2017. április 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Veletek vagyok mindennap, a világ végéig!
A vatikáni Szent Péter téren zajlott ma délelőtt a szokásos szerdai általános kihallgatás, melynek során Ferenc pápa folyatta a keresztény reményről szóló katekézis-sorozatát. Máté evangéliumának utolsó szakasza került felolvasásra, majd a szentatya kihangsúlyozta, hogy Máté evangéliumát két kijelentés fogja közre: egészen az elejen az angyali üdvözletkor, a prófétai jövendölés beteljesülése, miszerint megszületik a megváltó, akit Emmanuelnek neveznek majd, ami azt jelenti „velünk az Isten!”, illetve a legvégén Jézus szavai „és én veletek vagyok mindennap, a világ végéig!” Ez azt jelenti, hogy az Isten velünk van, szeret minket és gondoskodik rólunk minden élethelyzetben, bárhogyan is alakulna az életünk. Ez a mi reményünk alapja, és ebbe hittel belekapaszkodhatunk, itt lehorgonyozhatunk. Ezzel a reménnyel kell haladjon Isten népe életútja folyamán, tudva, hogy bárhová megy Jézus megelőzte, még a halált is legyőzte, ami nem más mint a szeretet győzelme – fejezte be Ferenc pápa tanítását.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a madéfalvi plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. A húsvéti időszakban is örömmel járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző feltámadt Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőitve és imádva Őt a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szülők iskolája Marosvásárhelyen
A marosvásárhely-remeteszegi plébánián a Szülők iskolája e havi alkalma holnap délután hat órakor szentmisével kezdődik. E havi téma: Szerető kommunikáció. Meghívott előadó: Jakabos Barnabás jezsuita atya, Marosvásárhelyről.

Aranymise a székesegyházban
Április 29-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor Fodor József általános helynök pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából a nagyváradi székesegyházban mutat be hálaadó szentmisét, melyet rádiónk élő adásban közvetít.

Időjárás: Továbbra is az erős délies széllel meleg levegő áramlik hazánkba, emiatt délután 20-27 fokig melegszik a levegő. A déli, délnyugati tájakon lesz melegebb. Holnap, az esti órákban egy hidegfront közeledik északnyugat felől, melynek következtében újabb záporok, zivatarokat alakulnak ki.

MRE - Hírszolgálat, 2017. április 26.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkcsicsói plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Húsvét vasárnapjától pünkösdvasárnapig tartó ötven napot ujjongó örömmel üljük meg: egyetlen ünnepnapként. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, imádatunkat és hálánkat.

Alapkőletétel
A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete meghív minden érdeklődőt az Összefogás Háza a Fogyatékkal élőkért Központ alapkőletételére. Az esemény ma délelőtt tizenegy órakor a Böjte Csaba OFM által bemutatott hálaadó szentmisével kezdődik a csíksomlyói kegytemplomban, majd a NEN ADOM FEL együttes jótékonysági előadása következik. Délután egy órakor a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének területén, (Csíkszereda, Hunyadi János utca, a tűzoltóság mellett) kerül sor a központ alapkőletételére.
 
Ismeretterjesztő film erdélyi bemutatósorozata
A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében működő „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport egy egy órás ismeretterjesztő filmet készített A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában címmel. A film a magyarság első számú ereklyéje és legfőbb nemzeti kincse, a Szent Korona, valamint a magyar felségjelvények és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. Ausztria és Szlovákia után, a csíkszeredai főkonzulátus és Gyergyóremete Önkormányzata meghívására az alkotók április 26-30. között az erdélyi közönségnek is bemutatják az alkotást, a következő program szerint: április 26-án, ma délután fél héttől Sepsiszentgyörgyön, a Művész Mozi by Cityplexben, április 27-én, délután hat órától Csíkszeredában, a Lázár-ház dísztermében, április 28-án, délután négy órától Szentegyházán, a Gábor Áron Líceum dísztermében, április 28-án, este nyolc órától Csíkszentdomokoson, a Kultúrházban, végül április 29-én, szombaton este hét órától Gyergyószentmiklóson, a Szent István Plébánián. Várnak minden érdeklődőt!

Krisztológiai előadássorozat Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia szervezésében április 28-án krisztológiai előadássorozatra hívják és várják az érdeklődőket. A Deus Providebit Házban pénteken este fél hét órától Jézus Krisztus személyéről Székely Dénes, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet adjunktusa tart előadást -tudtuk meg a romkat.ro honlapjáról.

Máriapoli találkozó Csíksomlyón
A Fokoláre Mozgalom szervezésében országos ökumenikus, interetnikai és interkulturális találkozó, Máriapoli lesz a csíksomlyói Jakab Antal házban április 28. és május 1 között. A Máriapoli olyan ideiglenes városka, melynek lakói társadalmi hovatartozásuktól, életkortól függetlenül megpróbálják a kölcsönös szeretetet gyakorlattá váltani, megélni-tudtuk meg a romkat.ro honlapról.

Búcsú Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban április 30-án, vasárnap délelőtt fél tizenegy órától tartják a Szent György búcsút. A szentmise keretében megáldják Hervai Katalin képzőművész-tanár új, Márton Áron püspökről a templom számára készített grafikáját.

Lelkinap fiúkat nevelő édesanyák számára
„Mutasd meg a fiúnak, melyik úton járjon, s akkor sem hagyja el, amikor idősebb lesz.”(Péld.22,6) – ezzel a mottóval rendeznek lelkinapot fiús anyukák számára május 6-án, Sepsiszentgyörgyön, a Szent József plébánián.
Sok édesanya számára a fiúk nevelése rendkívüli kihívást jelent, ezért szeretnék segíteni a résztvevő édesanyákat abban, hogyan viszonyuljanak fiaikhoz az egyes életszakaszokban, hogyan biztosítsák az egészséges kötődést, illetve hogyan segítsék az egészséges leválást a férfias érettség elérése érdekében, valamint miként igazgassák lépteiket a hit útján.
A program szombaton reggel kilenc órakor kezdődik, lesz előadás, tanúságtételek, majd délután hat órakor szentmisével zárul. Bejelentkezni a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ honlapján, a www.csalad.ro főoldalán megjelenő felhívásra lépve, vagy az eseménynaptárban a május 6-i eseménynél lehet. Szükség esetén információ a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen, vagy a 0743-152008-as telefonszámon kapható.

Rövid terápiás program szenvedélybetegeknek Szentkatolnán
A Református Mentő Misszió és a Bonus Pastor Alapítvány rövid terápiás programot szervez május 15–26. között Szentkatolnán (Kézdivásárhely mellett) szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon.
Jelentkezési határidő: 2017. május 8.
Az érdekeltek hívhatják a következő telefonszámokat:
•Csíkszeredában:0744 594 440
•Kolozsváron: 0744 237 945
•Marosvásárhelyen: 0743 039 255, 0740 056 691
•Margittán: 0747 064 624
•Szatmáron: 0744 539 213
•Székelyudvarhelyen: 0751 226 906 (munkanapokon 11–16 óra között).
•Sepsiszentgyörgyön: 0757 489 778

Időjárás: A hajnali fagyok megszűnnek, 2-8 fok közötti értékekre ébredtünk, napközben pedig többfelé mérhetünk majd 20 fok feletti maximumokat. Továbbra is erős, viharos marad a délies, délnyugati szél, mellyel együtt meleg levegő érkezik térségünkbe. Csapadék nem valószínű.

MRE - Hírszolgálat, 2017. április 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment