2017. április 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Már készülnek a 2018-as OKIT-ra!
Negyvenhét fiatal vett részt április 21. és 23-a között Erdődhegyen, a Helga Winter közösségi házban rendezett tavaszi csoportvezető-képzőn. Azok kaptak rá meghívást az egyházmegyei ifjúsági irodától, akik plébániájukon segítséget nyújtanak az ifjúsági élet megszervezésében, programokat készítenek elő, de segítenek az egyházmegyei szintű ifjúsági rendezvények lebonyolításában is.
A tavaszi képzés-hétvége mindig előrevetít egy kicsit a nyári táborokra, de idén már megkezdték a 2018-as, Országos Katolikus Ifjúsági Találkozóra (az OKIT-ra) való felkészülést is – melynek házigazdája ezúttal a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye lesz, és amelyet Szatmárnémetiben rendeznek majd – tudosított Józsa János sajtóreferens.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a csíktaplocai plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Húsvét vasárnapjától pünkösdvasárnapig tartó ötven napot ujjongó örömmel üljük meg: egyetlen ünnepnapként. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, imádatunkat és hálánkat.

Szent Antal-nagykilencedek
Április 11-én, kedden kezdődött a Szent Antal-nagykilenced.
A csíksomlyói kegytemplomban június 6-ig keddenként reggel nyolc, délelőtt fél tizenegy és este hét órakor lesznek a szentmisék. A reggel nyolckor kezdődő szentmise szónoka felváltva a helyi ferencesek és a csíksomlyói plébános. A fél tizenegyes szentmisén Keresztes Zoltán, a gyergyószentmiklósi Szent István Egyházközség plébánosa prédikál. Az este hét órakor kezdődő szentmisén Baróti Csaba székelyszentkirályi plébános mond szentbeszédet. Az esti szentmisébe rádiónk hullámhosszán keresztül és a csiksomlyo.ro honlapon is bekapcsolódhatnak.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban, a szentbeszédek a Hiszekegyről szólnak. A szentmiséket délelőtt tíz órakor a környék papjai végzik. A harmadik alkalom témája: Fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt. A szentmisét és prédikációt Both Dávid zetelaki segédlelkész tartja.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék délelőtt tíz és délután hat órakor lesznek, öt órától pedig szentségimádás. A tíz órakor kezdődő szentmisék keretében vendégpapok prédikálnak.
Nagykilencedet tartanak a szatmárnémeti Szent Antal templomban is. Keddenként, reggel kilenc órától gyónásra nyílik lehetőség, tíz órától pedig szentmisét mutatnak be. Az elmélkedéseket Leabu Marius székesegyházi segédlelkész tartja.
A nagyszebeni ferences templomban a Szent Antal kilenced kedden délután öt órakor kezdődik. Előtte félórával rózsafüzért imádkoznak. A szentbeszédet Puskás Attila segédlelkész tartja.
A szárhegyi ferences templomban a szentmisék rendje,a következő: délelőtt tíz órától rózsafüzér, majd fél tizenegy és délután öt órától szentmise. A szentmisék homíliájában arra a kérdésre keresik a választ, hogy hogyan kerülhetünk élő kapcsolatba Istennel. A téma: „Nagy baj az, ha csalódtam Istenben?”
Az esztelneki ferences templomban a Szent Antal kilencedet április 18-án kezdik, és június 13-án fejezik be. A szentmisék délután hat órakor kezdődnek -tudtuk meg a romkat.ro oldalról.

Előadás Csíkszeredában!
A csíkszeredai Millenniumi-templom alagsorában április 29-én, szombaton este nyolc órától Ahogyan a nők felismerik a feltámadottat – Spiritualitásunk női arca címmel tart előadást Farmati Anna szociális testvér, Kolozsvárról. Az eseményre várnak minden érdeklődőt. Bővebb információt a szervező Reménység-csoportnál találhatnak a 0746-138763 telefonszámon, Nagy Enikő Zelma szociális testvérnél.

Időjárás: Holnaptól megerősödik a déli, délnyugati szél, mellyel együtt meleg levegő érkezik térségünkbe. Így többfelé mérhetünk 20 fok körüli maximumokat. Hajnalban csupán az erdélyi medence térségében számíthatunk gyenge fagyra. Helyenként alakulhatnak ki záporok, egy-egy zivatar.

MRE – Hírszolgálat, 2017. április 24.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíksomlyói plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Húsvét vasárnapjától pünkösdvasárnapig tartó ötven napot ujjongó örömmel üljük meg: egyetlen ünnepnapként. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, imádatunkat.

Ezüstmise Székelyudvarhelyen és Csíksomlyón
Székelyudvarhelyen és Csíksomlyón mutatnak be hálaadó szentmisét a huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben felszentelt  jubiláns paptestvérek.
A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban ma délután hat órakor, szentelésük helyén a csíksomlyói kegytemplomban pedig holnap délelőtt fél tizenegy órakor kezdődik az ezüstmise.

Szent György-búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében, Marosszentgyörgyön ma ünneplik az egyházközség védőszentjét. A délelőtt tíz órakor kezdődő búcsús szentmise keretében Jakubinyi György érsek 40 személyt részesít a bérmálás szentségében.
Esztelneken, a Szent György vértanúról nevezett ferences templom búcsúünnepét ma délelőtt tizenegy órától ünneplik. A búcsús hálaadó szentmise keretében Tamás József püspök megáldja a felújított templomot, a liturgikus bútorokat és az oltárképet helyettesítő domborművet. Székelyudvarhely-Szombatfalván a Szent György vértanú védelmébe ajánlott plébániatemplom búcsúját ma délután öt órakor ünneplik.
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban  április 30-án, vasárnap a délelőtti fél tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében tartanak Szent György búcsút.

VII. Egyetemista kórustalálkozó Kolozsváron
A VII. Kolozsvári Magyar Egyetemista Kórustalálkozó április 26-án lesz a karnagyok és a Kolozsvári Magyar Diákszövetség szervezésében. Szerdán este hét órakor a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban fellép a Melodeus kórus, a Visszhang kórus, a Protestáns Teológiai Intézet vegyeskara és Alumni férfikara, az UniCante egyetemi kórus, valamint a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Karának kamarakórusa.

Máriapoli találkozó Csíksomlyón
A Fokoláre Mozgalom szervezésében országos ökumenikus, interetnikai és interkulturális találkozó, Máriapoli lesz a csíksomlyói Jakab Antal házban április 28. és május 1 között. A Máriapoli olyan ideiglenes városka, melynek lakói társadalmi hovatartozásuktól, életkortól függetlenül megpróbálják a kölcsönös szeretetet gyakorlattá váltani, megélni-tudtuk meg a romkat.ro honlapról.

Kármelhegyi Boldogasszony és Skapulárés Imacsoportok Találkozója Csíksomlyón
Április 29-én, szombaton a csíksomlyói kegytemplomban találkoznak a Kármelhegyi Boldogasszony és Skapulárés Imacsoportok. A program délelőtt tíz órakor közös imádsággal kezdődik, majd fél tizenegy órától szentmisét mutatnak be, melyet katekézis követ. Kézdivásárhelyről autóbusz indul reggel nyolc órakor. Iratkozni lehet a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánián.

Neokatekumenális városmisszió Székelyudvarhelyen
A húsvéti idő vasárnapjain a székelyudvarhelyi Neokatekumenális közösségek tagjai délután négy órától a városi nagy parkban missziót tartanak. Hívják és várják az imádkozni vágyókat.

Rövid terápiás program szenvedélybetegeknek Szentkatolnán
A Református Mentő Misszió és a Bonus Pastor Alapítvány rövid terápiás programot szervez május 15–26. között Szentkatolnán (Kézdivásárhely mellett) szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon.
Jelentkezési határidő: 2017. május 8.
Az érdekeltek hívhatják a következő telefonszámokat:
• Csíkszeredában: 0744 594 440
• Kolozsváron: 0744 237 945
• Marosvásárhelyen: 0743 039 255, 0740 056 691
• Margittán: 0747 064 624
• Szatmáron: 0744 539 213
• Székelyudvarhelyen: 0751 226 906 (munkanapokon 11–16 óra között).
• Sepsiszentgyörgyön: 0757 489 778

Időjárás: A mai nap folyamán a napos időszakok mellett, a megnövekvő gomolyokból számíthatunk záporokra, helyenként zivatar is kialakulhat. Erős, viharos lesz az északnyugati szél, a hőmérséklet délután 8 és 15 fok között alakul.

MRE – Hírszolgálat, 2017. április 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment