2017. április 8. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Sepsiköröspatakon tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Fáklyás keresztút a családokkal Nagybányán
A nagybányai Krisztus Király Plébánia fáklyás, gyertyás keresztútra hívja a családokat ma este a Kereszthegyre. Az indulás este fél nyolc órakor lesz a plébániáról. 

Hétvégi szentmiseközvetítések 
Ma este hét órától a Kovásznán megszervezett Mária-áhitatról közvetítünk szentmisét. 
Vasárnap két szentmise lesz itt a Mária Rádióban: délelőtt tizenegy órától Besztercéről, valamint délután hat órától a nagyváradi székesegyházból.

Virágvasárnap, ifjúsági világnap
1985 óta virágvasárnap ifjúsági világnap. Ferenc pápa üzenetet küldött a 32. világnapra a fiataloknak, amely a magyarkurir.hu oldalon teljes terjedelmében, magyarul olvasható. Ma délután, a világnap előestéjén, a Szentatya a Santa Maria Maggiore pápai bazilikában imavirrasztást vezet római, valamint Lazio tartomány többi egyházmegyéjéből való fiatalok részvételével. A virágvasárnap vigíliáján délután öt órakor kezdődő szertartás, a pápa és a fiatalok találkozója egyben előkészület a XV. rendes püspöki szinódusra, amelyet 2018 októberében tartanak „A fiatalok, a hit és a hivatástisztázás” témájában, valamint a 2019-ben Panamában megrendezendő 34. ifjúsági világtalálkozóra is. 
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében, virágvasárnap, több helyszínen is szabadtéri passiót mutatnak be a fiatalok.
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat  zenére és pantomimre épülő misztériumjátéka a megváltás történetét mutatja be Jézus szenvedésétől a Szentlélek eljöveteléig. A csíkcsicsói templomkertben vasárnap reggel kilenc órakor, a csíkmadéfalvi templomkertben vasárnap délben tizenkét órakor mutatják be. 
Kolozsváron, a ferences templom előtti Karolina téren, a déli tizenkét órakor bemutatott szentmise után elevenítik meg Jézus Krisztus szenvedéstörténetét a fiatalok. 
Marosvásárhelyen a Szent Imre kollégium diákjai és a városban tanuló középiskolások, egyetemisták mutatják be a Jézus Krisztus szenvedéstörténetét megjelenítő misztériumjátékot, a Nemzeti Színház jobb oldalán lévő szabadtéri színpadon, vasárnap délután öt órától. 
A fiatalok minden helyszínen várják azokat, akik velük együtt szeretnék elkísérni a Megváltót szenvedésének útján, így készülvén a közelgő húsvétra.

Motor-áldás Hargitafürdőn
Április 9-én, virágvasárnap a pálos szerzetesek hívják a motorosokat motorjaik megáldására a Tolvajos tetőre. Délelőtt fél tíz órakor ünnepi szentmise lesz Hargitafürdőn, a Szent István templomban. Azt követően (kb. 11 óra körül) megáldják a motorokat a Hármas keresztnél, a hargitafürdői útelágazásánál.

Nagyböjti imaórák Szatmárnémetiben
Végéhez érkeztek a nagyböjti vasárnap-esti imaórák a szatmárnémeti katolikus ifjúság szervezésében. Az ifjúsági imaórákat keresztúti ájtatossággal zárják, a Kálvária templom udvarán, virágvasárnap este nyolc órától. Korosztálytól függetlenül várnak mindenkit Jézus szenvedésének útjáról való közös elmélkedésre. 

Kiállítás a nagyváradi várban
Nagyvárad azon felekezetei, amelyek válaszoltak a római katolikus püspökség kezdeményezésére és meghívására, közös kiállítást szerveznek a kereszténység legnagyobb ünnepéről, a húsvétról. Jézus Krisztus feltámadását ebben az évben közösen ünneplő római katolikus, görögkatolikus, ortodox, messiáshívő zsidó, evangélikus és unitárius egyház összefogásával létrejött kiállítás a teljesség igénye nélkül mutatja be az ünnepkörhöz kapcsolódó szokásokat, liturgikus ténykedéseket, kellékeket. 
A kiállítás, melynek a nagyváradi Vár ad otthont, április 10-én, hétfőn délután fél öt órakor nyílik meg a nagyközönség előtt. A szervezők minden érdeklődőt várnak.

Időjárás: Ma is sok lesz felettünk a felhő, csak délen bújhat elő rövid időre a nap. Országszerte eső, zápor még előfordulhat. Az északnyugati szelet élénk, erős lökések kísérhetik. A délutáni órákban 8 és 14 fok között alakul a hőmérséklet. 

MRE – Hírszolgálat, 2017. április 8.

About the author

maradmin

Leave a Comment