2017. április 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Újtusnádon tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyhét folyamán járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

A falvak templomait látogatták
Ministránszarándoklatot tartottak, hogy a fiatalok megismerjék a falvak római katolikus templomait és közösségeit, számolt be rádiónknak Józsa János sajtóreferens. Az egyházmegyei ifjúsági iroda „útra kelek” (Lk 15,18) mottóval idén is megszervezte a ministránsoknak szánt zarándoknapokat. Április 1-jén, szombaton száz ministráns látogatta meg a nagykárolyi főesperesség öt templomát – a kisdengelegi Szent Vendel, a mezőpetri Árpádházi Szent Erzsébet, a szaniszlói Kisboldogasszony, a csomaközi Szent István király és a mezőfényi Szent Mihály templomokat -, míg április 8-án százötvenen ismerkedtek meg a szatmári, erdődi és ugocsai esperességek öt templomával – a kökényesdi Szent Imre, a túrterebesi Nagyboldogasszony, a sárközújlaki Szent Kereszt Felmagasztalása, a szinérváraljai Szeplőtelen fogantatás és a halmi Szent József templomokkal.
A plébánosok fogadták mindenhol a gyerekeket, és bemutatták nekik az épületek – valamint a helyi közösségek történetét, együtt imádkoztak velük és információt adtak egy az egész út során tartó rejtvény megoldásához. A nap végén, mindkét alkalommal, a papok és a kis ministránsok szentmisén vettek részt. A gyerekek, elmondásuk szerint jól érezték magukat és már várják a nagy találkozást, az egyházmegyei ministránstalálkozót, amit június 10-én Krasznabélteken rendeznek majd.

Szeretetmorzsa nagyböjtben
A csíkszeredai Szabadság téren ma délután négy órától a szociális-karitatív munkával foglalkozó civil szervezet összefogásából, szeretetvendégséggel köszöntik a helyieket. Kaláccsal, forró teával és élő zenével várnak minden látogató és járókelőt a Szeretetmorzsára arra biztatva őket, hogy pár percig álljanak meg, beszélgessenek és ajándékozzák meg egymást egy morzsányi szeretettel.
Szervezők: Szent Tamás Alapítvány, Gyulafehérvári Caritas, Családi Elhelyező Központok Szövetsége, Csíki Anyák Egyesülete, Romániai Magyar Cserkészszövetség — Csík körzete, Csibész Alapítvány, Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért, Csíki Apák, Anyák és apróságok Krisztusi közössége, Fokoláre mozgalom, Márton Áron Katolikus Férfiak Szövetsége, Szent György Lovagrend, Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete, Juventutti Alapítvány – tudtuk meg a RomKat.ro oldaláról.

Szent Antal-nagykilencedek
Ma kezdődik a Szent Antal-nagykilenced. A csíksomlyói kegytemplomban június 6-ig keddenként reggel nyolc, délelőtt fél tizenegy és este hét órakor lesznek a szentmisék. Az esti szentmiséket, a kilenc hét folyamán, rádiónk élő adásban közvetíti.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban, a szentbeszédek a Hiszekegyről szólnak. A szentmiséket délelőtt tíz órakor a környék papjai végzik. Az első alkalom témája: Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében. A szentmisét és prédikációt Szabó Gyula nyugalmazott plébános tartja.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék délelőtt tíz és délután hat órakor lesznek, öt órától pedig szentségimádás. A tíz órakor kezdődő szentmisék keretében vendégpapok prédikálnak.
A szatmárnémeti Szent Antal templomban keddenként, reggel kilenc órától gyónásra nyílik lehetőség, tíz órától pedig szentmisét mutatnak be. A legszentebb áldozatot minden alkalommal Leabu Marius székesegyházi segédlelkész celebrálja, és ő tartja az elmélkedéseket is a ferences szenttel kapcsolatban.

Húsvéti adománygyűjtés Marosvásárhelyen
Április 12-én, szerdán délután hat és este nyolc óra között a Marosvásárhelyi Infó és lelkes segítők jótékonysági adománygyűjtést szerveznek a Szent Erzsébet Egyesület és Pál atya gondozásában lévő árva és félárva gyermekek, valamint rászoruló családok megsegítésére. Az adománygyűjtés helyszíne a marosvásárhelyi Deus Providebit házban lévő Efendi kantin.

Szabadtéri passiójáték Húsvétvasárnap Lövétén
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat 2010 óta húsvéti időben szabadtéri passiót játszik. A negyven perces misztériumjáték zenére és pantomimre épülő produkció, mely a megváltás történetét mutatja be Jézus szenvedésétől a Szentlélek eljöveteléig, ezért a teljes Húsvéti időben aktuális. Lövétén a templom előtti téren április 16-án, vasárnap déli tizenkét órakor mutatják be. Várnak minden érdeklődőt az előadásra!

Húsvéti meditáció a természetben
Húsvéti meditáció a természetben címmel lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek április 21-23. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. A lelkigyakorlat elemei csendmeditációs gyakorlatok a kápolnában és a természetben, szentmise, csoportos megosztások. A hétvége segítséget nyújt felpörgött, rohanó világunkban megtalálni annak módját és lehetőségét, hogy figyelmünkkel a jelenben éljünk, ami belső szabadságot, életörömet, reményt ad a rezignáltsággal szemben. Jelentkezni Darvas Piroska felelős segítőnővérnél lehet a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen.

Időjárás: Ma reggel egy hidegfront éri el hazánk területét, mely záporokat, helyenként zivatarokat hoz. Ezzel együtt megerősödik az északnyugati szél, melyet északnyugaton viharos lökések is kísérhetnek majd. Délután 16-21 fok között alakulnak a maximumok, délkeleten lesz melegebb.

MRE – Hírszolgálat, 2017. április 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment