2017. április 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a menasági templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Húsvét vasárnapjától pünkösdvasárnapig tartó ötven napot ujjongó örömmel üljük meg: egyetlen ünnepnapként. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, imádatunkat.

Búcsú és templom megáldása
A szent György vértanúról nevezett ferences templom búcsúünnepét Esztelneken, április 24-én, hétfőn délelőtt tizenegy órakor tartják. A búcsús-hálaadó szentmise keretében Tamás József püspök atya áldását adja a felújított templomra, liturgikus bútorokra és az oltárképet helyettesítő domborműre.
Erre a kettős ünnepre három napos lelkigyakorlattal készülnek, április 21, 22-én, azaz pénteken és szombaton délután hat órától lesz szentmise és lelkigyakorlatos szentbeszéd majd 23-án, vasárnap a délelőtti fél tizenegyes szentmise keretében. A lelkigyakorlatot Marián testvér fogja vezetni a Brassó-i ferences kolostorból. Mindenkit hívnak és várnak a közös ünneplésre.

Élet a lélekben plébániai imacsoportok találkozója
„Újuljatok meg gondolkodástok szellemében” mottóval április 22-én a csíkszeredai új sportcsarnokban találkoznak az Élet a lélekben plébániai imacsoportok. Az imanap reggel kilenc órakor rózsafüzér imádsággal kezdődik. A köszöntés és a bevezető gondolatok után a sportcsarnok megáldása következik. Az elmélkedéseket Madarász Attila bögözi plébános és Csíki Szabolcs medgyesi segédlelkész tartja. Az irgalmasság rózsafüzére, a tanúságtételek és dicsőítések után szentségimádás következik. A zárószentmisét, melyet délután öt órakor Tamás József püspök mutat be, rádiónk élő adásban közvetíti. Bővebben az eseményről a www.eletalélekben.ro honlapon olvashatnak.

Emlékünnep Margittán
Április 23-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján Margittán megemlékezés lesz Szent II. János Pál pápáról. Meghívott előadó Husztig Róbert érmihályfalvi segédlelkész, a téma pedig II János Pál és Dél-Amerika. A megemlékezés délután három órakor kezdődik, a Dr. Pop Mircea kórház konferenciatermben. Várnak minden érdeklődőt!

Isteni irgalmasság búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében, Erzsébetbányán, az Isteni Irgalmasság titulusú plébániatemplom búcsúünnepe április 23-án, vasárnap fél egy órakor kezdődik. A szentmise szónoka Fekete József nyugalmazott plébános.
A vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában a búcsús szentmisén szintén április 23-án délután négy órakor Kovács Csaba Antal OFM prédikál Székelyudvarhelyről.
A Szatmári Egyházmegyében, a szatmárihegyi templom búcsúját április 23-án, vasárnap déli tizenkét órakor ünneplik – tudtuk meg a Gyulafehérvári Érsekség honlapjáról..

Időjárás: Még tart a hideg, hajnalban főleg  a hegyvidéken akár -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Délutánra 1-9 fok között alakul a levegő hőmérséklete. A szél valamelyest veszít erejéből, de még lehetnek élénk, erős lökések. Több-kevesebb csapadékra még egész nap számíthatunk, helyenként nagyobb mennyiség is lehullhat.

MRE – Hírszolgálat, 2017. április 20.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Csíkszentgyörgyön tartják az örökös szentségimádási napot. Húsvét vasárnapjától pünkösdvasárnapig tartó ötven napot ujjongó örömmel üljük meg: egyetlen ünnepnapként. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, imádatunkat.

CSIT 2017
Elindult a 2017-es Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra az önkéntesek jelentkezése. Aki szeretne hozzájárulni Erdély egyik legnagyobb katolikus ifjúsági keresztény rendezvényéhez, jelentkezzen önkéntesnek még a mai nap folyamán, a csitinfo.ro oldalon.

Előadás-sorozat a lazaristákról Nagyváradon
Folytatódik a Szent Katalin-telepi római katolikus plébánián az öt részből álló előadás-sorozat, amely a rend létrejöttének 400. évfordulója alkalmából indult. Április 21-én, holnap este hét órától Lipinski Michal lazarista atya tart előadást,melyre várnak minden érdeklődőt!

A Caritas Catolica képzése Nagyváradon
Április 22-én, szombaton délelőtt kilenc és délután egy óra között a hátrányos helyzetű családok körében végzett önkéntességről szerveznek szemináriumot a Caritas Catolica új székhelyén, Nagyváradon a Ion Creangă tér 2. szám alatt (az egykori Szent József kórház épületében). A képzésre elsősorban a szociális szolgáltatásokkal foglalkozó civil szervezetek már aktív önkénteseit várják, de a képzés nyitott és ingyenes új önkéntesek számára is. A részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött. További információk és jelentkezés a volo.caritas@gmail.com e-mail címen, vagy a 0740203112-es telefonszámon.

Papszentelés Temesváron
Roos Márton megyés püspök április 22-én, szombaton a Szent György székesegyházban kézrátétele és imája által áldozópappá szenteli az arad-ségai születésű Váncsa Csaba diakónust. A délelőtt tíz órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében a Bajkai-Fábián Róbert vezette Exultate énekkar Franz Reisinger C-dúr miséjét szólaltatja meg.

Szentmise és jótékonysági rendezvény Petrozsényban
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány petrozsényi otthonában van egy bezárt ajtó, mögötte egy romosan is impozáns hajdani kápolna, amelyet szeretnének felújítani Szász János, helyi plébánossal. Ebből a célból április 23-án, vasárnap délelőtt tíz órai kezdettel Böjte Csaba ferences atya szentmisét mutat be, utána a budapesti „Nem adom fel” együttes zenél és kerekesszékes táncosaival előadást tart. A jótékonysági rendezvényre várnak minden érdeklődőt.

Szerzetesi fogadalomtétel
Április 23-án, fehérvasárnap, a délelőtt tizenegy órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében Miklós Renáta nővér ünnepélyes örök fogadalmat tesz a Miasszonyunkról nevezett Iskolanővérek Kongregációjában. Az ünnepi szentmisére és fogadalomtételre a szerzetesrend temesvár-józsefvárosi templomában kerül sor. A liturgiát Roos Márton megyés püspök mutatja be.

A nagyvárad-újvárosi templom főoltárképének megáldása
Április 23-án, vasárnap délután öt órakor Böcskei László megyés püspök szentmisét mutat be a nagyvárad-újvárosi plébániatemplomban, melynek keretében megáldja a templom Szent László királyt ábrázoló, felújított főoltárképét. A szentmise végén a piliscsabai Boldog Özséb Színtársulat bemutatja a „Virág ország gyökerén” című Szent László-életrajzot.

Könyvbemutató a Püspöki Palotában
Április 24-én, hétfőn délután öt órakor a nagyváradi római katolikus püspöki palota dísztermében mutatják be a Verbum Kiadó jóvoltából megjelent Testben élünk című könyvet. A kérdést teológiai, egyháztörténeti, orvosi és pszichológiai szempontból körüljáró kötetben megszólal a színész, a táncpedagógus, a szerzetes, a tanár, a filozófus, a gazdálkodó, a pasztorálasszisztens, a kórházi lelkigondozó. A 376 oldalas könyvben harmincnyolc ember szakmai és emberi vallomása, véleménye sorakozik fel a test témájáról. A könyvbemutatón közreműködik Bodó Márta, a kötet szerkesztője, illetve Szőcs Csaba, a Verbum kiadó igazgatója.

Időjárás: A meteorológusok szerint Bukarest és harminc megye területén továbbra is érvényes a sárga jelzésű figyelmeztetés a csapadék és az erős szél miatt.
Hajnalban havas eső, havazás is kialakulhat, a hegyekben jelentős vastagságú hórétegre kell számítani. A leghidegebb az erdélyi medence térségében lesz, -5 fok körüli értékekkel. Napközben is csupán 1-8 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2017. április 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment