2017. augusztus 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

 Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Sárpatakon tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Karitatív előadás Lippán
A németországi Sozialinstitut Kommende Dortmund, a SocioMovens kelet- és közép-európai szociális hálózat, a lippai Caritas-szervezet, valamint a lippai plébánia közös szervezésében  augusztus 30-án, szerdán este nyolc órai kezdettel a lippai szabadidőközpontban Helping Hands címmel karitatív előadásra kerül sor. Várják az érdeklődőket!

Szeptember 1. - Imanap a Teremtett Világért
„Legyünk irgalommal a közös házunk iránt!” Szeptember 1-re imanapot hirdetett a teremtett világért Ferenc pápa, kihangsúlyozva, hogy elválaszthatatlanul összefonódik a természet iránti aggodalom, a szegények iránti méltányosság, a társadalmi elkötelezettség, de az öröm és a belső béke is. Ezen a napon a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye templomaiban is különösképpen erre a szándékra imádkoznak majd a hívek. Közös imádságainkat itt a Mária Rádióban mi is felajánlhatjuk erre a szándékra!

Gyermektábor Kővárfonácon
A Telefonos Szeretetszolgálat immár IX. alkalommal szervez ingyenes gyerektábort. Olyan 7 és 14 év közötti városi gyerekek jelentkezését várják, akik nyári vakációjukat megszokott környezetükben töltötték. Az idei helyszín a máramarosi Kővárfonác, ahol szeptember 6–10. között 20 marosvásárhelyi és 20 kolozsvári gyerek táborozhat, a bejelentkezés sorrendjében. Részletekért hívják a 0753 565 656-os telefonszámot.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Szeptember 7-10. között a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban az abortusz fájdalmát hordozó, segítségre szoruló nők számára tartanak lelkigyakorlatot, „Ne félj, nem ítéllek el!” mottóval. Bővebb információ és bejelentkezés a 0751-830295 és a 0755-489743 telefonszámokon. A jelentkezésnek nem feltétele a rendszeres vallásgyakorlat. A megkeresést bizalmasan kezelik.

Ferences lánytábor Széken
Az erdélyi ferencesek lánytábort szerveznek Széken szeptember 7–10. között. Érdeklődni és jelentkezni a 0749-993285-ös telefonszámon lehet, illetve a www.ferencesprogramok.ro oldalon.

Időjárás: Holnap még keleten és az erdélyi medence térségében jelenhetnek meg gomolyfelhők az égen, máshol szinte zavaratlan lesz a napsütés. Északnyugaton helyenként megélénkül a szél. Hűvös lesz a hajnal, több helyen 10 fok alá csökken a hőmérséklet, napközben pedig 24-28 fok körüli értékekre van kilátás. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. augusztus 29.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

1Úton zarándoklat
A Mária Út teljes szakaszán - vagyis Mariazelltől Csíksomlyóig - egy közös célért, idén a gyermeket várókért rendeztek zarándoklatot. Az 1Úton című zarándoknap programjához évről-évre csatlakoznak a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hívei is. Augusztus 26-án a Mária Út, egyházmegye területére eső szakaszát járták végig. Többen már negyedik éve kapcsolódtak be a gyalogos zarándoklatba, de idén is voltak szép számmal "újoncok". Nagykárolyi, kaplonyi, kálmándi, mezőfényi, mezőpetri, szaniszlói, csomaközi, mezőteremi, mérki, vállaji és szatmárnémeti hívek közösen zarándokoltak s értek el végül a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária templomba, ahol Szilágyi János esperes mutatott be jelenlétükben szentmisét. Ebben a családokért imádkoztak közösen.
Szilágyi János szentbeszédében kiemelte, a családokért való imára ma különösen nagy szükség van, hiszen Európában a család intézménye, a gyermekvállalás krízisét éli. A gyermek a sokadik helyre került a karrier, a tapasztalat- és élvezetszerzés mögött. A szentmiseáldozat végén az esperes megáldotta a gyermekeket, a családokat, a várandós édesanyákat és házaspárokat- számolt be szerkesztőségünknek Józsa János sajtóreferens.

 Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Alsósófalván tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Szent László Találkozó Székelyhídon
Augusztus 31-én, csütörtökön Székelyhídon tartják az ötödik Szent László Regionális Találkozót, amit a Nagyvárad Római Katolikus Püspökség kezdeményezett az alapító király szentté avatásának 825. évfordulóján meghirdetett Szent László Évben. Délután fél hat órakor a helyi plébániatemplomban találkoznak az Érmihályfalváról, Bihardiószegről, Érsemjénből, Éradonyból, Asszonyvásáráról, Érkeserűből, Margittáról, Szalacsról és Monospetriből érkező zarándokok. A nagyváradiak Böcskei László megyés püspök vezetésével erre az alkalomra is magukkal viszik a Szent László király koponyaereklyéjét tartalmazó „kapszulát”. A szent király életpéldáját kiemelve tanúságtételeket, tapasztalatokat osztanak meg egymással a zarándokok és konkrét irányvonalakat fogalmaznak meg a mai keresztény ember, illetve a plébániaközösségek életében. A találkozót fél hét órakor egy Szent László király tiszteletére bemutatott szentmise zárja le, melynek főcelebránsa a megyés püspök, szónoka pedig Mihály Balázs érkeserűi plébános lesz. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Szeptember 1. - Imanap a Teremtett Világért
„Legyünk irgalommal a közös házunk iránt!” Szeptember 1-re imanapot hirdetett a teremtett világért Ferenc pápa, kihangsúlyozva, hogy elválaszthatatlanul összefonódik a természet iránti aggodalom, a szegények iránti méltányosság, a társadalmi elkötelezettség, de az öröm és a belső béke is. Ezen a napon a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye templomaiban is különösképpen erre a szándékra imádkoznak majd a hívek.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Szeptember 1-jén, délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Gyermektábor Kővárfonácon
A Telefonos Szeretetszolgálat immár IX. alkalommal szervez ingyenes gyerektábort. Olyan 7 és 14 év közötti városi gyerekek jelentkezését várják, akik nyári vakációjukat megszokott környezetükben töltötték. Az idei helyszín a máramarosi Kővárfonác, ahol 2017. szeptember 6–10. között 20 marosvásárhelyi és 20 kolozsvári gyerek táborozhat, a bejelentkezés sorrendjében. Részletekért hívják a 0753 565 656-os telefonszámot.

Ferences lánytábor Széken
Az erdélyi ferencesek lánytábort szerveznek Széken szeptember 7–10. között. Érdeklődni és jelentkezni a 0749-993285-ös telefonszámon lehet, illetve a www.ferencesprogramok.ro oldalon.

Márton Áron zarándoklat
Szeptember 8-10 között immár 14. alkalommal rendeznek zarándoklatot, amely Áron püspök életének legfontosabb állomásait járja be: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot ezúttal is Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa vezeti. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul és, Csíkszeredán is áthaladva, Csíkdánfalváig útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezni a 0726-107.002-es vagy a 0744-472.178-as telefonszámokon lehetséges.

Egyházmegyei zarándoklat Szentjobbra
Szeptember 10-én, vasárnap a nagyváradi egyházmegye ősi kegyhelyén, Szentjobbon egyházmegyei zarándoklat lesz. Az ünnepi szentmise délelőtt tinegy órakor kezdődik, főcelebránsa Bábel Balázs kalocsai érsek.
 
Időjárás: Mindenhová esőt hozott az átvonuló hidegfront. Mostanra a keleti és a déli határ környékére korlátozódtak az esős területek. Máshol már napsütés és az ország északnyugati harmadában kissé szeles idő a jellemző. A hajnalok ismét hűvösnek ígérkeznek, 5-12 fokokat mérhetünk, de napközben 21-29 fokos maximumokat mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2017. augusztus 29.

About the author

maradmin

Leave a Comment