2017. április 5. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

A mi reményünk Krisztus!
A vatikáni Szent Péter téren zajlott ma délelőtt is a szokásos szerdai általános kihallgatás, melyben a Szentatya folytatta a keresztény reménységről szóló katekézis-sorozatát. „A mi reménységünk nem egy fogalom, egy érzés, sem pedig egy mobiltelefon, vagy megannyi gazdagság, hanem egyetlen Személy: az Úr Jézus, aki él és jelen van bennünk és testvéreinkben, mert Krisztus feltámadt.” – mondotta Ferenc pápa. Amikor az utolsók, a kitaszítottak mellé állunk vagy nem rosszal válaszolunk a rosszra, hanem megbocsátással és áldással, akkor a remény élő és fénylő jelei leszünk, a vigasz és a béke eszközei Isten szíve szerint. Így haladjunk előre! – buzdított mindannyiunkat a szentatya.
A kihallgatás végén a pápa megemlékezett a szentpétervári merényletről, illetve éles hangon elítélte a szíriai vegyifegyver-támadást és a háború mielőbbi beszüntetését kérte.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Mikóújfaluban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Előadás Csíkszentdomokoson
M. Imelda, mallersdorfi ferences nővér tart előadást „A kneipp terápia” – „A természet a legjobb gyógyszertár.” címmel, holnap este hét órától a Szent Margit házban. Az előadás nyitott, minden érdeklődőt várnak!

Nagyböjti lelkigyakorlat Szatmárnémetiben
Lelkigyakorlatra várják a szatmárnémetieket a Szent Család templomban április 6-8 között. A szentmiséken, melyek este hét órakor kezdődnek, Orbán Mihály jezsuita atya tartja a szentbeszédeket. A pénteki szentmise keretében kiszolgáltatják a szentkenet szentségét.

Szent Három Nap a kolozsvári ferences kolostorban
A kolozsvári ferences kolostorba várják mindazokat, akik szívesen elmélkednék át a húsvéti Szent Három Nap liturgiáját a szerzetesi közösséggel együtt. A program április 12-én, nagyszerdán, este hét órakor kezdődik és április 14-én, nagypénteken este tizenegy óra körül ér véget. Ezen a programon csak egyszer lehet részt venni. Várják a 16 és 35 év közöttiek jelentkezését az frtibi@gmail.com email címen. A helyek száma korlátozott ezért a jelentkezés dátuma szerint lesz meghatározva, hogy ki vehet részt e felkészítőn. Csak az emailen érkezett bejelentkezések érvényesek. Bővebb információkat Pantea Tibor ferences atyánál kaphatnak a 0746-774701-es telefonszámon, illetve az esemény facebook oldalán.

Partiumi Regionális Ifjúsági találkozó
Hetedik alkalommal rendezi meg a Háló közösség a Regionális Ifjúsági Találkozót április 22-én, Nagyváradon. Az idei találkozó mottója „1+1=1”, témája pedig a párkapcsolat. Meghívott előadó Tóth Attila Levente, tasnádszántói plébános. A napot számos szórakoztató programmal, játékkal színesítik. Várják a 14 életévüket betöltött fiatalok jelentkezését. Bővebb információk a www.halo.hu honlapon találhatóak.

Időjárás: Holnap egy hidegfront érkezik fölénk erős, többfelé viharos északnyugati széllel. Erősen felhős lesz az ég, kisebb eső, záporok, helyenként egy-egy zivatar is kialakulhat. A legmagasabb hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul.

MRE – Hírszolgálat, 2017. április 5.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Miklósváron tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Soronkövetkező önkéntestalálkozók
Ma délután hat órától Nagyváradon, rádiónk stúdiójának kápolnájában szentmise lesz, majd ezt követően kezdődik a találkozó. Április 6-án, holnap két önkéntestalálkozót tartunk: délelőtt tizenegy órától Marosvásárheleyen a  Deus Providebit Házban, délután fél öt órától pedig Kolozsváron, a Szent Mihály Nőszövetség Szentegyház utcai dísztermében. Végül április 7-én, pénteken délután négy órára Nagykárolyba, a Szent László közösségi házba várjuk önkéntes munkatársainkat.
Buzdítunk mindenkit, jöjjenek el, hogy töltekezzünk a találkozások által. Várjuk azokat is, akik még nem önkéntesei a Mária Rádiónak, de szívükön viselik a közös előrehaladást!

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Családpasztorációs Központ és a Familia Centrum szervezésében a Szerdai párbeszédek 25. találkozója  ma este hat órától Marosvásárhelyen, az Ama Deus cukrászdába lesz. Téma a Fénysugarak és árnyak (szenvedés-betegség-felismerés-gyógyulás). Meghívottak dr. Bérczes Judit orvos, Cosma István pszichológus, Salló Zsófia orvos és Magos Gyöngyvér, pasztorálasszisztens.

Sekrestyések lelkinapja Lemhényben
A kézdi-orbai főesperesi kerület sekrestyései részére lelkinapot tartanak Lemhényben. A lelkinap holnap délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik, melynek főcelebránsa Vargha Béla főesperes. Ezt követően Csomós László berecki plébános tart elmélkedést, majd a kézdivásárhely-kantai templom sekrestyése ad gyakorlati útmutatást, tanácsokat.

Nagyböjti lelkigyakorlat Medgyesen
A medgyesi római-katolikus plébániatemplomban április 6-8. között tartják a nagyböjti lelkigyakorlatot, Szőcs Csaba, a kolozsvári verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatójának vezetésével. Csütörötökön és pénteken este hat, míg szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődnek a szentmisék. Hívják és várják a kedeves híveket!

Fáklyás, gyertyás keresztút a családokkal a Kereszthegyen
A nagybányai Krisztus Király Plébánia fáklyás, gyertyás keresztútra hívja a családokat április 8-án, szombaton a Kereszthegyre. Az indulás este fél nyolc órakor lesz a plébániáról.

Hagyományos tojásírás Zeteváralján és Siménfalván
Az óvodás, elemi- és középiskolás korosztályoknak szervezett foglalkozás pénteken a zeteváraljai Jókai Mór Általános Iskolában, illetve szombaton a siménfalvi művelődési házban lesz megtartva 10-15 óra között. A húsvéti hitvilágról szóló rövid ismertetőt Zeteváralján Dimény Katalin, Siménfalván pedig Szén Sándor, tartják. Ezt követően fél tizenegy órától Tank Erzsébet képzőművész, a Forrás központ munkatársa ismerteti a hagyományos tojásírással kapcsolatos tudnivalókat, majd útmutatásával a gyerekek elsajátíthatják a tojásírás technikáját. Várnak minden érdeklődőt!

Szabadtéri passió
Április 9-én, Virágvasárnap a Szent Gellért Alapítvány szervezésében a szentegyházi Szent Imre társulat passiójátékát a következő helyszíneken mutatják be: Csíkcsicsóban, reggel kilenc órától, Madéfalván, délelőtt tizenegy órától a templomtéren. Április 16. Húsvétvasárnap, Lövétén, délelőtt tíz órától szintén a templomtéren  lesz látható a misztériumjáték.
A fiatalok várnak mindenkit, akik Jézus Krisztus szenvedésén keresztül közelebb szeretnének kerülni a Húsvét méltó megünnepléséhez.  

Misztériumjáték Marosvársárhelyen
Virágvasárnap, április 9-én, délután öt órától, Marosvásárhelyen tanuló és dolgozó fiatalok bemutatják a Jézus Krisztus szenvedéstörténetét megjelenítő misztériumjátékot, a Passiót. A misztériumjáték a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jobb oldalán lévő szabadtéri színpadon kerül bemutatásra. Várnak mindenkit, aki idén a vásárhelyi fiatalokkal együtt szeretné bejárni a Megváltónk szenvedésének útját.

Szent Három Nap a kolozsvári ferences kolostorban
A kolozsvári ferences kolostorba várják mindazokat, akik szívesen elmélkednék át a húsvéti Szent Három Nap liturgiáját a szerzetesi közösséggel együtt. A program április 12-én, nagyszerdán, este hét órakor kezdődik és április 14-én, nagypénteken este tizenegy óra körül ér véget. Ezen a programon csak egyszer lehet részt venni. Várják a 16 és 35 év közöttiek jelentkezését az frtibi@gmail.com email címen. A helyek száma korlátozott ezért a jelentkezés dátuma szerint lesz meghatározva, hogy ki vehet részt e felkészítőn. Csak az emailen érkezett bejelentkezések érvényesek. Bővebb információkat Pantea Tibor ferences atyánál kaphatnak a 0746-774701-es telefonszámon, illetve az esemény facebook oldalán.

Időjárás: Mától ismét számítani kell záporok, helyenként zivatarokra kialakulására, de rövid napos időszakok is lesznek. Északnyugaton erős lehet az északnyugati szél. Napközben 14-19 fok között alakul a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően átmenetileg lehűlhet a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2017. április 5.

About the author

maradmin

Leave a Comment