2017. augusztus 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a kolozsvári Szent Péter templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Mária Rádiós önkéntes találkozók
Az augusztusi találkozók végéhez közeledünk, kettő maradt még hátra. Holnap délután fél öt órától Kolozsváron várjuk önkénteseinket a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében, majd pénteken délután négy órától Nagykárolyban találkozunk az önkéntesekkel a Szent László közösségi házban.

Közösségi ház megáldása Szilágysomlyón
Augusztus 19-én, szombaton déli tizenkét órakor Böcskei László nagyváradi megyéspüspök ünnepélyes szertartás keretében áldja meg a szilágysomlyói római katolikus plébánia felújított közösségi házát.

Családi nap és Mária áhitat Kovásznán
A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete és a kovásznai római katolikus egyházközség Szent István-napi családi napot szerveznek Kovásznán augusztus 19-én, szombaton, a helyi római katolikus templom kertjében. Délelőtt 10-13 óra között kézműves foglalkozásk lesznek. Ezt követően egy órától közös imaóra lesz a családokért a templomban, majd ebéd, délután három órától pedig családok, csoportok vetélkedője veszi kezdetét. Várják a családokat és minden érdeklődőt!
Ugyanakkor Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket szombaton, augusztus 19-én, este hét órakor a helyi plébániatemplomba. Az imaalkalmat rádiónk élő adásba közvetíti.

Gyémántmise Csíksomlyón
Márk József ferenc atya hálát adva 60 év papi szolgálatáért augusztus 20-án, vasárnap, Szent István király ünnepén, este hét órakor a csíksomlyói kegytemplomban mutatja be gyémántmiséjét. József atya 47 éve szolgál a csíksomlyói kegyhelyen. Imádkozzunk érette kérve Isten áldását további szolgálatára.

Időjárás: Marad a meleg idő. Holnapra többfelé felhők takarják majd el a napot, néhol előfordulhat egy egy zápor, zivatar. Hajnalban 10-18, míg délután 25-33 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk.

MRE – Hírszolgálat, 2017. augusztus 16.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Elhunyt Láng Pál kanonok, spirituális, ny.plébános
A Szatmári Római Katolikus Püspökség, valamint az Egyházmegyei Redemptoris Mater Missziós Szeminárium megrendülve, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy Ft. Láng Pál kanonok, tb. esperes, nyugalmazott plébános, az Egyházmegyei Redemptoris Mater Missziós Szeminárium spirituálisa életének 76., papságának 52. évében, végső szentségekkel megerősítve augusztus 15-én, csendesen elhunyt.
Láng Pál 1942. január 14-én született Kálmándon. Elemi iskoláit szülőfalujában, a középiskolát a Gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskolában, teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán végezte.
1966. április 17-én Isten Szolgája Márton Áron püspök szentelte pappá Gyulafehérváron. Papi működését Túrterebesen kezdte 1966. december 24-én, segédlelkészként. 1968. február 2-tól segédlelkész Csanáloson, 1969. szeptember 27-től pedig a Székesegyházban. Plébánosként szolgált 1978. november 9-től a szatmárnémeti Szent János apostol és evangélista – Hildegárda templomban. 1990. január 15-től rövid ideig a szatmárnémeti Szent Család templom plébánosa, majd 1990. augusztus 1-től a Székesegyház plébánosa. 2008. június 26-án nyugdíjba vonul, de továbbra is feladatot vállal. Ugyanebben az évben október 2-tól a szatmárnémeti Szent Antal templom plébánosa lesz, október 17-től pedig börtönlelkész. 2013-tól, vagyis az Egyházmegyei Redemptoris Mater Missziós Szeminárium megalapítása óta, az intézmény spirituálisa. Papi szolgálatát egész életében hűen, imádságos lélekkel és nagy odaadással végezte.
Földi maradványait a Székesegyházban ravatalozzák fel, ahol 2017. augusztus 17-én, 11.00 órakor közös szentmisét mutatnak be érte, majd a Hídon túli római katolikus temetőben helyezik örök nyugalomra.  
Az irgalmas Jézus, adjon neki örök nyugodalmat!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kolozsvári ferences templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Elkezdődött a CSIT
A tegnap délután kezdődött a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó. Mindazok a fiatalok, akik nem sikerült eljussanak idén a CSIT-re bekapcsolódhatnak a szentmisékbe rádiónk hullámhosszán, szerdán, csütörtökön és pénteken délután fél hattól, szombaton délelőtt fél tizenegytől. Csütörtökön este nyolc órától pedig a fiatalok szentségimádását is közvetítjük. Kísérjük imáinkkal a résztvevőket és szervezőket egyaránt, kérve Isten áldását és oltalmát rájuk.  

Kiállításmegnyitó Kolozsváron
A Kolozsvári Magyar Napok keretében ma délután 5 órától kiállításmegnyitó lesz Fidem Pinxit – A hitet festette címmel a nemrég elhunyt H. Lukácsovits Magda festőművésznő emlékére. A kiállítás kurátorai: Hegdűs Enikő művészettörténész és Nagy Emőke levéltáros. A tárlatot Kovács Sándor főeperes-plébános nyitja meg. Előadást tart Hegedűs Enikő művészettörténész.

Mária Rádiós önkéntes találkozók
Folytatódnak az önkéntes találkozók, ma délután hat órától a nagyváradi stúdió kápolnájában lesz szentmise majd önkéntes-találkozó. Holnap délután fél öt órától Kolozsváron lesz a találkozó a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében, majd pénteken délután négy órától Nagykárolyban találkozunk az önkéntesekkel a Szent László közösségi házban.

Könyvbemutató Kolozsváron
A Kolozsvári Magyar Napok keretében augusztus 18-án, pénteken délután 6 órakor a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében bemutatásra kerül Frigyesy Ágnes Az Úr csodásan működik – Erdélyi nagy tanúságtevők című könyve. Bevezetőt mond Kovács Sándor főesperes-plébános. A kötet születésének körülményeiről vall a szerző, Frigyesy Ágnes. Közreműküdik Lakatos Fleisz Katalin, a zenei műsor: Potyó István karnagy állította össze.

Orgonamuzsikamaraton és toronymuzsika
A kolozsvári magyar napok keretén belül augusztus 19-én, szombaton orgonamuzsikamaratonra kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templomban, délután kettő és hat óra között. Augusztus 20-án este hét órai kezdettel pedig toronymuzsika lesz a Szent Mihály templom tornyában a csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvós Zenekar közreműkődésével, vezényel Sándor Árpád. Várnak minden zenekedvelőt.

VoCE2017 – kórusfesztivál Kolozsváron
A Visszhang kórus augusztus 21. és 28. között szervezi meg a VoCE2017 kórusfesztivált Kolozsváron, melynek mottója egy Leonard Bernstein idézet: „Ez lesz a mi válaszunk az erőszakra: hogy még intenzívebben, még szebben és még elhívatottabban műveljük a zenét, mint bármikor korábban.” A fesztiválon 9 kórus vesz részt: két francia, két lengyel, egy bosnyák, egy német, egy belga, egy magyar és a házigazda Visszhang kórus. A nagyközönség számára nyitott programok augusztus 23. 11 órától a BBTE főépületében Az I. Világháború Erdélyben címmel Nagy József előadását hallgathatják meg, augusztus 24. 14 és 15 óra között villámcsődület a tömegközlekedési eszközökön, valamint 16 órától Örömóda Bábelben, flash mob a Iulius Mall bevásárlóközpontban, augusztus 25. este hét órától a sétatéri Kaszinó előtt szabadtéri kóruskoncert lesz,és augusztus 26. színtén este hét órai kezdettel kerül sor a Bábel csendje című záró hangversenyre az Auditorium Maximum teremben. Várnak minden érdeklődőt.

Időjárás: Ma a napos időszakok mellett kialakulhatnak záporok, zivatarok az ország egész területén. Hajnalban 12 és 17 fok között alakul a hőmérséklet, délutánra 25 és 35 fok is várható.

MRE – Hírszolgálat, 2017. augusztus 16.

About the author

maradmin

Leave a Comment