2017. december 2. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Rádiós önkéntes-találkozók 
Zajlanak az év utolsó önkéntes-találkozói. Ma délután négy órától Csíksomlyón várjuk önkénteseinket a kolostor épületébe. December 4-én, hétfőn délután négy órától Nagykárolyban a Szent László közösségi házban lesz találkozó. December 6-án, szerdán délután fél öt órától Kolozsváron várjuk önkénteseinket a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében, majd 7-én, csütörtökön, délelőtt fél tizenegytől Marosvásárhelyen, a Deus Providevit házban zárjuk az önkéntes-találkozók sorozatát.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban ma este hat órakor kezdődik a szentmise az ünnepélyes Mária-köszöntőn. Ezt megelőzően, délután öt órától az engesztelő imaórát a csíkzsögödi hívek végzik, majd ők vezetik a rózsafüzér imádkozását és szintén ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a templom előtti téren.  A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán.

Adventi orgonakoncert Nagyvárad-Szöllősön
A Nagyvárad-szöllősi plébánia adventi orgonaestre hívja a zenekedvelőket a plébániatemplomba ma este hat órára. Az orgonaest alapját egy középkori nagyon szép és népszerű himnusz, a Veni Redemptor gentium képezi, ami később meghatározó adventi népének, korál lett Nun komm, der Heiden Heiland címen, elsősorban német nyelvterületen. Az előadás során az említett korált hallhatják, különböző híres szerzők megfogalmazásában. Orgonál: Józsa Domokos. 

Adventi gyertyagyújtás Nagyváradon
Advent szombatjain este hét órakor a Nagyváradi Püspökség ünnepélyes gyertyagyújtást szervez a székesegyház előtti téren, a Szent László szobor mellett. A szertartás után a katolikus karitász munkatársai meleg teát és egy kis harapnivalót kínálnak az ünneplőknek. A két méter átmérőjű koszorút Böcskei László megyés püspök ma este áldja meg  , majd a püspökség alkalmazottai által előkészített szertartás keretében lángra lobban a koszorú első gyertyája.

Adventi ifjúsági imaórák Szatmárnémetiben
Szatmárnémetiben adventi imaórákkal készül az ifjúság Krisztus fogadására, vasárnaponként este hét órai kezdettel különböző helyszíneken. Első alkalommal december 3-án, vasárnap este a Kálvária templomban találkoznak. Ezt követi majd a december 10-i imaóra a Szent József templomban és a december 17-i a Zárda templomban. Mindhárom alkalomra várják a város fiataljait és minden érdeklődőt.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Radnalajoson tartják az örökös szentségimádási napot, a nagyváradi egyházmegyében pedig Tasnádon és Érsemjénben lehet belekapcsolódni a szentségimádásba. Az adventi előkészület idején szánjunk időt a szentséglátogatásra, csendesedjünk el és készüljünk az Isten gyermek méltó fogadására. 

Szent Borbála-napi búcsúk
Kapnikbányán holnap déli tizenkét órakor a búcsús szentmise homíliáját Szmutku Róbert, nagybányai plébános mondja.
A petrozsényi plébániatemplomban december 4-én tartják a Szent Borbála-napi búcsút. A román nyelvű szentmisén hétfőn, délelőtt fél tizenkét órakor Veres Stelian, a kolozsvári Szent Mihály plébánia segédlelkésze prédikál. Délután öt órakor a magyar nyelvű szentmisén az ünnepi szónok Ágoston Ferenc krasznabélteki plébános lesz. 

Ifjúsági róráté szentmise 
Kedden, december 5-én, reggel hat órai kezdettel a temesvár-józsefvárosi templomban kerül sor a temesvári fiatalok adventi hajnali szentmiséjére. A roráté szentmisék az adventi lelki éberségnek és az Úr várásának a kifejező alkalmai. A fiatalok a szentmise után közös reggelin vesznek részt a plébánia közösségi termében. 

Adventi vásár a Püspöki Palota kertjében
Negyedik alkalommal nyitja meg kapuit az Adventi Vásár Nagyváradon, december 9-én, szombaton, délután három órától a Római Katolikus Székesegyház előtti téren. Idén is érdekes vásári kínálattal, finom, házi készítményű karácsonyi süteményekkel, lélekemelő adventi és karácsonyi muzsikával, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket. A rendezvény egyik legkedveltebb vendége, Szent Miklós püspök is meglátogatja a vásárlók legkisebbjeit. 
A felkínált termékeket, finomságokat adomány ellenében lehet elvinni. Az összegyűlt adományokkal idén, a Szent László-év kapcsán, egy Szent László-lovasszobor elkészítéséhez szükséges költségekhez szeretnének hozzájárulni a szervezők, amely a nagyváradi várban kapna majd helyet. A vásár este hét órakor a szabadtéri adventi koszorú második gyertyájának meggyújtásával zárul. A rendezvény ideje alatt meleg teát kínálnak a katolikus karitász munkatársai.llald fel egy rászoruló vacsoráját!

Hétvégi szentmiseközvetítések
Ma este hat órától a csíksomlyói ünnepélyes Mária-köszöntőbe kapcsolódhatnak be hallgatóink, majd holnap két szentmisét is közvetítünk: délelőtt tizenegy órától Szentegyházáról, majd délután négy órától Marosvásárhelyről, a Szent Miklós templomból.

Időjárás: Ma, borongós időre számíthatunk, több helyen havas eső, hószállingózás is kialakulhat. Hajnalban fagypont alatti értékek voltak, délután 0, +5, a hófödte, tartósabban ködös tájakon csak -1, -3 fokot mérhetünk. Ismét feltámad a szél.
Holnap az erősen felhős, borult időben hószállingózás, havazás alakulhat ki, helyenként havas eső sem kizárt. A kissé szeles időben -1 és +6 fok közötti értékekre számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2017. december 2.

About the author

maradmin

Leave a Comment