2017. december 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Első csütörtöki szentségimádások
Szentségimádást tartanak ma a vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában. Délután három órakor elimádkozzák az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a többi rózsafüzért. Este hat órakor szentmise lesz, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.
A temesvár-józsefvárosi plébánián is minden hónap első csütörtökén találkoznak az édesanyák, édesapák, férjek, feleségek, gyerekek, nagymamák, hogy együtt imádkozzanak élő és elhunyt családtagjaikért, a családokért, a plébániaközösségért, a lelkipásztorokért, a betegekért és egymásért. Várnak ma is minden imádkozni vágyót este fél nyolc órára a plébániára.

Szeplőtelen fogantatás-napi búcsúk
Holnap, december 8-án lesz Szűz Mária Szeplőtelen fogantatásának ünnepe.
A gyulafehérvári egyházmegyében Csíkdánfalván ünnepelnek búcsút holnap délben fél egy órától. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök.
A nagyváradi egyházmegyében december 9-én, szombaton tartják nagyvárad-velencei templom búcsúünnepét. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise szónoka Varga Sándor biharpüspöki plébános.
A szatmári egyházmegyében Szeplőtelen fogantatás titulussal a szatmárnémeti Zárda templom, a szinérváraljai templom és az erdődi Zárdakápolna rendelkezik. Mindhárom helyen a búcsúmiséket az ünnep napján, vagyis 8-án, holnap tartják. A szatmárnémeti Zárda templomban már 5-étől triduum kezdődött, kedden, szerdán és csütörtökön este hat órától felkészülési szentmiséken Barta Barnabás püspöki titkár, ifjúsági- és ministránslelkész elmélkedik. Ugyancsak ő lesz a pénteki búcsú szónoka délelőtt tizenegy órától. A búcsúmise keretében, a főcelebráns, Schönberger Jenő püspök megáldja a külsőleg felújított templomot és a rendezett templomudvart.
Szinérváralján holnap reggel nyolc órától román nyelven lesz búcsúmise Giurgiu Daniel józsefházi i.h. lelkész ünnepi szónoklatával, délelőtt tizenegy órától pedig magyar nyelven Kühn Pál tiszteletbeli kanonok prédikál.
Az erdődi Zárdakápolna búcsúját is holnap délelőtt tizenegy órától tartják. A szentmisén Griz László, a szatmárnémeti Kis Szent Teréz egyházközösség segédlelkésze tartja a szentbeszédet.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére december 8-án, holnap délután hat órakor szentségimádást, hét órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Vakon Zsolt püspöki titkár.

Adventi triduum és lelkinap Kolozsváron
December 8-10. között a kolozsvári ferences templomban adventi lelkigyakorlatot tartanak Albert Leánder ferences atya vezetésével. A szentmisék időpontjai pénteken, szombaton este hat óra, vasárnap délelőtt kilenc és déli tizenkét óra. December 9-én, szombaton reggel kilenc órától egész napos lelkinapra várják a híveket.
Felnőtt ifi Medgyesen
Holnap este hét órától felnőtt ifi lesz a medgyesi plébánián. A találkozó témája: Fontos számomra, hogy a Szentírás fényében alakuljak. Az est folyamán a következő kérdésekre keresik a választ: Istem mindig is akart szólni az emberhez? Miért? Miért akarunk beszélgetni másokkal? Honnan tudjuk meg, mit üzen Isten nekünk? Várnak minden érdeklődőt.

Egyházzenei lelki-szakmai nap Aradon
Az Arad-belvárosi római katolikus plébánia egyházzenei lelki-szakmai napot szervez december 9-én, szombaton délelőtt tíz órától a minorita templom hittantermében. Minden érdeklődőt várnak.

Gyermektalálkozó Temesváron
A Temesvári Családpasztorációs Központ szervezésében minden hónap második szombatján gyermektalálkozót és kreatív foglalkozást tartanak a józsefvárosi plébánián. December 9-én, szombaton délelőtt tizenegy órától kezdődik az e havi találkozó, melynek témája: advent, a várakozás időszaka.

Adventi vásár a Püspöki Palota kertjében
Negyedik alkalommal nyitja meg kapuit az Adventi Vásár Nagyváradon, december 9-én, szombaton, délután három órától a Római Katolikus Székesegyház előtti téren. Az eseményről bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Adventi gyertyagyújtás a székesegyház előtt
Advent szombatjain este hét órakor a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség idén is ünnepélyes gyertyagyújtást szervez a székesegyház előtti téren, a Szent László szobor mellett. A két méter átmérőjű koszorú második gyertyája a katolikus karitász munkatársai által vezetett szertartás keretében lobban majd lángra.

Időjárás: Délután előreláthatólag az ország északi felén kevesebb, délen, ahol feloszlik a köd, több napsütésre készülhetünk. Mérsékelt marad a szél. A fagyos reggel után, a tartósan ködös, borongós tájakon 1-4, másutt 5-9 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2017. december 7.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a küküllővári templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, csendesedjünk el, készítsük elő a szívünket és fogadjuk be Őt!

Első csütörtöki szentségimádások
Csendes szentségimádásra várjuk önkénteseinket és hallgatóinkat Nagyváradon, a rádió stúdiójának kápolnájába. Reggel fél kilenctől szentmise lesz, majd csendes imádság egészen délután három óráig.
Szentségimádást tartanak ma a vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában is. Délután három órakor elimádkozzák az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a többi rózsafüzért. Este hat órakor szentmise lesz, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.
A temesvár-józsefvárosi plébánián is minden hónap első csütörtökén találkoznak az édesanyák, édesapák, férjek, feleségek, gyerekek, nagymamák, hogy együtt imádkozzanak élő és elhunyt családtagjaikért, a családokért, a plébániaközösségért, a lelkipásztorokért, a betegekért és egymásért. Várnak ma is minden imádkozni vágyót este fél nyolc órára a plébániára.

Vállald fel egy rászoruló vacsoráját!
A Telefonos Szeretetszolgálat szervezésében adventi szeretetvendégség lesz rászorulók részére december 7-én, azaz ma Kolozsváron, és december 15-én, pénteken Marosvásárhelyen. Várják azon támogatók jelentkezését akik vállalják egy rászoruló vacsorájának kifizetését. A következő elérhetőségeken lehet érdeklődni: a 0753-565656-os telefonszámon vagy az office@telsz.ro e-mail címen.

Drámapedagógiai továbbképző Nagyváradon
A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központ szervezésében december 8-9. között drámapedagógiai továbbképző lesz a szatmári, a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék római katolikus hittanárai részére a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. Házigazda: Böcskei László nagyváradi megyés püspök. Programfelelős: Benedek Ramóna. A képzést Rusz Csilla Mária drámapedagógus tartja.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére december 8-án, holnap délután hat órakor szentségimádást, hét órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Vakon Zsolt püspöki titkár.

Lelkinap Csíkszeredában
A csíkszeredai búzamag közösség adventi lelkinapot tart „Az Ige testté lett” mottóval december 9-én a csíkszeredai Szent Kereszt templomban. A program délelőtt tíz órától dicsőítéssel kezdődik, elmélkedéssel folytatódik Bátor Botond pálos atya vezetésével, majd szentségimádás és szentmise lesz. A lelkinap nyitott mindenki számára, várják a híveket a közös elmélkedésre és lelkiekben való feltöltődésre.

Adventi gyertyagyújtás a székesegyház előtt
Advent szombatjain este hét órakor a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség idén is ünnepélyes gyertyagyújtást szervez a székesegyház előtti téren, a Szent László szobor mellett. A szertartás után a katolikus karitász munkatársai meleg teát, a schönstatt mozgalom tagjai zsíros kenyeret kínálnak az ünneplőknek. A két méter átmérőjű koszorú második gyertyája a katolikus karitász munkatársai által vezetett szertartás keretében lobban majd lángra.

Adventi vásár a Püspöki Palota kertjében
Negyedik alkalommal nyitja meg kapuit az Adventi Vásár Nagyváradon, december 9-én, szombaton, délután három órától a Római Katolikus Székesegyház előtti téren. Idén is érdekes vásári kínálattal, finom, házi készítményű karácsonyi süteményekkel, lélekemelő adventi és karácsonyi muzsikával, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket. A rendezvény egyik legkedveltebb vendége, Szent Miklós püspök is meglátogatja a vásárlók legkisebbjeit.
A felkínált termékeket, finomságokat adomány ellenében lehet elvinni. Az összegyűlt adományokkal idén, a Szent László-év kapcsán, egy Szent László-lovasszobor elkészítéséhez szükséges költségekhez szeretnének hozzájárulni a szervezők, amely a nagyváradi várban kapna majd helyet. A vásár este hét órakor a szabadtéri adventi koszorú második gyertyájának meggyújtásával zárul. A rendezvény ideje alatt meleg teát kínálnak a katolikus karitász munkatársai.

Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Harmadik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain, az egykori doberdói harctérre Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa, 2018. január 18-23 között. A zarándoklat részletes programját megtalálják az gyulafehérvári érsekség honlapján (ersekseg.ro). Jelentkezni Ferencz Kornáliánál lehet a 0726-107.002-es telefonszámon.

Időjárás: Ma reggel sokfelé kell párás, ködös időre számítani, mely néhol napközben is tartósan megmaradhat. Délután előreláthatólag az ország északi felén kevesebb, délen, ahol feloszlik a köd, több napsütésre készülhetünk. Mérsékelt marad a szél. A fagyos reggel után, a tartósan ködös, borongós tájakon 1-4, másutt 5-9 fok valószínű.

MRE - Hírszolgálat, 2017. december 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment