2017. augusztus 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a bethleni templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Kalazanci Szent József ünnepe
A piarista rend megalakulásának 400. évfordulója alkalmából a kolozsvári piarista templomban augusztus 25-én, holnap a reggel kilenc órakor kezdődő szentmisén megemlékeznek az alapítóról, Kalazanci Szent Józsefről. Az emléknap alkalmából a mellékoltárára kihelyezik tiszteletadásra a szent rendalapító vérereklyéjét.
Ugyancsak holnap ünnepelnek Nagykárolyban is. A Kalazanci Szent József tiszteletére szentelt templom búcsúmiséjét délután hat órától tartják. Meghívott szónok Dr. Martos Balázs Levente, a Győri Hittudományi Főiskola biblikus teológiai tanára, a püspöki szeminárium prefektusa lesz.

Márton Áron-konferencia Csíkszentdomokoson
Hatodik éve szervez a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért megemlékezést és konferenciát a püspök szülőfalujában. Az idei ünnepség augusztus 26-án, szombaton délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik, amelyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutat be. Ezt követően a művelődési ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök személyiségéről. Információ és bejelentkezés Bőjte Csongornál a 0746-721691-es telefonszámon vagy a bojtecsongor@gmail.com e-mail címen kapható. A részletes programot a romkat.ro oldalon találják.
Az ünnepségre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, amely útközben felveszi a csíki zarándokokat is. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehetséges a 0740-617687-es telefonszámon.

Egyetemes imadélután Csinódon
Második alkalommal szerveznek egyetemes imanapot a csinódi ökumenikus Gyümölcsoltó Boldogasszony-kápolnánál augusztus 26-án. A program szombaton délután négy órakor kápolnabemutatással kezdődik, majd Hutóczky Béla szigetszentmiklósi plébános előadása következik. Utána koncert lesz, ezt követően imák megfogalmazása, majd közös áhítat következik. A szentivánlaborfalvi Férfi Dalárda este a tábortűznél katonadalokat énekel az elesett hősökre emlékezve.

Templombúcsúk a temesvári egyházmegyében
Augusztus 27-én, vasárnap a nándorhegyi római katolikus templom búcsúját ünneplik. A szentmise délután hat órakor kezdődik.
A buziásfürdői római katolikus közösség ugyancsak vasárnap ünnepli a búcsút. A délelőtt tíz órától kezdődő ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Dumitresc Mihai Titus esperes, lugosi plébános.

Időjárás: Holnap is sok lesz a napsütés, inkább csak fátyol-, és kisebb gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, de csapadék nem valószínű. A gyenge, mérsékelt szelet északon, északnyugaton élénk lökések is kísérhetik. Tovább melegszik az idő, délután már 25-31 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2017. augusztus 24.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében ma a széki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Szent Bertalan búcsú
A Csíkszentgyörgyhöz tartozó csobányosi Szent Bertalan búcsúját ma dében tizenkét órától tartják. A szentmisét és a szentbeszédet Toman Zoltán temesvár-belvárosi segédlelkész tartja.

Templommegáldás Érmindszenten
Augusztus 26-án, szombaton délelőtt tíz órakor Böcskei László nagyváradi megyés püspök ünnepélyes szentmise keretében áldja meg a kivülről és belülről felújított érmindszenti plébániatemplomot. Várják a helyi és környékbeli híveket a közös ünneplésre, hálaadásra.

1Úton nemzetközi zarándoknap a Mária-úton
Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap augusztus 26-án a Mária Út teljes szakaszán. A zarándoklat, amely Mariazelltől Csíksomlyóig halad kisebb szakaszokra lebontva, ökumenikus jellegű. A zarándoklat programjait, hosszúságát és egyéb információkat az 1uton.mariaut.hu oldalon tekinthetik meg. A különböző szakaszok végén hálaadó szentmisét tartanak. Csíksomlyón, a kegyetmplomban az este hét órakor kezdődő szentmisét Jakubinyi György érsek mutatja be. A szervezők arra biztatnak, tegyük meg a hit, a szeretet lépéseit egymás felé, Isten felé - a várandósokért felajánlva fáradozásainkat, imáinkat, áldozatunkat!

Szent László családi nap Nagyváradon
A Püspöki Palota kertjében Szent László Családi Napot tartanak augusztus 26-án, szombaton délután négy órától. A Szigligeti Társulat Bábszínházával és Táncegyüttesével, valamint a Szent László Iskola pedagógusaival együtt egy játékos délutánra, közös éneklésre, szabadtéri interaktív tevékenységre hívják a gyermekeket szüleik, nagyszüleik, testvéreik és barátaik kíséretében. A nagyváradiak mellett várják a környékbeli, vagy vidéki családokat is.

Székelyföldi kórustalálkozó
Tíz kórus részvételével Csíkszereda főterén, augusztus 26-án, szombaton este hét órától szervezik meg a Székelyföldi Kórustalálkozót. Az egyesített kórus a Kodály-év keretében zajló szabadtéri kórushangversenyen mutatja be Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus, valamint Tolcsvay László és Tolcsvay Béla Magyar mise című szerzeményét. Az ünnepi eseményen Hollerung Gábor érdemes művész vezényel.

Bérmálás Vingán és Sáránban
Augusztus 27-én, vasárnap Dirschl Johann temesvári általános helynök a vingai római katolikus templomban bérmál. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében a vikárius 33 bolgár, román és magyar nemzetiségű fiatalnak szolgáltatja ki a második szentséget.
Ugyancsak vasárnap, a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén Böcskei László nagyváradi megyés püspök 18 szlovák fiatalt részesít a keresztény nagykorúság szentségében a Bihar-megyei Sáránban. A fiatalok felkészítését Ferik József plébános végezte.

Búcsú Székelyhídon és Krasznacégényben
Augusztus 27-én, vasárnap tartják a székelyhídi római katolikus plébániatemplom búcsúünnepét. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka P. Tímár Asztrik ferences atya, kaplonyi plébános és házfőnök.
Szintén vasárnap tartják a búcsút Krasznacégényben is. Az ünnepi szentmise délután négy órakor kezdődik, meghívott szónok Fekete Jenő, ferences atya Kaplonyból.

Erdélyi Nőszövetségek Egyesületének őszi találkozója Marosvásárhelyen
Az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületének XVIII. találkozóját szeptember 4–6. között Marosvásárhelyen tartják, az Árpád-házi Szent Margit-nőszövetség szervezésében. A fórum mottója: „Minden kopottságunkban is szeretetével dédelget minket az Isten” (Jakab Antal püspök). Jelentkezni augusztus 25-éig lehet Fábián Máriánál a 0747-532492-es telefonszámon vagy Molnár Juditnál a 0748-478445-ös telefonszámon.

Tiszta divat tábor Szelterszen
Szeptember 4–7 között a segítő nővérek és a szentegyházi Szent Gellért Alapítvány szervezésében Tiszta divat tábor lesz 14–17 éves lányoknak a szelterszi Rehabilitációs és Rekreációs Házban. Fő téma: talentumok. Jelentkezni a 0741-624452-es vagy a 0747-164626-os telefonszámok egyikén lehetséges.

Ferences lánytábor Széken
Az erdélyi ferencesek lánytábort szerveznek Széken szeptember 7–10. között. Érdeklődni és jelentkezni a 0749-993285-ös telefonszámon lehet, illetve a www.ferencesprogramok.ro oldalon

Kántori álláshírdetés
A dési „Páduai Szent Antal” római katolikus Plébánia Hivatal főállású, karvezetési tapasztalattal is rendelkező, kántort keres. Bérezés a jelenleg érvényben lévő Egyházmegyei- és a Munkatörvénykönyv rendelkezései szerint. A Plébánia bérmentes kétszobás szolgálati lakást és napi étkezést biztosít. Családos kántorok is jelentkezhetnek. Érdeklődni Benkő Ferenc plébánosnál lehet a 0746-224740-es telefonszámon. A jelentkezőket kérik, hogy a benkoferi@yahoo.com e-mail címre küldjék le a következő dokumentumok másolatait: önéletrajz, kántori végzettséget igazoló okirat, valamint plébánosi ajánlás a régi munkahelyről. Jelentkezési határidő: szeptember 15.

Időjárás: Ma már kevés felhő lesz felettünk, inkább csak fátyolfelhők szűrhetik meg a napsütést, csapadék nem várható. Gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. A hajnal még hűvös lesz, de délután 25-29 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. augusztus 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment