2017. február 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Tibódon tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt az engesztelésre, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden mennyei kegyelemért, dicsérjük és imádjuk Őt.

Henryk Hoser varsói érsek a pápa különleges küldötte Medjugorjéban
Ferenc pápa február 11-i keltezéssel Henryk Hoser varsói érseket nevezte ki különleges küldöttévé a horvátországi Medjugorje Mária kegyhelyére. A pápa különleges küldöttének a missziója – áll a hivatalos vatikáni közleményben –, hogy „mind elmélyültebb ismeretet szerezzen  a medjugorjei Mária kegyhely lelkipásztori helyzetéről és főként azoknak a híveknek a lelkipásztori szükségleteiről, akik zarándoklatra érkeznek oda, illetve ezen ismertek birtokában esetleges lelkipásztori kezdeményezéseket javasoljon a jövő számára. A küldetésnek ennélfogva kizárólagosan lelkipásztori jellege van. Henryk Hoser érsek, folytatva eddigi hivatalát a varsói érsekség élén, előreláthatólag idén nyáron végzi el a rábízott feladatot”- tudtuk meg a Vatikáni Rádió honlapjáról.

Házasság hete 2017
„Veled kiteljesedve” mottóval rendezik meg idén február 12-19 között a Házasság hetét. Célja felfedezni újra hogy házasságban élni jó. Az elköteleződés, az önátadás, a szeretetben való hűség nagy boldogság forrása lehet. A házasságért minden nap valamit tennünk kell, de a jó házasság kibontakoztatja legmélyebb emberi vágyainkat.
A gyulafehérvári főegyházmegye Családpaztorációs Központ gondozásában megjelent a hazassaghete.ro oldal, melyen a Házasság hete erdélyi, magyar programjait ismertetik, ökumenikus jelleggel. Több helyszínen szerveznek érdekes programokat a házasoknak: Csíkszeredában, Csíkszentléleken, Csíkkozmáson, Csíkszentdomokoson, Brassóba, Marosvásárhelyen, Marosszentgyörgyön, Marosszentkirályon, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, Temesváron, Kézdivásárhelyen és Kolozsváron, de a lista folytatódik. A változatos programok minden korosztályt próbálnak megszólítani: a házasságra készülő fiatalokat, a vonzó példára vágyó gyerekeket, a házasságukat kiteljesíteni, a kapcsolatukat javítani vagy annak értékeit felmutatni vágyókat egyaránt. A rendezvénysorozat alkalmat nyújt a meghittségre, a kapcsolat megújítására, az eltelt évek örömeinek számbavételére, az ünnepre. A Házasság hetéhez rádiónk is kapcsolódik.

Kiállítás Marosvásárhelyen
Márton Áron erdélyi püspök temetése Török Gáspár fotóművész fényképein címmel kiállítás nyílik február 12-én, holnap Marosvásárhelyen. A tárlatot déli fél egy órakor Barabás Kis Anna muzeológus és Oláh Dénes főesperes nyitják meg.

Előadás és szentmise Kolozsváron
Márton Áron püspökké szentelésének 78. évfordulóján, február 12-én, holnap délután öt órakor Kolozsváron, a Szent Mihály nőszövetség dísztermében Virt László tart előadást „A kisebbségi lét mint sajátosság és méltóság – Márton Áron apostoli küldetésének egy értelmezése” címmel. Ezt követően, este hat órától ünnepi szentmisét mutatnak be a Szent Mihály-plébániatemplomban, melynek szónoka Horváth István gyulafehérvári főesperes lesz. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Ökumenikus imahét Nagybányán
“Krisztus szeretete sürget minket” mottóval szervezik az ökumenikus imahetet Nagybányán. A januári kedvezőtlen időjárási körülmények miatt döntöttek úgy, hogy idén február 12. és 19-e között találkoznak a különböző felekezetekhez tartozó hívek a katolikus, református, evangélikus és baptista templomokban. Az imahét kezdő és záró szentmiséit/istentiszteleteit (12-én és 19-én) mindegyik felekezet a saját templomában tartja.

Mária Rádiós önkéntes találkozók
Hamarosan végéhez közelednek az önkéntes találkozók. Február 13-án, hétfőn, délután négy órára várjuk az önkénteseket Nagykárolyba a Kalazanci Szent József templom hittantermébe, majd este hat órától bekapcsolódhatnak a szentmisébe, melyet rádiónk élő adásban közvetít.

Életünkről másképp – filmes lelki hétvége Segesváron
Életünkről másképp címmel filmes lelki hétvégét tartanak Segesváron február 17–19. között. A Bereczki Silvia segítő nővér által vezetett programot a helyi Kolping-család szervezi.

Hétvégi szentmiseközvetítés
Holnap két szentmise lesz: délelőtt tíz órától a hét plébániatemplomából, Kolozsról, majd este hat órától a kolozsvári Szent Mihály templomból közvetítünk ünnepi szentmisét, Márton Áron püspökké szentelésének 78. évfordulója alkalmából.

Időjárás: Holnap országszerte számíthatunk több-kevesebb napsütésre, de reggel lehetnek párás, ködös körzetek. Délen továbbra is élénk lehet a délkeleti szél. Hajnalban mindenhol fagyni fog, napközben pedig -7 és +4 fok közötti értékeket mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2017. február 11.


H Í R E K   D É L B E N

Elhunyt Portik-Bakai Sándor plébános
Autóbalesetben életét vesztette Portik-Bakai Sándor szentegyházasfalusi plébános. A baleset feburár 8-án, szerdán délelőtt tíz óra körül történt az 1-es számú romániai országút Kolozsvár-Nagyvárad szakaszán, Bánffyhunyad és Marótlaka település közelében, ahol – egy Kolozs megyei román lap beszámolója szerint – a plébános elvesztette uralmát az általa vezetett jármű fölött és frontálisan ütközött egy szembejövő teherautóval.
Portik-Bakai Sándor plébános Gyergyóremetén született 1953. szeptember 23-án. Teológiai tanulmányait Gyulafehérváron végezte 1972 és 1978 között, ugyanott szentelték pappá 1978. június 18-án. Papi szolgálatát Gelencén kezdte, ahol káplánként szolgált (1978-81), 1981-től Kerelőszentpálon, majd 1987-től Szentegyházán volt plébános.
Temetése február 13-án, hétfőn lesz. A szertartás déli tizenkét órakor kezdődik a szentegyházi templomban, ahonnan az elhunyt lelkipásztor földi maradványait a helyi temetőbe kísérik. Az örök világosság fényeskedjék neki!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a tordai ferences templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt az engesztelésre, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden mennyei kegyelemért, dicsérjük és imádjuk Őt.

Kiállítás Marosvásárhelyen
Márton Áron erdélyi püspök temetése Török Gáspár fotóművész fényképein címmel kiállítás nyílik február 12-én, vasárnap Marosvásárhelyen. A tárlatot déli fél egy órakor Barabás Kis Anna muzeológus és Oláh Dénes főesperes nyitják meg.

Előadás és szentmise Kolozsváron
Márton Áron püspökké szentelésének 78. évfordulóján, február 12-én, vasárnap délután öt órakor Kolozsváron, a Szent Mihály nőszövetség dísztermében Virt László tart előadást „A kisebbségi lét mint sajátosság és méltóság – Márton Áron apostoli küldetésének egy értelmezése” címmel. Ezt követően, este hat órától ünnepi szentmisét mutatnak be a Szent Mihály-plébániatemplomban, melynek szónoka Horváth István gyulafehérvári főesperes lesz. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Lelkigyakorlat Kézdivásárhelyen
Ahol a Szűzanya megjelenik, a sivatag is kivirágzik!” mottóval lelkigyakorlat kezdődik február 15-én, szerdán este hét órától a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébániatemplomban. A lelkigyakorlat vezetője: Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkész. Várnak minden érdeklődőt.

Életünkről másképp – filmes lelki hétvége Segesváron
Életünkről másképp címmel filmes lelki hétvégét tartanak Segesváron február 17–19. között. A Bereczki Silvia segítő nővér által vezetett programot a helyi Kolping-család szervezi.

Gyermekgondozó képzés indul Csíkszeredában
A Gyulafehérvári Caritas gyermekgondozói képzést indít Csíkszeredában. Gyermekközösségekben dolgozóknak, otthoni gyermekfelügyelet iránt érdeklődőknek, kisgyermekes szülőknek ajánlják. Jelentkezési határidő február 28. Bővebb információ a www.caritas-ab.ro honlapon található.

Hétvégi szentmiseközvetítés
Holnap két szentmise lesz: délelőtt tíz órától a hét plébániatemplomából, Kolozsról, majd este hat órától a kolozsvári Szent Mihály templomból közvetítünk ünnepi szentmisét, Márton Áron püspökké szentelésének 78. évfordulója alkalmából.

Időjárás: Ismét fagyos napok jönnek. Ma a keleti határszélen lehet borongósabb az idő, a délelőtt folyamán hószállingózás is kialakulhat. Máshol hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap, de többfelé fátyolfelhők szűrik a napsütést. Ismét megélénkül a délkeleti szél. A medencékben és  a hegyvidéken -17 és -10 fok körüli értékekre kell számítani.

MRE – Hírszolgálat, 2017. február 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment