2017. január 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Nyárádtőn tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Családpsztorációs Központ és a Familia Centrum szervezésében holnap lesz a Szerdai párbeszédek idei első találkozója, melynek témája a változás lesz.
A beszélgetéssorozat program célja a család, a házasság erősítése, a lelki egészség védelme. A párkapcsolati témák mellett a még vagy már nem házasságban élőkhöz, fiatalokhoz vagy egyedülállókhoz is szól. A meghívott szakemberek az adott témában felvezetőket tartanak, ezt követően közös beszélgetésre hívják az érdeklődőket, este hét órára Marosvásárhelyen, az Ama Deus keresztény kávéházba.

Gyermekek megáldása Hargitafürdőn
A hargitafürdői pálos atyák rendjük patrónusának Remete Szent Pálnak ünnepén, január 15-én a délelőtt fél tíz órakor kezdődő szentmise keretében megáldják a gyermekeket. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Újévei táncmeditáció Kolozsváron
Táncmeditációra hívják az érdeklődőket január 17-én este hat órai kezdettel Kolozsváron, a Szentegyház utca 7. szám alá. A tánc minden formája gyógyít, tanít és segít teljesebb életet élni, ha nyitott a szívünk és a lelkünk, és ha van bennünk hajlandóság a fejlődésre és a váltózásra. Várják mindazokat akik a biblikus körtáncok és a zsidó tánclépéseken keresztül szeretnének közelebb kerülni a Jóistenhez. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni Imre Edit szociális testvérnél lehet a 0741-114036-os telefonszámon, egészen január 15-ig.

Ünnepelnek a pálosok
Hargitafürdőn a Szent István templomban január 21-én, délután hat órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében megemlékeznek Remete Szent Pál és Boldog Özséb atyákról, valamint a 2014-es kolostoralapításról. A szentmisét Tamás József püspök mutatja be. Mindenkit várnak a pálos testvérek a közös ünneplésre!

Apa-lánya lelkinap Csíkszentdomokoson
Apa-lánya lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek január 28-án Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. A Szent László évhez kapcsolódva, a lányok és édesapák hitbeli erényei valamint identitásuk megerősítésére fókuszálnak Ilyés Erika sa vezetésével. Jelentkezni az ilyesera75@gmail.com e-mail címen lehet.

II. Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Boldogemlékű püspökünk doberdói frontszolgálata 1916. július 19-én ér véget, amikor első ízben sebesül meg. Megsebesülésének 100. évfordulóján szervezett első zarándoklat után, második alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa. A hatnapos zarándoklat a doberdói fennsíkra január 26-31. között zajlik: két nap odaút; két nap a San Martino del Carso-i egykori harcmezőn, Áron szakaszvezető/zászlós nyomdokain, végül két nap hazaút. Az érdeklődők a 0726-107.002-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Személyesen kísért lelkigyakorlat papok részére
Személyesen kísért lelkigyakorlatot szerveznek papok részére a segítőnővérek február 6-9. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. Elemei: napi 4 személyes elmélkedés, közös ima, csendmeditációs gyakorlatok, szentmise, személyes lelkikíséret, csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt. Célja: segítséget nyújtani a belső szabadság megszületésében, gyakorlatot szerezni a megkülönböztetésben, tudatos, felelősségteljes élet alakítása. Jelentkezni Darvas Piroska segítő nővérnél lehet a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen.

Időjárás: Az előrejelzések szerint a következő napokban valamelyest enyhül az idő. Szerdától kissé emelkedhet a hőmérséklet, reggel -20 Celsius-fok körüli értékeket mérhetünk. Holnap havazásra is számíthatunk, akár 5 centiméterrel is nőhet a hóréteg vastagsága. A déli órákban -9 Celsius-fokra enyhülhet a hőmérséklet. Ezután fokozatosan melegedik, a hét vége felé már csak -4 és -10 Celsius-fok között alakulhat a hőmérséklet. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. január 10.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Nagybaconban tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Idősgondozó képzés indul Gyergyószentmiklóson
A Gyulafehérvári Caritas idősgondozó képzést indít Gyergyószentmiklóson azoknak, akik elhivatottságot éreznek a szakma iránt, és akinek a családjában van rászoruló idős vagy beteg személy. Jelentkezni ma délután négy óráig lehet a 0732-830-162-es telefonszámon vagy a terez.hompoth@caritas-ab.ro e-mail címen.

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Családpsztorációs Központ és a Familia Centrum szervezésében január 11-én, lesz a Szerdai párbeszédek idei első találkozója, melynek témája a változás lesz. A beszélgetéssorozat program célja a család, a házasság erősítése, a lelki egészség védelme. A párkapcsolati témák mellett a még vagy már nem házasságban élőkhöz, fiatalokhoz vagy egyedülállókhoz is szól. A meghívott szakemberek az adott témában felvezetőket tartanak, ezt követően közös beszélgetésre hívják az érdeklődőket, este hét órára Marosvásárhelyen, az Ama Deus keresztény kávéházba.

Tapasztalatcsere Székelyudvarhelyen
A Boldogabb Családokért iskolai program 2010-ben indult el a Főegyházmegyében a Gyulafehérvári Caritas és a Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda közös szervezésében. Jelenleg a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda programjaként működik. A program az iskolákban, osztályfőnöki órák keretében zajlik, főként önkéntesekből álló teamek segítségével. Célcsoportját elsősorban az 5-8. illetve 9-12. osztályos tanulók képezik. Az osztályfőnöki órák keretében havi rendszerességgel tartott interaktív foglalkozásokon a tanulók több éven át arra alkalmas, hiteles és megfelelően képzett személyek segítségével, életkori sajátosságaiknak megfelelően kaphatnak bevezetést az önismeret, a jellemnevelés, a serdülőkor, a nemiség, a szerelem, a párválasztás, a házasságra való felkészülés, a házasélet, a családtervezés, a gyermeknevelés kérdéseibe.
A programnak az is része, hogy évről-évre képzést szerveznek a csatlakozni vágyó önkéntesek számára, és évi két tapasztalatcserét a már meglévő önkénteseknek, ami továbbfejlődési lehetőséget kínál, valamint élménymegosztásra, együtt gondolkodásra, találkozásra ad alkalmat.
Egy ilyen tapasztalatcserére kerül sor január 14-én Székelyudvarhelyen a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Akik be szeretnének kapcsolódni a programba, szándékukat jelezhetik Kertész Marikának a 0743-152008-as telefonszámon vagy a timatadav@yahoo.com e-mail címen.   
    
Taizé imaóra a székesegyházban
Keresztény Egység Imahetének előestéjén, január 14-én, szombaton délután öt órától Taizé imaórát tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban. Az eseményen részt vesznek a város keresztény felekezeteinek ifjúsági csoportjai, de mindenkit várnak a szervezők, hogy az új polgári év kezdetén közösen kérjék Isten áldását a fiatalokra, családjainkra, közösségeinkre.     

Szentmise a Vártemplomban
Január 15-én, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel (vesperás) egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Fodor József, általános helynök, nagyprépost.

Gyermekek megáldása Hargitafürdőn
A hargitafürdői pálos atyák rendjük patrónusának Remete Szent Pálnak ünnepén, január 15-én a délelőtt fél tíz órakor kezdődő szentmise keretében megáldják a gyermekeket. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Apa-lánya lelkinap Csíkszentdomokoson
Apa-lánya lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek január 28-án Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. A Szent László évhez kapcsolódva, a lányok és édesapák hitbeli erényei valamint identitásuk megerősítésére fókuszálnak Ilyés Erika sa vezetésével. Jelentkezni az ilyesera75@gmail.com e-mail címen lehet.

Időjárás: Másodfokú fagyriadót hirdetett a tegnap a romániai Országos Meteorológiai Intézet 36 megyére és a fővárosra. Öt másik megyében rendkívül alacsony hőmérsékletre vonatkozó, sárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben. A meteorológusok szerint a másodfokú fagyriasztás Erdélyre, Máramarosra, Olténiára, Munténiára, Dobrudzsára és Moldvára érvényes, hétfőn és kedden is. A legalacsonyabb hőmérsékleti értékek –29 és –15, a legmagasabbak –15 és –10 Celsiu-fok között alakulnak – írja az Agerpres hírügynökség.

MRE - Hírszolgálat, 2017. január 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment