2017. február 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Bethlenfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Hamvazószerda
2017. március 1-én, Hamvazószerdán elkezdődik a Húsvétot megelőző nagyböjti időszak. Az elnevezését a bűnbánat és a vezeklés őskeresztény jeleként szolgáló hamuról kapta: az előző év Virágvasárnapján megszentelt barka hamujával a pap ezen a napon keresztet rajzol a hívek homlokára, miközben ezt mondja: „Emlékezz, ember, hogy porból lettél és porrá leszel!” Nagyböjt folyamán hétköznap délutánonként öt órától, valamint minden hajnalban negyed hattól keresztúti ájtatosságot végzünk itt, a Mária Rádióban. Szolgáljon a negyven napos szent idő mindannyiunk megtérésére és lelki megújulására.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel tizenegy órától szentmisét mutatnak be. 2017. március 1-jén hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. A kápolnában minden reggel nyolc órától este nyolc óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Állandó szentségimádás 2017 nagyböjtjében Marosvásárhelyen
Kezdjük megújulásunkat a szentségi Jézussal! Ezzel a meghívással hamvazószerdától kezdődően állandó szentségimádásra várják a marosvásárhelyieket. Ajándékozzunk a heti 168 órából egyet Jézus számára. Jelentkezni lehet a beosztáshoz a Keresztelő szent János Plébánia sekrestyéjében.

FITT 2017
Március 3-5. között rendezik meg a ferences ifjúsági téli találkozót a dési ferences kolostorban. Bővebb információk, illetve jelentkezés a 0746774701-es telefonszámon, Tibor testvérnél.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
2017. március 3-án, délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Ifjúsági keresztút Kolozsváron
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség és a Római Katolikus Teológia Kar közös szervezésében „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte” mottóval ifjúsági keresztútat tartanak március 3-án. Várnak minden érdeklődőt péntek este hat órától a kolozsvári Római Katolikus Teológia Kar kápolnájába a Szentegyház utca 5 szám alá.

Időjárás: Egy hidegfront érkezik esővel, záporokkal. Északnyugatira fordul a szél, melyet erős, viharos lökések kísérhetnek. Néhány fokot visszaesik a levegő hőmérséklete, napközben 5-17 fokra van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2017. február 28.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap 
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Székelyszálláson tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Jegyeskurzus Sepsiszentgyörgyön
Újabb jegyeskurzus indul Sepsiszentgyörgyön a házasságkötésre készülő fiatalok számára ma este hét órától a Krisztus Király Plébánián. Jelentkezni személyesen lehet a plébánia iródájában.

Hamvazószerda 
2017. március 1-jén, Hamvazószerdán elkezdődik a Húsvétot megelőző nagyböjti időszak. Az elnevezését a bűnbánat és a vezeklés őskeresztény jeleként szolgáló hamuról kapta: az előző év Virágvasárnapján megszentelt barka hamujával a pap ezen a napon keresztet rajzol a hívek homlokára, miközben ezt mondja: „Emlékezz, ember, hogy porból lettél és porrá leszel!”
A nagyváradi székesegyházban ezen a napon hétköznapi program szerint lesznek a szentmisék: reggel hét és este hat órakor, de a hamvazás szentelményét nagyböjt I. vasárnapjának szentmiséin is kiszolgáltatják.
A csíksomlyói kegytemplomban hamvazással egybekötött szentmisék reggel nyolc, délelőtt tizenegy és este hat órától lesznek. 
A szatmárnémeti székesegyházban a szentmisék reggel hét, kilenc és este hat órától lesznek. 

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Családpasztorációs Központ és a Familia Centrum szervezésében a Szerdai párbeszédek idei második találkozója március 1-jén, este hat órától az Ama Deus cukrászdába lesz. Az est témája: Nagymamák, anyák, lányok...generációkon át. Meghívottak: Becsky Borbála családterapeuta, dr. Csorvádi Szabó Zsuzsa fogorvos, anya és Henn Magdolna anya, nagymama. A beszélgetéssorozat program célja a család, a házasság erősítése, a lelki egészség védelme. A párkapcsolati témák mellett a még vagy már nem házasságban élőkhöz, fiatalokhoz vagy egyedülállókhoz is szól. A meghívott szakemberek az adott témában felvezetőket tartanak, ezt követően közös beszélgetésre hívják az érdeklődőket. 

Ökumenikus világimanap
Dél- és Délkelet Ázsia egyetlen döntően keresztény szigetországáért, a Fülöp-szigeteki Köztársaságért imádkozik a világ 2017. március 3-án. Ezen a napon tartják világszerte a Nők ökumenikus világimanapját, amelybe Erdélyben is egyre több nőszövetség kapcsolódik be. A „Hát igazságtalanul bánok én Veled?” hívó gondolatú ökumenikus világimanapi liturgiát idén a Fülöp-szigeteken élő nők állították össze. Március 3-án, pénteken délután fél öt órától tartják a Szatmár-Szigetlankai református templomban a nemzetközi ökumenikus imanapot. Székelyudvarhelyen a belvárosi református templomban szintén pénteken délután öt órakor kezdődik a nők ökumenikus imaórája. A nagykárolyi Szent Antal görögkatolikus templomban március 4-én, szombaton délután három órakor kezdődik a keresztény nők imaórája -tudtuk meg a RomKat.ro oldaláról.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
Környezetvédelmi témára gyűlnek össze a Keresztény Agora Kulturális Kör keretében, a Székesegyházi Plébánia szervezésében, március 4-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor a székesegyházi Scheffler János Lelkipásztori központ dísztermében. Ez alkalommal Ferenc pápa „Laudato Si” enciklikáját mutatja be Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános. Előadásának címe: Ferenc pápa a természetvédelem apostola - Assisi Szent Ferenc nyomában. Várnak minden érdeklődőt!

Nagyböjti virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus király plébániatemplomban a nagyböjtben minden péntekén este tíz órától virrasztást tartanak, mely a reggel fél hét órakor kezdődő szentmisével ér véget. Hívnak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak bele a közös imába. Rádiónk csak az első pénteki virrasztásokat  közvetíti élő adásban.

Csendkóstoló és Csendtanfolyam
A nagyböjt a bűnbánat ideje, és ezért ez jó alkalom az elcsendesedésre, az önmagunkba tekintésre. Ebben nyújt segítséget a közeljövőben sorra kerülő két csendes lelkigyakorlat. Az első, a Csendkóstoló melyet Csíksomlyón a ferences kolostor előadótermében tartanak március 3-tól 4-ig. Célja, a csendes, szemlélődő imamód megismerése. A másik: Csendtanfolyam néven, egy egyhetes lelkigyakorlat Ivóban, ahol ugyancsak a szemlélődő imamódba kaphatnak egy elmélyültebb bevezetést. A lelkigyakorlatot Józsa Csaba mentálhigiénés tanácsadó vezeti. Jelentkezni lehet Facebook-on a Csendtanfolyam nevű közösségi oldalon keresztül, illetve e-mailen: a csendtanfolyam@gmail.com címen.

Nagyböjti triduum Csíksomlyón
Március 7–9. között, az este hat órakor kezdődő szentmisék keretében nagyböjti triduumot tartanak a csíksomlyói kegytemplomban. A lelkigyakorlatos estek elmélkedéseit Gegő Julianus OFM vezeti. Várnak minden érdeklődőt!

Időjárás: Ma országszerte szeles időre készülhetünk. Eleinte kevesebb, délután több felhő lesz az égen, de késő estig számottevő csapadék nem várható. Enyhe reggelre ébredtünk, napközben pedig 12-18, délen néhol akár 19-20 fokot is mérhetünk. Holnap virradóra egy hidegfront érkezik esővel, záporokkal, és ismét visszaesik a levegő hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2017. február 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment