2017. augusztus 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Tekerőpatakon tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Templombúcsú a székesegyházban
Ma este tíz órakor szerenád és körmenet lesz a Szűzanya tiszteletére a nagyváradi székesegyházban, majd éjféltől szentmise, melyen Szilvágyi Zsolt, temesvár-józsefvárosi plébános prédikál. Nagyboldogasszony ünnepén, holnap, a szentmisék reggel 8, 10, 11.30 és délután hat órakor kezdődnek. Az este hat órakor kezdődő szentmisét Böcskei László megyés püspök mutatja be, szentbeszédet mond Serfőző Levente szeged-csanádi általános helynök. A ma esti imaalkalmat, az éjféli szdentmisét, valamint a holnap délutáni búcsús szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Mária Rádiós önkéntes találkozók
Folytatódnak az önkéntes találkozók, augusztus 16-án, szerdán délután hat órától a nagyváradi stúdió kápolnájában tartunk szentmisét, majd önkéntes-találkozót. Augusztus 17-én, csütörtökön délután fél öt órától Kolozsváron lesz a találkozó a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében, majd augusztus 18-án, pénteken délután négy órától Nagykárolyban találkozunk az önkéntesekkel a Szent László közösségi házban.

Közösségi ház megáldása Szilágysomlyón
Augusztus 19-én, szombaton déli tizenkét órakor Böcskei László nagyváradi megyéspüspök ünnepélyes szertartás keretében áldja meg a szilágysomlyói római katolikus plébánia felújított közösségi házát.

Ifjúsági Szent László Találkozó Magyarpatakon
Augusztus 20-án, vasárnap Magyarpatakon a szlovák fiatalok számára szerveznek Szent László Találkozót. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmisét Böcskei László megyéspüspök mutatja be a Szent István tiszteletére felszentelt helyi plébániatemplomban.

Zarándoklat Budapestre
Az Erdélyi Mária Rádió háromnapos zarándoklatot szervez Budapestre, az augusztus 20-i ünnepségekre. Az eseményre két autóbusz indul: egyik Csíksomlyóról, a másik Nagyváradról. Jelentkezni Szász Nóránál lehetséges a 0744-472.178-as telefonszámon, illetve Mitra Líviánál, a 0743-782461-es telefonszámon.

Szentmise a Vártemplomban
A hónap harmadik vasárnapján, Szent István király ünnepén délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise után a jelenlévők leróhatják tiszteletüket Szent István király ereklyéje előtt. A szentmise főcelebránsa és szónoka Fodor József általános helynök lesz.

Időjárás: Holnap kellemes időre lehet számítani, ám több helyen felhők zavarják majd a napsütést. Néhol előfordulhat majd eső, zápor, néhol akár zivatar is. Hajnalban 11-17 fokra számíthatunk, délután pedig 26 és 32 fok közötti maximumokat mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2017. augusztus 14


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Medgyesen tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Nagyboldogasszony-napi búcsúk
– A gyulafehérvári egyházmegyében a kolozsmonostori Kálvária templom búcsúját ma délután 6 órakor ünneplik. A szentmise előtt félórával orgonahangverseny lesz. Az ünnep szónoka Korom Imre, a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József egyházközség plébánosa.
Szentdemeteren ma az előesti szentmise este 8 órakor fog kezdődni a Lourdes-i oltárnál. A szentmisét gyertyás körmenet követi. A szentmise szónoka Főtisztelendő Sebestyén Péter, a marosvásárhelyi Szent Imre plébánia plébánosa lesz. Holnap az ünnepi szentmise délután 1 órakor fog kezdődni ugyancsak a Lourdes-i oltárnál. A szentmise szónoka Főtisztelendő Jakab Gábor, a kolozsvári Jézus Szent Szíve plébánia plébánosa lesz.
– A kontumáci Nagyboldogasszony templomban holnap déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise.
– A kolozsvári Piarista templomban holnap 11 órakor mutatják be a búcsús szentmisét. A szentmisén a homíliát Bojtor Attila mondja.
– Az erzsébetvárosi örmény katolikus templom búcsúján délelőtt 11 órától a szentmisét és a szentbeszédet Gál Hunor, gyergyószentmiklósi örmény katolikus lelkész tartja.
Felsőboldogfalván holnap déli 12 órakor az ünnepi búcsús szentmisén Tubák László nyugalmazott plébános prédikál.
– A csíkszentgyörgyi egyházközség is ünnepel. Jó idő esetén a Pósa-hegyi Nagyboldogasszony kápolnánál holnap délben 12 órakor kezdődik a szentmise, eső esetén ugyanebben az időpontban a helyi plébániatemplomban.
Kászonújfaluban a temetőkápolna búcsúját holnap 1 órakor tartják. A szentmisén Hajlák Attila, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia segédlelkésze prédikál.
– Az oroszhegyi plébániatemplomban a búcsú holnap szintén fél 1 órakor kezdődik, Jánosi Gellért székelyvarsági plébános szentbeszédével.
Sepsibükszádon idén 150 éves a Nagyboldogasszony tiszteletére épült templom. Búcsúját holnap déli 1 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Simó Gábor mikóújfalusi plébános.
– A radnóti templom ünnepi búcsús szentmiséjét színtén holnap délután 1 órakor tartják.
– A dévai belvárosi egyházközségben holnap délután 6 órától kezdődik a Nagyboldogasszony napi templombúcsú.
– A temesvári egyházmegyében a majláthfalvi templomban a búcsús szentmise ma délután 6 órakor kezdődik. Főcelebráns és ünnepi szónok Heinrich József tiszteletbeli főesperes, óteleki plébános.
Pécskán a temetői kápolnában ma este 9 órától virrasztás lesz utána szentmise. Holnap reggel 8 órakor gyalogos körmenet indul a templomból a búcsúját ünneplő kápolnába, ahol 9 órakor ünnepi szentmisét tartanak.
– A nagyváradi egyházmegyében a nagyváradi székesegyházban ma este tíz órakor szerenád és körmenet lesz a Szűzanya tiszteletére, majd éjféltől szentmise, melyen Szilvágyi Zsolt, temesvár-józsefvárosi plébános prédikál. Holnap a a szentmisék reggel 8, 10, 11.30 és délután hat órakor kezdődnek. Az este hat órakor kezdődő szentmisét Böcskei László megyés püspök mutatja be, szentbeszédet mond Serfőző Levente szeged-csanádi általános helynök. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.
– A szilágysomlyói plébániatemplom búcsúján holnap a déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Barta Szabolcs lazarista tartományfőnök lesz.
– A szatmári egyházmegyében a túrterebesi, erdődi, nagymajtényi, felsőbányai, szamosdarai és hosszúmezői templomok titulusa Nagyboldogasszony. Búcsúmiséjükre az ünnep napján, augusztus 15-én, kedden, 11 órától kerül sor. Túrterebesen Pantea Tibor OFM kolozsvári ferences házfőnök; Erdődön Ilyés Csaba nagykárolyi főesperes; Nagymajtényban Simon Attila, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa; Szamosdarán Dudás Miklós sárközújlaki plébános; Felsőbányán Magász Jenő a Gurk-Klagenfurt-i Egyházmegyében ősztől két éves lelkipásztori szolgálatot kezdő szatmári egyházmegyés pap; Hosszúmezőn pedig Griz László újmisés, a szatmárnémeti Kis Szent Teréz egyházközösség segédlelkésze mond szentbeszédet.

Keresztút megáldása Gelencén
Holnap a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében Tamás József püspök megáldja az egy kilométer hosszú keresztutat, melynek ötletgazdája Ilyés Botond alpolgármester, a 141. számú Nagyboldogasszony Cserkészcsapat parancsnoka. A fakereszteket a helybeli Gál Tibor ács állította össze, a szöveget Bíró László faragta rájuk. Az indítókereszttel, a nulladikkal összesen tizenöt fakereszt kerül a hét méter magas és 50 × 50 cm keresztmetszetű keresztig vezető útra, amelyet Gál Tibor 2015-ben készített el – tudtuk meg a RomKat.ro honlapról.

Mária Rádió önkéntes találkozók
Folytatódnak az önkéntes találkozók, augusztus 16-án, szerdán délután hat órától a nagyváradi stúdió kápolnájában tartunk szentmisét, majd önkéntes-találkozót. Augusztus 17-én, csütörtökön délután fél öt órától Kolozsváron lesz a találkozó a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében, majd augusztus 18-án, pénteken délután négy órától Nagykárolyban találkozunk az önkéntesekkel a Szent László közösségi házban.

Zarándoklat Budapestre
Az Erdélyi Mária Rádió háromnapos zarándoklatot szervez Budapestre, az augusztus 20-i ünnepségekre. Az eseményre két autóbusz indul: egyik Csíksomlyóról, a másik Nagyváradról. Jelentkezni Szász Nóránál lehetséges a 0744-472.178-as telefonszámon, illetve Mitra Líviánál, a 0743-782461-es telefonszámon.

Időjárás: Ma az ország nagy részén sok napsütésre lehet számítani, csak néhol alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A friss hajnalt követően napközben 24 és 30 fok közötti maximumokat mérhetünk, a magasabban fekvő tájakon lesz csak hűvösebb. 

MRE – Hírszolgálat, 2017. augusztus 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment