hosszab-rövidebb időre csatlakozhatnak és kampányolhatnak elsősorban a klinika előtt ( az egyetemi könyvtárral átallentben) – vagy lehetőség szerint otthonaikban - imádsággal és böjttel az élet védelméért.

Boldogasszony kiállítás Temesváron
A magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériája tavaly indította útjára a Kárpát-medence és a szórványvidék kiemelkedő magyar művészeinek Szűz Mária-ábrázolásait tartalmazó vándorkiállítást. Az 55 kortárs művész munkáit felvonultató tárlatnak szeptember 29. és november 6. között a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templom ad otthont. A kiállítás hivatalos megnyitója október 9-én, vasárnap délben fél tizenkét órakor, a búcsús szentmise keretében lesz megtartva.

Kora-Szülő csoport indul Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Caritas Kora-Szülő csoportot indít Székelyudvarhelyen 2016. október 6-án, csütörtökön, délután öt órakor. Jelentkezni még a mai napon lehet a zsuzsa.szilagyi@caritas-ab.ro, vagy a 0725-355.638-as telefonszámon lehet.  Bővebben a programról a www.caritas-ab.ro honlapon olvashatnak.

Lelkinap pedagógusoknak
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánián holnap Az őrangyal átváltozásai címmel lelkinapot szerveznek pedagógusok számára. A program reggel tíz órától délután két óráig tart. A lelkinapon lesz előadás, megbeszélés és tanúságtétel. Előadó: dr. Sávai János atya Szegedről. Várnak minden érdeklődő pedagógust az együttgondolkodásra, lelki feltöltődésre.

Az idősekért imádkoznak Szatmárnémetiben
Szentmisével ünneplik a szépkorúakat az idősek világnapján a szatmárnémeti Székesegyházban. A szatmári egyházmegye - a többi évhez hasonlóan – idén is hívja az időseket közelről és távolról, a nekik segítséget nyújtó, őket ellátó, -ápoló személyeket, a hozzátartozókat, valamint mindenkit, aki együtt szeretne imádkozni az idősekért. Szombaton reggel fél tizenegytől gyónásra nyílik lehetőség, majd tizenegy órától Schönberger Jenő püspök mutatja be a legszentebb áldozatot. A résztvevők teljes búcsút nyerhetnek a szokott feltételek mellett.
Mindazoknak, akiknek nehézséget jelent eljutni a Székesegyházba, a szervezők ingyenes szállítást biztosítanak. Az erre igényt tartó személyeket kérik, hogy szeptember 29-ig jelentkezzenek a Szatmári Római Katolikus Püspökségnél a 0261-716451 telefonszámon.

A csend ereje életünkben-előadás Csíkszeredában
A csíkszeredai Szent Ágoston plébánia családos közössége szervezésében az ősz, az új iskolai évad beköszöntével megkezdődik a „Jó irány” előadássorozat. Az évadnyitó első meghívottja Darvas Piroska segítőnővér, aki „A csend ereje az életünkben” címmel tart előadást holnap délután négy órától a hittanteremben. A részvételi díj: 5 lej. Érdeklődni, jelentkezni a joirany2015@gmail.com e-mail címen vagy a 0749-142677-es telefonszámon lehet.

Van időm - Őszi bál egyedülállóknak
Holnap este nyolc órakor, a marosfői, Ezüst Fenyő szálloda báltermében kerül megszervezésre az egyedülállók őszi bálja. Várnak minden olyan 28-60 év közötti férfit és nőt, akik szeretnek társaságba járni, akik eddigi rendezvényekre még nem jártak. A bál és a menü anyagi vonzata 60 Ron/Fő. Jelentkezni szeptember 30-ig lehet a 0743-630317-es telefonszámon, vagy az ilyesera75@gmail.com email címen.

Templombúcsú Újszentesen
Az újszentesi római katolikus templomot Mária, a Rózsafüzér Királynője tiszteletére szentelték 1979-ben. Idén a búcsút október 2-án, vasárnap tartják. Az ünnepi szentmise déli egy órakor kezdődik, melynek főcelebránsa Gál Márton szalvatoriánus szerzetes, újmisés lelkipásztor.

Veni Sancte Kolozsváron
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség tanévnyitó szentmiséjét, október 2-án vasárnap este hét órától tartják a Piarista templomban. A szentmise főcelebránsa Ft. Kovács Sándor főesperes, a szentbeszédben Takó István egyetemi lelkész szól a diákokhoz. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Szent Ferenc ünnepe
- A nagytusnádi templom védőszentje Assisi Szent Ferenc. Az ünnepi búcsús szentmisét 2016. október 2-án, vasárnap fél egy órától tartják, szentbeszédet mond Göthér Gergely csíksomlyói plébános. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
- A székelyudvarhelyi ferences templomban október 3-án, délután hat órakor kezdődik Szent Ferenc tranzitusa és az ünnepi szentmise. Október 4-én, szerdán a ferences templom örökös szentségimádási napja, egész napos szentségimádási lehetőség lesz, este hat órától ünnepi szentmisét tartanak.

Tanévnyitó ünnepség a kolozsvári teológián
A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának tanévnyitó ünnepsége október 3-án, hétfőn délután hat órakor kezdődik a Márton Áron teremben. A megnyitón előadást tart Dr. Vincze Krisztián filozófus, teológiai tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója a következő címmel: Simone Weil istenkeresése a szépségen és a szenvedésen keresztül. Közreműködnek: Márton Dóra és Szabolcs csellón és zongorán. Az évnyitót követően este fél nyolc órától szentmise lesz a Szent Jeromos kápolnában.

Időjárás: Még tart a vénasszonyok nyara. Csapadék továbbra sem várható, ma sok lesz a napsütés, bár helyenként élénk lesz a szél. Tovább melegszik az idő, hajnalban 7-12, délután már 21-26 fok közötti maximumokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. szeptember 30.

About the author

maradmin

Leave a Comment