2017. február 8. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Veres András püspök az idei csíksomlyói búcsú szónoka
A győri egyházmegye főpásztora, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke lesz a 2017-es csíksomlyói búcsú szónoka – tudtuk meg a romkat.ro oldalról. A fogadalmi búcsúnak idén ünneplik a 450. évfordulóját, megismételve a régi kérést: „Tarts meg minket őseink szent hitében!”
Veres András 1959. november 30-án született Pócspetriben. Tanulmányait a győri bencés gimnáziumban, az Egri Hittudományi Főiskolán, a budapesti Hittudományi Akadémián végezte. 1983–1986 között a római Német–Magyar Kollégium lakójaként a Pápai Gergely Egyetemen tanult teológiát, majd 1986–1988 között az Alfonsiana Egyetem diákja volt, itt szerzett licenciátust morálteológiából. Erkölcstani doktori címet 1989-ben a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián szerzett. 1986. augusztus 2-án szentelték pappá Nyíregyházán. 2000. január 6-án Szent II. János Pál pápa püspökké szentelte Rómában, a Szent Péter-bazilikában. 2006-ban szombathelyi megyéspüspökké nevezték ki, 2015. szeptember 2-án pedig megválasztották a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének. Ferenc papa 2016. május 17-én a Győri Egyházmegye püspökévé nevezte ki. Jelmondata: Adduxit eum ad Jesum – Elvitte őt Jézushoz (Jn 1,41).
Az idei csíksomlyói búcsús ünnepi szentmise június 3-án fél egy órakor kezdődik a Hármashalom-oltárnál, a Kis- és Nagysomlyó-hegyek közötti nyeregben, melyre minden zarándokot várnak szerte a nagyvilágból.

A reménység az egymást erősítés és a béke forrása
Folytatta a keresztény reménységről szóló katekéis sorozatát Ferenc pápa, ma délelőtt a vatikáni VI. Pál teremben, a szokásos általános kihallgatás alkalmából. Az audiencián, melyet rádiónk is élő adásban közvetített, a szentatya ezúttal a reménység közösségi vonatkozásáról beszélt, hogy fel kell szítani és meg kell tartani a másikban a reménységet, különösen is annak elesettségében. Reménykedni senki nem tanul meg egyedül és magától, hanem a Szentlélekkel eltelt közösség teste a reménység iskolája. A reménység természetes helye a szolidáris test, az egyház, amelyben a Szentlélek éltető fuvallata a reménység forrása. Szentlélek nélkül nincs reménység! Örök Pünkösdjével ő alakítja közösségeinket, mint az emberi család élő reménységét – zárta katekézisét Ferenc pápa.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Mezőszengyelen, Marosludas oldallagosan ellátott plébániáján tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt az engesztelésre, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden mennyei kegyelemért, dicsérjük és imádjuk Őt.

Toborzás a virágvasárnapi passiójátékra Kolozsváron
A kolozsvári fiatalok passiójátékot hirdetnek, virágvasárnapi, április 9-ei bemutatóval. Ha bárki úgy gondolja, hogy szívesen részt vállalna ebben a misztériumjátékban, várják jelentkezését február 26-ig Csíki Beátánál a 0746 363 191-es telefonszámon vagy a viragvasarnapipassio@gmail.com e-mail címen. Az első találkozó 2017. február 27-én lesz.

Megkülönböztetés és döntés – Előadás Kolozsváron
Február 9-én, holnap este hat órától előadással egybekötött beszélgetésere várják a fiatalokat a Kolozsvári Egyetemi Lelkészség felső termébe. Az est meghívottai a jezsuiták Inigo csoportjának tagjai.   

Szent Rita imakoszorú Kolozsváron
A kolozsvári Piarista templomban február 9. és május 18. között, csütörtökönként, közvetlenül a reggel kilenc órakor kezdődő szentmise után, a szenvedő Krisztussal egyesülő Casciai Szent Rita, a látszólag lehetetlen ügyek pártfogójának,a nők, a gyermekek és a családok védőszentjének közbenjárásáért imádkoznak. Az imakoszorú május 22-én, hétfőn Szent Rita emléknapján, a délelőtt kilenc órakor (magyar nyelvű) és délután hat órakor (román nyelvű) kezdődő ünnepi szentmise végén imádságos rózsa, illetve virágszenteléssel zárul.

Virrasztás a nagyváradi székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére február 10-én, pénteken este hat órakor szentségimádást, majd este nyolc órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Gyenge Béla, a Szent József telepi egyházközség plébánosa.

Katolikus jótékonysági bál Nagyváradon
Immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a katolikus jótékonysági bál Nagyváradon, február 11-én, este hét órai kezdettel. Közreműködik a Szent László római katolikus teológiai líceum tánckara. Belépőjegyek és pártolójegyek korlátozott számban az Olaszi plébánián (a Barátok templomában) igényelhetők.

Időjárás: Ismét visszatér a tél. A csapadékos tájakon egyre inkább havas eső, hó esik. Az ország északnyugati részén továbbra is csapadékos az idő, a beáramló hideg levegőnek köszönhetően a nyugati, délnyugati tájak kivételével egyre inkább havas eső, havazás váltja fel az esőt. Megélénkülehet az északias szél. Hajnalban -1, -10, napközben -1, +6 fok várható. 

MRE – Hírszolgálat, 2017. február 8.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Emberi méltóságért díjat kapott Böjte Csaba ferences szerzetes
Az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) Emberi méltóságért kitüntetésben részesítette Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapító elnökét. Böjte Csaba testvért Lomnici Zoltán elnök méltatta, aki ismertette Csaba testvér eddigi életútját. Mint mondta, a ferences testvér olyan, reménytelenségben élő gyerekeknek adott és ad ma is otthont, ételt és hitet, akiket szüleik elhagytak, vagy anyagi lehetőségeik nem engedik meg, hogy emberhez méltó módon ételt, otthont adjanak nekik. Lomnici Zoltán hangsúlyozta: Csaba testvér fiatal életeket, lelkeket ment, s a testi nélkülözéstől óv függetlenül nemre, származásra, nemzetiségre nézve.
Az elismerést Lomnici Zoltán, az EMT elnöke és Szunai Miklós, a civil szervezet főtitkára adta át február 6-án Budapesten.
Az ünnepség végén Csaba testvér egy tervét is megosztotta a jelenlévőkkel. Mint mondta, az anyaországból évről évre zarándokok érkeznek Csíksomlyóra. Szeretné, ha az Eucharisztikus Világkongresszusra ő jöhetne el egy vonatnyi gyerek zarándokkal, hogy Magyarországon találkozhassanak az Oltáriszentségben jelenlévő Jézussal – tudtuk meg a Magyar Kurír honlapjáról.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Marosújváron tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt az engesztelésre, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden mennyei kegyelemért, dicsérjük és imádjuk Őt.

Mária Rádiós önkéntes találkozók
Folytatjuk az önkéntes találkozók sorozatát:
– Ma Nagyváradon este hat órától szentmise, majd önkéntes-találkozó lesz a Mária Rádió stúdiójában.
– Február 9-én, holnap Kolozsváron délután fél öt órakor kezdődik az önkéntes-találkozó a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében.
– Február 13-án, hétfőn, délután négy órára várjuk az önkénteseket Nagykárolyba a Kalazanci Szent József templom hittantermébe, majd este hat órától bekapcsolódhatnak a szentmisébe, melyet rádiónk élő adásban közvetít.

Élet a Lélekben szeminárium Bethlenfalván
A bethlenfalvi templomban ma este hat órakor Élet a Lélekben szeminárium kezdődik. Mindenkit várnak aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét.

A tékozló fiú három hazatérése – Irodalomóra felnőtteknek Csíksomlyón
Ma este hat órától Sárközi Sándor piarista atya A tékozló fiú három hazatérése címmel, Túrmezei Erzsébet, Létay Lajos és Görgey Gábor versein alapuló irodalomórára várja a felnőtteket. A helyszín  – a szervező – Áradat Egyesület székhelye, Csíksomlyó, Szék út 147. szám – a Jakab Antal ház. A belépő adomány jellegű.

Toborzás a virágvasárnapi passiójátékra Kolozsváron
A kolozsvári fiatalok passiójátékot hirdetnek, virágvasárnapi, április 9-ei bemutatóval. Ha bárki úgy gondolja, hogy szívesen részt vállalna ebben a misztériumjátékban, várják jelentkezését február 26-ig Csíki Beátánál a 0746 363 191-es telefonszámon vagy a viragvasarnapipassio@gmail.com e-mail címen. Az első találkozó február 27-én lesz.

Megkülönböztetés és döntés – Előadás Kolozsváron
Február 9-én, holnap este hat órától előadással egybekötött beszélgetésere várják a fiatalokat a Kolozsvári Egyetemi Lelkészség felső termébe. Az est meghívottai a jezsuiták Inigo csoportjának tagjai.   

Szent Rita imakoszorú Kolozsváron
A kolozsvári Piarista templomban február 9. és május 18. között, csütörtökönként, közvetlenül a reggel kilenc órakor kezdődő szentmise után, a szenvedő Krisztussal egyesülő Casciai Szent Rita, a látszólag lehetetlen ügyek pártfogójának, a nők, a gyermekek és a családok védőszentjének közbenjárásáért imádkoznak. Az imakoszorú május 22-én, hétfőn Szent Rita emléknapján, a délelőtt kilenc órakor (magyar nyelvű) és délután hat órakor (román nyelvű) kezdődő ünnepi szentmise végén imádságos rózsa, illetve virágszenteléssel zárul.

Gyere ki a jégre – Ifi találkozó Szentegyházán
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány február hónapban, hetente egy alkalommal együttgondolkodásra, találkozásra hívja a kerekesszékes és egészséges fiatalokat. Február 10-én, pénteken este fél hat órakor „Gyere kis a jégre” címmel korcsolyázni várják őket.

Gyermekgondozó képzés indul Csíkszeredában
A Gyulafehérvári Caritas gyermekgondozói képzést indít Csíkszeredában. Gyermekközösségekben dolgozóknak, otthoni gyermekfelügyelet iránt érdeklődőknek, kisgyermekes szülőknek ajánlják. Jelentkezési határidő február 28. Bővebb információ a www.caritas-ab.ro honlapon található.

Időjárás: Ismét visszatér a tél. A csapadékos tájakon egyre inkább havas eső, hó esik. Az ország északnyugati részén továbbra is csapadékos az idő, a beáramló hideg levegőnek köszönhetően a nyugati, délnyugati tájak kivételével egyre inkább havas eső, havazás váltja fel az esőt. Megélénkülehet az északias szél. Hajnalban -1, -10, napközben -1, +6 fok várható. 

MRE – Hírszolgálat, 2017. február 8.

About the author

maradmin

Leave a Comment