2017. augusztus 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Szent Bertalan búcsú
A Csíkszentgyörgyhöz tartozó csobányosi  Szent Bertalan búcsúját augusztus 24-én, csütörtökön déli tizenkét órától tartják. Aszentmisét és a szentbeszédet Toman Zoltán temesvár-belvárosi segédlelkész tartja.

VoCE2017 – kórusfesztivál Kolozsváron
A Visszhang kórus augusztus 21. és 28. között nyolc külföldi kórust lát vendégül a VoCE2017 kórusfesztiválon.
A kolozsvári kórusfesztivál a VoCE2014-2018 európai rendezvénysorozat része. A nemzetközi projekt az I. Világháború centenáriumához kapcsolódik, és Franciaországból indult. Mottója egy Leonard Bernstein idézet: „Ez lesz a mi válaszunk az erőszakra: hogy még intenzívebben, még szebben és még elhívatottabban műveljük a zenét, mint bármikor korábban.” A fesztiválon kilenc kórus vesz részt: két francia, két lengyel, egy bosnyák, egy német, egy belga, egy magyar és a házigazda Visszhang kórus. A nagyközönség számára nyitott programok között szerepel augusztus 23.-án tizenegy órától a BBTE főépületében Az I. Világháború Erdélyben címmel, Nagy József előadása, augusztus 24.-én délután kettő és három óra között villámcsődület a tömegközlekedési eszközökön, valamint du. négy órától Örömóda Bábelben, flashmob a Iulius Mall bevásárlóközpontban. Augusztus 25.-én este hét órától a sétatéri Kaszinó előtt szabadtéri kóruskoncert lesz. A záró hangverseny, melyen közel kétszáz kórustag fog együtt énekelni, augusztus 26.-án este hét órától kezdődik Bábel csendje címmel, a Farkas utcai Auditorium Maximum teremben. A házigazda Visszhang kórus nagy szeretettel vár minden érdeklődőt a kórusfesztivál eseményeire!

Erdélyi Nőszövetségek Egyesületének XVIII. őszi találkozója Marosvásárhelyen
Az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületének XVIII. találkozóját szeptember 4–6. között Marosvásárhelyen tartják, az Árpád-házi Szent Margit-nőszövetség szervezésében. A fórum mottója: „Minden kopottságunkban is szeretetével dédelget minket az Isten” (Jakab Antal püspök). Jelentkezni augusztus 25-éig lehet Fábián Máriánál a 0747 532492-es telefonszámon vagy Molnár Juditnál a 0748 478445-ös telefonszámon.

1Úton nemzetközi zarándoknap a Mária-úton
Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap augusztus 26-án a Mária Út teljes szakaszán. A zarándoklat, amely Mariazelltől Csíksomlyóig halad kisebb szakaszokra lebontva, ökumenikus jellegű. A zarándoklat programjait, hosszúságát és egyéb információkat az 1uton.mariaut.hu oldalon tekinthetik meg. A kolozsvári szakasz záró szentmiséjét szombaton este hat órától a Piarista templomban tartják. A szervezők arra biztatnak, tegyük meg a hit, a szeretet lépéseit egymás felé, Isten felé  – a várandósokért felajánlva fáradozásainkat, imáinkat, áldozatunkat!

Kántori álláshírdetés
A dési „Páduai Szent Antal” római katolikus Plébánia Hivatal főállású, karvezetési tapasztalattal is rendelkező, kántort keres. Bérezés a jelenleg érvényben lévő Egyházmegyei- és a Munkatörvénykönyv rendelkezései szerint. A Plébánia bérmentes kétszobás szolgálati lakást és napi étkezést biztosít. Családos kántorok is jelentkezhetnek. Érdeklődni Benkő Ferenc plébánosnál lehet a 0746-224740-es telefonszámon. A jelentkezőket kérik, hogy a benkoferi@yahoo.com e-mail címre küldjék le a következő dokumentumok másolatait: önéletrajz, kántori végzettséget igazoló okirat, valamint plébánosi ajánlás a régi munkahelyről. Jelentkezési határidő: szeptember 15.

Időjárás: Holnap többórás napsütésre van kilátás, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből leginkább  északon és északnyugaton alakulhat ki kisebb zápor, egy-egy zivatar. Főként a középső országrészben még időnként megélénkül az északnyugati szél. Hajnalban 4-13 fok várható, napközben 22-29 fok között alakul a csúcshőmérséklet. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. augusztus 22.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai napon Szászrégenben tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Ünnep Székelyudvarhelyen
Ma, Szűz Mária királynő napján ünnepeljük a Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdió, valamint a Szent Pio lelkigyakorlatos ház közös kápolnájának búcsúját. Ugyanezen a napon adunk hálát azért is, hogy nyolc évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit székelyudvarhelyi stúdiónk. Az ünnepség ma délután negyed öttől a rózsafüzér imádkozásával kezdődik, majd öt órától lesz a búcsús szentmise, melyen Jánossi Imre újmisés, zetelaki segédlelkész prédikál. Várjuk a helyi és környékbeli önkénteseket, hallgatókat a közös ünneplésre és hálaadásra. Az ünnepséget rádiónk élő adásban közvetíti.

Szent Bertalan búcsú
A Csíkszentgyörgyhöz tartozó csobányosi  Szent Bertalan búcsúját augusztus 24-én, csütörtökön déli tizenkét órától tartják. A szentmisét és a szentbeszédet Toman Zoltán temesvár-belvárosi segédlelkész tartja.

Templom megáldás Érmindszenten
Augusztus 26-án, szombaton délelőtt tíz órakor Böcskei László megyés püspök ünnepélyes szentmise keretében áldja meg a felújított érmindszenti római katolikus plébániatemplomot.

Szent László Családi Nap Nagyváradon
Kincskeresők a témája a Szent László Családi Napnak, amelyet a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a Szent László Teológiai Líceum és a Szigligeti Színház közreműködésével, negyedik alkalommal szervez meg  augusztus 26-án, szombaton délután négy órakor a Püspöki Palota kertjében. A jubileumi évben Szent László király közösséget, országot, egyházat építő erényeit még közelebb szeretnék hozni a szervezők a családokhoz, különösképpen a gyermekekhez, akiket a mottóként választott szentírási rész alapján – „A jó ember szívének jó kincséből jót hoz elő!” (Lk 6, 45) – a lelki kincsek keresésére és felfedezésére szeretnék rávezetni. Színes és vidám programkínálat várja az érdeklődőket ezen a nyárvégi délután: lesz tánc, ének, bábelőadás, műhelyek, arcfestés, akadálypróbák és más meglepetések. A legügyesebbek jutalomban részesülnek.
A felnőttek, szülők és nagyszülők is családias hangulatban, Szent László oltalma alatt eltöltött időnek örvendhetnek.  Minden nagyváradi és vidéki családot szeretettel hívunk és várunk.

Márton Áron-konferencia Csíkszentdomokoson
Hatodik éve szervez a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért megemlékezést és konferenciát a püspök szülőfalujában. Az idei ünnepség augusztus 26-án, szombaton délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik, amelyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutat be. Ezt követően a művelődési ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök személyiségéről. Információ és bejelentkezés Bőjte Csongornál a 0746-721691-es telefonszámon vagy a bojtecsongor@gmail.com e-mail címen kapható. A részletes programot a romkat.ro oldalon találják.

Egyetemes imadélután Csinódon
Második alkalommal szerveznek egyetemes imanapot a csinódi ökumenikus Gyümölcsoltó Boldogasszony-kápolnánál augusztus 26-án. A program szombaton délután négy órakor kápolnabemutatással kezdődik, majd Hutóczky Béla szigetszentmiklósi plébános előadása következik. Utána koncert lesz, ezt követően imák megfogalmazása, majd közös áhítat következik. A szentivánlaborfalvi Férfi Dalárda este a tábortűznél katonadalokat énekel az elesett hősökre emlékezve.

Kántorvizsga Székelyudvarhelyen
Az Egyházzenei Bizottság ebben az évben is kántorvizsgát szervez azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A kántorvizsga folyó év augusztus 28–29. között lesz a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébánián. Jelentkezni lehet a segédpüspöki hivatalban a 0266-372223-as vagy a 0740-898667-es telefonszámokon, illetve a jozsef.tamas@romkat.ro e-mail-címen. A vizsga díja 100 lej. Kántorvizsgára csak XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak el, akik a plébános ajánlásával jelentkeznek.

Erdélyi Nőszövetségek Egyesületének XVIII. őszi találkozója Marosvásárhelyen
Az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületének XVIII. találkozóját szeptember 4–6. között Marosvásárhelyen tartják, az Árpád-házi Szent Margit-nőszövetség szervezésében. A fórum mottója: „Minden kopottságunkban is szeretetével dédelget minket az Isten” (Jakab Antal püspök). Jelentkezni augusztus 25-éig lehet Fábián Máriánál a 0747 532492-es telefonszámon vagy Molnár Juditnál a 0748 478445-ös telefonszámon.

Ferences Focitábor Gyergyószárhegyen
Az erdélyi ferencesek 9-12. osztályos fiúk részére  szeptember 4-9. között focitábort szerveznek. Minden nap lesz színvonalas edzés, mérkőzés … a futballozás mellett pedig – természetesen – még szentmise, közös túrázás-kirándulás, közösségépítő és lelki programokkal is várják a résztvevőket. További információkért hívhatják Tibor testvért a 0746 774701 vagy Hugó testvért a 0753 173263 telefonszámon. A helyek száma korlátozott!

Időjárás: Az előrejelzések szerint ma délutánig több megyében a fokozott légköri instabilitás miatt záporokra, villámlásra, megerősödő szélre és akár jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20–25, helyenként a 40 litert négyzetméterenként. Az északias szél megélénkülhet. A meteorológusok szerint visszaesik a hőmérséklet. Frissek lesznek a hajnalok, a derült, szélcsendes völgyekben 10 fok alá csökken a hőmérséklet, míg délutánonként 19-26 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2017. augusztus 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment