2017. augusztus 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Egy szent üzenetei
A piarista rend alapításának 400-ik, Kalazanci Szent József szentté avatásának 350-ik évében, Kalazancius emléknapján Nagykároly is ünnepelt. Hálát adtak azért a kegyelemért, hogy a piaristák áldásos tevékenysége alakította és alakítja ma is a település életét. Augusztus 25-én, az este hat órától kezdődött búcsúmisén Schönberger Jenő püspök is ezt emelte ki: "Kalazanci Szent József által Isten nagyon sok kegyelmet adott a világnak, de egyházmegyénknek, és városunknak, Nagykárolynak is. Mindezekért hálát adunk Istennek."
A nagykárolyi Kalazanci Szent József templom búcsúmiséjének szónoka idén Dr. Martos Balázs Levente, a Győri Hittudományi Főiskola biblikus teológiai tanára, a püspöki szeminárium prefektusa volt.
A szentmise végén Ruppert József piarista atya osztotta meg a hívekkel az örömhírt, miszerint Kalazanci Szent József és Boldog Celestina Donati után kanonizálnak egy újabb piaristát. Idén, novemberben, Rómában, Ferenc pápa szentté avatja Boldog Faustino Miguez (1831-1925) piarista atyát számolt be szerkesztőségünknek Józsa János
sajtóreferens.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Alsósófalván tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Szent László Találkozó Székelyhídon
Augusztus 31-én, csütörtökön Székelyhídon tartják az ötödik Szent László Regionális Találkozót, amit a Nagyvárad Római Katolikus Püspökség kezdeményezett az alapító király szentté avatásának 825. évfordulóján meghirdetett Szent László Évben. Délután fél hat órakor a helyi plébániatemplomban találkoznak az Érmihályfalváról, Bihardiószegről, Érsemjénből, Éradonyból, Asszonyvásáráról, Érkeserűből, Margittáról, Szalacsról és Monospetriből érkező zarándokok. A nagyváradiak Böcskei László megyés püspök vezetésével erre az alkalomra is magukkal viszik a Szent László király koponyaereklyéjét tartalmazó „kapszulát”. A szent király életpéldáját kiemelve tanúságtételeket, tapasztalatokat osztanak meg egymással a zarándokok és konkrét irányvonalakat fogalmaznak meg a mai keresztény ember, illetve a plébániaközösségek életében. A találkozót fél hét órakor egy Szent László király tiszteletére bemutatott szentmise zárja le, melynek főcelebránsa a megyés püspök, szónoka pedig Mihály Balázs érkeserűi plébános lesz. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Időjárás: A meteorológusok szerint ma délutántól holnap hajnalig először csak a hegy- és dombvidéken, majd később az ország déli és délkeleti régióiban is viharok, zivatarok, szélviharok várhatók, helyenként jégesőre is számítani kell. A leeső vízmennyiség várhatóan 15–20 liter lesz négyzetméterenként, helyenként azonban elérheti a 30–40 litert is. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. augusztus 28.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Lövétén tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Karitatív előadás Lippán
A németországi Sozialinstitut Kommende Dortmund, a SocioMovens kelet- és középeurópai szociális hálózat, a lippai Caritas Szervezet, valamint a lippai Római Katolikus Plébánia közös szervezésében augusztus 30-án, szerdán 20 órai kezdettel a lippai szabadidőközpontban Helping Hands címmel karitatív előadásra kerül sor.

Tanévnyitó lelkigyakorlat Szentegyházán
Szeptember 1–3. között a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Házban tanévkezdő lelkigyakorlat lesz. Jelentkezni a 0745 528 780-as telefonszámon lehetséges. Az együtt-gondolkodást, az elmélkedéseket és az imákat jezsuita novícius vezeti-tudtuk meg a RomKat.ro honlapjáról.

Ferences Focitábor Gyergyószárhegyen
Az erdélyi ferencesek 9-12. osztályos fiúk részére  szeptember 4-9. között focitábort szerveznek. Minden nap lesz színvonalas edzés, mérkőzés … a futballozás mellett pedig – természetesen – még szentmise, közös túrázás-kirándulás, közösségépítő és lelki programokkal is várják a résztvevőket. További információkért hívhatják Tibor testvért a 0746 774701 vagy Hugó testvért a 0753 173263 telefonszámon. A helyek száma korlátozott!

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Szeptember 7-10. között a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban az abortusz fájdalmát hordozó, segítségre szoruló nők számára tartanak lelkigyakorlatot, „Ne félj, nem ítéllek el!” mottóval. Bővebb információ és bejelentkezés a 0751-830295 és a 0755-489743 telefonszámokon. A jelentkezésnek nem feltétele a rendszeres vallásgyakorlat. A megkeresést bizalmasan kezelik.

Márton Áron zarándoklat
Szeptember 8-10 között immár 14. alkalommal rendeznek zarándoklatot, amely Áron püspök életének legfontosabb állomásait járja be: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot ezúttal is Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa vezeti. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul és, Csíkszeredán is áthaladva, Csíkdánfalváig útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezni a 0726-107.002-es vagy a 0744-472.178-as telefonszámokon lehetséges.

Angol tábor Tusnádfürdőn
Az Udvarhelyi Fiatal Fórum és az Erdélyi Ifjúsági Egyesület angol tábort szervez szeptember 28 és október 1-je között. A négy napos táborozáson külföldi fiatalok vesznek részt, lesznek angol nyelven zajló tematikus workshopok, interkulturális estek. A táborba a Hargita megyében tanuló 14-18 éves diákok jelentkezhetnek augusztus 31-ig.

Kántori álláshírdetés
A dési „Páduai Szent Antal” római katolikus Plébánia Hivatal főállású, karvezetési tapasztalattal is rendelkező, kántort keres. Bérezés a jelenleg érvényben lévő Egyházmegyei- és a Munkatörvénykönyv rendelkezései szerint. A Plébánia bérmentes kétszobás szolgálati lakást és napi étkezést biztosít. Családos kántorok is jelentkezhetnek. Érdeklődni Benkő Ferenc plébánosnál lehet a 0746-224740-es telefonszámon. A jelentkezőket kérik, hogy a benkoferi@yahoo.com e-mail címre küldjék le a következő dokumentumok másolatait: önéletrajz, kántori végzettséget igazoló okirat, valamint plébánosi ajánlás a régi munkahelyről. Jelentkezési határidő: szeptember 15.

Projektmenedzsment és pályázatírás képzés
A Kalot Egyesület szervezésében projektmenedzsment és pályázatírás képzés lesz, melynek során a résztvevők megismerhetik az EU támogatási rendszerét, elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek. A képzés anyagát nyomtatott formában biztosítják a résztvevőknek.
Akiket várnak a képzésre: kántorok, sekrestyések, papok, hitoktatók, más egyházi alkalmazottak, plébániai csoportok vezetői, plébániai önkéntesek, egyházközeli munkatársak.
Képzés helyszíne: Csíksomlyó, Jakab Antal Ház (Csíkszereda, Szék útja 147).
A képzés időtartama: 30 óra, amelyet 4 nap (szombatonként) tartanak meg 2017. október 14, 28 és november 11, 25.
Részvételi díj: 60 RON. A díjat jelentkezéskor vagy a tanfolyam kezdetén kell kifizetni.
Jelentkezés: szeptember 5-25. között Fejes Ildikónál, 0745 559 673, iroda@kalot.ro
A programon résztvevőknek oklevelet vagy igény szerint részvételi igazolást adnak. Bővebben a RomKat.ro oldalon olvashatnak.

Időjárás: Északnyugat felől hidegfront érkezik, megszűnik a nagy meleg, szerdától azonban ismét napos, nyári idő jön. A hidegfront több helyen élénk északira, északnyugatira forduló szelet, elszórtan egy-egy záport, zivatart hoz magával. Mérséklődik a nappali felmelegedés, délután 22-29 fokot mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. augusztus 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment