2017. augusztus 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a dési templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Márton Áron konferencia Csíkszentdomokoson
Hatodik éve szervez a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért megemlékezést és konferenciát a püspök szülőfalujában. Az idei ünnepség holnap délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik, amelyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutat be és melyet rádiónk is élő adásban közvetít. Ezt követően a művelődési ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök személyiségéről. A részletes programot a romkat.ro oldalon találják.
A holnapi konferencián bemutatják Jakubinyi György érsek Isten Szolgája Márton Áron az erdélyi püspökök sorában című könyvét. A kötet nagyon sok adatot és több érdekes dokumentumot is közöl, például Márton Áron püspöki kinevezésének pápai bulláját (latin eredetiben és magyar fordításban), Casaroli bíboros részvéttáviratát, amelyet a pápa nevében küldött Márton Áron püspök elhunyta alkalmával.
Az esemény ideje alatt megtekinthető lesz a Szent László-emlékév alkalmából elkészült, Szent László életét bemutató, tizenkét tablóból álló vándorkiállítás.

Templommegáldás Érmindszenten
Holnap délelőtt tíz órakor Böcskei László nagyváradi megyés püspök ünnepélyes szentmise keretében áldja meg a kivülről és belülről felújított érmindszenti plébániatemplomot. Várják a helyi és környékbeli híveket a közös ünneplésre, hálaadásra.

Szent László családi nap Nagyváradon
A Püspöki Palota kertjében Szent László Családi Napot tartanak augusztus 26-án, szombaton délután négy órától. A Szigligeti Társulat Bábszínházával és Táncegyüttesével, valamint a Szent László Iskola pedagógusaival együtt egy játékos délutánra, közös éneklésre, szabadtéri interaktív tevékenységre hívják a gyermekeket szüleik, nagyszüleik, testvéreik és barátaik kíséretében. A nagyváradiak mellett várják a környékbeli, vagy vidéki családokat is.

Egyetemes imadélután Csinódon
Második alkalommal szerveznek egyetemes imanapot a csinódi ökumenikus Gyümölcsoltó Boldogasszony-kápolnánál augusztus 26-án. A program szombaton délután négy órakor kápolnabemutatással kezdődik, majd Hutóczky Béla szigetszentmiklósi plébános előadása következik. Utána koncert lesz, ezt követően imák megfogalmazása, majd közös áhítat következik. A szentivánlaborfalvi Férfi Dalárda este a tábortűznél katonadalokat énekel az elesett hősökre emlékezve.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap reggel nyolc órától Búzásbesenyőről hallhatják a szentmisét, majd tíz órától Csíkszentdomokosról, a Márton Áron konferencia nyitó szentmiséjét közvetítjük. Vasárnap délelőtt tíz órától lesz majd a szentmise, a hét plébániatemplomából, Búzásbesenyőről.

Időjárás: Míg augusztus napi hőrekordokkal kezdődött, az elmúlt napok őszies időjárását ismét fokozatos felmelegedés követi. Ennek köszönhetően meleg, napsütéses hétvégére számíthatunk. Holnap már a 30 fokot is eléri a hőmérő higanyszála, vasárnap és hétfőn napközben pedig ennél is melegebb lesz. A jövő hét elejéig csapadékmentes, napos időre számíthatunk, azonban a hajnali órákban már hűvösebb, 8–12 Celsius-fok körül alakul a levegő hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2017. augusztus 25.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében ma a bethleni templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Kalazanci Szent József ünnepe Kolozsváron
A piarista rend megalakulásának 400. évfordulója alkalmából a kolozsvári piarista templomban augusztus 25-én, azaz ma a reggel kilenc órakor kezdődő szentmisén megemlékeznek az alapítóról, Kalazanci Szent Józsefről. Az emléknap alkalmából a mellékoltárára kihelyezik tiszteletadásra a szent rendalapító vérereklyéjét.

VoCE2017 - kórusfesztivál Kolozsváron
A Visszhang kórus augusztus 21. és 28. között nyolc külföldi kórust lát vendégül a VoCE2017 kórusfesztiválon. A kolozsvári kórusfesztivál a VoCE2014-2018 európai rendezvénysorozat része. A nemzetközi projekt az I. Világháború centenáriumához kapcsolódik, és Franciaországból indult. Mottója egy Leonard Bernstein idézet: „Ez lesz a mi válaszunk az erőszakra: hogy még intenzívebben, még szebben és még elhívatottabban műveljük a zenét, mint bármikor korábban.” A fesztiválon kilenc kórus vesz részt: két francia, két lengyel, egy bosnyák, egy német, egy belga, egy magyar és a házigazda Visszhang kórus. Ma este hét órától a sétatéri Kaszinó előtt szabadtéri kóruskoncert lesz. A záró hangverseny, melyen közel kétszáz kórustag fog együtt énekelni, augusztus 26.-án este hét órától kezdődik Bábel csendje címmel, a Farkas utcai Auditorium Maximum teremben. A házigazda Visszhang kórus nagy szeretettel vár minden érdeklődőt a hétvégi koncertekre!

1Úton nemzetközi zarándoknap a Mária-úton
Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap augusztus 26-án a Mária Út teljes szakaszán. A zarándoklat, amely Mariazelltől Csíksomlyóig halad kisebb szakaszokra lebontva, ökumenikus jellegű. A zarándoklat programjait, hosszúságát és egyéb információkat az 1uton.mariaut.hu oldalon tekinthetik meg. A különböző szakaszok végén hálaadó szentmisét tartanak. A kolozsvári szakasz záró szentmiséjét szombaton este hat órától a Piarista templomban tartják. A szervezők arra biztatnak, tegyük meg a hit, a szeretet lépéseit egymás felé, Isten felé - a várandósokért felajánlva fáradozásainkat, imáinkat, áldozatunkat! A zarándoklatról bővebben a mai Déli magazinban hallanak.

Bérmálás Vingán és Sáránban
Augusztus 27-én, vasárnap Dirschl Johann temesvári általános helynök a vingai római katolikus templomban bérmál. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében a vikárius 33 bolgár, román és magyar nemzetiségű fiatalnak szolgáltatja ki a második szentséget.
Ugyancsak vasárnap, a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén Böcskei László nagyváradi megyés püspök 18 szlovák fiatalt részesít a keresztény nagykorúság szentségében a Bihar-megyei Sáránban. A fiatalok felkészítését Ferik József plébános végezte.

Erdélyi Nőszövetségek Egyesületének őszi találkozója Marosvásárhelyen
Az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületének XVIII. találkozóját szeptember 4–6. között Marosvásárhelyen tartják, az Árpád-házi Szent Margit-nőszövetség szervezésében. A fórum mottója: „Minden kopottságunkban is szeretetével dédelget minket az Isten” (Jakab Antal püspök). Jelentkezni augusztus 25-éig lehet Fábián Máriánál a 0747-532492-es telefonszámon vagy Molnár Juditnál a 0748-478445-ös telefonszámon.

Ferences lánytábor Széken
Az erdélyi ferencesek lánytábort szerveznek Széken szeptember 7–10. között. Érdeklődni és jelentkezni a 0749-993285-ös telefonszámon lehet, illetve a www.ferencesprogramok.ro oldalon. A programról részletesen a mai Déli magazinban hallhatnak.

Márton Áron zarándoklat
Szeptember 8-10 között immár 14. alkalommal rendeznek zarándoklatot, amely Áron püspök életének legfontosabb állomásait járja be: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot ezúttal is Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa vezeti. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul és, Csíkszeredán is áthaladva, Csíkdánfalváig útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezni a 0726-107.002-es vagy a 0744-472.178-as telefonszámokon lehetséges.

Időjárás: Ma is sok lesz a napsütés, inkább csak fátyol-, és kisebb gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, de csapadék nem valószínű. A gyenge, mérsékelt szelet északon, északnyugaton élénk lökések is kísérhetik. Tovább melegszik az idő, délután már 25-31 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2017. augusztus 25.

About the author

maradmin

Leave a Comment