2017. augusztus 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a csutakfalvi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Kápolnamegáldás Ojtozban
Kézdimartonos filiájában, Ojtozban felújították a Szent Fábián és Sebestyén vértanúk tiszteletére épült kápolnát. Augusztus 13-án, vasárnap a délelőtt fél tíz órakor kezdődő hálaadó szentmise keretében Tamás József püspök megáldja a kívül-belül felújított istenházát.

Orgona-szaxofon koncert Kolozsváron
Augusztus 13-án, vasárnap este hét órától orgona szaxofon koncert lesz a Szent Mihály templomban. Közreműködnek: Réman Zoltán, szaxofon és Potyó István, orgona. Minden zenekedvelőt várnak.

Keresztút megáldása Gelencén
Gelencén augusztus 15-én, kedden a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében Tamás József püspök megáldja az egy kilométer hosszú keresztutat, melynek ötletgazdája Ilyés Botond alpolgármester, a 141. számú Nagyboldogasszony Cserkészcsapat parancsnoka. A fakereszteket a helybeli Gál Tibor ács állította össze, a szöveget Bíró László faragta rájuk. Az indítókereszttel, a nulladikkal összesen tizenöt fakereszt kerül a hét méter magas és 50 × 50 cm keresztmetszetű keresztig vezető útra, amelyet Gál Tibor 2015-ben készített el - tudtuk meg a RomKat.ro honlapról.

Megemlékezés és konferencia Márton Áron püspökről
A Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért szervezésében hatodik alkalommal kerül sor konferenciára a nagy püspök szülőfalujában augusztus 26-án. A megemlékezés délelőtt tíz órakor kezdődik, a Jakubinyi György gyulafehérvári érsek főcelebrálásával bemutatott szentmisével. Az emlékezés a művelődési ház nagytermében folytatódik, ahol több előadás is lesz a délelőtt folyamán. Az eéőadások végén Kovács Gergely posztulátor ismerteti Márton Áron püspök szentté avatási ügyének legújabb fejleményeit. A megemlékezést Zágoni Balázs dokumentumfilmjének megtekintése zárja. Bővebb információ és bejelentkezés Bőjte Csongornál a 0746-721.691-es telefonszámon vagy a bojtecsongor@gmail.com e-mail címen.  

Időjárás: Holnap egy újabb hidegfront hatására a délutáni óráktól ismét záporok, zivatarok alakulhatnak ki, melyek  között egy-egy heves zivatar is előfordulhat. A középső tájakon élénk, máshol gyenge, mérsékelt lesz a délkeleti szél. 30-37 fok között alakulnak a maximumok.

MRE - Hírszolgálat, 2017. augusztus 10.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében ma a bétai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Szent Lőrinc búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében a kézdikővári templomban a búcsús szentmise ma délelőtt tizenegy órakor kezdődik. Meghívott szónok Opra István szentkatolnai plébános.
A Csíktaplocához tartozó csibai Szent Lőrinc-kápolna búcsúját augusztus 12-én, szombaton délelőtt tizenegy órától ünneplik. A szentmisén Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója prédikál.
A szatmári egyházmegyében Misztótfalun is ma tartanak búcsúmisét Szent Lőrinc tiszteletére délután öt órától, Molnár Eduárd Gábor szamosdarai lelkész szentbeszédével.
A nagyváradi egyházmegyében Biharpüspökiben augusztus 13-án, vasárnap déli tizenkét órakor tartják a Szent Lőrinc búcsút. Az ünnepi szónok Fodor József, általános helynök.

Szent Klára ünnepe Csíksomlyón
A Csíksomlyó ágacskája klarissza monostorban élő nővérek ma délután a hat órától kezdődő szentmisében ünneplik Assisi Szent Klára anyát, rendalapítójukat. A nővérek mindenkit várnak, akik velük szeretnének ünnepelni.

Búcsú Érsemjénben
Augusztus 13-án, vasárnap ünneplik az érsemjéni Szent Zsuzsanna és Szent Tibor tiszteletére szentelt templom búcsúját. Az ünnepi szentmisét déli tizenkét órakor Böjte Csaba, ferences atya mutatja be.

Koncert a székesegyházban
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében és a Szent Cecília Kórusa közreműködésével augusztus 13-án, vasárnap este hét órakor „Ave Maria“ címmel koncert lesz a székesegyházban. A belépés díjtalan.

Templombúcsú a székesegyházban
Augusztus 15-ke, a Boldogságos Szűz Mária Mennybevételének napja, egyben a nagyváradi székesegyház búcsúünnepe is. Erre készülve triduumot szervez a plébánia. Augusztus 12-én és 13-án a délután hat órakor kezdődő szentmisék főcelebránsa és szónoka Barta Szabolcs, lazarista tartományfőnök lesz. Augusztus 14-én, hétfőn este tíz órakor szerenád és körmenet lesz a Szűzanya tiszteletére, majd éjféltől szentmise, melyen Szilvágyi Zsolt, temesvár-józsefvárosi plébános prédikál. Nagyboldogasszony ünnepén, kedden, a szentmisék reggel 8, 10, 11.30 és délután hat órakor kezdődnek. Az este hat órakor kezdődő szentmisét Böcskei László megyés püspök mutatja be, szentbeszédet mond Serfőző Levente szeged-csanádi általános helynök.

Ünnepel az Élet a Lélekben imacsoport
A sepsiszentgyörgyi Élet a Lélekben imacsoport augusztus 16-án ünnepli fennállásának 23-ik évét. Az évforduló alkalmából találkozót tartanak a Krisztus Király plébániatemplomban, melynek keretében délután öt órától szentségimádás, hat órától szentmise, utána pedig tanúságtételek lesznek. Az ünnepi szentmise szónoka  Dávid György helyi plébános lesz. Várnak mindenkit a közös ünneplésre!

Rendíthetetlen! – III. Tini tea tábor
Az Ő az út! Ifjúsági szolgálat augusztus 28. – szeptember 2. között harmadik alkalommal szervezi meg a Tini tea tábort, ahol erdélyi, de főképp Maros megyei fiatalok gyűlnek össze azért, hogy egy felejthetetlen hetet töltsenek a Hargita-hegység lábánál. A tábor címe Rendíthetetlen, amely a mindennapok nehézségében való stabilitást és lelki erőnlétet hívatott megerősíteni. A programok között szerepelnek: beszélgetések, elmélkedések, műhelymunka, sportolási lehetőségek és lelki estek. A táborban szolgálni fog egy Angliában tevékenykedő ifjúsági munkás is, aki új ötleteivel és kreativitásával gyarapítja majd a táborprogramot. Jelentkezni Bereczki Zsolt táborvezetőnél lehet még a mai napon, a 0740-627593-as telefonszámon.

XIV. Márton Áron zarándoklat
Szeptember 8-10 között immár 14. alkalommal rendeznek zarándoklatot, amely Áron püspök életének legfontosabb állomásait járja be: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot ezúttal is Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa vezeti. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul és, Csíkszeredán is áthaladva, Csíkdánfalváig útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezni a 0726-107.002-es vagy a 0744-472.178-as telefonszámokon lehetséges.

Időjárás: Tovább fokozódik a forróság, 35-40 fokig melegszik a levegő. Sok lesz a napsütés, inkább csak a késő esti óráktól alakulhat ki helyenként a nyugati tájakon egy-egy zápor, zivatar. Élénk, néhol erős lesz a déli-délkeleti szél. Nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért 11 és 15 óra között kerüljük a direkt napfényt, óvjuk bőrünket, viseljünk napszemüveget és  szalmakalapot!

MRE - Hírszolgálat, 2017. augusztus 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment