2017. augusztus 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Sárpatakon tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Tanévnyitó lelkigyakorlat Szentegyházán
Szeptember 1–3. között a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Házban tanévkezdő lelkigyakorlat lesz. Jelentkezni a 0745 528 780-as telefonszámon lehetséges. Az együtt gondolkodást, az elmélkedéseket és az imákat jezsuita novícius vezeti.

Tízéves a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király egyházközség
Szeptember 3-án, vasárnap van a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom örökös szentségimádási napja. Ekkor ünneplik az egyházközség 10 éves megalakulási évfordulóját.
Ez alkalomból szeptember 1–3. között lelkinapot tartanak a következő program szerint:
Pénteken, szeptember 1-jén délután hat órától lesz szentmise és elmélkedés. Este tíz órától éjszakai virrasztás lesz az altemplomban, amely a szombat reggeli fél hétkor kezdődő szentmisével zárul. Szombaton, szeptember 2–án délután három órai kezdettel családos lelkiségi napra hívják a közösséget. Előadások, tanúságtételek, szentmise keretében adnak hálát az elmúlt tíz esztendőért és családjaikért. Vasárnap, szeptember 3–án délelőtt fél tizenegy órakor lesz az ünnepi szentmise, amelyet szentségimádás követ a délután hat órakor kezdődő szentmiséig. Az elmélkedéseket dr. Sávai János atya tartja.

Hálaadás a termények betakarításáért
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is megtartják a termés ünnepet több háromszéki faluban.
Szeptember 3-án, vasárnap délelőtt tizenegy órakor Szentkatolnán,
Szeptember 10-én déli tizenkét órakor Hatolykán,  szeptember 17-én szintén déli tizenkét órakor Kézdimartonfalván.
Mindenik templom a föld "gyümölcseivel" lesz feldíszítve. Megáldják a kenyeret és bort, amelyeket a szentmise után elfogyasztanak. Az idén is gyűjtenek befőtteket, eltett savanyúságokat jótékony célra.

Ferences Focitábor Gyergyószárhegyen
Az erdélyi ferencesek 9-12. osztályos fiúk részére  szeptember 4-9. között focitábort szerveznek. Minden nap lesz színvonalas edzés, mérkőzés … a futballozás mellett pedig – természetesen – még szentmise, közös túrázás-kirándulás, közösségépítő és lelki programokkal is várják a résztvevőket. További információkért hívhatják Tibor testvért a 0746 774701 vagy Hugó testvért a 0753 173263 telefonszámon. A helyek száma korlátozott!

Angol tábor Tusnádfürdőn
Az Udvarhelyi Fiatal Fórum és az Erdélyi Ifjúsági Egyesület angol tábort szervez szeptember 28 és október 1-je között. A négy napos táborozáson külföldi fiatalok vesznek részt, lesznek angol nyelven zajló tematikus workshopok, interkulturális estek. A táborba a Hargita megyében tanuló 14-18 éves diákok jelentkezhetnek augusztus 31-ig.

Projektmenedzsment és pályázatírás képzés
A Kalot Egyesület szervezésében projektmenedzsment és pályázatírás képzés lesz, melynek során a résztvevők megismerhetik az EU támogatási rendszerét, elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek. A képzés anyagát nyomtatott formában biztosítják a résztvevőknek.
Akiket várnak a képzésre: kántorok, sekrestyések, papok, hitoktatók, más egyházi alkalmazottak, plébániai csoportok vezetői, plébániai önkéntesek, egyházközeli munkatársak.
Képzés helyszíne: Csíksomlyó, Jakab Antal Ház (Csíkszereda, Szék útja 147).
A képzés időtartama: 30 óra, amelyet 4 nap (szombatonként) tartanak meg 2017. október 14, 28 és november 11, 25.
Részvételi díj: 60 lej. A díjat jelentkezéskor vagy a tanfolyam kezdetén kell kifizetni.
Jelentkezés: szeptember 5-25. között Fejes Ildikónál, 0745 559 673, iroda@kalot.ro
A programon résztvevőknek oklevelet vagy igény szerint részvételi igazolást adnak. Bővebben a RomKat.ro oldalon olvashatnak.

Zarándoklat és lelkigyakorlat
2017. október 9-14 között szerveznek lelkigyakorlattal egybekötött zarándoklatot Medjugorjeba.
Téma: „Egy leheletnyi gyászt mindenki hordoz magában…” Mindenki életében vannak olyan pontok, ahol a föld még nem találkozott az éggel. Vannak életünknek olyan részei, ahova nem szívesen engedünk be senkit. Mindenki hordoz titkos sebet, fájdalmat az életében, egy cseppnyi pokol mindenki lelke mélyén van. A gyásznak rengeteg formája van. Mindenkiben fáj egy elmulasztott élet, mindenkiben él egy mély szeretetvágy, egy öröm vágy, mindenki vágyik érintkezni a Végtelennel. Nagyon sok lelki sebet hordozunk az életünkben, igaz mindezeknek köszönhetjük, hogy azok vagyunk, akik. Ezen zarándokút egy belső lelki út, elmélkedésekkel és kikapcsolódásokkal, családos légkörben.
A zarándoklat lelkivezetői: Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkész, Karácson Tibor a Mária Rádió műsorigazgatója. Érdeklődni lehet a 0742 698166, vagy a hajlakattilajbi@freemail.hu e-mail címen.
A zarándoklat költsége 150 euro, amely mindent tartalmaz.

Időjárás: Ma még keleten és az erdélyi medence térségében jelenhetnek meg gomolyfelhők az égen, máshol szinte zavaratlan lesz a napsütés. Északnyugaton helyenként megélénkül a szél. Hűvös lesz a hajnal, több helyen 10 fok alá csökken a hőmérséklet, napközben pedig 24-28 fok körüli értékekre van kilátás.  

MRE - Hírszolgálat, 2017. augusztus 30.

About the author

maradmin

Leave a Comment